גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה עידן עופר יוצא מצים דווקא עכשיו, ומה הוא יעשה עם אקזיט הענק?

לאחר כרבע מאה נפרד עידן עופר מהחזקותיו בחברת הספנות, שהניבה לו מאז הנפקתה יותר מ־2 מיליארד דולר ● נסיקת המניה הקפיצה גם את שווי המניות שבידי בכירי צים, בראשות המנכ"ל אלי גליקמן ● וגם: מה יעשה עופר עם כספי המימוש, ומה צופים האנליסטים לתוצאות צים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'
עידן עופר / צילום: סיון פרג'

אחרי יותר מ־25 שנים בהן המיליארדר עידן עופר היה בעל מניות מרכזי בחברת הספנות צים , בשבוע שעבר הסתיימה התקופה. קנון , חברת ההחזקות שבשליטת עופר, מכרה את יתרת החזקותיה בצים (7.6% מהמניות) תמורת 178 מיליון דולר. בכך, לפי נתוני קנון, היא מסכמת תקופה שבה מימשה מניות צים וקיבלה ממנה דיבידנדים בהיקף מצטבר של 2.1 מיליארד דולר.

עידן עופר יצא מצים: נהנה ממימושים ודיבידנדים בהיקף 2.1 מיליארד דולר
בעל המניות השתגע: אלו הם המחירים הפרועים ביותר שראינו בוול סטריט

מכירת המניות הייתה צפויה - בחודש שעבר לאחר מכירת חלק מהמניות, קנון דיווחה ל־SEC (רשות ני"ע האמריקאית) שבכוונתה למכור את יתרת החזקותיה בצים. הדיווח פורסם זמן קצר לאחר דוחות חזקים במיוחד שצים פרסמה לרבעון השלישי של השנה. החברה, בניהולו של אלי גליקמן, העלתה בפעם השלישית ברציפות את התחזית שלה ל־2024 ועקפה את תחזיות האנליסטים, כשהציגה רווח נקי רבעוני של 1.1 מיליארד דולר.

למה עופר מממש מניות דווקא עכשיו, כשצים בתקופה מוצלחת? ייתכן שזו אחת הסיבות. צים פועלת בשוק התנודתי מאוד של הובלת מכולות בים, והשנה הייתה חזקה במיוחד אחרי תקופה חלשה. נזכיר שצים הונפקה לראשונה בבורסת ניו יורק לפני כ־4 שנים, לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר לפני הכסף.

תוך זמן קצר, בזכות עליית מחירי ההובלה הימית, בעקבות משבר שרשרת האספקה בתקופת מגפת הקורונה, צים הפכה לחברה הישראלית הרווחית ביותר אי פעם, עם רווח שנתי של מעל 4.6 מיליארד דולר גם ב־2021 וגם ב־2022. המניה זינקה לשיא ששיקף לה שווי של מעל 10 מיליארד דולר, ובעלי המניות נהנו מדיבידנדים נדיבים.

עם זאת, השיאים התחלפו בשפל ב־2023, כשצים רשמה הפסד שנתי של כמעט 2.7 מיליארד דולר, על רקע היציאה ממשבר הקורונה, גידול בהיצע וקיטון בביקושים. מניית צים צללה לשפל לקראת סוף 2023, כשהתחילו התקפות החות'ים ששיבשו את ההובלה הימית בים סוף ואילצו אוניות לעקוף את אפריקה. תחילה זה נתפס כאיום ספציפי על ישראל ועל צים, אך ככל שהאיומים גברו וגם חברות הובלה ימית אחרות נאלצו לעקוף את היבשת, התוצאה הייתה ירידת היצע המכולות הפנויות בכל זמן נתון. זה הוביל שוב לעלייה במחירי ההובלה הימית - וצים נהנתה מכך. התוצאות הטובות ב־2024 החזירו את חלוקת הדיבידנד וגם
קנון נהנתה.

עם זאת, קשה לצפות לעוד שנה כל כך חיובית גם ב־2025. כשגליקמן נשאל על כך עם פרסום הדוחות האחרונים, הוא הזכיר שתעשיית הספנות מאוד תנודתית, ולפי אנליסטים בשנה הבאה צפוי עודף היצע של אוניות.

הרווח צפוי להיחתך

קונצנזוס האנליסטים כיום צופה ירידה של 19.7% בהכנסות השנתיות של צים בשנה הבאה, לכ־6.65 מיליארד דולר, וירידה חדה יותר ברווח הנקי למניה, מ־16.43 דולר ל־1.62 דולר בלבד. בהתאם, גם הדיבידנד צפוי לקטון.

נראה שקנון עשתה את החישובים שלה בנוגע לתזמון המכירה ומצאה שזה הזמן המתאים לצאת מהחברה. עם זאת, לקנון יש עוד אפשרות ליהנות מאפסייד עתידי במניית צים, בזכות חשיפה ל־4.2% מהמניות במסגרת עסקת Capped Call שעליה חתמה בעבר (עסקת אופציות).

באשר להנהלת צים: אלי גליקמן, שמונה ב־2017 למנכ"ל וכעבור ארבע שנים הוביל את החברה להנפקה בניו יורק, קיבל בשנת 2023 תגמולים בעלות כוללת של 4 מיליון דולר, מתוכם כ־2.4 מיליון דולר תגמול הוני. זאת, לאחר שקיבל תגמול של כ־6 מיליון דולר ב־2022, מתוכו 3.4 מיליון דולר היה הוני.

לפי הדוח המורחב האחרון של צים (20F), נכון לתחילת חודש מרץ החזיקו כל ההנהלה והדירקטורים (כולל גליקמן) ב־1.1% מהון המניות של החברה. במחיר הנוכחי, מדובר במניות בשווי כ־27.8 מיליון דולר.

קנון נשארה עם האנרגיה

קנון, החברה של עידן עופר שמכרה כעת את מניותיה בצים, פוצלה בשנת 2015 מתוך החברה לישראל והפכה לחברה ציבורית עצמאית. במסגרת הפיצול, החברה לישראל נותרה עם החזקותיה הוותיקות בחברות כיל (ICL) ובזן (החזקה שמומשה מאז), וקנון קיבלה את ההשקעות בחברת השבבים טאואר, חברת המכוניות הסינית קורוס, פעילות ייצור חשמל בארץ (או.פי.סי אנרגיה) ובחו"ל וכן את מניות השליטה בצים.

בשנים שלאחר הפיצול, קנון חילקה את מניות טאואר כדיבידנד, מימשה את עיקר הפעילויות בחו"ל, והנפיקה את או.פי.סי אנרגיה בבורסה בתל אביב.

קנון ציינה בדיווח שלה כי לאחר מכירת מניות צים יש לה יתרות מזומנים בהיקף של 890 מיליון דולר. היא לא דיווחה מה בכוונתה לעשות עם המזומנים שבקופה, אך ייתכן שתבחר לחלק דיבידנד, כפי שעשתה בעבר במימושים קודמים.

לחברה יש גם תוכנית קיימת לרכישה עצמית של מניות. ההחזקה המרכזית של קנון כעת היא במניות או.פי.סי אנרגיה (כ־55%), שנסחרת בשווי של 7.6 מיליארד שקל וחלקה של קנון בה מגיע ל־4.1 מיליארד שקל.

רוב של משקיעי ריטייל

נכון להיום נסחרת צים בשווי של 2.6 מיליארד דולר, לאחר זינוק של כ־250% במניה מהשפל אשתקד. מבחינת החברה, לא נראה שצפוי שינוי גדול בעקבות המימוש של קנון, שהחזיקה כמעט שליש מהמניות בזמן ההנפקה הראשונית בוול סטריט ונפרדה מאז בהדרגה מכל החזקותיה.

זה מותיר כיום בצים רק בעלת עניין אחת - חברת Jane Street האמריקאית שמחזיקה ב־5.3% מהמניות. רוב משקיעי צים הם משקיעים פרטיים (ריטייל), והמניה נהנית מסחירות גבוהה מאוד.

המנכ"ל גליקמן התייחס לכך לאחרונה, כשאמר כי "רוב המשקיעים של צים קצרי טווח. יש לכך יתרונות וחסרונות. היתרון הוא שהסחירות במניה גבוהה מאוד, ובימים מסוימים גבוהה מכל המניות בבורסה בת"א יחד. החיסרון הוא שהמניה יכולה גם לרדת, וקשה מאוד לצפות זאת".

בצים יש גם יתרות שורט גבוהות למדי, 13.5% מהסחורה הצפה נכון לסוף אוקטובר, מה שלעיתים גורם להגברת התנודתיות במניה. בהקשר זה דווקא המימוש של קנון יכול להוות גורם ממתן במידה מסוימת, משום שהוא אמור להגדיל את הסחורה הצפה.

לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, רוב האנליסטים ספקניים בנוגע למניה וההמלצה הממוצעת לצים היא "תשואת חסר". מחיר היעד הממוצע למניה הוא 19.36 דולר, שנמוך מהמחיר הנוכחי בניו יורק, 21.9 דולר.

חברת הספנות צים הוחזקה בידי קבוצת החברה לישראל מאז 1970, לאחר שזו רכשה מהמדינה מחצית ממניות חברת האוניות. ב־2004, שנים ספורות לאחר שמשפחת עופר השתלטה על החברה לישראל (1999), רכשה חברת ההחזקות את יתרת מניות המדינה בצים (48.6%) תמורת 546 מיליון שקל (115 מיליון דולר דאז), בעסקה שנויה במחלוקת שאף זכתה לכינוי "שקשוקה". השווי במכירה עורר תהיות וגם מבקר המדינה נדרש לנושא, וכתב שהשווי היה ברף הנמוך של ההערכות.

עם השנים, נקלעה צים לקשיים ונדרשה לשני הסדרי חוב גדולים, על רקע הרעה בעסקי התובלה הימית הגלובלית, שהובילה לקשיים פיננסיים בחברה. בשני הסדרי החוב, החברה לישראל הזרימה לצים כסף וויתרה על חלק מהחובות כלפיה. 

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?