גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטים מבקשים להאיץ את חקירת נתניהו: "החזרה על הדברים לא מקדמת"

היום התקיים דיון בבקשת סנגורו של ראש הממשלה כי בית המשפט יקבע שכתב האישום לא מייחס לנתניהו מודעות לכשליש מאירועי הסיקור ● כמו כן, התקיים דיון שלא בנוכחות נתניהו בניסיון לקצר את חקירתו הראשית ● השופטת ברכה פרידמן-פלדמן: "שמענו הרבה פריטים, והתשובות פחות או יותר זהות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה

הרכב השופטים במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים היום (ד') בצהריים דיון בבית המשפט המחוזי בירושלים, שלא בנוכחות נתניהו, בניסיון לקצר את חקירתו הראשית. קודם לכן התקיים דיון בטענות ההגנה כי כתב האישום בתיק 4000 לא מייחס מודעות לנתניהו לגבי שליש מתוך 315 מדרישות הסיקור. 

"זאב רובינשטיין השתמש בשמי לשנות סיקור": תם יום העדות השישי של נתניהו
"ניגוד עניינים בוטה": משרד עורכי הדין הגדול תבע לקוחה - וקיבל פסק דין מפתיע

השופטת ברכה פרידמן-פלדמן, ראשת ההרכב, פנתה לצדדים: "עכשיו נדבר על איך מקדמים את החקירה הראשית. שמענו הרבה פריטים, והתשובות פחות או יותר זהות, צריך לקבוע מנגנון שמקובל על כל הצדדים", אמרה והוסיפה: "הנצח גם הוא קצוב. אנחנו לא רוצים להציע משהו שיפגע, אבל צריך להיערך, אולי להוסיף דיונים".

השופט משה בר-עם אמר: "צריך לסיים את התיק. בחלק מהפריטים הייתה הרחבה, שלא לומר רחבה מדי, שאין לה נפקות משפטית".

השופט עודד שחם הוסיף: "אפשר לשאול שאלות כלליות. אם יש משהו שהוא עקבי. החזרה על הדברים לא מקדמת שום דבר". 

סנגורו של נתניהו, עו"ד עמית חדד, השיב כי אם התביעה תצהיר שלא תחקור על פריטי הסיקור, ניתן יהיה להגיע להסכמות.

עו"ד יהודית תירוש מהפרקליטות השיבה: "אנחנו לא מתכוונים לעבור על כל פריט (מבין 315 מדרישות הסיקור שבכתב האישום). אנחנו לא יכולים להתחייב על אילו סעיפים נחקור. בוודאי שהחקירה לא תהיה נרחבת".

השופטים ביקשו מעו"ד חדד הערכת זמן. חדד השיב: "אנחנו הולכים לפי שנים. עברנו שנה וחצי מתוך ארבע, אני לא יודע. אני אתן לכם סדר גודל בדיון הבא. אני לא רוצה לשלוף סתם". חדד גם הצהיר כי יהיו הרבה עדי הגנה לאחר עדותו של נתניהו.

"עכשיו זה הזמן?": השופט על הבקשה לקבוע כי לא מיוחסת לנתניהו מודעות לשליש מאירועי הסיקור

קודם לכן התקיים דיון ארוך בבקשת סנגורו של ראש הממשלה כי בית המשפט יקבע שכתב האישום לא מייחס לנתניהו מודעות לכשליש (141) מאירועי הסיקור המפורטים בכתב האישום לגבי תיק 4000. "אנחנו רוצים שבית המשפט יקבע שהפריטים לא נוגעים לראש הממשלה", אמר. התביעה התנגדה בטענה כי כתב האישום ברור, והשלב לקביעה הוא בהכרעת הדין.

השופט משה בר-עם פנה לעו"ד חדד ואמר: "אני רואה קושי בשלב הזה. אנחנו בשלב מתקדם. הזכויות שלכם נשמרות. עכשיו זה הזמן? גם אם כתב האישום פגום, מה אדוני מצפה, שאנחנו נמחק סעיפים, אחרי שזה לא נעשה בשלבים מוקדמים?". 

המחלוקת נסובה על 141 מאירועי ההתערבות בסיקור המפורטים בנספח לכתב האישום. 59 מאותם אירועים מתארים דרישה, לבעלי אתר וואלה שאול אלוביץ', להתערב בסיקור ללא ייחוס מעורבות לנתניהו או לבני משפחתו. מדובר בדרישות של מקורבו של נתניהו, זאב רובינשטיין, או של ניר חפץ, יועץ התקשורת לשעבר של נתניהו שהפך לעד המדינה. 

התביעה טענה כי מודעותו של נתניהו להתערבות בסיקור באירועים אלה מפורטת בכתב האישום. עו"ד חדד דחה את הטענה: "התביעה לא כתבה במפורש את הידיעה של נתניהו. הם לא פירטו מודעות בנספח (של 315 האירועים - נ"ש.). כשהם רוצים לכתוב שנתניהו מודע, הם יודעים לעשות את זה. לפי כתב אישום, המודעות של נתניהו חלה רק על פריטים בהם מעורבים בני המשפחה". 

82 מהאירועים שסנגורו של נתניהו מבקש שלא לייחס לו מתארים התערבות של אלוביץ' בתכנים לטובת נתניהו ללא כל פנייה אליו, בבחינת "צנזורה עצמית". לטענת עו"ד חדד, "אין טענה בכתב האישום לידיעה של נתניהו. לא מודעות כללית ולא ספציפית. היה צריך לכתוב בכתב האישום שיש מודעות. אין טענה שנאמר לראש הממשלה שיש צנזורה, שוואלה נמנעת מלפרסם". 

לגבי יתר 156 מהאירועים, אין מחלוקת ש כתב האישום מייחס לנתניהו מעורבות שלו או של בני משפחתו. נתניהו חולק על מעורבותו. 18 אירועים מתארים דרישות משרה ומיאיר נתניהו. 

עו"ד תירוש השיבה כי לעמדת התביעה אין בעיה בניסוח כתב האישום: "אנחנו מייחסים מודעות ספציפית וכללית. אנחנו טוענים בכתב האישום שנפתחת הדלת בדמות הסיכום בין בני הזוג נתניהו לבני הזוג אלוביץ'. כתב האישום מאוד ברור בעינינו, והוא מדבר על מנגנון. יש מסגרת כללית: חלק הוא עושה במישרין, חלק עושים בני משפחתו, חלק יש מודעות כללית. בהחלט מדובר בכתב האישום על שיטתיות. כתב האישום לא חי רק מהנספח אלא הכול ביחד. כתב האישום כן מדבר על כך שזה נעשה באמצעות מתווכים".

עוד הבהירה תירוש כי התביעה לא ביקשה לתקן את כתב האישום. לדבריה, "כתב האישום מדבר בעד עצמו. אנחנו לא סבורים כי בעבירת שוחד חייבים לדעת כל מה שמעבירים בני משפחתו, אלא שבני משפחתו מעבירים פניות. כתוב שהדברים הועברו באמצעות מתווכים". 

תירוש גם טענה כי זה לא השלב לדון בניסוח: "יש שלב של טענות מקדמיות, טענת 'אין להשיב לאשמה' (בסוף פרשת התביעה - נ"ש.). אי-אפשר לשנות סדרי בראשית. אין הליך בסדר הדין שבאמצע חקירה ראשית באים ומבקשים לקבוע קביעות לגבי פרשנות כתב האישום. אנחנו מבקשים מבית המשפט לא לקבוע שום קביעה, גם לא קביעה הפוכה. אלה קביעות שצריכות להיות בסוף המשפט. הבקשה שלנו היא להמשיך את ההליך הפלילי". 

מערכת היחסים של "תן וקח" המיוחסת לנתניהו

הרקע למחלוקת הוא שבמקור לא פורטו האירועים הספציפיים, ורק בעקבות החלטת בית המשפט שקיבלה את דרישת ההגנה, הוסיפה התביעה נספח המפרט 315 אירועי סיקור, תוך שצוין כי זו רשימת הדרישות קונקרטיות, ההיענות להן ואירועי "הצנזורה העצמית" במסגרת מערכת היחסים של "תן וקח" המיוחסת לנתניהו. 

בכתב האישום נטען כי היה קשר בין נתניהו לאלוביץ' בו נתניהו התלונן על אופן הסיקור בוואלה, וכי נתניהו ובני משפחתו העבירו בקשות לרובינשטיין או לחפץ. בכתב האישום נכתב כי "באפיק העקיף, העביר הנאשם נתניהו, והעבירו בני משפחתו, בידיעתו, כמפורט בסעיף 23 לעיל, את הדרישות להתערבות בפרסומים באמצעות גורם שלישי מתווך. בתחילה הועברו הדרישות באמצעות רובינשטיין ובהמשך באמצעות חפץ". 

עוד נטען כי "דרישות הנאשם נתניהו ודרישות רעייתו, בידיעתו, כאמור בסעיף 23 לעיל, הועברו תחילה בעיקר באמצעות רובינשטיין ונמסרו על-ידו לנאשם אלוביץ' ולאילן ישועה"; וכי "החל מספטמבר 2014 לערך, ובנוסף להעברת הדרישות באמצעות רובינשטיין, פעלו הנאשם נתניהו ובני משפחתו, בידיעתו, כמפורט בסעיף 23 לעיל, באופן דומה גם באמצעות חפץ והעבירו גם באמצעותו את דרישותיהם להתערבות בפרסומים באתר וואלה". 

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● יתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

ג'רי גרינפילד (מימין) ובן כהן, מייסדי בן אנד ג'ריס / צילום: ap, Eric Kayne

מייסד בן אנד ג'ריס מתפטר: "משתיקים את משימתנו החברתית"

ג'רי גרינפילד, אחד משני המייסדים של מותג הגלידות הפופולרי בן אנד ג'ריס, עוזב את החברה בטענה כי היא איבדה את עצמאותה - ומאשים את חברת האם יוניליוור ב"השתקת משימתה החברתית" ● חלק מהמחלוקות קשורות גם לביקורת על המדיניות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ויחסו למלחמה בעזה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

תשעה חודשים של ציפייה: האירוע שכל הכלכלה העולמית מחכה לו מגיע

בשוק מעריכים בהסתברות של 96% שהפד יוריד את הריבית הערב ב-0.25% - לראשונה השנה ואחרי חמש החלטות רצופות ללא שינוי ● ב-CNBC סימנו מספר מניות שצפויות להרוויח מהורדת הריבית המסתמנת

טקס מתן השם לצוללת אח''י דרקון בגרמניה, נובמבר האחרון / צילום: דובר צה''ל

צוללת הדגל מתעכבת בגרמניה: אח"י דרקון לא תגיע לישראל לפני 2026

הצוללת הגדולה והיקרה ביותר שישראל רכשה הייתה אמורה להצטרף השנה לשייטת 7, אלא שהיא עדיין עוברת בדיקות וניסויי ים, ולא צפויה להימסר לצה"ל במועד ● ברקע החשש מהסחף נגד ישראל והאמברגו הגרמני, האם יש פתרון לתלות המוחלטת בתעשייה הימית של ברלין?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: Shutterstock, Alexandros Michailidis

דיווח: בריטניה תכיר במדינה פלסטינית בסוף השבוע

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

השותפים בגלילות קפיטל. מימין: אריק קליינשטיין, ליאור ליטבק, נופר עמיקם, קובי סמבורסקי / צילום: בן יצחקי

קרן הסייבר הוותיקה מגייסת חצי מיליארד דולר להשקעה בחברות ישראליות. מה היא מחפשת?

קרן ההון סיכון הישראלית גלילות קפיטל תקים קרן סיד חמישית להשקעה בשלבים ראשונים וקרן צמיחה שנייה ● בתוך כך, רינת רמלר מצטרפת כשותפה

הפגנה פרו־פלסטינית ברומא / צילום: Reuters, Anadolu

האשמת ישראל הפכה למנוף עולמי לרווח פוליטי והסחת דעת מצרות פנימיות

כמעט "שנתיים של חקירה מדוקדקת" היו נחוצות כדי להחיל על ישראל 4 קטגוריות של רצח עם ● חוקרי האו"ם מייחסים זאת להכרזת נתניהו מ־7 באוקטובר על עונשה הצפוי של "עיר הרשע" ● הם שוללים מישראל רמז של שעת חסד ומסתמכים על תרגום עברי לא מדויק

מגדל THE PARK / צילום: מתוך ויקיפדיה

בניין PARK כמשל: המעגל השני של גוש דן נאבק למצוא שוכרי משרדים

45 קומות המשרדים שבנו אמות ואלייד יקבלו בקרוב טופס אכלוס, אבל עוד לא דווח שנסגרו חוזי שכירות ● בשוק הנדל"ן המסחרי מצביעים בעיקר על האזור הבעייתי: "לא בני ברק ולא תל אביב"

עבד אל-מלכ אל-חות'י, המנהיג הרוחני של החות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

מסלול הנשק של החות'ים נחשף, והסנקציות עולות מדרגה

בצל הפסקת האש בתימן, הממשל האמריקאי מגביר את הלחץ הכלכלי על ארגון הטרור החות'י באמצעות סנקציות על ספינות, חברות ואנשי מפתח - כמו הקפאת נכסים ואיסור ביצוע עסקאות עימם ● זאת כדי לבלום את הרשת הכלכלית החות'ית לייצור אמל"ח, בין היתר בסיוע חברות שבסיסן בסין

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל פייבר / צילום: יואב הורנונג

ביד אחת מפטרת וביד השנייה שוכרת משרדים חדשים: לאן הולכת פייבר?

השבוע הודיעה חברת המסחר המקוון על פיטורי 250 עובדים והצטרפה למגמה בהייטק של החלפת עובדים ב־AI ● המנכ"ל רוצה לחזור ל"מצב סטארט־אפ", אז למה שכר לאחרונה משרדים בגלילות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבןן מירן, המינוי של טראמפ לפד, הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי.מורגן

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

לאחר שאיבדה 31% משוויה, מאנדיי תרכוש מניות של עצמה ב-870 מיליון דולר

הרכישה נועדה להצביע על אמון הדירקטוריון וההנהלה בכיוון החברה ולאותת לשוק שבחברה מאמינים שמחיר המניה מוערך בחסר ● החברה עורכת היום מפגש עם משקיעים בניו יורק, בו היא צפויה לספק מידע על החזון לעתיד על רקע ה-AI, על האסטרטגיה ועל יעדיה הפיננסיים

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שמגן על ChatGPT נחשף

חברת הסייבר Irregular מודיעה על גיוס של 80 מיליון דולר בהובלה משותפת של קרן ההון סיכון סקויה, אחת המשקיעות הפעילות בשנים האחרונות בהייטק הישראלי, ושל קרן רד פוינט ● לפי החברה, המערכת מאפשרת לספקיות מודלי השפה להעריך את סיכוני הסייבר במודלים עוד לפני השקתם לתעשייה

דור עיני וחיים דנון / איור: גיל ג'יבלי

יבואנית הרכב יוצאת להנפקה: המספרים נחשפים וגם תכנון המס

המספרים בהנפקת UMI נחשפים: תגייס לפי שווי של 3.4 מיליארד שקל, ותחלק דיבידנד של 270 מיליון שקל לבעלים, משפחות עיני ודנון ● בשוק מסבירים את המהלך, שנקט לאחרונה גם רמי לוי, ב"דילוג" על תשלום מס חברות

מימין: יוסי בכר ז''ל יו''ר הוועדה, דוד קליין ז''ל נגיד בנק ישראל דאז, ובנימין נתניהו שר האוצר דאז. / צילום: אריאל ירוזולימסקי

20 שנה לרפורמה שטלטלה את שוק ההון: מה קרה לכוחם של הבנקים?

כשחברי ועדת בכר בישרו על הפרדת הבנקים מקופות הגמל וקרנות הנאמנות, בכירי המערכת הבנקאית הזהירו מפני משבר ● שני עשורים לאחר מכן כבר ברור שהבנקים לא רק שלא נפגעו מהרפורמה ההיא, אלא רק התחזקו מאז ● מודל העמלות, השליטה בשוק ההלוואות וחדרי המסחר שלהם שמרו על ההגמוניה לאורך השנים ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח איבד 4%, הבנקים 3%

מדד ת"א 35 ירד ב-2% ● איי.בי.איי: "הירידות נובעות יותר מההבנה שהצעדים מהעולם, הם אולי לא ברמה של סנקציות, אבל כן מוציאים לנו כרטיס צהוב" ● נקודות אור היום הן מניות נייס וארית שעולות בכ-2% ● פסגות מעלים את מחיר היעד של שופרסל ב-40% ● הערב תתקיים בארה"ב החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

למרות האקזיטים הגדולים: קרן ההייטק הישראלית שהודיעה על סיום דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך