גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

רגע לפני כניסת רפורמת הרווחים הכלואים לתוקף, עשרות חברות כבר ממהרות לחלק דיבידנדים

המחלוקות סביב הרפורמה טרם נפתרו, והמשק בסחרור: חברות ממהרות לחלק רווחים לפני סוף השנה מחשש מעליית מס היסף ● מנגד, אחרות נתונות בחוסר ודאות באשר להכללתן בהנחת המס ● רו"ח איריס שטרק, לשעבר נשיאת לשכת רואי החשבון: "החוק עדיין לא עבר אבל כבר משפיע על רווחים שנצברו במאות מיליונים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הסערה סביב רפורמת הרווחים הכלואים נמשכה גם ביום שלישי, בדיון של ועדת הכספים שאמור היה להביא לסגירת המחלוקות שנותרו בין המגזר העסקי והלשכות המקצועיות (רו"ח, עו"ד ויועצי המס) לבין האוצר ורשות המסים, אך הסתיים ללא הצבעה.

יורשים שקיבלו 22 דירות ותושב החוץ עם 12 נכסים: כמה מס הם צריכים לשלם?
בדיקת גלובס | הפסד של אלפי שקלים בשנה: הגזירות שיורגשו כבר בתלוש השכר הראשון של 2025

אחת המחלוקות נגעה לבקשת המגזר העסקי להוציא מתחולת החוק חברות המעסיקות מעל 10 עובדים. ההסבר, כך אמרו נציגי המגזר, היא שאלה לא החברות שהחוק התכוון "לתפוס", שכן הוא מכוון לשכירים המתחזים לחברות או חברות שתכליתן המרכזית היא צבירת רווחים וחיסכון במס ואין להן פעילות עסקית אמיתית. במקרה של חברות המעסיקות 10 עובדים ומעלה, נטען, ברור שלא מדובר בחברה מתחזה. עמדה זו נדחתה על ידי האוצר, והובהר כבר בתחילת הדיון בוועדת הכספים שהנושא לא יעלה שוב לדיון.

במשק זועמים על ההחלטה. לדברי שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, "מדובר בהחלטה שערורייתית של האוצר. הרי החוק נולד כדי ללכוד אגרנים, שכירים שמתחפשים לחברות. אלא שעל הדרך הוא גם מעניש את כלל חברות השירותים הקטנות והבינוניות וממסה את הרווחים שלהם מעל 25% לפי המס השולי של הבעלים ללא אבחנה. האוצר מרוקן את החברות מעתודות הצמיחה שלהן. חברות כאלה עשויות להיתקע במקום בגלל איזשהיא התעקשות מנותקת או עצלנות. הצעת האוצר מדכאת צמיחה ומענישה את העסקים הקטנים והבינוניים".

לדברי נשיא לשכת רואי החשבון בישראל, רו״ח חן שרייבר, ״החקיקה החדשה לא הייתה אמורה לכלול עסקים קטנים, בטח לא כאלו שהם יצרניים. האוצר בשלב זה הציע הגנה חד־פעמית של יתרת עודפים מאוד נמוכה שלדעתנו אינה מספקת".

רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

במהלך הדיון האחרון הציגו נציגי האוצר הערכות עדכניות בנוגע להכנסות הצפויות - כ־9.25 מיליארד שקל ב־2025 - והציתו ויכוח. מדובר על כ־750 מיליון שקל פחות מההערכות המקוריות. משתתפים בדיון העירו כי לדעתם הסכומים הללו אינם ריאלים. כך או אחרת, אם מדובר בעשרה מיליארד שקל או פחות נדע ככל הנראה רק בסוף הליך החקיקה. כמה מיליארדים ייכנסו בפועל? את התשובה לכך נדע רק בשנה הבאה.

ההערכות האוצר מבוססות על כך ש-5.2 מיליארד שקל ייכנסו בעקבות הטבה חדשה שעליה הוסכם: הטבה לחברות ארנק שיפורקו בשנה הבאה, ויוכלו להעביר נכסים לידי בעליהן תוך תשלום מס מופחת.

"העובדות והמציאות שונה לחלוטין" אומר לגלובס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, שמסביר כי בפועל, המס יכול להיגבות רק לאחר הגשת המאזנים של החברות לשנת 2025 - שיוגשו רק ב־2026 וב־2027. "על רקע ההטעיה הזו פוגעים בחברות הקטנות והבינוניות, רק משום שרשות המסים והאוצר רוצים לתפוס את השכיר המתחפש לחברה. בשביל לתפוס אותו, הם הכניסו לתוך הרשת גם עסקים אמיתיים שמעסיקים עובדים ושישלמו מחיר כבד, שיתבטא בכך שההשקעות שלהם בפיתוח העסקי של החברות שלהם יחסם, וכך תפגע הצמיחה במשק".

"לא ברור איך ביום אחד מחליפים מקור ל־5 מיליארד שקל. ביום אחד הערכות האוצר השתנו", אומר גינדי. "ההנחה שהם יראו מיליארדי שקלים לא מבוססת על עובדות, אלא על מחשבה איך יתנהגו בעלי החברות. זה לא מבוסס על מתמטיקה אלא על פסיכולוגיה".

נשיא לשכת רואי החשבון, שרייבר, מוסיף כי "לטענת לשכת רואי החשבון, שהוצגה גם בדיוני הוועדה, לא ניתן יהיה לבחון את החלופות השונות ליישום הוראות החוק לפני מועד הגשת הדוחות. משרד האוצר הבין, לאחר הסבר שקיבל מאיתנו, שיש לו פער בתחזית ובמועדי הגבייה ולכן נציגיו בוועדה העלו לראשונה בוועדה הסבר למקור תקציבי אחר לגביית מסים בשנת 2025 המבוסס על פירוק מרצון של חברות.

"לשכת רואי החשבון גם במקרה הזה הבהירה שכל עוד מסלול הפירוק לא יהיה מוטב באופן אטרקטיבי לבעלי אותן חברות אזי אין בסיס לתחזית שהוצגה על ידי האוצר כי עסקים אלו לא יבחרו בחלופת הפירוק. לדעתי, אין מנוס ממתן דיבידנד מוטב לחברות דהיינו מס מופחת שעומד כרגע על 33%. המלצתינו היתה 25%-28% לכל היותר ואז יש לדעתינו צפי של 3 מליארד גבייה מיידית״.

מחפשים חלופות זולות ותכנוני מס עדיפים

ההצבעה על החקיקה השנויה במחלוקת נדחתה שוב, ובינתיים המשק נכנס לסחרור. בעלי חברות הבינו כי המציאות שלהם בתחום המס עומדת להשתנות, והתחילו לברר מהן החלופות "הזולות" יותר עבורם, ואילו תכנוני מס ניתן לעשות בימים האחרונים של השנה כדי להימנע מהמסים החדשים.

בוועדה אמר נציג רשות המסים כי התקבלו אינדיקציות מהמערכת הבנקאית שחברות מעטים רבות מעבירות מאות מיליוני שקלים באמצעות חלוקת רווחים לחברות האם, וכספים אלה חוזרים לאותה חברה שחילקה את הדיבידנד באמצעות שטרי הון , תוך ניצול הוראת מעבר שנתנה הקלות להעברת שטרי הון. על כך אמר מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ, כי "הרשות תטפל בפעולות שנעשו רק כדי לחמוק מהוראות החוק".

"מהרגע שסיפור הרווחים הכלואים עלה אנחנו מופגזים במאות שיחות של לקוחות, וזה ממשיך עד עכשיו כי אין סגירה סופית של סעיפי החוק. אנחנו מוצפים", אומר רו"ח קובי זליכה, שותף בכיר במשרד רוה"ח ליאון אורליצקי ושות'. "באופן כללי אנשים לא מבינים את הרפורמה הזאת, כי היא מאוד מורכבת ומסובכת".

לדברי זליכה, "לקוחות לא מבינים אם זה חל עליהם או לא, ורבים מהם עדיין חושבים שיהיה מבצע של הנחת מס על דיבידנדים. קריטי עבורם להחליט לגבי חלוקת הדיבידנד לפני 31 בדצמבר, מאחר שאפקטיבית שיעור המס על הדיבידנד עולה בינואר 2025 בגלל עליית מס היסף מ־3% ל־5%, אז המס על הדיבידנד עולה ל־35% לבעלי שליטה. אם הם יחלקו עכשיו הם יחסכו את ה־2% הנוספים שמטילים עליהם".

רבים מהם אכן עושים זאת לדבריו. "בגלל שאנשים יודעים שהמס על הדיבידנד יעלה הם מחלקים. יש לנו עשרות חלוקות בשבוע האחרון. הם ממהרים לחלק לפני סוף השנה כדי לא לחטוף את העלייה במס היסף. הם גם רוצים להתחיל את השנה ברמת עודפים יותר נמוכה, וככה מאמינים שיישארו מתחת לרדאר".

רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון לשעבר ושותפה מנהלת ב"שטרק את שטרק רואי חשבון", מספרת כי "נוצר כאוס" בקרב מאות חברות בעקבות הדיונים הממושכים וחוסר הוודאות מה יהיה המצב החוקי מחר. "אנחנו ערב סוף שנה עם מלא גרסאות לחוק, ולא תמיד ברור מה הגרסה האחרונה כי כל הזמן משנים דברים במו"מ האינסופי עם המגזר העסקי. רואה החשבון נמצא במצב שהוא לא יכול להיות אחראי לייעוץ שניתן בכפוף לגרסה א' לעומת גרסה ב' שמשתנה בצהריים ויכולה להשפיע על ההחלטה אם לחלק דיבידנד השנה או בשנה הבאה. מצד אחד עומד לעלות מס היסף ואתה אומר בוא נחלק עכשיו ונחסוך את המס הנוסף, ומצד שני לא ברור אילו הקלות יהיו כשיסתיימו הדיונים. פתאום מתברר שהאוצר שוקל לתת הקלות בחלוקת דיבידנד, אז מי שיחלק עלול להפסיד הטבה שתינתן".

רו''ח איריס שטרק / צילום: שלומי יוסף

בכל סוף שנת מס יש עומס סביב הדוחות, אך לדברי שטרק הפעם העומס חמור פי כמה וכמה, והלקוחות מביעים חששות ומחשבות לגבי מה כדאי לעשות. "זה מטיל על רואי החשבון תחושת אחריות כבדה. יש פה השלכות רוחב עצומות על מס ההכנסה של הבעלים של החברות, מס חברות וכל מה שקשור במיסוי מקרקעין. יש פה שיקולים כמו האם לפרק חברה או לא לפרק, ויש הרבה ניואנסים ומורכבויות שהיו קיימות עוד בטיוטה המקורית - ועל אחת כמה וכמה כשהן משתנות כל הזמן".

שטרק מוסיפה כי "נוצר כאוס מהחוק שעוד לא עבר, אבל כבר יש לו השפעה מהותית על רווחים שנצברו במאות מיליונים. אתה צריך לקבל החלטה שעשויה לעלות לך הרבה מאוד כסף. רואים אצל הלקוחות את הבלבול וגם לרואי החשבון אין תשובות חד משמעיות לתת כי אין חקיקה חד משמעית".

דוחים את ההחלטה לרגע האחרון

שטרק סבורה כי ללא תקופת היערכות לחקיקה תהיה פגיעה משמעותית במשק. "אי אפשר שבגלל החיפזון בעלי החברות והעסקים יינזקו, הציבור יפגע. אני מבינה את החשיבות בחקיקה ואת הצורך למלא את הקופה, אבל צריך לתת לציבור זמן היערכות, ולשמור על האפשרות לבחור את האופציה הטובה ביותר באמצעות תקופת מעבר של חודש לפחות שבמהלכו ניתן יהיה לעשות פעולות בחברה בלי שהחוק יחול עליהן".

רו"ח יזהר קנה, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון פאהן קנה Grant Thornton Israel, מוסיף כי "בשטח מורגשת תנועה רבה - מתקיימים וובינרים, הרצאות ופגישות אחד על אחד עם 'בעלי הון כבדים'. בחלק מהמקרים החקיקה משפיעה בבירור על הקדמת הדיבידנד משנה הבאה ובחלק נעשית דחייה, במחשבה שטרם נסתיימה החקיקה ואולי צפויות 'סוכריות' בדרך של הטבות מיסוי".

בשורה התחתונה, אומר קנה, "נראה בימים האחרונים של דצמבר השנה חלוקת דיבידנד חייבת במס גבוהה בהשוואה לחלוקה מייצגת בדצמבר שנים קודמות. ברוב הישויות הגדולות דוחים ההחלטה לדקה האחרונה - בהמתנה לראות את החקיקה הסופית שכן זאת משתנה ברמה יומית, לעתים באופן מהותי".

עוד כתבות

טנק לאופרד של KNDS / צילום: Reuters, Sven Hoppe

המרוויחים האנונימיים מרכישת הענק של ממשלת גרמניה

גרמניה מגבירה את השליטה בסקטור הביטחוני במדינה, ותרכוש מניות בענקית הביטחונית KNDS, במיליארדי אירו ● בין המרוויחים: עשרות יורשים אנונימיים של מייסדי החברה

יוטב קוסטיקה / צילום: דוברות מור קרנות נאמנות

מנהל ההשקעות שעשה את המעבר המדובר של השנה: "בשוק עולה מחפשים סיפורים, בשוק יורד חוזרים למכפילים"

בגיל 42 בלבד, עם רזומה של 13 שנה בתפקידים בכירים בבית ההשקעות מור, יוטב קוסטיקה עשה השנה את המעבר המדובר ביותר בתעשייה ● הוא הקים פמילי אופיס שמנהל את כספי אקזיט המיליארדים של ארבעת מייסדי Wiz, שאחד מהם הוא אחיו הגדול ● בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, הוא מנתח את התפוגגות האופטימיות בבורסה ומסביר מה מניע את המשקיעים הצעירים

בודקים את המיתוס. שיעור הגירושים / צילום: Shutterstock

אחד מכל שני זוגות מתגרש? המספר האמיתי לא קרוב לזה

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: אמרו לכם ש-50% מהחתונות מובילות לגירושים? מדובר בתחזית שהתבררה כשגויה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מיליוני ישראלים ינשמו לרווחה: כ-20 מטוסים אמריקאיים יפונו מנתב"ג

לאחר שבועות של חשש ממחסור במקומות חניה למטוסים וביטולי טיסות, כ-20 מטוסים של חיל האוויר האמריקאי יעזבו את נתב”ג בימים הקרובים ● בהמשך מתוכנן פינוי נוסף לקראת עומסי אוגוסט

צילומים: Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בין פחד גבהים לרווח מדהים: השבוע הסוער של מניות השבבים, והצפי להמשך

לאחר שזינקו לשיאים חדשים בתחילת השבוע, מניות השבבים איבדו גובה, על רקע חששות המשקיעים מהשפעות מאקרו ורמות המחירים הגבוהות ● ואז הגיעו הדוחות המצוינים של מיקרון והפכו את התמונה ● וגם: התחזיות האופטימיות של האנליסטים לסקטור השבבים

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

זה הזמן למכור מניות בת"א? התשובה של צבי סטפק

מהשקעה במניות, בארץ ובעולם, דרך החזקת מט"ח ורכישת זהב - על רקע התנודתיות בשווקים, רבים בציבור תוהים מה כדאי לעשות כעת עם תיקי ההשקעות שלהם ● התמקדתי במספר שאלות בוערות, לדוגמה כמה מהתיק להחזיק בדולרים ומתי - אם בכלל - למכור מניות

חנות איידיגיטל של אייקון גרופ / צילום: אמנון חורש

אפל מייקרת את מחשבי המק והאייפדים. מה צפוי בישראל?

ענקית הטכנולוגיה העלתה בעשרות עד מאות דולרים את מחירי דגמי ה-MacBook וה-iPad, על רקע הזינוק בעלויות הזיכרון והאחסון ● היבואניות בישראל צפויות לקבל בימים הקרובים את המחירון המעודכן. הערכה בשוק: השקל החזק עשוי למתן את העליות ● האם גם האייפון הבא יהיה יקר יותר?

מאסק עם אשתו שיבון זיליס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנכסים שאילון מאסק רכש ומכר בדרך לחלום "לא להחזיק בשום בית"

לאורך השנים הפגין מנכ"ל ומייסד SpaceX העדפה למתחמי מגורים פרבריים ומסתוריים ● התחנה האחרונה במסע הזה היא טקסס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניית אפל נפלה, מיקרון זינקה

נאסד"ק ירד ב-0.4%, דאו ג'ונס עלה ב-0.1% ● מדד ה-PCE הציג במאי אינפלציה שנתית של 4.1%, הגבוהה ביותר מאז סוף 2023 ● בגלל המחסור בשבבי זיכרון - אפל הודיעה על העלאת מחירים במחשבי המק ובטאבלטי האייפד ● מניית וונדי'ס זינקה אחרי שהפכה למניית מם ● מחירי הנפט עלו בכ-2% לאחר שאיראן תקפה אוניית של סינגפור במצר הורמוז

רולר של הסרט ''צעצוע של סיפור 5'' / צילום: Shutterstock

מלכודת הדבש של פיקסאר: "צעצוע של סיפור 5" מכוון דווקא לארנק של ההורים

סרט האנימציה המצליח שובר שיאים בקופות, אך המנוע הכלכלי האמיתי שלו מסתתר בפרמיית הנוסטלגיה של דור המילניום ● בזמן שרשתות השיווק מתכוננות לקטוף את רווחי הזיכיון היקר, החוקרים כבר מזהים את השלב הבא: "נוסטלגיה סינתטית" מבוססת בינה מלאכותית שתמכור לנו זיכרונות בהתאמה אישית

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

דיווח: משמרות המהפכה תקפו ספינת מטען ליד מצר הורמוז

ואנס חושף: קצינים אמריקאים ייפגשו עם משמרות המהפכה● באיראן ממשיכים להתעקש: נסיגה ישראלית מלבנון - תנאי להסכם סופי עם ארה"ב ● רס"ר (במיל') באסל סויד נפל בתאונה מבצעית בדרום לבנון ● מפקד כוח קודס מאיים על ישראל: "אם היא לא תיסוג מרצונה מדרום לבנון היום, היא תיאלץ לצאת משם מחר כשהיא מובסת" ● חוסל מפקד במערך הייצור של ארגון הטרור גא"פ ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

מפעל ''פולקסווגן'' באוסנבריק / צילום: Reuters, IMAGO/Swaantje Hehmann

רעידת אדמה בפולקסווגן: פיטורי כ-100 אלף עובדים וסגירת מפעלים

לפי דיווחים בגרמניה, ענקית הרכב בוחנת תוכנית התייעלות מקיפה שתכלול גם סגירת מפעלים בגרמניה, צמצום השקעות ופיצול מותג הליבה

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים? דרישת התשלום של חברת החשמל נחתכה דרמטית

בעקבות חשיפת גלובס כי חברת החשמל מתכננת לגבות אלפי שקלים בדיעבד מבעלי גגות סולאריים, רשות החשמל הודיעה כי הגבייה תהיה על תקופה של עד חצי שנה ● חברת החשמל תספוג עלות של 22 מיליון שקל, והשאר יושת על הציבור

נודי בחמאת פרמז'ן ב''לנטו'' / צילום: גליה אבירם

בקיבוץ בשרון מסתתרת המסעדה האיטלקית הטובה בארץ

האיש מאחורי "לה רפובליקה" החליט לקחת את הדברים לאט - ולעשות ב"Lento" בשפיים אוכל איטלקי כמו שיודע לעשות רק מי שמתעסק איתו 30 שנה

לאונרדו די קפריו בסרט ''הזאב מוול סטריט'' / צילום: מתוך הסרט

מהרגע שסוכן AI יכול לבנות תיק השקעות, השוק נכנס לסחרחרה

מה שבעבר דרש צוות של יועצים, אנליסטים ומומחי מס, יהפוך זמין בעתיד הקרוב כמעט לכל בעל חשבון השקעות, בזכות מהפכת הבינה המלאכותית ● אלא שככל שהכלים הללו יהפכו זמינים לציבור לצורכי השקעות, יותר ויותר מידע יגולם במהירות לתוך מחירי המניות, והתמונה שתתקבל תיראה אחרת לחלוטין ● כתבה אחרונה בסדרה

כרזת ''האודיסאה''. הוליווד מחפשת דרך לרווחיות / צילום: מתוך ויקיפדיה

הסרט ששבר את השוק והקריס את הוליווד

ההיסטריה סביב "האודיסיאה" מוכיחה שהקהל עדיין מוכן לשלם עבור חוויית קולנוע יוצאת דופן – אבל גם חושפת את הקריסה של המודל העסקי שעליו נשענה הוליווד במשך עשרות שנים ● מי צפוי להרוויח מהמהפכה הזו?

הילה ויסברג ואסף זגריזק בשיחה עם תמר לוי בונה / צילום: פרטי

איך ייראו החיים בישראל אם נהפוך ל"ספרטה"?

שיחה עם תמר לוי־בונה, סגנית הממונה על התקציבים במשרד האוצר ● על הזינוק בהוצאות הביטחון, הרפורמות הצפויות בתקציב והאתגרים של הממשלה הבאה

גבי ויסמן, נשיא ומנכ''ל נובה / צילום: גלעד קוולרציק

"דרישות הלקוחות על גבול המדע בדיוני": מנכ"ל חברת השבבים הלוהטת מדבר לראשונה

כשלוש שנים לאחר שנכנס לתפקיד מנכ"ל נובה, מספר גבי ויסמן על הרנסאנס שחווה תעשיית השבבים שבה פועלת החברה, ועל הפיכתה לתשתית קריטית: "שליטה על המשאב הזה חיונית לעתידן של מדינות רבות" ● וגם על נסיקת המניה במאות אחוזים, האתגרים של עמידה בחזית הטכנולוגיה ודרישות הלקוחות "שהן על גבול המדע הבדיוני"

רוצים ילד מחונן? תשלמו / צילום: AI GEMINI

"הוצאתי יותר מ־1,000 שקל, ונחשבתי שפויה": השיגעון סביב מבחני המחוננים

מערכות תרגול במאות שקלים ועד קורסים שנתיים באלפים - תעשיית ההכנה למבחני המחוננים רק הולכת וצומחת ● ההורים, שמיואשים ממערכת החינוך ומוקסמים מתוכניות ההעשרה שמעבר לפינה, לא מהססים לפתוח את הארנק ● האם המבחן שהוכרע בידי אינטליגנציה נתון לחסדי הכיס?

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

הסינים משבשים את המעבר של רכבי הממשלה למודל ליסינג

לגלובס נודע כי הוחלט לאחרונה על דחיית התוכנית של מינהל הרכב הממשלתי באוצר למעבר צי הרכב הממשלתי לליסינג ● ההערכה בענף היא כי ההקפאה קשורה לניסיון לצמצם כלי רכב מתוצרת סין בצי על רקע לחץ אמריקאי ● משרד האוצר: "הנושא נמצא בבחינה ● השבוע בענף הרכב