גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה ההשלכות של סגירת השגרירות הישראלית באירלנד?

זו הפעם הראשונה שישראל סוגרת שגרירות במדינה החברה באיחוד האירופי, שותף הסחר הגדול ביותר שלה ● ישראל ואירלנד, שתי מדינות שבהן תעשיית ההייטק היא מנוע הצמיחה המרכזי, נמצאות כעת באופן ברור יותר על מסלול התנגשות מבחינה מדינית ● מה הרקע להכרזה על סגירת השגרירות, ומה ההשלכות הכלכליות שלה? ● גלובס עושה סדר

סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: Associated Press, Virginia Mayo
סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: Associated Press, Virginia Mayo

משרד החוץ הישראלי הודיע אתמול (ב'), כי הוא נוקט את אחד הצעדים החריפים ביותר בספר-המהלכים הדיפלומטי, וסוגר את שגרירות ישראל באירלנד. זו הפעם הראשונה שבה ישראל סוגרת שגרירות במדינה החברה באיחוד האירופי, שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל. הנימוקים לצעד היו "מדיניות אנטי-ישראלית קיצונית" ו"חציית כל הקווים האדומים", על רקע התמיכה של אירלנד בפלסטינים במוסדות בינלאומיים, כולל הצטרפות לצד הפלסטיני ונגד ישראל בהליכים משפטיים בהאג.

ישראל ואירלנד, שתי מדינות שבהן תעשיית ההייטק היא מנוע הצמיחה המרכזי, נמצאות כעת באופן ברור יותר על מסלול התנגשות מבחינה מדינית. גלובס עושה סדר בהתפתחויות האחרונות.

כותרות העיתונים | יוון רוצה לרכוש עוד נשק ישראלי, ובספרד מפגינים נגד עסקאות עם ישראל
פרשנות | המשחק הגדול של סוריה: המנצחים, המפסידים, וטראמפ שאינו יודע לשאול

מה הרקע להכרזה על סגירת השגרירות?

אירלנד נחשבת למדינה הפרו-פלסטינית ביותר באיחוד האירופי, תוצר של דעת קהל המזדהה עמוקות עם הפלסטינים כאוכלוסייה שנכבשה. אחרי ה-7 באוקטובר 2023, הציבור, הרחוב והפוליטיקאים התאחדו בהבעת תמיכה בצד הפלסטיני, ולא הישראלי. "אנחנו רואים את ההיסטוריה שלנו בעיניים של (הפלסטינים)", אמר אז ראש הממשלה. 79% סבורים כי ישראל מבצעת ג'נוסייד בעזה, לפי סקרים עדכניים, ו-71% סבורים כי הפלסטינים חיים תחת משטר אפרטהייד.

אירלנד יזמה בחודשים האחרונים ניסיון להשעות את יחסי המסחר בין ישראל לאיחוד האירופי על ידי טענה שישראל מפרה את החוק הבינלאומי. היא הודיעה על חוק להחרמת מוצרים מהתנחלויות באופן עצמאי, בניגוד למדיניות האיחוד. קרן העושר האירית הסיטה השקעות מכל החברות הישראליות שבפורטפוליו שלה. אירלנד גם הכירה במאי במדינה פלסטינית, במהלך מתואם עם ספרד ונורבגיה. הנשיא האירי האשים את השגרירות הישראלית בהדלפת מכתב ברכה מלא-חנופה שכתב לנשיא איראן החדש וראש הממשלה סיימון האריס הודיע בשבוע שעבר כי אירלנד תצטרף לעתירת דרום-אפריקה הטוענת כי מתבצע רצח עם ברצועת עזה. אירלנד, שהייתה המדינה האחרונה באיחוד האירופי שבה נפתחה שגרירות ישראלית, ב-1996, הופכת כעת לראשונה שבה היא נסגרת.

מה אופי יחסי הסחר בין ישראל לאירלנד?

בין אירלנד לישראל התנהל סחר כולל בשווי 5.9 מיליארד דולר בשנת 2023, לפי נתוני מכון היצוא הישראלי. מחצית ממנו הוא בסחורות ומחצית בשירותים. בתחום הסחורות, הרי שישראל ייצאה סחורה בשווי 2.5 מיליארד דולר (בעיקר ציוד אלקטרוני ותעשייתי), לעומת 500 מיליון ביצוא אירי לישראל (ציוד אלקטרוני ותרופות). בתחום השירותים, הרי שאירלנד הפכה בעזרת מדיניות מס מקלה ליעד לחברות הייטק ישראליות שמחפשות גישה נוחה לשוק האירופי, כך שמדובר בעיקר בקניין רוחני.

לדברי אופיר אנג'ל, יו"ר לשכת הסחר ישראל-אירלנד, המכהן כיו"ר הסניף הישראלי של חברת הייעוץ הבינלאומית Auren, "מאות ישראלים עשו רילוקיישן לאירלנד", בשנים האחרונות, כחלק מפתיחת סניפים אירופיים או מעבר של חברות הייטק ישראליות לאירלנד. אחת הבולטות שבהן היא WIX, שפתחה סניף אירופי בדבלין.

"לפני המלחמה בעזה היו כמה חברות איריות שביקרו בישראל לטובת בדיקת השתתפות בפרויקטי תשתית כמו תחבורה, תקשורת ורכבות, והיו פרויקטים משותפים של אינטל (הפועלת בשתי המדינות, א"א)", מסביר אנג'ל. אבל מתחילת המלחמה, הוא אומר, "הפניות מאירלנד ירדו ב-80%. זה כאילו חברות איריות לא מעוניינות להיות בקשר כלשהו עם ישראל, או שתהיה עליהן תווית כזו", אמר.

מהצד הישראלי, הוא אומר, העניין בשנים האחרונות היה בעיקר של חברות הייטק וטכנולוגיה. "האירים עדיין מנהלים מדיניות מקלה במיסוי לחברות הייטק, ומדובר במדינה אירופית דוברת אנגלית המשתמשת באירו, כך שהיא יעד מוצלח לחברות שמנסות להיכנס לשוק האירופי. אבל מתחילת המלחמה הרבה יותר קשה להיות ישראלי באירלנד. האווירה היא נגדנו. כל מי שחי שם מצניע את העובדה שהוא ישראלי".

מה ההשלכות הכלכליות של סגירת השגרירות?

לדברי אנג'ל, "מבחינה עסקית זה חבל, כי בשגרירות בדבלין יש אנשים שסייעו מאוד לחברות ישראליות להיכנס לשוק האירי בשנים האחרונות. יש שם צוות מנוסה שאפילו עוזר מבחינה לא-פורמלית בפתיחת דלתות מתאימות. הקשרים הללו ייעלמו". לדבריו, מבחינה אסטרטגית מדובר בהתפתחות עגומה, "משום שכל השנים ישראל לא השקיעה הרבה בדיפלומטיה או בשינוי דעת הקהל באירלנד".

"היינו דווקא יכולים להיות מדינה קרובה לאירים, ולא מדינה יריבה. יש לנו מאפיינים דומים ואנחנו מתחרים על משקיעי הטכנולוגיה האמריקאים", הוא אומר, "צריך להחליט אסטרטגית איך להתנהל, וכרגע שני הצדדים נגררו להיות יריבים. אנחנו גם כרגע בתחרות על המשקיעים וגם על דעת הקהל העולמית".

מה ההשלכות המדיניות של סגירת השגרירות?

"יש פה מסר מאוד חד של ויתור על מדינה מבחינה דיפלומטית", אומרת ד"ר מאיה שיאון-צדקיהו, מנהלת תוכנית יחסי ישראל עם אירופה במכון "מיתווים". לדבריה, "נכון שאירלנד היא מדינה קטנה, אבל היא לא שולית. מבחינה כלכלית יש לה חשיבות כי היא מוקד להרבה חברות הייטק בינלאומיות. המסר שלנו בסגירת השגרירות הוא שאנחנו לא רואים טעם בקשר אתם. שלא משנה מה נעשה, הם לא ייראו את הצד הישראלי, שזה בלתי-הפיך".

ד"ר שיאון-צדקיהו אומרת כי המקרה האירי הוא חריג והעמדות נגד ישראל חזקות במיוחד "כך שקשה לראות את התמונה משתנה. לפעמים דווקא כשאתה שובר את הכלים אתה מעביר את המסר כמו שצריך", היא אומרת. "כשהאירים עצמם קוראים לסגור את השגרירות בישראל ולנתק את היחסים הדיפלומטיים, כשתמונות של השגרירה הישראלית מתפרסמות עם איורי דם וקריאות לסלק אותה, אולי טוב לחשוב עד כמה אפשר ללכת עם הראש בקיר".

לדברי ד"ר שיאון-צדקיהו, מדובר בצעד משמעותי ביותר גם משום ש"פתיחה מחדש של השגרירות תהיה קשה פי כמה". "מהרגע שסגרת את השגרירות, בנוסף להיבטים המדיניים, גם ההיבטים התקציביים, המוסדיים והביורוקרטים מקשים לקדם פעולות שבעבר היו אפשריות", היא אומרת.

איך התקבל הצעד באירלנד?

העיתונים באירלנד דיווחו הבוקר (ב') על הצעד הישראלי בכותרות הראשיות שלהם. ראש הממשלה סיימון האריס אמר כי אירלנד לא צפויה לסגור את השגרירות שלה בישראל בטווח הזמן הקרוב בתגובה, "משום שהיא עושה עבודה חשובה". שר החוץ האירי מיהאל מרטין אמר כי אירלנד "אינה עוינת" לישראל, אך כי המצב בעזה "חורג מכל מצפן של אנושיות". הוא גם שב וחזר על כוונת אירלנד להביא לדיון בישיבת ראשי האיחוד את הסכם האסוציאציה בינו לבין ישראל, המשמש כבסיס ליחסי הסחר.

ראש הקהילה היהודית במדינה, מוריס כהן, אמר כי הוא "מודאג עמוקות", ביקר את מדיניות הממשלה האירית לגבי הצטרפות לדרום אפריקה לתביעה בהאג, ואמר כי סגירת השגרירות לא מהווה רק "מכה סמלית" לישראלים וליהודים אלא גם חיסרון בשל אובדן השירותים של השגרירות. ברשתות החברתיות, ישראלים רבים החיים באירלנד הביעו חשש להמשך קבלת השירותים הקונסולריים בשגרירות בדבלין.

עוד כתבות

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס