גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסינים לומדים ממלחמות של אחרים ויוצאים לאחת ההזמנות הנרחבות אי פעם

משרד ההגנה האיראני והתעשייה האווירית השתתפו במקביל באותה תערוכה ביטחונית ● אלביט גרמניה קיבלה מלופטהנזה טכניק הזמנת מערכות הגנה למטוסים ● התעשייה האווירית של איראן הודיעה כי החלה בשלב ההטסה הראשון של מל"ט מתוצרת עצמית שאותו הם מציגים בתור "חמקן" ● ממשלת סין ביצעה הזמנה של קרוב למיליון כטב"מים מתאבדים ● וגם: לוקהיד מרטין מציגה משגר טילים מבוסס AI ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הכטב''מים המתאבדים Silent Hunter הסיניים / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב
הכטב''מים המתאבדים Silent Hunter הסיניים / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב

איראן מתקשה לפתח את חיל האוויר שלה באמצעים מאויישים, ולכן מנסה להתקדם ביכולות בלתי מאויישות. בה בעת, ריית'און האמריקאית נהנית מחוזה מרשים למכירת טילי טומהוק, ואילו לוקהיד מרטין ממחישה בניסוי חדש עד כמה הבינה המלאכותית הולכת להיטמע בתחום הביטחוני. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

הצוללת החדשה של רוסיה והמסרים שהיא מעבירה לכל העולם
בשווי מיליארדים: ההסכם החדש של התעשייה האווירית עם משרד הביטחון  

בזמן המלחמה: תע"א הציגה בתערוכה סמוך לאיראנים

תערוכות ביטחוניות במזרח הרחוק הן חלק מהשגרה של החברות הביטחוניות, אך ביום ראשון האחרון הסתיימה תערוכה יוצא דופן: הדיפנס אקספו של וייטנאם, בעיר האנוי. זו הפעם השנייה בלבד שמתקיימת תערוכה משמעותית במדינה, לאחר זו הקודמת ב-2022. סוגיה שמשכה את תשומת הלב העולמית מעבר לעצם גודל התערוכה הייתה הנוכחות הישראלית והאיראנית בו זמנית בתערוכה שכזו בתקופה הנוכחית. מישראל הגיעו התעשייה האווירית, ואילו איראן שלחה משלחת של משרד ההגנה שלה. מדינה נוספת מהאזור שהציגה שתי חברות היא איחוד האמירויות: אדג' ו-IAG.


לצידן, הופיעו חברות ענק כדוגמת לוקהיד מרטין האמריקאית, איירבאס האירופית ונורינקו הסינית. בה בעת נרשמה נוכחות מרשימה של טורקיה, ששלחה 11 חברות וגופים ממלכתיים לתערוכה. "התערוכה החלה בטקס פתיחה מרשים בקנה מידה אזורי ואף יותר מכך", מספר לגלובס מקסים זמר, סמנכ"ל שיווק אסיה ואפריקה בתעשייה האווירית. "אנחנו בוייטנאם לא מהיום, וניכר כי הוייטנאמים התייחסו לאירוע בצורה רצינית מאוד".

הביתן האיראני בתערוכת Defense Expo בויאטנם / צילום: ap, Aniruddha Ghosal

זמר מציין כי וייטנאם מנהלת יחסים טובים מאוד עם ישראל, והתעשייה האווירית הוצבה בתערוכה במיקום מכובד. "לתערוכה הזו אנחנו ייחסנו חשיבות רבה, כחלק מכך שאנחנו רואים בשוק הוייטנאמי כחשוב מאוד. ניכרת ההתייחסות הרצינית לתערוכה ברמה הבינלאומית מהנוכחות האמריקאית, ההודית, הטורקית והאיראנית. זה מצביע על חשיבות וייטנאם בהיבט הרכש הביטחוני. עד לפני שנים ספורות וייטנאם לא ממש הייתה ברכש, וכעת - לאחר החלפת הנהגה - הם העלו את תקציב הביטחון ונמצאים בתנופת רכש".

אלביט תספק מערכת הגנה למטוס ממשלתי גרמני

אלביט גרמניה קיבלה הזמנה מלופטהנזה טכניק לטובת אספקה מערכות הגנה למטוסים (DIRCM) מדגם J-MUSIC למטוס הממשלתי של גרמניה מדגם איירבאס A350. החוזה שיבוצע על פני תקופה של חמש שנים, הוא הראשון עבור התקנה של מערכת זו על מטוס A350.


מערכת ה-DIRCM
(אמצעי נגד כיווניים אינפרה-אדומים) של אלביט מערכות תוכננה במיוחד להגנה על כלי טיס מפני טילים מתקדמים מסוג קרקע-אוויר, שהולכים ומתרחבים בידי גורמים בלתי-מדינתיים. המערכת משלבת בתוכה טכנולוגיית לייזר מתקדמת עם טכנולוגיית הדמיה. היא מותקנת על גבי פלטפורמות צבאיות ומסחריות במדינות שונות לטובת הגנה עליהן.

משרד הביטחון רכש רחפנים תוצרת כחול-לבן תמורת יותר מ-150 מיליון שקל

במהלך מלחמת חרבות ברזל, מפא"ת במשרד הביטחון ביצע מחקר, פיתוח ורכש בסך יותר מ-150 מיליון שקל, בשיתוף-פעולה עם חברות קטנות ובינוניות בתחום הרחפנים.

במסגרת זאת, הצטיידו בכמה דגמי רחפנים של חברת אקסטנד, רחפנים של חברת קופטרפיקס, פלטפורמות מסל"ט (מסוק ללא טייס) של חברת סטדיקופטר, פלטפורמות אוויריות לתספוק לוגיסטי של חברת אייר אי-וי, רחפנים מחברת SpearUAV, ורחפן מיירט של חברת אירובוטיקס.

מיה דיינמיקס בפיילוט עם יחידה מיוחדת

חברת המיקרו-מוביליטי, מיה דיינמיקס, הודיעה היום (ה') על הזמנה ראשונה של כלי ה- Mia-four, בגרסה המופצת בארה"ב, הכוללת הנעה כפולה 4X4, מיחידת עילית בצה"ל. ההזמנה שאינה בהיקף כספי מהותי, היא לצורכי בחינת הכלים למשימות בתוואי שטח מגוונים ולבחינת הטכנולוגיה של החברה.

במהלך תקופת הבחינה, מיה דיינמיקס תספק תמיכה טכנית מלאה לפיילוט. החברה רואה בכך שלב חשוב בתהליך החדירה לשווקים הביטחוניים ולשווקי האבטחה בארץ ובחו"ל. בחברה מעריכים כי בחינת הכלים על ידי אחת מיחידות העילית של צה"ל תספק תובנות מקצועיות לגבי ביצועי המערכות של כלי החברה בתנאי שטח מאתגרים.

איראן מנסה מל"ט "חמקן" מתוצרת עצמית

התעשייה האווירית של איראן הודיעה כי החלה בשלב ההטסה הראשון של קאהר-313, מל"ט מתוצרת עצמית שאותו הם מציגים בתור "חמקן". זהו פרויקט שהחלו בטהרן כבר בשנת 2013 והימשכותו בלי הוכחות מקצועיות משמעותיות גורמות לספקות לגביו, על אחת כמה וכמה שהחברות הביטחוניות האיראניות מוכרות בשל פיתוח כטב"מים ברמה טכנולוגית נמוכה מהיעד של המיזם.


לטענת האיראנים, המל"ט מסוגל לחמוק ממכ"מים, לטוס בגובה נמוך ולבצע פעולות טקטיות. באתר בולגריאן מיליטארי מדווחים כי ניכר ששאבו השראה בעיצוב מהמטוסים החמקניים F-22 ו-F-35 מתוצרת אמריקאית. מנגד, עיצוב המל"ט עשוי לפגוע ביכולת התמרון שלו, והשימוש בחומרים זולים יותר באופן משמעותי מאלו של ארה"ב צפוי להגביל את מהירות המל"ט.

ממשלת סין הזמינה כמעט מיליון כטב"מים מתאבדים

ממשלת סין ביצעה הזמנה של קרוב למיליון חימושים משוטטים (כטב"מים מתאבדים) מחברת פולי טכנולוגיות, שיסופקו עד תום שנת 2026. כך מדווח בדיפנס בלוג, שמציינים כי הזמנה זו משקפת את ההשקעה הנרחבת של בייג'ינג בהטמעת מערכות בלתי מאוישות בכלל זירות הלחימה. "אנחנו נעמוד בביקושים", אמר נציג החברה לדיפנס בלוג.


ההתמקדות הסינית באמצעים בלתי מאויישים נובעת מהפקת לקחים ממלחמות של אחרים, ובמיוחד מלחמת רוסיה-אוקראינה ומלחמת חרבות ברזל. אותם כטב"מים מתאבדים מהווים אמצעים זולים ביחס לתועלת שלהם, וחוסכים בכוח-אדם בחזית. הסינים בעצמם אמנם לא מתייחסים במישרין לתפיסת האיומים שלהם, אבל לפי הערכות עיקר הדגש שלהם מופנה לטייוואן.

רכש הטילים של ארה"ב, יפן ואוסטרליה

חברת ריית'און זכתה בחוזה בסך 401.2 מיליון דולר לאספקת 131 טילי טומהוק בלוק V. ההסכם אמנם התקבל מול הצי האמריקאי, אבל מיועד גם לאספקות לטובת יפן ואוסטרליה. מתוך כלל ההסכם, צבא ארה"ב יקבל 26 טילים, המארינס - 16, יפן תקבל 78, ואוסטרליה - 11. הליך הייצור צפוי להתפזר בארה"ב, אך גם במדינות נוספות כמו בריטניה.


מקורות המימון של ההסכם כוללים קרנות רכש של צבא ארה"ב והמארינס, שיספקו 6.34 מיליון דולר ו-3.8 מיליון דולר בהתאמה. נוסף על כך, האמריקאים יממנו 21.5 מיליון דולר עבור היפנים והאוסטרלים. סוגיה מעניינת שנוגעת בחוזה היא קבלתו ללא הליך מכרזי תחרותי. הסיבה לכך היא שריית'און נחשבת למקור ידע וטכנולוגיות בנוגע לטומהוק.

לוקהיד מרטין מציגה: משגר טילים מבוסס בינה מלאכותית

הענקית האמריקאית לוקהיד מרטין השלימה בהצלחה ניסוי ראשון במשגר טילי HIMARS אוטונומי לחלוטין, במהלך יוצא דופן של הטמעת בינה מלאכותית במערכות ביטחוניות. הניסוי כלל נסיעה אוטונומית של המשגר, ופריסתו ללא שום התערבות של גורם חיצוני. בצל הניסוי המוצלח והיקף השימוש באמצעים בלתי מאוישים כיום, נראה כי בעשורים הקרובים פחות ופחות לוחמים יידרשו להפעלת מערכות צבאיות.


"זה מאפשר לנו לפרוס אותם ללא צוותים, ולהוריד את צורכי כוח-האדם", אמר נשיא מחלקת הטילים ובקרת האש של לוקהיד מרטין טים קייהיל ל-CNBC. "זו התחלת הטמעת יכולות הבינה המלאכותית במערכות כאלה, כדי לאפשר פריסה בצורה גמישה. המערכות הללו יכולות להיות מאוכסנות במקום מסויים, ולהיות זמינות להפעלה בתוך רגע 24 שעות ביממה".

עוד כתבות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק