גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התיירות דורש ממלונות שאירחו מפונים להחזיר עשרות מיליונים למדינה

לגלובס נודע כי חלק מהמלונות שאירחו מפונים בעקבות המלחמה, קיבלו פניות ממשרד התיירות בבקשה להשיב כספים בעבור האירוח ● הנימוק: הצהירו על דירוג גבוה מזה שבפועל ● בעלי המלונות מצדם טוענים: "המדינה השתמשה בנו, אבל עכשיו היא מפנה את הגב"

מלונות באילת / צילום: Shutterstock
מלונות באילת / צילום: Shutterstock

ענף המלונאות בישראל עובר תקופה מטלטלת מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. מצד אחד, ירידה דרמטית נרשמה בתיירות הנכנסת לישראל, ומצד שני, אירוח של עשרות אלפי תושבים מפונים, מהדרום ומהצפון. לאורך המלחמה, כך לפי נתוני משרד התיירות, יותר מ־90 אלף מפונים שוכנו בכ־670 מקומות אירוח. לגלובס נודע שכעת חלק מבעלי המלונות שאירחו מפונים לאורך המלחמה קיבלו בתקופה האחרונה, החל מחודש ממאי, פניות ממשרד התיירות בבקשה להשיב כספים ששולמו להם בעבור האירוח. על פי ההערכות בענף, מדובר בעשרות מלונות. הסיבה, לטענת משרד התיירות: הם הצהירו על רמת אירוח גבוהה מזו שהם מציעים בפועל. 

במטה ההייטק טוענים שהטיסות לניו יורק יוצאות לדרך: יש מטוס, אבל מי יפעיל אותו
מכרז של מעל 850 מיליון שקל: כ-700 יח"ד שווקו בהצלחה בנתניה

המדינה שילמה למלונות על פי הצהרתם

בתחילת הפינוי, ובמטרה לזרז את ההליכים, ההסכמים מול מקומות האירוח נעשו דרך אתר ייעודי של משרד התיירות, והמדינה שילמה לאותם מקומות על פי הצהרה שמסרו דרך האתר ומבלי לוודא זאת בפועל, שכן בעת הפינוי לא היה פנאי לבדוק את פרטי כל המבקשים.

בהמשך, נשלחו יחידות ביקורת של משרד התיירות לשטח כדי לבדוק את המבנים ואת המסמכים של כל מקום אירוח. בין היתר, ביקש המשרד גם היתרי בנייה והוכחה לכך שמקום האירוח פועל בהתאם לתוכנית ולייעוד הקיימים של הקרקע שעליו הוא נמצא. זאת, במטרה לקבוע מהי רמת האירוח הרשמית של אותו מקום. סוג מתקן הלינה נקבע על פי היתרים ומסמכים אלו, ועל פיו נקבע גם התשלום עבור האירוח.

הדרישה לכך, שהעלתה תמיהה רבה מצד המלונאים, מוסברת על ידי משרד התיירות בצורך לדייק את רמת האירוח של כל מקום: ההיתרים השונים הם שקובעים את סוג מתקן הלינה (לדוגמה, מלון או אכסנייה, מוטל או צימר), ומכאן את רמת האירוח שכל מקום יכול להציע. מסמכים אלו משמשים את המשרד גם בימי שגרה, כאשר הוא קובע אם יזם בענף זכאי למענק הקמה - על סמך, בין היתר, רמת האירוח שיציע. המסמכים הללו אפשרו למשרד להבין מהו התשלום המדויק שלו זכאי כל מקום לינה, על סמך האישורים שבידו.

המלונות שכבר סיפקו מסמכים קיבלו אולטימטום: לחתום על חוזה חדש עם תעריפים נמוכים ב־40% מתעריפי התקופה, או להפסיק את האירוח מיידית ולשלם למדינה החזרים על השנה האחרונה.

"הפנייה נעשתה חודשים אחרי החתימה"

נזכיר את המספרים: לפי קביעת החשב הכללי במשרד האוצר, על אירוח מבוגר בחדר זוגי למשל, במתקן לינה ברמה א', יקבל המלון 426.63 שקל ליום; במתקן לינה ברמה ב' - 392.37 שקל ליום; ובמתקן לינה ברמה ג' - 362.52 שקל ליום. ההפרשים, ודאי כאשר מדובר בימים רבים ובמפונים רבים, עשויים להיות משמעותיים מאוד. יש לציין כי המחירים בכל אחת מהרמות הללו רחוקים ממחירי השוק שאותם גובים המלונות בשגרה ונמוכים משמעותית, אך בתקופה שבה כמעט לא הייתה תיירות נכנסת לישראל, ניתנה למלונות ודאות מסוימת.

שר התיירות, חיים כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אם נניח כי מרבית המלונות הצהירו שהם ברמת אירוח א' בעוד בפועל רמת האירוח בהם מוגדרת ב', ובכל אחד מהחדרים אירחו משפחה בת שלוש נפשות (שני הורים וילד), הם ייאלצו להחזיר כ־85 שקל לכל חדר. בהנחה שבכל מלון כזה ישנם כ־20 חדרים, ובהנחת 400 ימי אירוח לאורך המלחמה, כ־30 המלונות שהתבקשו להשיב כספים יחזירו למדינה כ־20 מיליון שקל.

בין המלונות שפנו לגלובס בטענה כי הם נדרשים להשיב כספים למדינה נמצאים שני מלונות מרשת "לוגאין", המלונית "אחוזת הכפר" שבמושבה מגדל ומקום האירוח "וילה תהילה" בראש פינה. לטענת משרד התיירות, כולם הצהירו בתחילת המלחמה על רמת אירוח אשר אינה תואמת את המסמכים שסיפקו מאוחר יותר. 

ברשת "לוגאין" אומרים מנגד כי המשרד מעולם לא טען דבר לגבי רמת האירוח במלון, שהיא בהתאם לכל הקריטריונים הנדרשים, אלא התייחס רק לייעוד המקורי של הקרקע או המבנה בו מצוי המלון, תוך שהוא מציין במפורש במכתבו שזאת "ללא קשר לרמת השירות המוענקת במתקן עצמו".

בעלי המלונות מצדם זועמים, היות שמשרד התיירות פנה אליהם חודשים אחרי החתימה על ההסכם. לטענתם, הפנייה לשורה ארוכה של מלונות במקביל נראית כמו ניסיון לחסוך בעלויות, לאחר שבמשך שנה ורבע המלונות סיפקו את כל השירותים שלהם למפונים, ועכשיו המשרד מחפש איך להחזיר לעצמו את הכסף שכבר נתן, גם במקרים שאין כל הצדקה לכך, לטענתם.

לטענת בעלי המלונות, בעת חתימת ההסכם עם משרד התיירות בדצמבר 2023, הם נדרשו לעמוד בקריטריונים מוגדרים לסיווג המלון. עם זאת, כיום דורשים מהם לעמוד בדרישות נוספות, כגון מסמכי תב''ע (תוכנית בניין עיר) והיתרי בנייה המתאימים לסיווג עליו הצהירו - אשר אינם קיימים לחלק ממלונות אלו. לטענתם, אילו היו מודעים לכך שדרישות אלו יהפכו בהמשך לחלק מהתנאים, הם לא היו חותמים על ההסכם מלכתחילה. לידי גלובס הגיע נוסח ההסכם המקורי, ובו לא מופיע אזכור או דרישה למסמכי תב''ע או להיתרי בנייה.

איריס, בעלי מלונית "אחוזת הכפר" שבמגדל מספרת שבמאי קיבלה מייל ממשרד התיירות עם בקשה לקבלת מסמכים, כחלק מהיערכות של משרד התיירות למענק שיפוץ למלונות לקראת עזיבת המפונים. "בנספח המקורי שחתמנו עליו במרץ כדי לארח מפונים לא הייתה התחייבות לספק שום מסמך", היא אומרת. "נדרשנו לחתום רק על הצטרפות לחוזה אחיד. למרות שסיווגתי את המלון כרמה ג', במשרד התיירות החליטו לסווג אותנו כמלון רמה ב'. לא שיקרתי בשום דבר".

ליעוז חמו, בעלי "וילה תהילה", מוסיף כי עמדה בכל הקריטריונים שנקבעו בהסכם. לדבריו, "עכשיו, כשזה נוח להם, פתאום הם אומרים שאני לא עומד בדרישות. עכשיו אני צריך להיכנס לבור משפטי. באמצע נובמבר משרד התיירות פשוט הפסיק לשלם לי, וזה יצר אצלי חוב של 400 אלף שקל. המדינה השתמשה בי בזמן מלחמה, אבל עכשיו היא מפנה לי את הגב".

עו"ד אלחנן פלור, שותף במשרד AOi עבדי, וקנין ושות', המייצג את מלונות "פינק ובלונדי" ו"פיקסל" מרשת "לוגאין", מסר: "לאחר למעלה משנה בה המלונות אירחו מפונים, בהסתמך על עמידתם בקריטריונים שקבע משרד התיירות, החל המשרד 'לבדוק בציציות' של המלונות בנושאים טכניים, שגם לדברי משרד התיירות כלל לא קשורים לרמת האירוח. כל זאת במטרה למצוא 'מתחת לפנס' תירוץ שלא לשלם למלונות את מלוא התמורה שמגיעה להם כדין".

"המארחים הסכימו שיערכו ביקורות"

ממשרד התיירות נמסר בתגובה: "עד כה, עלות הפינוי נאמדת בלמעלה מ־9 מיליארד שקל. מתוכם שילם משרד התיירות למלונות ולבעלי הדירות כ־6 מיליארד שקל. המשרד משלם עבור אירוח המפונים בהתאם לרמת השירות הניתנת בפועל, לפי סיווג של שלוש רמות הידועות למלונות. מי שביקש לארח מפונים, חתם על הסכם והתבקש להצהיר על סוג ורמת מקום האירוח אותו הוא מציע. כמו כן, חתמו המארחים על הסכמתם לכך שהמשרד יערוך ביקורת ויהיה רשאי לקזז כספים ששולמו ביתר, במידה שלא תהיה הלימה בין ההצהרה לממצאי הביקורת". 

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק