גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד החקלאות הקל את הירי בכלבים משוטטים. האם זה הפתרון הטוב ביותר?

ב-2023 הומתו מאות כלבים בכלביות ברחבי הארץ ● לאחרונה, משרד החקלאות האריך את הצו המקל על המתת כלבים משוטטים, ולא מעוניין לשקול פיילוט של תנו לחיות לחיות כפיתרון חלופי לנושא ● מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות: "אנחנו מתנגדים לזה באופן קטגורי"

כלבים משוטטים / צילום: Shutterstock
כלבים משוטטים / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר האריך השירות הווטרינרי של משרד החקלאות את הצו המקל על ירי בכלבים משוטטים. הארכת הצו התרחשה במקביל לפרסום דוח מצב בעלי החיים לשנת 2023 על ידי עמותת תנו לחיות לחיות (תל"ל), על פיו, בשנת 2023 הומתו בירי ורעל אלפי כלבים בכלביות עירוניות ומאות כלבים נוספים הומתו בירי חי וירי חיצי רעל בחוצות.

המאבק בחזירים בחיפה: העתירה נגד הירי נדחתה, אך העירייה נדרשת לתשובות
בעלי חיים | מכייסים ו"מוכרים" את החפצים: הבבונים המתוחכמים של באלי
קריאות המצוקה נערמות: מה גרם ללווייתני האורקה להתחיל לתקוף סירות בספרד

בידי העמותה נתוני 2023 בלבד, מכיוון שתל"ל נתקלה בקשיים לקבלת המידע, למרות המאמצים הרבים שהשקיעה. לדברי יעל ארקין, מנכ"לית תל"ל: "על רקע המלחמה משרד החקלאות קידם חקיקת בזק שהקלה את התנאים להמתה של כלבים משוטטים באזור העוטף בשל טענת המשרד לחדירה של כ-5,000 כלבים מסוכנים ופראיים לעוטף". אולם, מוסיפה ארקין, המספר לא באמת ידוע ואי אפשר לדעת אילו כלבים מקורם בעזה ואילו היו באזור לפני כן.

הוראת השעה שהוארכה מאפשרת להמית כלבים תוך ארבעה ימים מלכידתם באיזור עוטף עזה, לעומת עשרה ימים בתקנות המקוריות הרלוונטיות עדיין ליתר הארץ. תקופת הביניים אמורה לשמש למצוא לכלב משפחה מאמצת.

ארקין: "אם מסתובבים בערים הגדולות או במרכז הארץ, לא רואים כלבים משוטטים, אלא רק כלבים אבודים. כלבים משוטטים, כולל להקות כלבים וכאלה שנולדו מחוץ לבתים ולא עברו חיברות עם בני אדם כלל, זו תופעה נפוצה יותר בפריפריה ובעיקר בדרום הארץ. הבעיה לא חדשה. היא קיימת מקום המדינה, וכבר מאז הפתרון של משרד החקלאות הוא המתה.

"כמה כלבים משוטטים יש? המידע לא נאסף באופן שוטף. ב-2017 השקענו משאבים וביצענו ספירה, ומצאנו 32 אלף כלבים משוטטים, מהם 60% בדרום הארץ". המלחמה החמירה את הבעיה, כאשר כלבים ננטשו עם עזיבת העוטף והצפון וכלבים נכנסו מעזה או מלבנון, אך לדברי ארקין, "לא משם מגיעות הכמויות הגדולות של הכלבים. הם מסתובבים כאן כבר שנים רבות".

האחריות על הטיפול בכלבים המשוטטים הוא בידי וטרינר הרשות, בפיקוח מקצועי של משרד החקלאות. על הווטרינר ללכוד את הכלב ולהביא אותו למכלאה, בתקווה שניתן יהיה לאמצו. אך מכלאות הן עסק יקר, ורוב הכלבים אינם מאומצים. לא לכל הרשויות יש כלביות, ולפעמים הכלבים נשלחים להסגר פרטי. "לאורך השנים לא קיבלנו נתונים לגבי כמות ההמתות שם, אך לאחרונה נקבע בבג"ץ כי גם הנתונים הללו ידווחו", אומרת ארקין.

פיתרון חלופי: 'עקר-חסן-החזר'

לתל"ל יש פיתרון חלופי, "אנחנו בקשר עם ה- Humane Society שהובילו במקומות נוספים בעולם מהלך של 'עקר-חסן-החזר'" אומרת ארקין. היא מוסיפה כי לפי ההערכות, ניתן יהיה להפחית משמעותית את מספר הכלבים המשוטטים תוך חמש שנים אם יבוצע עיקור. "כלבים מעוקרים הם גם פחות תוקפניים, ופוחת מספר הגורים שצריך לדאוג להם".

מדובר בתהליך לא זול, שעומד על 2,500 שקל לכלב, לכידה וחיסון, עיקור ואז החלמה המחייבת טיפול של שלושה ימים באנטיביוטיקה, אך גם בהתחשב בעלויות, פתרון זה צפוי להיות זול יותר לטווח ארוך מכלביות ההסגר, אם אכן יפחית את מספר הכלבים משמעותית לאורך זמן. כלבים מעוקרים צפויים להיות פחות תוקפניים, ולא ללדת גורים שעלולים לסבול מאוד ולא לשרוד מחוץ לבתים.

"אנחנו מבקשים קודם כל לבצע פיילוט בערד", אומרת ארקין, "ואנחנו מעריכים כי שם נוכל לטפל בכאלף כלבים".

ראש עיריית ערד יאיר מעיין מספר כי ישמח לקדם את הפרויקט, וכי יש לו גם תקציב לכך: "שוחחתי עם תל"ל לפני כמה חודשים, אבל הפרויקט נעצר בייעוץ המשפטי שלנו, שטען כי הפעולה הזו הולכת נגד משרד החקלאות והחקיקה שלו בנושא".

מעיין בהחלט רואה בכלבים המשוטטים בעיה. "יש פה אלפי או עשרות אלפי כלבים. הם יוצרים מטרד לתושבים. לא נרשמו אצלנו בינתיים תקיפות קשות אבל היו כמעט-תקיפות וזה משבש לתושבים את החיים אם הם רואים כלב בר גדול בכניסה ולא רוצים לצאת מהבית. היום מתבצעת המתה בירי ולתחושתנו זה לא עוזר, הכמויות גדלות. כלביית ההסגר עולה לנו כמה מאות אלפי שקלים בשנה, אבל אנחנו מצליחים להוציא חלק מהכלבים לאימוץ, אז יש גם יתרונות בהסגר".

דוח תנו לחיות לחיות מראה כי אימוץ הכלבים מכלביות מהווה רק כ-25% מכלל הכלבים המאומצים (כ-64,000 כלבים מתחילת 2023 ועד ספטמבר 2024). 75% מהכלבים שנרשמו בשנה שעברה הם תוצאה של תעשיית ההרבעה והסחר. הצעת חוק שנועדה להסביר ולצמצם תעשייה זו אושרה בקריאה ראשונה בכנסת.

"'פרויקט עקר-החזר זו הפקרה של ביטחון הציבור"

נציין כי לעומת חזירים משוטטים ברחבי חיפה, שלא קשה למצוא את הציידים שיסכימו להמית אותם, ירי בכלבים הוא נקודת חיכוך בין משרד החקלאות לבין הווטרינרים הרשותיים, שרבים מהם לא רוצים להמית כלבים. מחוץ לערים, רשות הטבע והגנים אחראית על המתת הכלבים, בירי או בחיצי רעל.

ד"ר תמיר גשן, מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, רואה את הדברים אחרת. "הפרויקט שהם רוצים לעשות הוא לא פרויקט שמתאים למדינת ישראל", הוא אומר, "יש לנו כלבת. ארה"ב הכניסה אותנו לרשימת המדינות עם סיכון גבוה לכלבת. ובכלל, הימצאות של כלב ברשות הרבים ללא בעלים, בטח כלב משוטט ולא מחוסן, זה לא דבר קביל מבחינה חוקית ולא מבחינה הגיונית". נציין כי כלבת אצל כלבים משוטטים יותר נפוצה בצפון הארץ, ונדירה בדרום הארץ.

גשן סקפטי לגבי פרויקטי עקר-החזר. "דיבתי עם עמיתי בגיאורגיה אותה תל"ל מציינים כאחת הדוגמאות המוצלחות, והוא אמר לי בקולו ש-50 אלף כלבים מסתובבים במדינה. רובם לא כלבים פראיים אבל מידי פעם יש נשיכות, ובכמות הולכת וגדלה. אם כלבים משוטטים הם תוקפניים הם יכולים אפילו להרוג. לפני ארבע שנים בנגב פעוטה בת שלוש ננשכה למוות. יש גם נזקים של פגיעה ברכוש: נושכים צינורות מים, הופכים פחים.

"המחשבה על הכלב המשוטט כאילו זה השיצו או הפינצ'ר הביתי שלכם היא לא נכונה. לרוב אלה כנענים בגודל 30 קילו, כלבים שמפחיד להיות לידם. חלק מהאוכלוסייה גם ככה מפחדת מכלבים. למה הם צריכים לסבול מכלבים במרחב?".

בעיניכם הפתרון של ההמתה הוא הדרך היחידה?
"אנחנו בעד לכידה ושיקום התנהגותי. אישור להשתמש באמצעים קטלניים ניתן רק אחרי שהשתכנענו שננקטו כל הצעדים כדי לאפשר לכלבים הללו אימוץ. אבל לחלק גדול מהכלבים אין דורש. אני בעצמי אימצתי לפני שלוש שנים כלבה שהייתה במכלאה. יש לה חרדות, ובשבוע שעבר לראשונה השארנו אותה בבית לבד לחמש דקות והיא השתינה על כל הספות. אני כן מפציר בציבור לא לקנות כלבים אלא לאמץ כלבים, כי לא כל הכלבים כאלה, והכלביות מלאות בכלבים נהדרים".

האם ההמתה מפחיתה את מספר הכלבים?
"אנחנו מאמינים שהפחתנו את מספר הכלבים ממאה אלף לכ-30 אלף".

אתה חלוק עם תל"ל האם פרויקט עקר-החזר יעבוד. אולי הפיילוט בערד יכריע?
"אני מתנגד לזה באופן קטגורי. זה הפקרה של ביטחון הציבור. שיעשו פיילוט לא בפריפריה. שיעשו את זה בפארק אריאל שרון שיש שם רוכבים מהמרכז. זו לא חוכמה לעשות פיילוט על כלבים שפוגעים בעדרים של הבדואים. בסוף אנשים יעשו דברים לא חוקיים, כמו הרעלות, ואז יש גם הרעלות משנה. הרצון לשמר כל חי הוא מובן אבל הוא מתנגש עם בריאות הציבור".

תגובת רשות הטבע והגנים: "במהלך המלחמה נצפו אלפי כלבים משוטטים שחדרו מלבנון ועזה בעקבות פתיחת הגבולות. בשנת 2023 דוללו 586 כלבים משוטטים בשטחים הפתוחים. הפתרון לכלבים המתפראים צריך להיות פתרון בר קיימא שכולל סניטציה, טיול באוכלוסיית המקור - כלבים מלווי אדם ו/או בבעלות שנדרשים בהחזקה אחראית כולל עיקור סירוס שיבוב וחיסון כנגד כלבת; איסוף של כלבים לכלביות ומסירת המתאימים לאימוץ. פתרון של עיקור בשטח של כלבים לא נמצא כפתרון יעיל כיוון שחיות הבר בטבע יפגעו ממחלות, הרעלות וכדומה גם לאחר פעולה זאת, מאחר והכלבים נשארים בשטח. פתרון זה אינו פתרון ראוי גם לכלבים עצמם שיחיו חיים אומללים וקצרים. זהו פתרון שנוסה רק במדינות עולם שלישי שבהן יש פגיעות מכלבים וגם שם הנושא שנוי במחלוקת". 

עוד כתבות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם