גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים מעריכים: מתי אזעקה הכי פוגעת בשינה

לילה אחר לילה, בשבוע האחרון, תושבים ברחבי הארץ מתעוררים למשמע אזעקות בשל ירי טילים מצד החות'ים בתימן ● האם כדאי לשנות משהו בדפוסי השינה, ומה בכל זאת ניתן לעשות כדי להירדם חזרה במהירות? ● גלובס עושה סדר

טיל חות'י ששוגר מתימן / צילום: Reuters, רויטרס
טיל חות'י ששוגר מתימן / צילום: Reuters, רויטרס

הפרעת שינה חדשה נחתה בארצנו, הפרעת השינה החות'ית. אין תיאור של הפרעה כזו בספרות המחקרית. לילה אחר לילה, מוערים התושבים בשעה רנדומלית ויוצאים מהמיטה בבהלה, מי לממ"ד הביתי, לממ"ק הקומתי או אפילו למקלט חיצוני. אחרי כן, אנחנו מצפים מעצמנו לחזור לישון ולתפקד למחרת כרגיל.

האיש שלא נותן לנו לישון: מיהו מנהיג החות'ים?
המחיר הכלכלי שמשלמים החות'ים ומדוע איראן שומרת בינתיים על שקט

עוד לפני החות'ים, סבלו מהבעיה תושבי הצפון, ולפניהם, במשך שנים ארוכות, תושבי הדרום - כך שבהדרגה, אנחנו לומדים להתמודד גם עם העינוי הזה. אז באיזו שעה הכי קשה לקום מטיל חות'י והכי קשה לחזור לישון? האם כדאי לשנות משהו בדפוסי השינה? ומה בכל זאת אפשר לעשות כדי להירדם בחזרה במהירות? שאלנו את ד"ר מיכל קהן, פסיכולוגית קלינית וחוקרת שינה בביה"ס למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

באיזו שעה הכי קשה להתעורר מטיל חות'י?

ד"ר מיכל קהן: "זו שאלה שאין עליה תשובה אחת. בני אדם הולכים לישון בשעות שונות ודפוסי השינה שלהם שונים, וההבדלים הבין־אישיים האלה יכולים מאוד להשפיע על איך יקיצה מטיל חותי תשפיע עלינו.

"ישנם שני מוקדי קושי אפשריים. האחד קשור לארכיטקטורת השינה שלנו ולאופן שבו היא מתפרשת לאורך הלילה. השינה נחלקת למחזורי שינה, של כשעה וחצי במבוגרים וכשעה בילדים צעירים. בכל מחזור, השינה מתחילה כקלה, הופכת עמוקה יותר, מגיעה לשלב העמוק ביותר (Slow wave sleep או Non-REM sleep stage 3) המאופיין בגלי מוח איטיים, האטה של קצב הלב וירידה בטמפרטורת הגוף, ואחר כך שלב ה-REM, שלב החלום. בין שלבי השינה, יש יקיצות קצרצרות שלרוב לא נרשמות לנו, ונועדו לשינוי תנוחה.

"החצי הראשון של הלילה עשיר יותר בשלב שנת הגלים האיטיים, ולהתעורר משלב הגלים האיטיים זו חוויה נוראית. קשה מאוד לגוף, שנאלץ במהירות להגביר את קצב הלב, להעלות את הטמפרטורה, להעביר את המוח לפעילות מוגברת באופן פתאומי. כמו כן, כשמעירים אדם בשלב הגלים האיטיים, עשויה להיות לו 'אינרציית שינה' - כלומר, במובנים מסוימים, הוא לא יהיה ממש ער באופן מלא, וזה יקשה עליו להתעורר מיד לפעילות. זו חוויה של 'לקום הפוך', וזה יכול להיות מסוכן מאוד במקרה של אזעקה, כי צריך מיד לרוץ למקום המוגן, ואנחנו כבר יודעים שרוב הפגיעות מההתקפות הן פציעות של אזרחים בדרך למקלט.

"אם יהיה לנו מזל, האזעקה תיכנס בדיוק בין שני מחזורי שינה, או בשלבים של השינה הקלה יותר - שלבים 1 או 2 של Non-REM sleep. אם במקרה האזעקה תפסה אתכם בשלב כזה, מצבכם יהיה טוב יותר, אבל לצערנו, כמובן שאי אפשר לתזמן את זה".

מוקד הקושי השני, אומרת קהן, קשור למנגנון פיזיולוגי אחר שהשפעתו קריטית על שינה וערות - המחזור הצירקדיאני. "שעון הגוף שלנו, השעון הצירקדיאני, נמשך בערך 24 שעות ביממה. יש לנו מעין שעונים רבים כאלה בגוף, המנהלים תפקודים גופניים, כמו ערות ושינה, רעב ושובע, פעילות מעיים, ריכוז, למידה ועוד. ויש 'שעון מאסטר' אחד המצוי בבלוטה שנמצאת ממש מאחורי העיניים - בהיפותלמוס במוח - שמנהל את כולם".

"מבחינת השעון הצירקדיאני, נקודת השפל עבור אדם מבוגר ממוצע שהולך לישון סביב 11 בלילה, היא סביב 3 בבוקר. למרות שמחזורי השינה שלנו בשלב הזה פחות עשירים מאשר בשלב הגלים האיטיים, מבחינות אחרות, דווקא בשעות האלה, הגוף ממש לא בנוי לתפקוד ערני ופעיל. ולכן, קשה לתפקד בשעות האלה".

"בנוסף, זו גם שעה בה דחף השינה ההומאוסטטי שלנו - מעין "רעב לשינה" - נמוך יותר, כי כבר ישנו כמה שעות. אז אם נתעורר בשעות האלה, יכולה להיות לנו בעיה כפולה - גם קשה לקום, אבל גם קשה לנו יותר לחזור לישון".

כדאי לשנות משהו בשעות השינה והערות שלנו?

"לא. כלל המפתח של הגיינת שינה - כלומר, של הכלים ההתנהגותיים בהם אנחנו משתמשים כדי לשמור על השינה שלנו, אומר שצריך לשמור על שגרה. ללכת לישון ולקום באותו הזמן בכל לילה. אנחנו גם לא יודעים מה מתכננים לנו החות'ים, אז ממש לא כדאי לנסות לסגל עכשיו שעות שינה חדשות בשבילם".

אז מה בכל זאת לעשות כשמתעוררים בלילה?

"קודם כל, לדאוג להתנהל באופן בטיחותי. אפשר לקום לאט ובזהירות, לפי כמות הזמן שיש לנו. לרוב, יש לנו יותר זמן ממה שנדמה לנו.

"ובגבולות היכולת להתנהל בבטיחות - להדליק כמה שפחות אור. האור הוא 'צייטגבר' עבור השעון הצירקדיאני - כלומר, 'נותן זמן'. האור רומז לגוף שלנו להתעורר ומדכא את שחרור המלטונין, שקורה באופן טבעי בתגובה לחושך. אז כדאי להדליק אור עמום, רק כדי לאפשר הגעה בבטחה למרחב המוגן. ואם אפשר להיות גם בממ"ד בחושך או באור עמום, וכן במצב של שכיבה, או ישיבה בהסבה, כי עצם השכיבה מרגיעה ושומרת על טמפרטורות הגוף נמוכה, מה שיסייע בהירדמות.

"עדיף לא לעשות דברים מעוררים, כמו לאכול או לצרוך תוכן מלחיץ. יש גם את עניין הסטרס שעשוי להתעורר במקרה של אזעקה. לרוב, מיד נפנה לטלפון, ופה כדאי לשים לב איך אנחנו מתנהלים. אני לא בהכרח אמליץ לאנשים לא להביט בחדשות, כי אי־הידיעה מה קרה וממה נבעה האזעקה, זה לפעמים גורם סטרס גדול. אז בהחלט אפשר לבדוק אם זה מרגיע. אבל לפעמים, יש בקבוצות הוואטסאפ השכונתיות מישהו שעושה צחוקים, מישהו שמתחיל להתווכח על פוליטיקה, או שנתחיל לצרוך תכנים אחרים בסלולרי שלא תמיד ייטיבו עם השינה שלנו (חדשות, מיילים וכדומה). מי שיודע שכניסה למצב כזה של תקשורת בין־אישית, או צריכת תכנים מסוימים זה דבר שמעורר אותו מדי, עדיף שיימנע".

מה יכול לעזור לנו להירדם בחזרה?

"אנחנו ממליצים למי שמתעורר לפנות בוקר, עם או בלי חות'ים, לנסות לעשות פעולות דומות לאלה שהוא עושה לפני השינה. רבות מפעולות הגוף הלא־רצוניות - אלה שדורשות שחרור, כמו שינה - מאוד מושפעות מהתניות. אז אם מישהו קורא ספר מסוים לפני השינה, או עושה מדיטציה, או עובר בראש על מה שהוא ילבש מחר - אפשר לנסות לעשות את הדברים הללו גם כשאנחנו רוצים לחזור לישון במהלך הלילה.

"עבור מי שחווה נדודי שינה וקשיים בהירדמות מחדש, כדאי להתרגל ללכת לישון עם גורם שאינו מעורר מדי - כמו, למשל, רשתות חברתיות בטלפון - אבל כן אפשר ספר או סדרה מרגיעה בטלפון, וגם ללכת לישון עם משהו שיהיה לנו זמין כשנתעורר בלילה. למשל, אם אנחנו נרדמים עם טלויזיה, אבל לא נרצה להפעיל אותה בלילה אחרי ההתעוררות מהחות'ים או אחרי יקיצה טבעית בין מחזורי השינה שלנו, אז יהיה לנו קשה יותר להירדם. עדיף לבחור בפעולה או בעולם מחשבתי שזמינים לנו תמיד".

ומה לגבי מלטונין?

"מלטונין כתוסף הוא סיפור בפני עצמו. הוא לא מוסדר בארץ כטיפול פרמקולוגי מתחת לגיל 55, כי אין לגביו מספיק מחקר עדיין. מלטונין גם לא מרדים בעצמו, אלא הוא כלי עזר משלים יחד עם הגיינת שינה. אם שוקלים לקחת, כדאי להיוועץ במומחה לשינה".

עוד כתבות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.6% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות