גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי עדן מחליפה בעלות בפעם השלישית. זו חברת המשקאות שצפויה להרוויח מכך

לאחר שהוחזקה בידי שני בעלים זרים, חוזרת חברת המים המינרליים לידי משקיעים מקומיים - חברת תמיס ואביחי סטולרו ● טמפו, שקיבלה מהרוכשים אופציה לקנות חלק מהמניות, צפויה במקרה כזה לשמור בידיה את הסכם ההפצה הרווחי של בקבוקי מי עדן ● המפסידה - יפאורה

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

בפעם השלישית בתולדותיה צפויה הבעלות בחברת המים המינרליים מי עדן להחליף ידיים. לאחר שני בעלי בית זרים, חוזרת החברה לידיים ישראליות, של קבוצת רוכשים המורכבת מחברת הנדל"ן הבורסאית תמיס  ואיש העסקים אביחי סטולרו.

הקבוצה זכתה במכרז שקיים קונצרן פרימו ווטר (Primo Water), תאגיד אמריקאי המתמחה בתחום המים שהחזיק בבעלות במי עדן מאז 2016, והחליט לאחרונה לרכז את פעילותו בצפון אמריקה. 

בלעדי | רשת "הסטוק" רוכשת את הפיראט האדום וטויז אר אס לפי שווי של 45 מיליון שקל
שיעור הרווח הענק של השחקנית האפורה בענף המזון והטואלטיקה

השלמת עסקת המכירה כפופה להתקיימותם של תנאים מתלים שונים בתוך תקופה של שלושה חודשים, לרבות קבלת אישור הממונה על התחרות.

מי שהפסידה בהתמודדות על מי עדן היא חברת המשקאות הקלים יפאורה (שבעבר הפיצה את בקבוקי מי עדן), לצד איש העסקים דורון שטיגר.

בתמורה לבעלות בחברת המים ישלמו תמיס וסטולרו סכום של 213 מיליון שקל, ובנוסף יקחו על עצמם חוב של מי עדן שהיקפו המדויק עדיין לא ידוע, אך הוא מוערך בסדר גודל של כ־200 מיליון שקל. כך או כך, מדובר בשווי הנמוך משמעותית מזה שבו הוערכה מי עדן בעסקאות קודמות למכירתה.

מי עדן, שהיקף מכירותיה השנתי עומד על מאות מיליוני שקלים, הוקמה בשנת 1983 והונפקה בבורסה כעשור לאחר מכן על־ידי בעליה דאז, רוני נפתלי (כיום מבעלי חברת מרכזי הקניות ביג) ואחיו. את המים שהיא משווקת מפיקה מי עדן ממאגר "עדן 1", הסמוך לעיר קצרין ברמת הגולן. החברה מנוהלת מאז חודש מאי השנה על־ידי יוני ארליך.

40% משוק בקבוקי המים

מי עדן מחזיקה בכ־40% משוק בקבוקי המים המינרליים בישראל, בו מתחרות גם החברות נביעות ועין גדי. בתחום זה פועלת החברה בניפוח הבקבוקים, מילויים במים, שיווקם והפצתם לנקודות מכירה קמעונאיות ברחבי הארץ, פעילות שעיקרה מתבצעת באמצעות חברת טמפו.

בנוסף פועלת מי עדן בתחום המים המינרליים בכדים, שבו יש לה מעל 100 אלף לקוחות, באספקת ברי מים מסוננים למגזר העסקי, המוסדי והפרטי (שם מתחרתה העיקרית היא תמי 4 של שטראוס, שחקן דומיננטי שהוביל למהפכה בצריכת המים בישראל), וכן בתחום של שירותי הקפה ומזון למשרדים ומטבחונים.

כאמור, רוכשי מי עדן בעסקה הנוכחית הם חברת תמיס הציבורית, שנשלטת על־ידי ארז גולדשמידט, רפי ליפא ועמית גל (בעלי חברת החיתום אוריון), לצד איש העסקים אביחי סטולרו (50% בעסקה). תמיס עוסקת בייזום ושיווק פרויקטי נדל"ן בארץ ובחו"ל, ונסחרת בשווי של כ־89 מיליון שקל, לאחר עלייה של כ־32% מתחילת החודש האחרון. לסטולרו יש השקעות במגוון תחומים - תעשיות ביטחוניות, תעשייה, הנדסה, נדל"ן ואנרגיה.

זיכיון הפצה מניב רווחים

לצידם, מי שעשויה להיות מרוויחה גדולה מהעסקה היא יצרנית המשקאות הקלים והאלכוהוליים טמפו, שבבעלות בעל השליטה ז'ק בר ותאגיד הבירה ההולנדי הייניקן. טמפו קיבלה מקבוצת הרוכשים של מי עדן אופציה "לרכישה של המניות הנרכשות או חלק מהן", בכפוף לאישור רשות התחרות.

ז'ק בר, בעל השליטה בטמפו / צילום: סיון פרג'

מימוש האופציה יבטיח כנראה לטמפו שימור של זיכיון ההפצה של בקבוקי מי עדן, הנמצא בידיה מתחילת 2024 בהסכם לשש שנים. זאת לאחר שלפני כשנתיים הודיעה מי עדן לחברת ההפצה הקודמת שלה, יפאורה (בשליטת רוני גת ושלמה רודב), כי החליטה על סיום ההסכם ביניהן.

מהדוחות הכספיים שמפרסמת טמפו ניתן ללמוד על התרומה הנאה של פעילות מי עדן לתוצאותיה. כך, ההכנסות בתשעת החודשים הראשונים של 2024 זינקו ב־26% לכמעט 2 מיליארד שקל - עלייה שהוסברה בגידול במכירה של משקאות החברה לצד התחלת הפצת המים המינרליים של מי עדן.

לטמפו יש מספר מגזרי פעילות, כאשר מכירת המים המינרליים של מי עדן משתייכת למגזר המשקאות הלא אלכוהוליים שלה, שהכנסותיו קפצו ב־31% ל־982 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים השנה. בתוכו, קבוצת המוצרים "מים וסודה" הכפילה את הכנסותיה מ־158 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד ל־321 מיליון שקל השנה, וחלקה מכלל הכנסות טמפו עלה מ־10% ל־17%.

בהמשך לכך, שורת הרווח התפעולי של טמפו נהנתה מזינוק חד של 34% ל־148 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. בשורה התחתונה הרווח הנקי זינק בשיעור חד יותר של 44% והסתכם ב־96 מיליון שקל.

במקביל, תוצאותיה של יפאורה נשחקו מתחילת השנה על רקע הפסקת הסכם ההפצה עם מי עדן. ההכנסות בחודשים ינואר-ספטמבר ירדו ב־10% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ל־680 מיליון שקל, וגם הרווחיות הגולמית שלה ירדה בהשפעת הקיטון במכירות מוצרי מי עדן. נציין כי ליפאורה יש מותג מים מינרליים משלה ("עין גדי"), שאותו היא ממשיכה להפיץ כיום.

הרווח התפעולי של יפאורה בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה ירד ב־9% והסתכם ב־88 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי נשחק בשיעור מתון יותר של 4% ועמד על 82 מיליון שקל.

האקזיט של רוני נפתלי

הבעלות במי עדן, חלקית או מלאה, החליפה ידיים כמה פעמים בעבר. בשנת 2003 מכרו רוני נפתלי ואחיו 20% מהמניות שהיו בידיהם לענקית המזון האירופית דנונה, כחלק מעסקה למיזוג פעילות המים של שתי החברות באירופה. העסקה התבצעה אז לפי שווי חברה דמיוני של 410 מיליון אירו (כ־2 מיליארד שקל) למי עדן, ותוך שלכיסם של האחים זורמים כ־400 מיליון שקל.

ב־2007 רכשה מי עדן את חלקה של דנונה במיזם המשותף באירופה תמורת 86 מיליון אירו בלבד - מחיר הנמוך בכ־70% מזה ששילמה דנונה עם הקמת המיזם.

ב־2013 הפכה קרן רואן קפיטל האירופית לבעלת מי עדן, לאחר שרכשה את הפעילות לפי שווי של 70 מיליון אירו נטו (ששיקף שווי חברה של 240 מיליון אירו בניכוי החובות הכבדים שרבצו על הפעילות). בהמשך, ב־2016, רכשה פרימו ווטר את מי עדן בסכום לא ידוע, וכעבור שמונה שנים היא נפרדה ממנה כעת.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה