גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה ההשלכות של סגירת השגרירות הישראלית באירלנד?

זו הפעם הראשונה שישראל סוגרת שגרירות במדינה החברה באיחוד האירופי, שותף הסחר הגדול ביותר שלה ● ישראל ואירלנד, שתי מדינות שבהן תעשיית ההייטק היא מנוע הצמיחה המרכזי, נמצאות כעת באופן ברור יותר על מסלול התנגשות מבחינה מדינית ● מה הרקע להכרזה על סגירת השגרירות, ומה ההשלכות הכלכליות שלה? ● גלובס עושה סדר

סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: Associated Press, Virginia Mayo
סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: Associated Press, Virginia Mayo

משרד החוץ הישראלי הודיע אתמול (ב'), כי הוא נוקט את אחד הצעדים החריפים ביותר בספר-המהלכים הדיפלומטי, וסוגר את שגרירות ישראל באירלנד. זו הפעם הראשונה שבה ישראל סוגרת שגרירות במדינה החברה באיחוד האירופי, שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל. הנימוקים לצעד היו "מדיניות אנטי-ישראלית קיצונית" ו"חציית כל הקווים האדומים", על רקע התמיכה של אירלנד בפלסטינים במוסדות בינלאומיים, כולל הצטרפות לצד הפלסטיני ונגד ישראל בהליכים משפטיים בהאג.

ישראל ואירלנד, שתי מדינות שבהן תעשיית ההייטק היא מנוע הצמיחה המרכזי, נמצאות כעת באופן ברור יותר על מסלול התנגשות מבחינה מדינית. גלובס עושה סדר בהתפתחויות האחרונות. 

כותרות העיתונים | יוון רוצה לרכוש עוד נשק ישראלי, ובספרד מפגינים נגד עסקאות עם ישראל
פרשנות | המשחק הגדול של סוריה: המנצחים, המפסידים, וטראמפ שאינו יודע לשאול

מה הרקע להכרזה על סגירת השגרירות?

אירלנד נחשבת למדינה הפרו-פלסטינית ביותר באיחוד האירופי, תוצר של דעת קהל המזדהה עמוקות עם הפלסטינים כאוכלוסייה שנכבשה. אחרי ה-7 באוקטובר 2023, הציבור, הרחוב והפוליטיקאים התאחדו בהבעת תמיכה בצד הפלסטיני, ולא הישראלי. "אנחנו רואים את ההיסטוריה שלנו בעיניים של (הפלסטינים)", אמר אז ראש הממשלה. 79% סבורים כי ישראל מבצעת ג'נוסייד בעזה, לפי סקרים עדכניים, ו-71% סבורים כי הפלסטינים חיים תחת משטר אפרטהייד. 

אירלנד יזמה בחודשים האחרונים ניסיון להשעות את יחסי המסחר בין ישראל לאיחוד האירופי על ידי טענה שישראל מפרה את החוק הבינלאומי. היא הודיעה על חוק להחרמת מוצרים מהתנחלויות באופן עצמאי, בניגוד למדיניות האיחוד. קרן העושר האירית הסיטה השקעות מכל החברות הישראליות שבפורטפוליו שלה. אירלנד גם הכירה במאי במדינה פלסטינית, במהלך מתואם עם ספרד ונורבגיה. הנשיא האירי האשים את השגרירות הישראלית בהדלפת מכתב ברכה מלא-חנופה שכתב לנשיא איראן החדש וראש הממשלה סיימון האריס הודיע בשבוע שעבר כי אירלנד תצטרף לעתירת דרום-אפריקה הטוענת כי מתבצע רצח עם ברצועת עזה. אירלנד, שהייתה המדינה האחרונה באיחוד האירופי שבה נפתחה שגרירות ישראלית, ב-1996, הופכת כעת לראשונה שבה היא נסגרת. 

מה אופי יחסי הסחר בין ישראל לאירלנד?

בין אירלנד לישראל התנהל סחר כולל בשווי 5.9 מיליארד דולר בשנת 2023, לפי נתוני מכון היצוא הישראלי. מחצית ממנו הוא בסחורות ומחצית בשירותים. בתחום הסחורות, הרי שישראל ייצאה סחורה בשווי 2.5 מיליארד דולר (בעיקר ציוד אלקטרוני ותעשייתי), לעומת 500 מיליון ביצוא אירי לישראל (ציוד אלקטרוני ותרופות). בתחום השירותים, הרי שאירלנד הפכה בעזרת מדיניות מס מקלה ליעד לחברות הייטק ישראליות שמחפשות גישה נוחה לשוק האירופי, כך שמדובר בעיקר בקניין רוחני. 

לדברי אופיר אנג'ל, יו"ר לשכת הסחר ישראל-אירלנד, המכהן כיו"ר הסניף הישראלי של חברת הייעוץ הבינלאומית Auren, "מאות ישראלים עשו רילוקיישן לאירלנד", בשנים האחרונות, כחלק מפתיחת סניפים אירופיים או מעבר של חברות הייטק ישראליות לאירלנד. אחת הבולטות שבהן היא WIX, שפתחה סניף אירופי בדבלין. 

"לפני המלחמה בעזה היו כמה חברות איריות שביקרו בישראל לטובת בדיקת השתתפות בפרויקטי תשתית כמו תחבורה, תקשורת ורכבות, והיו פרויקטים משותפים של אינטל  (הפועלת בשתי המדינות, א"א)", מסביר אנג'ל. אבל מתחילת המלחמה, הוא אומר, "הפניות מאירלנד ירדו ב-80%. זה כאילו חברות איריות לא מעוניינות להיות בקשר כלשהו עם ישראל, או שתהיה עליהן תווית כזו", אמר. 

מהצד הישראלי, הוא אומר, העניין בשנים האחרונות היה בעיקר של חברות הייטק וטכנולוגיה. "האירים עדיין מנהלים מדיניות מקלה במיסוי לחברות הייטק, ומדובר במדינה אירופית דוברת אנגלית המשתמשת באירו, כך שהיא יעד מוצלח לחברות שמנסות להיכנס לשוק האירופי. אבל מתחילת המלחמה הרבה יותר קשה להיות ישראלי באירלנד. האווירה היא נגדנו. כל מי שחי שם מצניע את העובדה שהוא ישראלי". 

מה ההשלכות הכלכליות של סגירת השגרירות?

לדברי אנג'ל, "מבחינה עסקית זה חבל, כי בשגרירות בדבלין יש אנשים שסייעו מאוד לחברות ישראליות להיכנס לשוק האירי בשנים האחרונות. יש שם צוות מנוסה שאפילו עוזר מבחינה לא-פורמלית בפתיחת דלתות מתאימות. הקשרים הללו ייעלמו". לדבריו, מבחינה אסטרטגית מדובר בהתפתחות עגומה, "משום שכל השנים ישראל לא השקיעה הרבה בדיפלומטיה או בשינוי דעת הקהל באירלנד".

"היינו דווקא יכולים להיות מדינה קרובה לאירים, ולא מדינה יריבה. יש לנו מאפיינים דומים ואנחנו מתחרים על משקיעי הטכנולוגיה האמריקאים", הוא אומר, "צריך להחליט אסטרטגית איך להתנהל, וכרגע שני הצדדים נגררו להיות יריבים. אנחנו גם כרגע בתחרות על המשקיעים וגם על דעת הקהל העולמית". 

מה ההשלכות המדיניות של סגירת השגרירות?

"יש פה מסר מאוד חד של ויתור על מדינה מבחינה דיפלומטית", אומרת ד"ר מאיה שיאון-צדקיהו, מנהלת תוכנית יחסי ישראל עם אירופה במכון "מיתווים". לדבריה, "נכון שאירלנד היא מדינה קטנה, אבל היא לא שולית. מבחינה כלכלית יש לה חשיבות כי היא מוקד להרבה חברות הייטק בינלאומיות. המסר שלנו בסגירת השגרירות הוא שאנחנו לא רואים טעם בקשר אתם. שלא משנה מה נעשה, הם לא ייראו את הצד הישראלי, שזה בלתי-הפיך". 

ד"ר שיאון-צדקיהו אומרת כי המקרה האירי הוא חריג והעמדות נגד ישראל חזקות במיוחד "כך שקשה לראות את התמונה משתנה. לפעמים דווקא כשאתה שובר את הכלים אתה מעביר את המסר כמו שצריך", היא אומרת. "כשהאירים עצמם קוראים לסגור את השגרירות בישראל ולנתק את היחסים הדיפלומטיים, כשתמונות של השגרירה הישראלית מתפרסמות עם איורי דם וקריאות לסלק אותה, אולי טוב לחשוב עד כמה אפשר ללכת עם הראש בקיר". 

לדברי ד"ר שיאון-צדקיהו, מדובר בצעד משמעותי ביותר גם משום ש"פתיחה מחדש של השגרירות תהיה קשה פי כמה". "מהרגע שסגרת את השגרירות, בנוסף להיבטים המדיניים, גם ההיבטים התקציביים, המוסדיים והביורוקרטים מקשים לקדם פעולות שבעבר היו אפשריות", היא אומרת.

איך התקבל הצעד באירלנד?

העיתונים באירלנד דיווחו הבוקר (ב') על הצעד הישראלי בכותרות הראשיות שלהם. ראש הממשלה סיימון האריס אמר כי אירלנד לא צפויה לסגור את השגרירות שלה בישראל בטווח הזמן הקרוב בתגובה, "משום שהיא עושה עבודה חשובה". שר החוץ האירי מיהאל מרטין אמר כי אירלנד "אינה עוינת" לישראל, אך כי המצב בעזה "חורג מכל מצפן של אנושיות". הוא גם שב וחזר על כוונת אירלנד להביא לדיון בישיבת ראשי האיחוד את הסכם האסוציאציה בינו לבין ישראל, המשמש כבסיס ליחסי הסחר. 

ראש הקהילה היהודית במדינה, מוריס כהן, אמר כי הוא "מודאג עמוקות", ביקר את מדיניות הממשלה האירית לגבי הצטרפות לדרום אפריקה לתביעה בהאג, ואמר כי סגירת השגרירות לא מהווה רק "מכה סמלית" לישראלים וליהודים אלא גם חיסרון בשל אובדן השירותים של השגרירות. ברשתות החברתיות, ישראלים רבים החיים באירלנד הביעו חשש להמשך קבלת השירותים הקונסולריים בשגרירות בדבלין. 

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר