גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגולדמן זאקס מאמינים: המדד שישעט השנה קדימה

ענקית ההשקעות בלקרוק חוזה שינוי עמוק בכלכלה כשבמוקד AI ומאבקים גיאו-פוליטיים אך מתעדפת סיכון ב-2025 ● בגולדמן זאקס צופים שנה נוספת של צמיחה גלובלית, כשארה"ב תעלה על הציפיות בעוד שגוש האירו יפגר מאחור ● בדויטשה בנק מסמנים כסיכון נדל"ן בסין ותהפוכות בתעשיית הרכב

כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock
כך תיראה הכלכלה הגלובלית בשנה הקרובה / צילום: Shutterstock

 

בלקרוק: נפרדים מהמחזוריות הכלכלית וממודלי ההשקעה המסורתיים

1המתיחות בין ארה"ב לסין תיצור הזדמנויות צמיחה לסעודיה ולהודו. התחרות בין שתי המעצמות מתגברת בתחומים אסטרטגיים כמו טכנולוגיה, אנרגיה ושווקים פיננסיים. במצב זה, השינויים בשרשראות האספקה והסחר יוצרים הזדמנויות למדינות כמו הודו וסעודיה, שנמצאות בצומת של כוחות גיאו־פוליטיים ומסוגלות לנווט בין הגושים המתחרים.

2025 תחזיות: השנה הדרמטית של המנהיגים שמניעים את העולם 

2כהונת טראמפ השנייה צפויה להאיץ מגמות קיימות של מאבקים גיאו־פוליטיים. מדינות מסוימות צפויות להמשיך להסיט את רזרבות המטבע מהדולר לטובת זהב ונכסים אחרים על רקע שימוש בסנקציות ככלי מדיניות.

 

3חברות אמריקאיות ימשיכו להתחזק, עם התרחבות צמיחה ברווחיות, גם במצב של האטה קלה בכלכלה.

4אנו בעידן חדש שבו מגה־כוחות - כמו בינה מלאכותית, התיירקות ופיצול גיאו־פוליטי - יוצרים דינמיקות חדשות בכלכלה ובשווקים. על המשקיעים לחשוב מחדש על מודלים מסורתיים, כמו חלוקה 60/40 אג"ח/מניות, ולאמץ גישה דינמית המתמקדת בהזדמנויות שנוצרות משינויים מבניים, כמו למשל עליית ה־AI.

5השווקים הפרטיים (למשל קרנות פרטיות) יוכפלו עד 2029. זאת, בשל הצורך במימון פרויקטים גדולים, במיוחד בתחומי התשתיות.

ביחידת המחקר של בית ההשקעות הגדול בעולם, בלקרוק, מיפו את המגמות המרכזיות והתרחישים שעשויים לעצב את הכלכלה העולמית בעידן של שינוי עמוק. לשיטתם, מה שהיה הוא לא שיהיה. הם מציינים את העובדה ש"שבע המופלאות" מהוות כיום כ־30% ממדד S&P 500 כדוגמה לכך שהמציאות השתנתה, וכי "השוואת מדד המניות של היום לזה של העבר היא כמו להשוות תפוחים לתפוזים".

במוקד התחזית מוזכרת מהפכת ה־AI, ולהערכת בלקרוק ההשקעות בתחום צפויות להגיע ל־700 מיליארד דולר עד 2030, עם פוטנציאל להשפעה שעשויה אף לעלות על זו של המהפכה התעשייתית. לצד זאת, ההשקעות הנדרשות בתחום האנרגיה, כולל רשתות חשמל מתקדמות ומרכזי נתונים, צפויות להגיע ל־3.5 טריליון דולר בשנה בעשור הנוכחי.

בשורה התחתונה, בלקרוק שומרת על גישה מתעדפת סיכון, בעיקר בשל חוזקן של החברות האמריקאיות מעבר לסקטור הטכנולוגיה. מניות בארה"ב הן היעד המועדף, וגם ביפן מניות זוכות לדירוג של "תשואת יתר". אירופה לעומת זאת בצד הפחות מחמיא של הרשימה. בנוסף, ולאור השינויים המבניים בכלכלה, בלקרוק מזהה פוטנציאל בשימוש בזהב (כלי להגנה מהאינפלציה) ובביטקוין, שערכי הבסיס הייחודיים שלו והקורלציה הנמוכה עם נכסים אחרים הופכים אותו לכלי אפשרי לגיוון תיק ההשקעות.

גולדמן זאקס: הראלי של S&P 500 לא יעצור

1מדד S&P 500 צפוי לרשום שנה שלישית של עליות, על רקע צמיחה כלכלית איתנה. מדד הדגל של בורסות ארה"ב צפוי להגיע עד סוף 2025 לרמה של 6,500 נקודות - עלייה של 9%-8% משבוע המסחר האחרון של 2024. רווחי החברות במדד צפויים לעלות ב־11% ב־2025 וב־7% ב־2026.

2"שבע המופלאות" ימשיכו לעקוף את יתר החברות במדד, אך פחות מבעבר. "למרות שהרווחים ממשיכים לתמוך בשבע המופלאות, גורמי מאקרו כמו צמיחה ומדיניות סחר נוטים לכיוון S&P 493", כותבים בבנק ומוסיפים כי "ציפיית הכלכלנים שלנו לקצב צמיחה יציב וגבוה מהמגמה של ארה"ב בשנת 2025 תומכת בביצועים של S&P 493, הרגיש יותר לשינויים בצמיחה".

3פעילות מיזוגים ורכישות מוגברת. הפוטנציאל להפחתת רגולציה בתעשיות מסוימות בידי הממשל הנכנס אמור לתמוך במגמה. בגולדמן זאקס צופים כ-750 עסקאות מיזוגים ורכישות מעל 100 מיליון דולר בארה"ב ב־2025, עלייה של 25% לעומת 2024.

4גוש האירו יחמוק ממיתון למרות מדיניות המכסים של טראמפ. הצמיחה ביבשת תהיה נמוכה, 0.8% - מתחת להערכות הקונצנזוס. כלכלות גרמניה וצרפת צפויות להתכווץ, בעוד ספרד תצמח. למרות האתגרים, הוצאות משקי הבית תומכות בצמיחה הצנועה. בצד השלילי, שוק העבודה צפוי להיחלש ושיעור האבטלה יעלה.

5כלכלת ארה"ב צפויה לצמוח מהר יותר ממדינות מפותחות אחרות, שנה שלישית ברצף. כהונת טראמפ צפויה להוביל למכסים גבוהים יותר על סין ועל מכוניות מיובאות, הגירה נמוכה משמעותית, הפחתות מס חדשות והקלות רגולטוריות. "הסיכון הגדול ביותר הוא מכס גורף בהיקף נרחב, שסביר שיפגע קשות בצמיחה".

במחלקת המחקר של בנק ההשקעות גולדמן זאקס הוציאו שלל תחזיות ל־2025. בשורה התחתונה, הם צופים שנה נוספת של צמיחה כלכלית גלובלית ומעריכים שארה"ב תעלה על הציפיות בעוד שגוש האירו יפגר מאחור על רקע מכסים חדשים הצפויים בממשל טראמפ.

הסיבה לאופטימיות בנוגע לצמיחה הגלובלית מבוססת בין היתר על התמתנות האינפלציה העולמית. בבנק צופים כי ריבית הפד תעמוד בסוף השנה על 3.5% ברף העליון - ירידה של אחוז מהמצב הנוכחי. התחזית נכתבה טרם הודעת הריבית האחרונה בדצמבר, אז אותתו חברי ועדת השווקים הפתוחה כי הריבית לא תרד כל כך מהר והביעו דאגה מהתאוששות האינפלציה.

איך תשפיע מדיניות טראמפ על הצמיחה במספרים? בבנק מעריכים ששינויים במדיניות הסחר האמריקאית יגרעו 0.4% מהתמ"ג העולמי. "הרבה תלוי בגודל של כל הגבלות סחר חדשות. ההשפעה יכולה להיות גדולה פי שניים עד שלושה אם ארה"ב תטיל מכס גורף של 10%", הם מציינים וכן כי "בהיעדר מלחמת סחר רחבה יותר, שינויי מדיניות בממשל טראמפ השני לא צפויים לשנות את הקווים הכלליים של השקפותינו הכלכליות הגלובליות".

דויטשה בנק: הדולר והאירו יתקרבו לנקודת שוויון

12025 לא תהיה שנת צמיחה מהירה בתמ"ג. הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.1%, ובארה"ב 2% בלבד. גוש האירו יפגר מאחור עם 0.9% והצמיחה הסינית (4.2%) נמוכה בהרבה מהממוצעים ההיסטוריים האחרונים. האינפלציה עשויה גם היא להתברר כעקשנית, עקב הוצאות פיסקליות גבוהות יותר ואפשריות עליות מכסים.

2האינפלציה תיכנס ליעד הבנקים המרכזיים באירופה וביפן (2%), אך לא בארה"ב. כתוצאה, הבנק המרכזי האירופי צפוי להפחית את הריבית ל־2% עד סוף 2025. ביפן לעומת זאת הבנק המרכזי עשוי להעלות בהדרגה את הריביות ל־1%. בארה"ב, הצפי הוא שירידת האינפלציה תעצר מעל יעד הפד, לאור ביקוש חזק ומדיניות פיסקלית מרחיבה. התוצאה: הורדת ריבית זהירה יחסית - ל־4%-3.75% עד סוף 2025.

3התחזקות הדולר מול האירו צפויה להימשך. מדיניות טראמפ כוללת קיצוצי מס ומכסים שעלולים להעלות את האינפלציה ולצמצם את הורדת הריבית. הפרש הריביות הגדל וצמיחה כלכלית מואצת בארה"ב ביחס לגוש האירו תומכים בדולר. הצפי הוא לשער של 1.02 אירו לדולר עד סוף 2025, עם תנודות זמניות.

4בפרק הסיכונים נכתב כי "מילות מפתח הן שוק הנדל"ן הסיני או התהפוכות בתעשיית הרכב העולמית". עוד מזכירים כסיכונים חסימה אפשרית מצד איראן של נתיב הובלת הנפט המרכזי במצרי הורמוז, המלחמה במזרח התיכון והתפתחויות במלחמה בין רוסיה לאוקראינה.

5שוק הנפט צפוי להיות מאוזן ב־2025, עם תחזית של כ־69 דולר לחבית ברנט. האיזון נובע ממגמות מנוגדות: מדינות אופ"ק+ מתכננות להגדיל ייצור ולהפסיק את הקיצוצים שהחלו באביב 2023, וממשל טראמפ צפוי להרחיב את תפוקת הנפט האמריקאית. מנגד, אופ"ק+ עשויה לדחות את הגדלת הייצור אם המחירים ירדו מדי.

גם בדויטשה בנק הגרמני, בדומה למקביליו האמריקאים, צופים דשדוש באירופה. אך "אז מדוע אני אופטימי באופן כללי לגבי תחזית ההשקעות לשנת 2025?", כותב כריסטיאן נולטינג, מנהל ההשקעות הראשי הגלובלי, "מילת המפתח היא 'פרודוקטיביות'". לדבריו, הצורך בהעלאת התפוקה לעובד דחוף "אך החדשות הטובות הן שבינה מלאכותית וטכנולוגיות נלוות מציעות כעת דרך אמינה לעשות זאת". להערכתו, זה יהיה תהליך ארוך אך הציפיות לו כבר מורגשות בשווקים המגלמים גם את העתיד.

בשורה התחתונה, בבנק מעריכים כי 2025 לא תמיד תהיה קלה למשקיעים. השווקים ינווטו בין סיכונים גיאו־פוליטיים ואחרים, אך אלה ניתנים לניהול להערכתם.

***אין בכל האמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. 

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים