גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקבלים רכב צמוד מהעבודה? בקרוב תשלמו עליו הרבה יותר

בשנת 2025 צפויים להעמיק התהליכים הקיימים בשוק הרכב הישראלי: התחרות תשבור שיאים, הזינוק במחירים עשוי לקרר את הביקוש הפרטי, מקבלי רכב צמוד "יעשו חושבים" בשל עלייה חדה במס שווי השימוש, והסינים יכבשו טריטוריות חדשות ● לא כל השחקנים בשוק ישרדו את הכאוס השיווקי הצפוי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock
מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

שנת 2024 הייתה מאתגרת ומתסכלת עבור האנליסטים. המזרח התיכון בער, נתיבי הסחר שובשו, המלחמה באוקראינה סערה, מלחמת הסחר בין המערב לסין החריפה והבוחרים בארה"ב ביצעו פניית פרסה.

המדינות האירופיות שמורידות את מספר ההרוגים בתאונות דרכים: איך הן עושות את זה?
האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

כל אלה השפיעו גם על שוקי הרכב בעולם והרבה תחזיות מוקדמות הושלכו לפח. אחת מהן, מתחילת 2024, העריכה שאחת מכל ארבע מכוניות חדשות שימכרו בארה"ב ב־2025 תהיה חשמלית, "בזכות תמריצים נתמכי ממשלה וצפי להרחבה משמעותית של תשתית הטעינה". אולם, החודש פורסם שצוות שהקים הנשיא הנכנס דונלד טראמפ ממליץ לשלול הטבות מרכב חשמלי ומעמדות טעינה.

גם שוק הרכב המקומי עובר שינויים שרק לפני שנתיים־שלוש נראו בלתי הגיוניים. לפיכך, התחזית ל־2025 המוגשת להלן מגיעה עם אחריות מוגבלת: העולם השתגע, המצב בישראל רחוק מיציבות, והכל אפשרי.

התחרות: המרוץ לתחתית של יבואניות הרכב

היצע הרכב הצפוי ב־2025 הוא די קל לחיזוי, אבל בהחלט לא קל לעיכול. על כיסם של לקוחות הרכב בישראל יתמודדו בתחילת 2025 לא פחות מ־49 מותגים בטווח המחיר שבין 100 ל־300 אלף שקל, שבו נמצא רוב הביקוש. כעשרה מותגים מתוכם הצטרפו לשוק רק בשנה החולפת, ולא מן הנמנע שב־2025 הרשימה תתארך.

לנתון הזה אין אח ורע בשום שוק רכב מפותח במערב ובוודאי לא בשוק מוגבל כמו שלנו, שבשנים טובות נמכרים בו כ־290 אלף כלי רכב. לחלק גדול מהשיטפון אחראים מותגים סיניים ותיקים וחדשים, שמשווקים בעיקר דגמים חשמליים אבל בשנה הבא ירחיבו את ההיצע (ראו בהמשך).

התחזית המרכזית כמעט בלתי נמנעת: בשנה הקרובה תתרחש כאן הכחדה שיווקית, שבסופה חלק מהשחקנים ייעלמו. כבר עכשיו אפשר לראות סימנים מוקדמים לכך. הנאמנות למותג דועכת; המחיר הופך להיות המלך; קמפיינים בהיקף של מיליוני דולרים מבלבלים את הצרכנים; מותגים מיובאים על ידי שני יבואנים מתחרים תוך יצירת כאוס צרכני ושיווקי; ומלחמת מחירים קשה מורידה את הרווחיות של חלק מהיבואנים, לעיתים לסף הפסד. בעולם העסקים קוראים לזה "מרוץ לתחתית".

אפשר לצפות שהתהליך יואץ במחצית השנייה של השנה במקביל להפנמת המחירים החדשים והגבוהים והירידה הכללית בביקוש. התהליך לא יפסח גם על מותגים עם "גב" של יבואנים ותיקים וחזקים.

הביקוש במגזר הפרטי: הלם מחירים מושהה

הצרכנים הפרטיים עתידים לחוות בתחילת 2025 "הלם מחיר" בשל גזירות מס הרכב, שיכנסו לתוקף בינואר. רבים ציפו שאת המכה העיקרית יספגו החשמליות, אבל בפועל דווקא דגמי הבנזין וההייבריד הם אלה שיפגעו יותר מכל.

נזכיר בקצרה, שהגזירות החדשות כוללות הפחתה של הטבות "המס הירוק" לרכבי בנזין והייבריד, שלבדה שקולה לעלייה של כ־10% עד 15% במס הקנייה האפקטיבי עליהם. לכך אפשר להוסיף את עליית המע"מ, את העלייה במס הקנייה על רכב חשמלי מ־35% ל־45% ואת הקפיצה באגרת הרישוי על רכב חשמלי. אמנם ברקע פועלים גורמים ממתנים כמו התחזקות השקל, המלאים הגדולים ששוחררו ממכס בסוף השנה ומלחמת המחירים הצפויה בפלחים מסוימים, אך מחירוני 2025 בכל מקרה יטפסו.

את השפעת ההתייקרות על הביקוש הפרטי לרכב חדש ב־2025 אפשר לחלק לשתי תקופות. הראשונה תימשך לאורך הרבעון הראשון ואולי גם השני והיא תושפע מהמלאים הגדולים שנמצאים בישראל ושוחררו במס הנמוך לפני סוף 2024. אלה יאפשרו לחלק מהיבואנים לגלגל ישירות או באמצעות חברות הליסינג דגמים פופולריים במחירים קרובים לאלה של 2024 באמצעות מבצעים, הנחות "אפס קילומטר" וכו'.

התקופה השנייה תתחיל עם סיום המלאים "הזולים" והעיתוי שלה ישתנה בין המותגים והדגמים. הקונצנזוס בענף הוא שלקראת מחצית השנה השנייה ההתייקרות תבוא לביטוי באופן מלא והתוצאה תהיה מכה פסיכולוגית, שעשויה להביא לירידה חדה בביקוש. מה שעשוי אולי להמריץ את הביקוש לקראת סוף 2025 הן "גזירות ההמשך" שמתכנן האוצר, כמו העלאה נוספת במס הקנייה על רכב חשמלי בינואר 2026 ועוד.

זה התרחיש ה"אופטימי". אם יחריפו הזעזועים הביטחוניים והפוליטיים ב־2025, אפשר להניח שהביקוש הפרטי יצנח בחדות מתחת לרמות 2024 בלי קשר למלאים ולמחירים.

ציי הרכב: זעזועי לוואי של התייקרות הליסינג

המגזר המוסדי, ובעיקר חברות הליסינג, היווה בשנים האחרונות "עוגן מייצב" בשוק הסוער. הביקוש המוסדי לרכב צמוד נותר יציב פחות או יותר עם כ־100-80 אלף הזמנות לכלי רכב חדשים מדי שנה. רובן להחלפת כלי רכב צמודים בתום תקופת הליסינג שלהם (שאורכת כשלוש שנים), וחלקן רכישות למלאי של חברות הליסינג.

ב־2025, לפחות בתחילתה, נראה שה"עוגן" הזה ימשיך להיות אפקטיבי. העלאת המסים בתחילת ינואר טומנת בחובה רווחי הון משמעותיים לחברות ליסינג, שרכשו מלאים מוזלים בסוף 2024. זאת בשל היכולת להגדיל באמצעותם את הרווחיות על חוזי הליסינג (שעלותם מבוססת על מחירוני הרכב) ושל היכולת לשווק אותם כ"אפס קילומטר" ללקוחות פרטיים ברווח גבוה.

על פי הערכות בענף, חברות הליסינג כבר שריינו הזמנות מוקדמות לאספקת יותר מ־60 אלף כלי בתחילת 2025 - רובם עבור שוק הליסינג. המשמעות היא שהמסירות ברבעון הראשון עשויות לשבור שיאים חדשים.

אבל בתחילת 2025 יעמדו מקבלי רכב צמוד חדש בפני עלייה חדה במס שווי השימוש בעקבות התייקרות מחירוני כלי הרכב, וביחד עם התייקרות חוזי הליסינג נראה ש"ההטבה" של הרכב הצמוד תהיה הרבה יותר יקרה. לפיכך לא מן הנמנע שנראה נהירה "החוצה" של לקוחות ליסינג לכיוון רכישה ישירה של כלי רכב חשמליים זולים לשימוש ולתחזוקה, והביקוש לרכב של השוק המוסדי ירשום ירידה.

מצד שני, אין מה לדאוג לחברות הליסינג. כאשר כלי הרכב החדשים מתייקרים גדל הביקוש לכלי רכב משומשים מהשנתונים האחרונים ולרכבי "אפס קילומטרים". חברות הליסינג הן עדיין הספקיות הגדולות ביותר של שתי האלטרנטיבות הללו בישראל ועבור חלקן ה"ביזנס" הזה יותר רווחי מהליסינג עצמו.

התמהיל: הסיניות ימשיכו לכבוש

מסירות כלי הרכב מתוצרת סין צפויות להסתכם בשנת 2024 בכ־60 אלף כלי רכב, נתח של כ־25%, שהוא חסר תקדים בעולם המערבי. רוב כלי הרכב הללו היו חשמליים, מה שהגביל את תפוצתם בשל הביקוש המצומצם יחסית בפלח החשמלי בישראל, במיוחד בשוק המוסדי.

אבל כבר ב־2024 הסכר הזה החל להיפרץ עם התרחבות היצע הדגמים הסיניים המצוידים בהנעה היברידית ופלאג־אין, שמציעים תמחור אגרסיבי ופונים ל"מיינסטרים" של הביקוש בפלח ציי הרכב הגדול.

המשמעות היא שב־2025 אנחנו עשויים לראות עוד קפיצת מדרגה משמעותית בהיקף החדירה של כלי רכב סיניים לשוק הישראלי, "על חשבון" דגמי בנזין והייבריד של מותגים ותיקים ומבוססים מקוריאה, יפן ואירופה. ייתכן שאפילו לטריטוריה של 40% מהשוק. זאת בשעה שאירופה, ארה"ב ואפילו דרום אמריקה מבצעות מהלכים לבלימת הפלישה.

עוד כתבות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"