גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקבלים רכב צמוד מהעבודה? בקרוב תשלמו עליו הרבה יותר

בשנת 2025 צפויים להעמיק התהליכים הקיימים בשוק הרכב הישראלי: התחרות תשבור שיאים, הזינוק במחירים עשוי לקרר את הביקוש הפרטי, מקבלי רכב צמוד "יעשו חושבים" בשל עלייה חדה במס שווי השימוש, והסינים יכבשו טריטוריות חדשות ● לא כל השחקנים בשוק ישרדו את הכאוס השיווקי הצפוי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock
מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

שנת 2024 הייתה מאתגרת ומתסכלת עבור האנליסטים. המזרח התיכון בער, נתיבי הסחר שובשו, המלחמה באוקראינה סערה, מלחמת הסחר בין המערב לסין החריפה והבוחרים בארה"ב ביצעו פניית פרסה.

המדינות האירופיות שמורידות את מספר ההרוגים בתאונות דרכים: איך הן עושות את זה?
האופוזיציה והקואליציה מצאו סוף סוף נושא שהן מסכימות עליו: לא לשלם על חניה

כל אלה השפיעו גם על שוקי הרכב בעולם והרבה תחזיות מוקדמות הושלכו לפח. אחת מהן, מתחילת 2024, העריכה שאחת מכל ארבע מכוניות חדשות שימכרו בארה"ב ב־2025 תהיה חשמלית, "בזכות תמריצים נתמכי ממשלה וצפי להרחבה משמעותית של תשתית הטעינה". אולם, החודש פורסם שצוות שהקים הנשיא הנכנס דונלד טראמפ ממליץ לשלול הטבות מרכב חשמלי ומעמדות טעינה.

גם שוק הרכב המקומי עובר שינויים שרק לפני שנתיים־שלוש נראו בלתי הגיוניים. לפיכך, התחזית ל־2025 המוגשת להלן מגיעה עם אחריות מוגבלת: העולם השתגע, המצב בישראל רחוק מיציבות, והכל אפשרי.

התחרות: המרוץ לתחתית של יבואניות הרכב

היצע הרכב הצפוי ב־2025 הוא די קל לחיזוי, אבל בהחלט לא קל לעיכול. על כיסם של לקוחות הרכב בישראל יתמודדו בתחילת 2025 לא פחות מ־49 מותגים בטווח המחיר שבין 100 ל־300 אלף שקל, שבו נמצא רוב הביקוש. כעשרה מותגים מתוכם הצטרפו לשוק רק בשנה החולפת, ולא מן הנמנע שב־2025 הרשימה תתארך.

לנתון הזה אין אח ורע בשום שוק רכב מפותח במערב ובוודאי לא בשוק מוגבל כמו שלנו, שבשנים טובות נמכרים בו כ־290 אלף כלי רכב. לחלק גדול מהשיטפון אחראים מותגים סיניים ותיקים וחדשים, שמשווקים בעיקר דגמים חשמליים אבל בשנה הבא ירחיבו את ההיצע (ראו בהמשך).

התחזית המרכזית כמעט בלתי נמנעת: בשנה הקרובה תתרחש כאן הכחדה שיווקית, שבסופה חלק מהשחקנים ייעלמו. כבר עכשיו אפשר לראות סימנים מוקדמים לכך. הנאמנות למותג דועכת; המחיר הופך להיות המלך; קמפיינים בהיקף של מיליוני דולרים מבלבלים את הצרכנים; מותגים מיובאים על ידי שני יבואנים מתחרים תוך יצירת כאוס צרכני ושיווקי; ומלחמת מחירים קשה מורידה את הרווחיות של חלק מהיבואנים, לעיתים לסף הפסד. בעולם העסקים קוראים לזה "מרוץ לתחתית".

אפשר לצפות שהתהליך יואץ במחצית השנייה של השנה במקביל להפנמת המחירים החדשים והגבוהים והירידה הכללית בביקוש. התהליך לא יפסח גם על מותגים עם "גב" של יבואנים ותיקים וחזקים.

הביקוש במגזר הפרטי: הלם מחירים מושהה

הצרכנים הפרטיים עתידים לחוות בתחילת 2025 "הלם מחיר" בשל גזירות מס הרכב, שיכנסו לתוקף בינואר. רבים ציפו שאת המכה העיקרית יספגו החשמליות, אבל בפועל דווקא דגמי הבנזין וההייבריד הם אלה שיפגעו יותר מכל.

נזכיר בקצרה, שהגזירות החדשות כוללות הפחתה של הטבות "המס הירוק" לרכבי בנזין והייבריד, שלבדה שקולה לעלייה של כ־10% עד 15% במס הקנייה האפקטיבי עליהם. לכך אפשר להוסיף את עליית המע"מ, את העלייה במס הקנייה על רכב חשמלי מ־35% ל־45% ואת הקפיצה באגרת הרישוי על רכב חשמלי. אמנם ברקע פועלים גורמים ממתנים כמו התחזקות השקל, המלאים הגדולים ששוחררו ממכס בסוף השנה ומלחמת המחירים הצפויה בפלחים מסוימים, אך מחירוני 2025 בכל מקרה יטפסו.

את השפעת ההתייקרות על הביקוש הפרטי לרכב חדש ב־2025 אפשר לחלק לשתי תקופות. הראשונה תימשך לאורך הרבעון הראשון ואולי גם השני והיא תושפע מהמלאים הגדולים שנמצאים בישראל ושוחררו במס הנמוך לפני סוף 2024. אלה יאפשרו לחלק מהיבואנים לגלגל ישירות או באמצעות חברות הליסינג דגמים פופולריים במחירים קרובים לאלה של 2024 באמצעות מבצעים, הנחות "אפס קילומטר" וכו'.

התקופה השנייה תתחיל עם סיום המלאים "הזולים" והעיתוי שלה ישתנה בין המותגים והדגמים. הקונצנזוס בענף הוא שלקראת מחצית השנה השנייה ההתייקרות תבוא לביטוי באופן מלא והתוצאה תהיה מכה פסיכולוגית, שעשויה להביא לירידה חדה בביקוש. מה שעשוי אולי להמריץ את הביקוש לקראת סוף 2025 הן "גזירות ההמשך" שמתכנן האוצר, כמו העלאה נוספת במס הקנייה על רכב חשמלי בינואר 2026 ועוד.

זה התרחיש ה"אופטימי". אם יחריפו הזעזועים הביטחוניים והפוליטיים ב־2025, אפשר להניח שהביקוש הפרטי יצנח בחדות מתחת לרמות 2024 בלי קשר למלאים ולמחירים.

ציי הרכב: זעזועי לוואי של התייקרות הליסינג

המגזר המוסדי, ובעיקר חברות הליסינג, היווה בשנים האחרונות "עוגן מייצב" בשוק הסוער. הביקוש המוסדי לרכב צמוד נותר יציב פחות או יותר עם כ־100-80 אלף הזמנות לכלי רכב חדשים מדי שנה. רובן להחלפת כלי רכב צמודים בתום תקופת הליסינג שלהם (שאורכת כשלוש שנים), וחלקן רכישות למלאי של חברות הליסינג.

ב־2025, לפחות בתחילתה, נראה שה"עוגן" הזה ימשיך להיות אפקטיבי. העלאת המסים בתחילת ינואר טומנת בחובה רווחי הון משמעותיים לחברות ליסינג, שרכשו מלאים מוזלים בסוף 2024. זאת בשל היכולת להגדיל באמצעותם את הרווחיות על חוזי הליסינג (שעלותם מבוססת על מחירוני הרכב) ושל היכולת לשווק אותם כ"אפס קילומטר" ללקוחות פרטיים ברווח גבוה.

על פי הערכות בענף, חברות הליסינג כבר שריינו הזמנות מוקדמות לאספקת יותר מ־60 אלף כלי בתחילת 2025 - רובם עבור שוק הליסינג. המשמעות היא שהמסירות ברבעון הראשון עשויות לשבור שיאים חדשים.

אבל בתחילת 2025 יעמדו מקבלי רכב צמוד חדש בפני עלייה חדה במס שווי השימוש בעקבות התייקרות מחירוני כלי הרכב, וביחד עם התייקרות חוזי הליסינג נראה ש"ההטבה" של הרכב הצמוד תהיה הרבה יותר יקרה. לפיכך לא מן הנמנע שנראה נהירה "החוצה" של לקוחות ליסינג לכיוון רכישה ישירה של כלי רכב חשמליים זולים לשימוש ולתחזוקה, והביקוש לרכב של השוק המוסדי ירשום ירידה.

מצד שני, אין מה לדאוג לחברות הליסינג. כאשר כלי הרכב החדשים מתייקרים גדל הביקוש לכלי רכב משומשים מהשנתונים האחרונים ולרכבי "אפס קילומטרים". חברות הליסינג הן עדיין הספקיות הגדולות ביותר של שתי האלטרנטיבות הללו בישראל ועבור חלקן ה"ביזנס" הזה יותר רווחי מהליסינג עצמו.

התמהיל: הסיניות ימשיכו לכבוש

מסירות כלי הרכב מתוצרת סין צפויות להסתכם בשנת 2024 בכ־60 אלף כלי רכב, נתח של כ־25%, שהוא חסר תקדים בעולם המערבי. רוב כלי הרכב הללו היו חשמליים, מה שהגביל את תפוצתם בשל הביקוש המצומצם יחסית בפלח החשמלי בישראל, במיוחד בשוק המוסדי.

אבל כבר ב־2024 הסכר הזה החל להיפרץ עם התרחבות היצע הדגמים הסיניים המצוידים בהנעה היברידית ופלאג־אין, שמציעים תמחור אגרסיבי ופונים ל"מיינסטרים" של הביקוש בפלח ציי הרכב הגדול.

המשמעות היא שב־2025 אנחנו עשויים לראות עוד קפיצת מדרגה משמעותית בהיקף החדירה של כלי רכב סיניים לשוק הישראלי, "על חשבון" דגמי בנזין והייבריד של מותגים ותיקים ומבוססים מקוריאה, יפן ואירופה. ייתכן שאפילו לטריטוריה של 40% מהשוק. זאת בשעה שאירופה, ארה"ב ואפילו דרום אמריקה מבצעות מהלכים לבלימת הפלישה. 

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש