גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספרד עוצרת משלוחי נשק לישראל משטחה אבל ברחוב לא מאמינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ה-7 באוקטובר עשוי לשנות את העולם יותר מה-11 בספטמבר, איך תשפיע נפילת אסד על חיזבאללה, בספרד קוראים נגד מכירת נשק לישראל וביוון רוצים לרכוש עוד מערכות ● כותרות העיתונים בעולם  

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

זו אחת המדינות הכי אנטי ישראליות שיש ויהודים מרגישים בה מבודדים 
פרשנות | המשחק הגדול של סוריה: המנצחים, המפסידים, וטראמפ שאינו יודע לשאול 

1ה-7 באוקטובר עשוי להשפיע על העולם הרבה יותר מה-11 בספטמבר

"השלכות פיגועי ה-7 באוקטובר עלולות להיות חמורות יותר מאירועי ה-11 בספטמבר", נכתב באירואסיה בניתוח של המכון Manohar Parrikar ללימודי הגנה וניתוחים.

"אין ספק כי פיגועי ה-11 בספטמבר השפיעו קשות על הגיאופוליטיקה העולמית, אך מתקפות ה-7 באוקטובר של חמאס עלולות להוביל להשלכות ארוכות טווח על מבנה הביטחון העולמי, הסדר הבינלאומי המבוסס על כללים מערביים, ואף להצית מלחמה קרה חדשה שתוביל להתלקחות רחבה יותר", נכתב.

"בתגובה לפיגועי ה-11 בספטמבר, השיגה ארה"ב ניצחונות ראשוניים במלחמתה בטרור, מה שהציב אותה כמעצמה המשפיעה בעולם. עם זאת, המלחמות המתמשכות באפגניסטן ובעיראק הובילו לאי-יציבות רבה יותר במזרח התיכון, עם פרוץ האביב הערבי ב-2011 ועליית דאעש ב-2013. בזמן שארה"ב הסתבכה במזרח התיכון, סין ורוסיה החלו לבנות מחדש את כוחן הכלכלי והצבאי, והפכו בהדרגה למי שמאתגרות את הסדר הליברלי המערבי, במיוחד לאחר המשבר הכלכלי ב-2008".

"כשארה"ב החלה לסגת לאט מהמלחמות באזור, היא למעשה ויתרה על כוח ושליטה למיליציות אלימות הנתמכות על ידי איראן בעיראק והטליבאן המתחדש באפגניסטן. כך, האירועים בעשורים שלאחר ה-11 בספטמבר הצביעו על שחיקה הדרגתית במעמדה של ארה"ב כמעצמת העל היחידה, כפי שניכר כעת בתגובתה המעורפלת ל-7 באוקטובר".

"למעשה, פיגועי ה-7 באוקטובר ערערו את הגיאופוליטיקה העולמית באופן עמוק יותר מה-11 בספטמבר", נכתב. "כוחות הטרור שינו את תדמיתם מהיותם גורמים אלימים ואי-רציונליים שאינם מדינתיים, לעלייתם כמשטרים פרוטו-מדינתיים (ארגונים או ישויות פוליטיות שיש להן מאפיינים של מדינה, אך הן אינן מדינות ריבוניות באופן מלא, י"פ) הפועלים כשליחים של כוחות עולים המנסים לבנות ציר אנטי-מערבי".

מתוך האירואסיה מאת עדיל ראשיד. לקריאת הכתבה המלאה.

2חיזבאללה נשאר קירח מכל הצדדים וצריך לחשב מסלול מחדש

"חיזבאללה ספג מכה קשה במהלך 14 חודשי המלחמה עם ישראל. הפלת אסד, שהיה בעל קשרים חזקים לאיראן, פגעה ביכולת הארגון להשתקם בכך שקטעה נתיב הברחת נשק חיוני דרך סוריה", נכתב ב-AP.

"בכירי חיזבאללה מביעים דאגה עמוקה מהמצב המעורער, אך מוכנים לאתגר. 'מה שקורה בסוריה הוא שינוי גדול, מסוכן וחדש, ולדעת מדוע זה קרה דורש הערכה', אמר חסן פדלאללה, חבר פרלמנט לבנוני שמייצג את הזרוע הפוליטית של חיזבאללה, בנאום שנשא במהלך הלוויה של לוחמים שנהרגו על ידי ישראל. 'מה שקורה בסוריה, למרות הסכנות, לא יחליש אותנו'".

"לפי פרשנים היחלשות חיזבאללה תגרום להשלכות משמעותיות על לבנון, שם הארגון היה שחקן פוליטי מרכזי במשך עשורים - לצד השפעות מרחיקות לכת על איראן, שהסתמכה על הארגון כאחד מכוחות הפרוקסי שלה", נכתב. "זהו גם שינוי משמעותי עבור ישראל, שיריבתה בגבולה הצפוני נמצאת כעת בנקודת התורפה הגדולה ביותר שלה מזה עשרות שנים".

שלטון אסד, מילא תפקיד מרכזי בחיזוק חיזבאללה. בנוסף להיותה של סוריה צינור להעברת נשק איראני, סוריה שימשה גם כזירה לאימוני לוחמי חיזבאללה ולייצור נשק."ככל שחיזבאללה התחזק, הוא הפך לכוח שעליו אסד יכול היה להסתמך בזמני משבר. חיזבאללה שלח אלפי לוחמים לתגבר את כוחותיו של אסד כאשר פרצה מלחמת האזרחים ב-2011".

אולם, עכשיו המצב שונה, כשרבים ציפו שלוחמי חיזבאללה שנכחו בעיר חומס ילחמו בעוז במורדים - הם נסוגו. "הפעם, חיזבאללה היה במצב של בלבול. רבים מבכיריו נהרגו בתקיפות אוויריות ישראליות. חודשים של הפצצות ישראליות השמידו חלק גדול מהתשתית הצבאית שלו. בעלי הברית המרכזיים של אסד בזירה הבינלאומית - רוסיה ואיראן - נשארו בצד. כך, חיזבאללה נסוג ואסד הודח במהירות".

נפילת אסד, מציבה את חיזבאללה בפני אתגרים חדשים. "'עם נפילת המשטר (הסורי), חיזבאללה ניצב בפני מציאות חדשה לחלוטין', אמר פיראס מקסאד, מהמכון למזרח התיכון. רבים ממנהיגי לבנון טרם הבינו את גודל השינוי. אפילו חלק מבעלי בריתו לשעבר של חיזבאללה בפרלמנט החלו להתרחק מהארגון", נכתב.

עבור ישראל, ערעור הפרוקסי של איראן באזור הייתה מטרה מרכזית, "אך ישראל עדיין דרוכה מול המורדים המיליטנטים שהפילו את אסד".

מתוך AP מאת כרים שיהייב. לקריאת הכתבה המלאה.

3בספרד מפגינים בדרישה לבטל עסקאות נשק עם ישראל

"הפגנות וקריאות לחרם פרצו ברחבי ספרד בסוף השבוע בשל מכירות נשק של המדינה לישראל. מפגינים בערים כולל ברצלונה ומדריד, דרשו מהממשלה להפסיק כל מסחר בנשק עם ישראל", נכתב ב-The Nation. "הספרדים יצאו לרחובות בעקבות קריאה של 'תנועת הסולידריות נגד הכיבוש הפלסטיני' ושל ארגון פרו-פלסטיני נוסף, שדרשו לעצור את העברת הנשק".

"במהלך הפגנה במדריד, הקהל התאסף מול בניין שגרירות ארה"ב וצעד עם דגלי פלסטין לכיוון בניין משרד ההגנה. תוך קריאות כמו 'עצרו את רצח העם בפלסטין' ו-'חרם על ישראל'. המפגינים דרשו מממשלת הקואליציה השמאלית 'לנתק קשרים עם ישראל, שביצעה רצח עם ונמצאת על דוכן הנאשמים בבית הדין הבינלאומי לצדק'", נכתב.

איסבל סרה סנצ'ס, דוברת מפלגת השמאל הספרית פודמוס וחברת הפרלמנט האירופי, האשימה את ממשלת ספרד בחוסר שקיפות לציבור. ואמרה "אתם משקרים בכך שאתם אומרים שאיננו מוכרים נשק לישראל". "למרות הצהרות ראש הממשלה פדרו סנצ'ס, לפיהן לא ניתנת עגינה לאוניות נושאות נשק לישראל בנמלים ספרדיים, אמרה סאנצ'ס כי מתירים מעבר נשק דרך נמלי ולנסיה, ברצלונה ואלגסירס".

מתוך The Nation. לקריאת הכתבה המלאה.

4יוון רוכשת מערכות ישראליות בעד 735 מיליון דולר

"יוון מדווחת על כך שהיא בעיצומה של עסקה לרכישת 36 מערכות ארטילריה רקטית PULS מישראל ומעוניינת לרכוש 40 מטוסי קרב F-35 מארה"ב וארבע ספינות מלחמה מצרפת", נכתב ב-The National Herald. "הרכישה היא חלק מתוכנית מתמשכת לשדרג את הארסנל וההגנות הצבאיות של יוון נגד טורקיה ולהתכונן לכל עלייה פוטנציאלית של מתיחות בין המדינות".

"המשא ומתן על המערכות הישראליות, שיעלו עד 735 מיליון דולר, מתקיים במקביל לכך שיוון מעוניינת להקים מערכת הגנה אווירית וטילים בשווי 2 מיליארד דולר כדי להתמודד עם הרחפנים המתקדמים ומטוסי הקרב של טורקיה", נכתב. "יוון ניסחה תוכנית רכש בעשרות מיליארדים לעשר שנים שכוללת גם רכישת עד 40 מטוסי F-35 חדשים מארה"ב וארבע ספינות מלחמה מצרפת".

"רוב מערכות הארטילריה החדשות יגנו על הגבולות הצפון-מזרחיים של יוון עם טורקיה ועל האיים שלה בים האגאי, אמר גורם. נקודה שנויה במחלוקת, שכן טורקיה דרשה מיוון להסיר חיילים מהאיים הסמוכים לחופה".

מתוך The National Herald. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק