גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאירה מאחור את גרמניה ואת צרפת: המדינה שהפכה לכוכבת הכלכלית באירופה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● "לפני 12 שנים היא הייתה מילה חלופית לכישלון כלכלי", כותב "האקונומיסט", שהגדיר את ספרד ה"כלכלה המערבית הגדולה עם הביצועים הטובים ביותר ב-2024" ● לשגשוג הזה תורמים גורמים שונים, כמו האנרגיה הזולה ושוק העבודה, אבל יש מי שטוענים שזו תהיה פריחה קצרה

ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Rafiq Maqbool
ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

כדי שהכלכלה הספרדית תזרח באור הזרקורים, צריך שמדינות רבות אחרות באירופה יהיו באפלה. אבל נראה כי זהו בדיוק המצב בשנה החולפת. גרמניה, עד לאחרונה הקטר הכלכלי של אירופה, הפכה ל"איש החולה" של היבשת, וקשה לדמיין שיקום שלה בשנים הקרובות. צרפת מצויה במשבר פוליטי וכלכלי מתגלגל. באיטליה, שנחשבה לרגע להבטחה אירופית, התברר שנתוני הצמיחה המרשימים הותנעו ברובם על ידי ה"סופרבונוס", רפורמה ממשלתית בתחום הנדל"ן שסייעה להזרים מיליארדים לענף, וכעת הכלכלה נחלשה. נתוני הצמיחה המוערכים של שלוש המדינות השנה הם: 0.2%-, 1.1% ו-0.5%, בהתאמה.

השנה הדרמטית של המנהיגים שמניעים את העולם
האיש שנלחם עבור ישראל: "לא יודע אם נשאר מהאו"ם משהו להציל"
"דיאנה של המזרח התיכון" התגלתה כגברת הראשונה של הגיהינום

על רקע זה, אין פלא ששיעור של 3% צמיחה שנתית, כפי שחוזה ה-OECD לספרד לגבי השנה החולפת, נראה טוב באופן יוצא דופן לגוש האירו, לאיחוד אירופי וליבשת כולה. כך לפחות חשב המגזין "אקונומיסט", שהגדיר את ספרד כ"כלכלה המערבית הגדולה עם הביצועים הטובים ביותר ב-2024", כשהוא מביא בחשבון גם את שיעור האינפלציה, שיעור האבטלה, מדיניות ממשלתית ועוד. "לפני תריסר שנים ספרד הייתה מילה חלופית לכישלון כלכלי", כותב המגזין. "איך הזמנים השתנו".

לא נשארו עוד אופציות

עצם ההגדרה של מדינה המונהגת כבר קרוב לעשור על ידי מפלגה סוציאל-דמוקרטית כהצלחה כלכלית בוודאי ערערה את מטה ה"אקונומיסט" השמרני מן היסודות, אבל פשוט לא נשארו הרבה אופציות אחרות. אירלנד, בחירה נוספת של המגזין, נהנית בעיקר מצמיחה במגזר השירותים, בגלל מיקומן של ענקיות טכנולוגיה באי. דנמרק נאבקת להתמודד עם ההצלחה המטאורית של נובו-נורדיסק, שמושכת איתה את הכלכלה כולה. כלכלות המדיניות הבלטיות שצמחו בעבר בחדות נפגעו מהחשש מרוסיה, מאינפלציה מפלצתית ומהוצאות ביטחון אסטרונומיות. יוון ואיטליה, שיחד עם ספרד היו חלק מ-PIGS הנודעות לשמצה, שהיו זקוקות להלוואות עתק ואיימו על משבר חוב באיחוד האירופי, הן גם ברשימת הכוכבות הנוכחיות. "ספרד מפריכה בצורה הטובה ביותר את אלו שאומרים שאירופה נידונה לקיפאון כלכלי ולסטגנציה", כתב המגזין.

כמה גורמים חברו ליצור את הבום הספרדי הנוכחי. מאז המלחמה באוקראינה, כלכלה מוצלחת היא בין היתר עניין של גיאוגרפיה. ספרד מרוחקת כמעט עד כמה שאפשר באירופה מהחזית המזרחית המתנהלת כעת בין רוסיה לאוקראינה. באופן חשוב יותר, היא מחוברת לצפון אפריקה בשורה של צינורות המזרימים גז טבעי וזול יחסית מאלג'יריה, ויש לה מקורות הידרו-אלקטריים, לצד טורבינות רוח, שיחד הופכים את האנרגיה בה לזולה יחסית ליתר המדינות. בשנה החולפת היה מחיר מגוואט-שעה בספרד (37.66 אירו) נמוך ב-25% מהמחיר בצרפת וב-81% מהמחיר בגרמניה.

תמהיל אנרגיה זה סייע לגל האינפלציה הגלובלי להיות מתון יותר בספרד, מה שסייע גם לצריכה הגוברת במדינה וגם מנע את עליית השכר הדרמטית שנרשמה במדינות אחרות (כאשר העובדים דרשו פיצוי על שחיקת השכר) המגבילה משמעותית את הצמיחה. למעשה, נראה כי שוק העבודה - לפי ניתוח של ה-IMF - הוא המשפיע ביותר על הכלכלה הספרדית. בשלוש השנים האחרונות נוספו לכוח העבודה הספרדי כ-700 אלף מהגרים. הם מגיעים מאמריקה הלטינית, בעיקר מוונצואלה שחווה משבר קיומי וממדינות נוספות, ומועסקים בתחום העבודות בעלות השכר הנמוך. סך האוכלוסייה בספרד זינק בשנים אלה מ-47.4 מיליון ל-49 מיליון. אנליסט מחברת המחקר Capital Economics אמר ל"פייננשל טיימס", כי ההגירה המוגברת גרמה לך ש"עלות העבודה לא הייתה חסם כה משמעותי על הייצור, כפי שקרה בכלכלות אחרות בגוש האירו".

"המדינה שלנו נמצאת ברגע יוצא דופן, ואנחנו חווים הצלחה משמעותית", אמר ראש הממשלה פדרו סנצ'ז, שמוביל מדיניות מרחיבה ומרבה בהוצאות ממשלתיות. באופוזיציה טוענים, מנגד, שמדובר ב"אפקט רגעי", וכי ההגירה המוגברת, גם אם מדובר בדוברי ספרדית, שמשתלבים בכלכלה, עשויה להעיק על המשק בעתיד.

גורם נוסף שמסייע לספרד בשנים האחרונות הוא התיירות המתגברת, שמתאוששת ממגפת הקורונה. מספר התיירים בשנתיים האחרונות שבר שיאים (כ-90 מיליון מבקרים בשנה), והצמיחה של המגזר (5% בשנה) הייתה גדולה כמעט פי שניים מהצמיחה הכללית בתמ"ג. בנוסף, הוצאות הממשלה הנדיבות על מגוון דרכים להקל על יוקר המחיה (סבסוד תחבורה ציבורית, מענקים, סבסוד חימום ועוד) סייעו למדינה לרשום את הצמיחה שהובילה אותה לצמרת המדינות הנבחרות של ה"אקונומיסט". כ-60% מהצמיחה, לפי דוח של בנק FUNCAS הספרדי, מוסברים על ידי צעדים פיסקאליים.

כמובן שהצד השני של המטבע הוא החוב הלאומי הספרדי. הוא עומד, נכון להערכות האחרונות על 107% מהתמ"ג, גבוה מבחינה היסטורית אבל נמוך מה-120% שהמדינה רשמה ב-2020 על רקע מגפת הקורונה. בהיבט הזה, נראה שהספרדים אינם מודאגים. הבנק המרכזי האירופי (ECB) דואג לרכוש את האג"ח הממשלתיות הספרדיות בכמויות עתק, כדי לשמור את התשואות נמוכות, ובמידה רבה מסבסד את החוב של מדינות כמו ספרד ואיטליה. המרווח בתשואות בין אג"ח גרמניה לעשר שנים למקבילתה הספרדית נמצא בשפל של שלוש שנים.

יעד להשקעות זרות

ה"אקונומיסט" כתב כי לקח רלוונטי שניתן ללמוד מספרד הוא "לא להיצמד בכל הכוח לתעשייה ולייצור". ואכן, מגזר השירותים הספרדי גם הוא אחראי לצמיחה, עם הכנסות של 100 מיליארד אירו בשנה, עם שירותי בנקאות, טכנולוגיה, הנדסה ועוד למדינות דוברות ספרדית. מגזר השירותים תורם כעת כ-8% לכלכלה הספרדית, לעומת 5% בלבד לפני מגפת הקורונה. המדינה גם הפכה בשנה החולפת ליעד השלישי בגודלו להשקעות זרות, אחרי גרמניה ובריטניה.

כאמור, האופוזיציה במדינה סבורה כי ההשפעות החיוביות הן זמניות. הכלכלן הראשי של הבנק הספרדי ARCANO אמר בראיון לעיתון בריטי כי גם הוא סבור כך. "צמיחה איכותית כרוכה בעלייה בפריון שמובילה לעלייה בתמ"ג שמובילה לאיכות חיים גבוהה יותר", הסביר, בעוד שהצמיחה הנוכחית בספרד לדבריו נובעת בעיקר מ"מילוי השורות" בעבודות חקלאיות, אירוח או בנייה של מהגרים בעלי פריון נמוך. עדיין, גם מדינות אחרות חוות הגירה חיובית וצעדי עידוד פיסקאליים, אך בספרד הם מיתרגמים לצמיחה משמעותית.

גם לפי ה"אקונומיסט" ישנן בעיות אפשריות בעתיד, כולל רגולציה רבה מצד הממשלה, מצב פוליטי רעוע שבו ראש הממשלה שולט בעזרת ברית רעועה עם מפלגות קטנות, מה שמטרפד רפורמות בתחום העבודה, ומחירי דיור עולים. סוגיה משמעותית נוספת היא ההוצאה הביטחונית, שבספרד עומדת על 1.3% בלבד מהתמ"ג, בעוד יתר חברות נאט"ו בדרך להעביר התחייבות להעלות אותה ל-3% או אפילו ל-3.5%. "ספרד מוכיחה כי כלכלות אירופיות יכולות להתגבר על מה שנראה כאתגרים בלתי אפשריים", כתב המגזין, "עליה לדאוג שלא תתחיל להוכיח את הסכנות שבעמידה במקום".

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%