גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד הדמוקרטיה: האמון בצה"ל עלה, במשטרה ירד ומה קרה בתקשורת?

האמון ברוב המוסדות השתקם מעט מאז 7 באוקטובר, אך עדיין נמוך, כך עולה מהמדד של המכון הישראלי לדמוקרטיה ● צה"ל זוכה לאמון הרב ביותר עם 77%, ואיזה גופים פוליטיים נמצאים גם השנה במקום האחרון ● וגם: כמחצית מהישראלים מרגישים שהמצב בישראל רע

מפגינים בכניסה לבסיס בית ליד, מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Rami Amichay
מפגינים בכניסה לבסיס בית ליד, מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Rami Amichay

סקר עדכני של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שנערך באוקטובר 2024, חושף את תמונת המצב במדינה שנה לאחר פרוץ המלחמה. הנתונים מגלים כי האמון ברוב המוסדות השתקם במעט מאז ה־7 אוקטובר, אך המגמה ארוכת הטווח עדיין נעה כלפי מטה. כמו כן, האמון במשטרה ובנשיא המדינה ירדו, לעומת האמון בתקשורת, שמגלה יציבות ואף עלה.

איך יכול להיות שהכול מתייקר ומדד המחירים יורד: כלכלנים מנסים להסביר
הכנסת אישרה את תקציב 2025 בקריאה ראשונה

הקרע הגדול ביותר בישראל הוא בין ימין לשמאל, כך מעידים ישראלים מכל העמדות והמגזרים, ובצורה הכי חריפה שהייתה עד כה. יתר על כן, ערבים מעידים שרובם רוצים להשתלב בחברה הישראלית - אך רוב החברה היהודית לא מאמינה להם.

החברה הישראלית מתמודדת גם עם החשש לשלום הדמוקרטיה, כש־77.5% מהערבים ואפילו 54% מהיהודים מסכימים עם האמירה שהדמוקרטיה נתונה בסכנה. עם זאת, יש פיצול דרמטי ברמות ההסכמה בין המחנות הפוליטיים השונים.

התדמית של צה"ל השתפרה

מדד הדמוקרטיה של המכון הישראלי לדמוקרטיה מתפרסם מדי שנה מאז 2003, במטרה לבחון את דעת הקהל והסנטימנט הציבורי בשאלות עומק על אמון במוסדות, "מצב רוח" לאומי ועמדות בנושאים עקרוניים.

בצל המלחמה, המכון פרסם מדד מיוחד בחודש מאי 2024 כדי למדוד את הסנטימנט הציבורי זמן קצר (יחסית) לאחר תחילתה, וכעת מתפרסם מדד נוסף נכון לאוקטובר 2024. המדד מתבצע באמצעות סקר של 600 אנשים בעברית ועוד 150 בערבית, רובו דרך האינטרנט והשאר טלפונית כדי להשלים אוכלוסיות שאינן מיוצגות באינטרנט, במטרה להגיע למדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.58% לכל כיוון ברמת ביטחון של 95%.

על פי המדד העדכני, המוסד שזוכה לאמון הגדול ביותר בישראל הוא צה"ל, עם 77% שמאמינים בו. זאת אפילו יותר מאשר ביוני 2023, לפני השבעה באוקטובר, אז האמון היה 75%. במאי 2024 אמון זה ירד משמעותית ל־69%, אך נראה שההצלחות הצבאיות מול חיזבאללה, לרבות פיצוץ הביפרים וחיסול נסראללה, שיקמו משמעותית את תדמיתו של צה"ל.

צה"ל מככב באופן קבוע בראש טבלת האמון, ואחריו מגיע באופן קבוע נשיא המדינה, אך מעמדו של זה נשחק באופן ניכר: בעוד שבשנים 2011-2012 (אז תחת הנשיא פרס) היה אמון של מעל 60% בנשיא המדינה, תחת ריבלין והרצוג המעמד הלך ונשחק באופן קבוע, עד שהגיע ל־38% היום. אחריו מגיעה המשטרה, שזכתה לעדנה ניכרת במאי 2024, אז האמון בה עלה מ־32% ל־41%, כנראה בשל התפקוד הטוב יחסית שלה בשבעה באוקטובר בהשוואה לצה"ל, אך זה ירד חזרה ל־37% באוקטובר האחרון.

האמון בתקשורת בעלייה קלה

לאחר מכן מגיע בית המשפט העליון, שהאמון בו דווקא יחסית יציב בשנה האחרונה, ומגיע ל־39.5%. אך בפרספקטיבה היסטורית, מעמדו הולך ומידרדר כמו זה של כל שאר המוסדות. עם זאת, חשוב לציין שבהשוואה לכנסת ולממשלה - הוא זוכה לאמון הגבוה ביותר. אך זה משתנה באופן קיצוני לפי הההצבעה בבחירות: בעוד ש־78% ממצביעי העבודה ו־65% ממצביעי המחנה הממלכתי נותנים אמון בבית המשפט העליון - בקרב מצביעי הליכוד מדובר על 18% בלבד ואצל מצביעי ש"ס - 4%.

הממשלה זוכה ל־25% אמון בלבד, השתקמות לעומת ה־18% במאי 2024, אך עדיין מתחת ל־27% שהאמינו בה ביוני 2023. זאת בהמשך למגמה ארוכת טווח של הידרדרות באמון בה. נתונים דומים ניתן לראות גם לגבי הכנסת, שגם האמון בה צנח בשבעה באוקטובר, וההתאוששות מאז הייתה חלקית בלבד - ועומדת היום על 16% בלבד.

האמון בתקשורת דווקא נמצא בעלייה קלה בשנה האחרונה, כאשר ביוני 2023 - 24% ענו שיש להם אמון בה, מה שעלה ל־25% במאי 2024 ול־26% עתה. אמנם מדובר על שינוי בטווח טעות הדגימה, אך הוא משתלב בנתוני העשור האחרון שמראים שהאמון בתקשורת אמנם נמוך, אך נשאר יציב סביב רבע מהמשיבים בניגוד להידרדרות של שאר המוסדות. המפלגות, כרגיל, נמצאות במקום האחרון, עם 10.5% אמון בהן בלבד.

יהודים לא מאמינים לערבים

יחסי יהודים־ערבים ידעו מספר עליות ומורדות בשנים האחרונות. כיום, 74% מהערבים מעידים שרוב הערבים בישראל רוצים להשתלב בחברה הישראלית (לעומת 66% ב־2018), אך יהודים ככלל פשוט לא מאמינים להם: 37.5% בלבד מהיהודים מאמינים שרוב הערבים רוצים להשתלב בחברה הישראלית, ירידה דרמטית לעומת 67% ב־2018.

למרות זאת, המתח החזק ביותר בישראל הוא בין ימין לשמאל, והכי הרבה ישראלים (48%) מסכימים על כך, יותר מאי פעם. המתח בין יהודים לערבים הוא החמור ביותר בעיני 31%, בין דתיים לחילונים 14% בלבד, ומתחים בין אשכנזים למזרחים ובין עניים לעשירים הם החמורים ביותר בעיני מספר זניח בלבד של משיבים.

ככלל, ישראלים מרגישים שהמצב בישראל לא טוב: 48.5% אומרים שהוא רע או רע מאוד, 32% אומרים שהוא "ככה ככה" ו־19% בלבד אומרים שהוא טוב או טוב מאוד. מדובר אמנם בירידה ביחס ל־60% שענו שהמצב רע או רע מאוד במאי 2024, אך מדובר בשינוי דרמטי בהשוואה ל־2021, אז יותר ענו שהמצב טוב מאשר רע. יש פער גדול מבחינה מגזרית במענה לשאלה זו, כאשר דתיים וחרדים מרגישים שהמצב טוב בהרבה יחס לחילונים ומסורתיים לא־דתיים.

נתון מדאיג נוסף נוגע למידת האמונה שהדמוקרטיה הישראלית נתונה בסכנה חמורה: 77.5% מהערבים ואפילו 54% מהיהודים מסכימים עם אמירה זו, כשישנו פיצול דרמטי באוכלוסייה היהודית בין המחנות השונים. בשמאל שיעור המאמינים שהדמוקרטיה בסכנה הוא למעשה קונצנזוס (94%), גם רוב במחנה המרכז (71%) מאמין בכך, אך רק 38% ממחנה הימין.

ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית מסר בתגובה כי "מדד אמון הציבור מושפע באופן ישיר מן השירות הניתן לציבור על ידי המערכת. בשנים האחרונות יש ניסיון להציג תמונה מעוותת לפיה מגמת השחיקה ייחודית לבתי המשפט ונובעת מהתנהלותם, ולטשטש את מגמת השחיקה של אמון הציבור בכלל מוסדות השלטון. זהו ניסיון מכוון שנועד לפגוע באמון הציבור ברשות השופטת, אינו עומד בקנה אחד עם המציאות, ואינו מתיישב עם ממצאי המדד. שימור וחיזוק אמון הציבור ברשות השופטת כרשות עצמאית ומקצועית, שיפור השירות לציבור והנגשת המערכת, הן מטרות ויעדים עיקריים שהציבה לה הרשות השופטת. אני שב ואומר - היותה של הרשות השופטת עצמאית, בלתי תלויה, מקצועית וא-פוליטית הם מרכיבים חיוניים והכרחיים להבטחת אמון הציבור בה".

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי