גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כבר התקדמנו לדבר הבא - עכשיו שינחשו מה הוא": סוכני המוסד חשפו פרטים ממבצע הביפרים

בריאיון לתוכנית "60 דקות" של רשת CBS, דיברו שני סוכנים לשעבר על המבצע שהימם את חיזבאללה - והעולם כולו ● עם קול מעוות ופנים מכוסות, סיפרו על התכנון שארך עשור ● "אנשים בלי ידיים ורגליים הם הוכחה חיה של 'אל תתעסקו איתנו', ולעליונות שלנו במזרח התיכון" אמר הסוכן "גבריאל" ● הייצור בישראל, הניסויים על בובות, המודעות המזויפות ואפקט ההרתעה: שלב אחר שלב

פיצוץ הזימוניות בלבנון / צילום: Associated Press, Hussein Malla
פיצוץ הזימוניות בלבנון / צילום: Associated Press, Hussein Malla

שני סוכני מוסד לשעבר שהיו מעורבים בתכנון מבצע הביפרים בלבנון, העניקו הלילה (בין ראשון לשני) ריאיון לעיתונאית לסלי סטאהל בתוכנית "60 דקות". בפנים מכוסות וקול מעוות, ענו מייקל וגבריאל (גם השמות בדויים) לשאלות הכתבת. "אנחנו יודעים לייצר עולם שלם שבו אנחנו השחקנים, הבמאים, המפיקים והעולם הוא הבמה שלנו", אמר מייקל, מי שהוצג כמנהל המבצע שארך 10 שנים. 

תחילה, הסבירה סטאהל איך המבצע היה חלק משינוי משמעותי וכולל במזרח התיכון. לדברי הסוכן מייקל, הפרויקט כולו החל לפני עשור עם מכשירי "ווקי-טוקי" ולא ביפרים. "ווקי-טוקי היה נשק, כמו כדור. היה מתקן נפץ בתוך הסוללה, שיוצר בישראל - במוסד", אמר.

אני מבינה שהם נכנסו לתוך ווסט טקטי והיו ליד הלב. ישראל מכרה את הווקי טוקי האלה לחיזבאללה - שבעצם שילמו על הנשק הזה ששומש נגדם.
"הם קיבלו מחיר טוב".

כמובן שהמחיר לא היה יכול להיות נמוך מידי כדי שבחיזבאללה לא יחשדו, מבהירה הכתבת. לבסוף, קנו חיזבאללה כ-16 אלף "ווקי-טוקי" ממולכדים, שישראל לא הפעילה במשך עשור.

איך שכנעתם אותם לקנות את זה?
"כמובן שהם לא חשבו שקונים את זה מישראל".

ממי חשבו שהם קונים את זה?
"יש לנו יכולת להקים חברות זרות שאין להן שום דרך להיות קשורות לישראל, חברות קש על חברות קש. מקימים חברות כאלה ואז אנחנו מייצרים עולם שלם שבו אנחנו השחקנים, הבמאים, המפיקים - העולם הוא הבמה שלנו".

המעבר מווקי-טוקי לביפרים

סטאהל מסבירה איך לבסוף הוחלט להתקדם לביפרים, מכיוון שמכשירי הווקי טוקי מיועדים בעיקר לשימוש במהלך הקרב, זאת לעומת הביפרים שנמצאים עליהם כל הזמן. הסוכן השני שהיה מעורב במבצע ופרש מהמוסד, "גבריאל", סיפר שלמרות שבעולם כמעט וכבר אין שימוש בביפרים - בחיזבאללה עדיין השתמשו בהם.

גבריאל מוצג כסוכן שהיה חלק מהצוות שפיתח בשנת 2022 את הביפרים. לפי המודיעין שמגיע, חיזבאללה רוכש את הביפרים מחברה בטייוואן בשם "אפולו". "כדי להפוך את זה לפצצה היינו צריכים קצת להגדיל את זה", אומר גבריאל בזמן שסטאהל מציגה את הביפר למצלמה.

כדי להכניס למכשירים חומר נפץ, אבל לא יותר מדי, ערכו במוסד סדרת ניסויים באמצעות בובות, ובכך התאימו את כמות חומר הנפץ עד לרמת הגרמים. "בלחיצה על הכפתור היחיד שייפצע הוא המחבל עצמו. גם אם אשתו או ילדיו יהיו לידו, הוא היחיד שייפגע", אמר גבריאל.

בדקתם את זה?
"כן, בדקנו הכל כמה פעמים כדי לוודא שיש מינימום נזק".

היו לזה יכולות איכון?
"לא. אפשר רק לקבל הודעות בביפר הזה. זה מכשיר מאוד מטומטם בגלל זה הם משתמשים בזה".

במוסד בדקו גם כמה זמן לוקח למי שמחזיק במכשיר להוציא אותו מהכיס מהרגע שהוא מקבל התראה, המומצע עמד על 7 שניות.

אבל איך משכנעים את חיזבאללה להחליף למכשיר הזה?
"אני זוכר שהלכתי לראש המוסד ושמתי את זה על השולחן. הוא כעס שאין מצב שמישהו יקנה משהו כל כך מגושם, זה כבד ממש. הוא אמר שזה לא טוב: 'תחזור ותביא לנו משהו טוב יותר', אמר לי. לקח לי שבועיים לשכנע אותו שלמרות שזה מכוער - יש לזה אופי".

שיווק הביפרים

בשלב הבא סיפר הסוכן גבריאל, הכינו במוסד "פרסומות" לביפרים שעלו לאינטרנט. לשאלה אם הם גם קיבלו פניות מאחרים שרצו לקנות את המוצר, ענה הסוכן שאכן התקבלו כמה בקשות מלקוחות פוטנציאלים: "ברור שלא שלחנו את זה", הדגיש.

אחת מחברות הקש שהוקמו הייתה בהונגריה. האנשים ב"אפולו" בטייוואן לא ידעו שהם עובדים עם אנשי מוסד. "לא היה להם שמץ של מושג שהם עובדים עם המוסד", אמר גבריאל. "מבחינתם הכל כשר - העסקים, השיווק.. הכל קורה מאחורי הקלעים".

כדי שזה יהפוך להיות עוד יותר מורכב, שכרו אנשי המוסד את אשת המכירות שחיזבאללה נהג לעבוד איתה, עוד כשעבדה בחברה הטיוואנית, והיא הציעה להם את החבילה הראשונה של הביפרים כשדרוג - ללא עלות. בחודש ספטמבר 2024, היו לחיזבאללה כבר 5,000 ביפרים בכיסים, ועכשיו נותרה בישראל השאלה: מתי להפעיל אותם?.

המבצע יצא: "הופעל מישראל"

מכיוון שהחלו להגיע רמזים שבחיזבאללה מתחילים לחשוד במבצע, ראש המוסד דדי ברנע נתן את ההוראה להוציא את המבצע לפועל. ב-17 בספטמבר, במה שנראה יותר כמו סרט מרגלים מאשר המציאות, 1,530 ביפרים התפוצצו ברחבי לבנון. המבצע עורר תגובות נדהמות רבות ברחבי העולם.

מחבלי חיזבאללה קיבלו הודעה שיש להם הודעה מוצפנת וצריך ללחוץ על שני כפתורים כדי לקרוא אותה. "גם אם מישהו לא היה לוחץ זה היה מתפוצץ, היה לזה את אותו האפקט", אמר גבריאל שגם סיפר שהכל הופעל מישראל.

אפקט ההרתעה

המטרה לדברי הסוכן מייקל, לא הייתה בהכרח להרוג מחבלי חיזבאללה: "מי שהרגת הרגת", הוא אמר. "אבל אלה שפצעת, ועכשיו צריך לקחת אותם לבית החולים ולטפל בהם ולהשקיע בזה כסף - אנשים בלי ידיים ועיניים הם הוכחה חיה בלבנון של 'אל תתעסקו איתנו'. זו הוכחה לעליונות שלנו בכל רחבי המזרח התיכון", אמר.

היית קורא לזה לוחמה פסיכולוגית?
"יום אחרי אנשים פחדו להדליק את המזגן בלבנון מהפחד להתפוצץ, אז ברור שיש פחד אמיתי. רצינו שירגישו פגיעים כמו שהם עכשיו. אי אפשר להשתמש שוב בביפרים כי כבר השתמשנו בהם, אבל כבר התקדמנו לדבר הבא - ועכשיו הם יצטרכו לנסות לנחש מה הוא".

"אם תסתכלי בעיניים של נסראללה בנאום שהגיע אחרי המבצע, את תראי שהוא מפוחד - הוא כבד הפסיד את המלחמה. החיילים שלו הסתכלו עליו במהלך הנאום הזה וראו מנהיג שבור - זו הייתה נקודה המפנה של המלחמה. כשהפעלנו את הביפרים, נסראללה היה בבונקר וכמה אנשים לידו קיבלו את ההודעה - הוא ראה אותם מתמוטטים במו עיניו".

איך אתה יודע את זה?
"שמועה חזקה".

האם לגמרי פירקתם והשמדתם את חיזבאללה?
"התשובה האמיתית תהיה לא. אבל נראה לי שמבצע הביפרים והתקיפות של צה"ל השאירו את חיזבאללה במצב קשה מאוד: אין שרשרת פיקוד, אין רוח לחימה והחיילים התחננו להפסקת אש".

החזרתם את ההרתעה והעליונות הצבאית שלכם, אבל מה עם התדמית המוסרית של ישראל - זה לא משהו שחשוב לכם?
"ברור, אבל יש העדפה - קודם כל אתה צריך להגן על האנשים שלך, שלא ימותו אלפים ורק אז המוניטין והשם הטוב שלנו".

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?