גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי עדן מחליפה בעלות בפעם השלישית. זו חברת המשקאות שצפויה להרוויח מכך

לאחר שהוחזקה בידי שני בעלים זרים, חוזרת חברת המים המינרליים לידי משקיעים מקומיים - חברת תמיס ואביחי סטולרו ● טמפו, שקיבלה מהרוכשים אופציה לקנות חלק מהמניות, צפויה במקרה כזה לשמור בידיה את הסכם ההפצה הרווחי של בקבוקי מי עדן ● המפסידה - יפאורה

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

בפעם השלישית בתולדותיה צפויה הבעלות בחברת המים המינרליים מי עדן להחליף ידיים. לאחר שני בעלי בית זרים, חוזרת החברה לידיים ישראליות, של קבוצת רוכשים המורכבת מחברת הנדל"ן הבורסאית תמיס ואיש העסקים אביחי סטולרו.

הקבוצה זכתה במכרז שקיים קונצרן פרימו ווטר (Primo Water), תאגיד אמריקאי המתמחה בתחום המים שהחזיק בבעלות במי עדן מאז 2016, והחליט לאחרונה לרכז את פעילותו בצפון אמריקה.

בלעדי | רשת "הסטוק" רוכשת את הפיראט האדום וטויז אר אס לפי שווי של 45 מיליון שקל
שיעור הרווח הענק של השחקנית האפורה בענף המזון והטואלטיקה

השלמת עסקת המכירה כפופה להתקיימותם של תנאים מתלים שונים בתוך תקופה של שלושה חודשים, לרבות קבלת אישור הממונה על התחרות.

מי שהפסידה בהתמודדות על מי עדן היא חברת המשקאות הקלים יפאורה (שבעבר הפיצה את בקבוקי מי עדן), לצד איש העסקים דורון שטיגר.

בתמורה לבעלות בחברת המים ישלמו תמיס וסטולרו סכום של 213 מיליון שקל, ובנוסף יקחו על עצמם חוב של מי עדן שהיקפו המדויק עדיין לא ידוע, אך הוא מוערך בסדר גודל של כ־200 מיליון שקל. כך או כך, מדובר בשווי הנמוך משמעותית מזה שבו הוערכה מי עדן בעסקאות קודמות למכירתה.

מי עדן, שהיקף מכירותיה השנתי עומד על מאות מיליוני שקלים, הוקמה בשנת 1983 והונפקה בבורסה כעשור לאחר מכן על־ידי בעליה דאז, רוני נפתלי (כיום מבעלי חברת מרכזי הקניות ביג) ואחיו. את המים שהיא משווקת מפיקה מי עדן ממאגר "עדן 1", הסמוך לעיר קצרין ברמת הגולן. החברה מנוהלת מאז חודש מאי השנה על־ידי יוני ארליך.

40% משוק בקבוקי המים

מי עדן מחזיקה בכ־40% משוק בקבוקי המים המינרליים בישראל, בו מתחרות גם החברות נביעות ועין גדי. בתחום זה פועלת החברה בניפוח הבקבוקים, מילויים במים, שיווקם והפצתם לנקודות מכירה קמעונאיות ברחבי הארץ, פעילות שעיקרה מתבצעת באמצעות חברת טמפו.

בנוסף פועלת מי עדן בתחום המים המינרליים בכדים, שבו יש לה מעל 100 אלף לקוחות, באספקת ברי מים מסוננים למגזר העסקי, המוסדי והפרטי (שם מתחרתה העיקרית היא תמי 4 של שטראוס, שחקן דומיננטי שהוביל למהפכה בצריכת המים בישראל), וכן בתחום של שירותי הקפה ומזון למשרדים ומטבחונים.

כאמור, רוכשי מי עדן בעסקה הנוכחית הם חברת תמיס הציבורית, שנשלטת על־ידי ארז גולדשמידט, רפי ליפא ועמית גל (בעלי חברת החיתום אוריון), לצד איש העסקים אביחי סטולרו (50% בעסקה). תמיס עוסקת בייזום ושיווק פרויקטי נדל"ן בארץ ובחו"ל, ונסחרת בשווי של כ־89 מיליון שקל, לאחר עלייה של כ־32% מתחילת החודש האחרון. לסטולרו יש השקעות במגוון תחומים - תעשיות ביטחוניות, תעשייה, הנדסה, נדל"ן ואנרגיה.

זיכיון הפצה מניב רווחים

לצידם, מי שעשויה להיות מרוויחה גדולה מהעסקה היא יצרנית המשקאות הקלים והאלכוהוליים טמפו, שבבעלות בעל השליטה ז'ק בר ותאגיד הבירה ההולנדי הייניקן. טמפו קיבלה מקבוצת הרוכשים של מי עדן אופציה "לרכישה של המניות הנרכשות או חלק מהן", בכפוף לאישור רשות התחרות.

ז'ק בר, בעל השליטה בטמפו / צילום: סיון פרג'

מימוש האופציה יבטיח כנראה לטמפו שימור של זיכיון ההפצה של בקבוקי מי עדן, הנמצא בידיה מתחילת 2024 בהסכם לשש שנים. זאת לאחר שלפני כשנתיים הודיעה מי עדן לחברת ההפצה הקודמת שלה, יפאורה (בשליטת רוני גת ושלמה רודב), כי החליטה על סיום ההסכם ביניהן.

מהדוחות הכספיים שמפרסמת טמפו ניתן ללמוד על התרומה הנאה של פעילות מי עדן לתוצאותיה. כך, ההכנסות בתשעת החודשים הראשונים של 2024 זינקו ב־26% לכמעט 2 מיליארד שקל - עלייה שהוסברה בגידול במכירה של משקאות החברה לצד התחלת הפצת המים המינרליים של מי עדן.

לטמפו יש מספר מגזרי פעילות, כאשר מכירת המים המינרליים של מי עדן משתייכת למגזר המשקאות הלא אלכוהוליים שלה, שהכנסותיו קפצו ב־31% ל־982 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים השנה. בתוכו, קבוצת המוצרים "מים וסודה" הכפילה את הכנסותיה מ־158 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד ל־321 מיליון שקל השנה, וחלקה מכלל הכנסות טמפו עלה מ־10% ל־17%.

בהמשך לכך, שורת הרווח התפעולי של טמפו נהנתה מזינוק חד של 34% ל־148 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. בשורה התחתונה הרווח הנקי זינק בשיעור חד יותר של 44% והסתכם ב־96 מיליון שקל.

במקביל, תוצאותיה של יפאורה נשחקו מתחילת השנה על רקע הפסקת הסכם ההפצה עם מי עדן. ההכנסות בחודשים ינואר-ספטמבר ירדו ב־10% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ל־680 מיליון שקל, וגם הרווחיות הגולמית שלה ירדה בהשפעת הקיטון במכירות מוצרי מי עדן. נציין כי ליפאורה יש מותג מים מינרליים משלה ("עין גדי"), שאותו היא ממשיכה להפיץ כיום.

הרווח התפעולי של יפאורה בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה ירד ב־9% והסתכם ב־88 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי נשחק בשיעור מתון יותר של 4% ועמד על 82 מיליון שקל.

האקזיט של רוני נפתלי

הבעלות במי עדן, חלקית או מלאה, החליפה ידיים כמה פעמים בעבר. בשנת 2003 מכרו רוני נפתלי ואחיו 20% מהמניות שהיו בידיהם לענקית המזון האירופית דנונה, כחלק מעסקה למיזוג פעילות המים של שתי החברות באירופה. העסקה התבצעה אז לפי שווי חברה דמיוני של 410 מיליון אירו (כ־2 מיליארד שקל) למי עדן, ותוך שלכיסם של האחים זורמים כ־400 מיליון שקל.

ב־2007 רכשה מי עדן את חלקה של דנונה במיזם המשותף באירופה תמורת 86 מיליון אירו בלבד - מחיר הנמוך בכ־70% מזה ששילמה דנונה עם הקמת המיזם.

ב־2013 הפכה קרן רואן קפיטל האירופית לבעלת מי עדן, לאחר שרכשה את הפעילות לפי שווי של 70 מיליון אירו נטו (ששיקף שווי חברה של 240 מיליון אירו בניכוי החובות הכבדים שרבצו על הפעילות). בהמשך, ב־2016, רכשה פרימו ווטר את מי עדן בסכום לא ידוע, וכעבור שמונה שנים היא נפרדה ממנה כעת.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל