גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאות המיליונים שהוזרמו ובורסת השמות: איך ייראה ערוץ 13 בעידן החדש

המו"מ לרכישת רשת 13 על ידי המיליארדר ניר צוק הגיע לשלבים מתקדמים ● בינתיים נפתחה בורסת השמות של המועמדים האפשריים לתפקיד המנכ"ל: אלדד קובלנץ ואבי בן טל ● האתגרים המרכזיים של גוף התקשורת: כאוס ניהולי, רייטינג נמוך וחובות

רשת 13 / צילום: Shutterstock
רשת 13 / צילום: Shutterstock

בימים האחרונים המגעים בין מייסד פאלו אלטו ניר צוק לבין בעל השליטה ברשת 13 לן בלווטניק - התחממו. כפי שפורסם בגלובס, צוק, שחברת הסייבר שלו נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 132 מיליארד דולר, הנחה לקיים בדיקת נאותות בעזרת פירמת רואי החשבון EY, שלב מתקדם לקראת חתימת העסקה. והתמונה ברורה: אם לא יתגלה מידע שלא עלה במזכר ההבנות שנחתם בין הצדדים, רשת 13 תימכר לניר צוק בעלות של 70־90 מיליון דולר.

הקאמבק הגדול? אלה שני השמות המובילים לניהול רשת 13 
כפי שנחשף בגלובס: ניר צוק בדרך לרכישת רשת 13 

אבל גם אם העסקה תיחתם וניר צוק יתחדש בצעצוע תקשורתי חדש (אחרי קריסת רלוונט) - בסביבתו לוקחים רשמים מהדיווחים סביב החברה בשנה האחרונה, ומבינים שיש הרבה עבודה על הפרק. רשת 13 נמצאת בכאוס ניהולי ותחלופת מנכ"לים, הרייטינג הנמוך והנתונים הפיננסיים קשוחים - כל אלו מציירים תמונה מורכבת לגוף התקשורת.

בינתיים, כבר נפתחה בורסת השמות לתפקידים השונים ברשת 13 החדשה. על פי מידע שהגיע לגלובס, שני השמות המרכזיים שנשמעים בסביבת ניר צוק לתפקיד המנכ"ל הם אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור הישראלי לשעבר, ואבי בן טל, מנכ"ל רשת 13 לשעבר. גורמים אחרים מצביעים על אדם נוסף שעשוי להיות יד ימינו של ניר צוק כיו"ר החברה, במקום נדב טופולסקי, וזה מודי פרידמן, מי שהיה מקברניטי רלוונט.

ניר צוק / צילום: תמר מצפי

התחייבויות עתידיות

בשנת 2016 רכשה חברת RGE את השליטה בערוץ 10, ובעקבות המיזוג שלו עם רשת, לן בלווטניק מחזיק ביותר מכ־52% מהחברה. על פי הערכות שהגיעו לגלובס, בשש השנים האחרונות בלווטניק הזרים יותר מכחצי מיליארד שקל לערוץ. גורם הבקיא בפרטים נקב בסכום אף גבוה יותר - כ־800 מיליון שקל.

גורמים בדירקטוריון רשת 13 שוללים את ההערכות ואומרים שהיו שלושה תשלומים עד כה, בסך 300 מיליון שקל: 150 מיליון שקל שהוזרמו על ידי בלווטניק בזמן המיזוג, עוד 50 מיליון שקל בתקופת הקורונה, והחלק השלישי - תשלום הגירעון שנוצר בצל המלחמה בגובה של 100 מיליון שקל.

מבחינת חובות החברה, גורמים שונים העריכו כי מדובר בכמה עשרות מיליוני שקלים. אחד מהם אף הצביע על התחייבויות לטווח ארוך בגובה 250 מיליון שקל. ממה הם מורכבים?

הגורמים מסבירים כי בנקים לא נותנים קווי אשראי לחברות התקשורת, ולכן אין חובות בנקאיים, אולם כן יש התחייבויות לחברות המדיה שסיפקו תשלום מראש על השנה הבאה, לחברות ההפקה, וגם חובות רגולטוריות של הרשת להשקעה ביצירה מקומית מצד הרשות השנייה.

זולת אלו, הטאלנטים בחברה מחזיקים בחוזי העסקה לשנים קדימה, משמע - התחייבויות עסקיות גדולות. גורם הבקיא בפרטים מספר שלן נחשב כמי ש"לא ייתן להגיע למצב שלא יישלם משכורות - כי זה השם שלו".

גם הסכמים של עובדים שעזבו בטרם עת, כמו אייל ברקוביץ' או יוליה שמאלוב־ברקוביץ' שקיבלה סעיף אי־תחרות אחרי ששימשה כמנכ"לית החברה לחודש וחצי, ופיצוי של כ־2 מיליון שקל. "בחודשים האחרונים ראינו טאלנט שמשתכר בסכום משוגע ולא עלה לשידור (אייל ברקוביץ'), ראינו את המינוי של שמאלוב־ברקוביץ' ועוד - הרבה זיגזגים שלא מצליחים לייצר משהו קוהרנטי לחברה", אומר בכיר בשוק.

"חברה בלי DNA"

המגעים בין הצדדים מבשילים לאחר שנה מורכבת לרשת 13. גורמים הבקיאים בפרטים מספרים לגלובס כי שורה של טעויות מצד יו"ר החברה, נדב טופולסקי, והמנכ"ל אמיליאנו קלמזוק - הציפו מעל לפני השטח את רעיון המכירה.

גורמים לשעבר ברשת 13 וכן בכירים בשוק מסמנים את תחלופת המנכ"לים ואי־היציבות כגורם מזרז, ומצביעים על טופולסקי בתור זה שהוביל את המהלכים. "טופולסקי הוא זה שמושך בחוטים, זה שעשה את כל ההחלטות הלא הגיוניות". בסביבת בעלי המניות טוענים בדיוק ההיפך: "מי שהביא את רשת ליציבות פיננסית היה טופולסקי. הוא עשה זאת על אף אתגרי התקופה והשוק, והוביל מהלכים לביסוסה הכלכלי של החברה. הגירעונות היחידים שנוצרו היו בתקופת הקורונה ומלחמת חרבות ברזל שהשפיעו על כלל המשק". צריך לציין כי בשבועות האחרונים דווח על צורך בהזרמות כספים נוספות מבלווטניק.

לן בלווטניק, בעל השליטה ברשת 13 / צילום: טים בישופ

בכיר לשעבר ברשת 13 קובע כי "המותג גמור", ולדבריו, "יהיה מאוד קשה לשקם, אין בחברה DNA כרגע. יש מנכ"ל שלא מנהל או עושה ישיבות הנהלה - ולא נפגש עם עובדים. אם הישרדות הייתה מגיעה בתקופתנו ל־8 נקודות רייטינג, היינו מביאים שקי שינה ולא הולכים עד שעורכים מחדש את התוכנית". אותו גורם מעריך שברשת פספסו את ההזדמנות הגדולה שלהם - המלחמה, שהייתה יכולה להיות מקפצה לרייטינג.

בכיר אחר מחזק את דבריו: "אין ישיבות מערכת או ההנהלה. אחרי נתוני רייטינג לא טובים להישרדות, רק בשבוע שעבר קראו לחברת ההפקה וקיימו ישיבת חירום על המספרים".

מנגד, גורמים ברשת 13 מציינים כי קלמזוק נפגש "רק עם הצוות הבכיר שלו. הוא החליט 'לחתוך' הרבה פגישות מיותרות, מרובות משתתפים שלא הביאו לתוצאות. כתוצאה מכך - ההנהלה והערוץ עובדים טוב יותר". אותם גורמים מוסרים, כי "רשת מנוהלת כיום ללא כל תמיכה מצד הבעלים או הדירקטוריון. נדרשת השקעה גדולה בערוץ".

בנוסף לכך, יש מי שרואה את הכוח החזק של העובדים בתור מכשול גדול לעסקה. מעבר להסכם קיבוצי שיכול להרתיע, בכיר בשוק התקשורת מצביע על כך שהטענה לפיה העובדים מנהלים את החברה צריכה להדאיג את ניר צוק. אירועי עבר יכולים לשפוך אור על המגעים לעסקה: לפני כמה שבועות דווח בווינט כי עובדים ברשת 13 פנו לניר צוק בבקשה לקנות את הערוץ. כשבוע לאחר מכן, פורסם בדה מרקר כי מתן חודורוב, אודי סגל ורביב דרוקר נפגשו עם הבעלים לן בלווטניק. אמנם לא פורסם מה היה תוכן הפגישה, אבל ניתן להעריך שהצדדים ניסו ליישב את ההדורים. כמה ימים לאחריה פורסם לראשונה בגלובס על ההתחממות במגעים.

העוגנים לא מייצבים

כאמור, האתגר הגדול ביותר שצוק יצטרך להתמודד עימו - הוא הניהול. בכיר בשוק אומר לגלובס, כי "אם העסקה תקרה - ניר צוק יקבל חברת אם וחברת חדשות משוסעות, עם חובות, ועם נתוני רייטינג גרועים. ישנו חוסר סינכרון בין הגופים, תחושה של שתי חברות נפרדות. יותר מזה, החברה מגיעה ללא נכסים דיגיטליים משמעותיים, וזה לא יכול להיות בשנת 2025". אותו בכיר מצביע על כך שגם העוגנים של החברה לא מייצבים. "גם האח הגדול והישרדות לא מספקות את הסחורה".

מה ניר צוק יכול לעשות? בכיר בשוק התקשורת אומר כי "הבעיה הגדולה ביותר ברשת היא שאנשי מקצוע רבים עזבו אותה. לא מספיק להביא מנכ"ל טוב או סמנכ"ל מעולה. צריך את אנשי המקצוע שהם הזיכרון הארגוני ועם רשימת הישגים. והיום, הרבה מהאנשים האלו עזבו. ולכן, צריך לבנות את רשת כמעט מחדש, מקצועית ומיתוגית, לא מספיק לשים פלסטרים".

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי