גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתמיכת ממשלת יפן וכדי להתחרות בטסלה? מאחורי המיזוג המסתמן של ניסאן והונדה

על פי דיווחים, שתי ענקיות הרכב שוקלות להתמזג במטרה להתחרות בשוק החשמלי ולמקסם רווחים ● ההערכה היא שבמהלך תומכת ממשלת יפן, במטרה למנוע את קריסת ניסאן שנקלעה למשבר ואחראית למאות אלפי מקומות עבודה במדינה ● וגם: איך תושפע ישראל מהצד?

מנכ''ל הונדה, טושיהירו מיבה ומנכ''ל ניסאן, מקוטו אוצ'ידה, במסיבת עיתונאים משותפת בטוקיו, יפן / צילום: Reuters, Kentaro Tominaga  The Yomiuri Shimbun
מנכ''ל הונדה, טושיהירו מיבה ומנכ''ל ניסאן, מקוטו אוצ'ידה, במסיבת עיתונאים משותפת בטוקיו, יפן / צילום: Reuters, Kentaro Tominaga The Yomiuri Shimbun

תעשיית הרכב היפנית נמצאת בימים אלה בעיצומו של אחד המשברים הגדולים בתולדותיה. במשך עשרות שנים היא שמרה על שמרנות ועל קונספציות היסטוריות ותרבותיות דוגמת "שיפור מתמשך בצעדים קטנים", "השקעה טוטאלית במצוינות" ו"שמירה על המורשת". אבל שוק הרכב של ימינו מתקדם במהירות מסחררת, הנאמנות למותג פוחתת בהדרגה והלקוחות בני דור ה־Z כבר לא שואפים להחזיק באותה מכונית 15 שנה, אמינה ככל שתהיה.

מובילאיי מציגה למשקיעים: חזון הרכב האוטונומי יוצא מקיפאון
לקראת העלאת המס: ישראל מזנקת לצמרת טבלת מדינות היעד ליצוא של כלי רכב סיניים  

בשעה שמתחרים חדשים "מעגלים פינות" בדרכם לצמרת, המנכ"לים של חברות הרכב היפניות עדיין מתנצלים על כל מעידה רגולטורית, כאילו הם מחויבים לאיזה קוד עתיק. במקביל, תעשיית הרכב היפנית לא מדביקה את הפער בכלי הרכב החשמליים ומתקשה מאוד להוריד עלויות.

חלק מהיצרנים מנסים למצב את עצמם כמותגי "פרמיום". אחרים מנסים לצאת מבור פיננסי עמוק שאליו הם נקלעו ויש כאלה שבוחנים מיזוג. במסגרת זו, ניסאן והונדה, שתי ענקיות רכב שנקלעו לבעיות, עשויות לאחד כוחות, כך דווח בפייננשל טיימס. השילוב המסתמן יאפשר להן לקצץ בעלויות, להרוויח יותר ולהשקיע באופן יעיל יותר בכלי רכב חשמליים ובטכנולוגיה חדשה.

מיזוג בין שווים או תוכנית חילוץ?

ביפן מציינים שהמידע על מיזוג בין שתי החברות הוא עדיין ראשוני ובשלב זה לא ברור לאן העסקה תתפתח. אולם, אין ספק שהיא מהווה מעין תוכנית חילוץ לניסאן, שנקלעה בשנה האחרונה למשבר עסקי חריף מאוד.

בין היתר, מכירותיה של ניסאן בשוק הסיני האסטרטגי קרסו, בארה"ב היא הודיעה על עיכובים בהשקת דגמי פלאג־אין ובאירופה שיתוף הפעולה האסטרטגי עם קבוצת רנו לא הניב לה את היתרונות רבים. בנובמבר הודיעה החברה כי היא מקצצת 20% בקיבולת הייצור שלה ומפטרת כ־10% מכוח האדם, צעד חריג מאוד עבור יצרנית יפנית.

ביפן ניסאן היא עדיין אחת מיצרניות הרכב הגדולות ונחשבת למעסיקה אסטרטגית, שאחראית למאות אלפי מקומות תעסוקה במישרין ובאמצעות ספקים. יתר על כן, קריסה של ניסאן לחדלות פירעון הייתה עלולה להניע תגובת שרשרת שתביא לפגיעה בספקי משנה ובכל שרשרת האספקה של תעשיית הרכב היפנית ואף בכלכלה היפנית בכללותה.

לפיכך, מעריכים פרשנים, כי מאחורי הקלעים של המהלך יש "עידוד" מצד ממשלת יפן לחיבור בין שתי החברות למרות ההבדל המהותי בתרבות העסקית וההנדסית שלהן ובליין הדגמים. כך למשל, הונדה הקפידה עד היום לפתח את כל המנועים שלה "בתוך הבית" כחלק מהפילוסופיה הניהולית שלה. כעת, אם המיזוג יתממש, היא תצטרך לשתף מנועים עם צד שני ושלישי.

ראש ממשלת יפן שיגרו אישיבה / צילום: Reuters, Kyodo

איך יראה המיזוג והאם מיצובישי תצטרף אליו?

על פי העיתונות היפנית, המו"מ בין הונדה וניסאן נועד להכין מיזוג "שיאפשר לחברה המאוחדת להתחרות טוב יותר מול טסלה ויצרניות הרכב החשמלי הסיניות בתעשיית הרכב המשתנה במהירות". זאת מכיוון ששתי החברות מפגרות משמעותית אחרי המובילות בפלח המתפתח של כלי הרכב החשמליים.

על פי המקורות היפנים, המטרה הסופית במגעים היא ליצור חברת אחזקות משותפת שאליה תצטרף בסופו של דבר גם מיצובישי, שניסאן היא בעלת המניות הבכירה בה. במקרה כזה, המכירות המשולבות של שלושת יצרניות הרכב יעלו על 8 מיליון כלי רכב ויצרו את קבוצת ייצור הרכב השלישית בגודלה בעולם על כל היתרונות לגודל, שנגזרים מכך. ניסאן אמרה בתגובה כי היא שוקלת "היבטים שונים של שיתוף פעולה עתידי" עם הונדה ומיצובישי, "כולל תוכן הדיווחים בתקשורת". אולם לפי החברה, דבר לא הוחלט בשלב זה. הונדה פרסמה הצהרה דומה.

הבורסה של טוקיו הודיעה ביום רביעי כי תפסיק זמנית את המסחר במניות ניסאן "כדי לאשר את האותנטיות של הדיווחים", אך בסופו של דבר חודש המסחר ומניית ניסאן זינקה בכמעט 24%.

על פי העיתונות היפנית, הונדה וניסאן החלו להניח את הקרקע לשיתוף הפעולה באמצע השנה ואף נכנסו לשותפות אסטרטגית גלויה בחודש אוגוסט בתחום הפיתוח של רכיבי רכב ותוכנה משותפים.

האם המיזוג ישפיע על ישראל?

לפי ההערכות בענף, אם המיזוג יתממש, שתי החברות יגזרו ממנו בונוס בעיקר בשוק היפני ובשוק האמריקאי, שבו הונדה נחשבת חברה מובילה עם היקף מכירות חזוי של למעלה ממיליון כלי רכב ב־2024. לעומת זאת, מסירות ניסאן בארה"ב, כולל תת המותגים שלה, צפויות להסתכם השנה בכ־650 אלף יחידות.

באירופה ובישראל ההשפעה של המיזוג הצפויה להיות זניחה למדי, לפחות בשלב הראשון. הונדה כמעט נטשה את השוק האירופי בשנים האחרונות ואילו ניסאן מכרה בשנה החולפת באירופה רק כ־300 אלף כלי רכב, כמחצית ממסירותיה לפני עשור.

בישראל הונדה היא שחקנית זניחה ללא נוכחות משמעותית בפלחים הרחבים של השוק ומסירותיה הסתכמו בחודשים ינואר־נובמבר בכ־570 מסירות בלבד - בדומה לשנה שעברה.

ניסאן לעומת זאת, מסרה באותה תקופה 3,569 כלי רכב, עלייה של כ־35% לעומת התקופה המקבילה. כך או כך, הפירות המהותיים של מיזוגים כאלה נקטפים רק אחרי הרבה שנים, לעיתים עשורים, כאשר יצרניות רכב מתחילות לשלב פלטפורמות ומנועים זו של זו ומקימות מפעלים משותפים.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון