גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה עידן עופר יוצא מצים דווקא עכשיו, ומה הוא יעשה עם אקזיט הענק?

לאחר כרבע מאה נפרד עידן עופר מהחזקותיו בחברת הספנות, שהניבה לו מאז הנפקתה יותר מ־2 מיליארד דולר ● נסיקת המניה הקפיצה גם את שווי המניות שבידי בכירי צים, בראשות המנכ"ל אלי גליקמן ● וגם: מה יעשה עופר עם כספי המימוש, ומה צופים האנליסטים לתוצאות צים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'
עידן עופר / צילום: סיון פרג'

אחרי יותר מ־25 שנים בהן המיליארדר עידן עופר היה בעל מניות מרכזי בחברת הספנות צים , בשבוע שעבר הסתיימה התקופה. קנון , חברת ההחזקות שבשליטת עופר, מכרה את יתרת החזקותיה בצים (7.6% מהמניות) תמורת 178 מיליון דולר. בכך, לפי נתוני קנון, היא מסכמת תקופה שבה מימשה מניות צים וקיבלה ממנה דיבידנדים בהיקף מצטבר של 2.1 מיליארד דולר.

עידן עופר יצא מצים: נהנה ממימושים ודיבידנדים בהיקף 2.1 מיליארד דולר
בעל המניות השתגע: אלו הם המחירים הפרועים ביותר שראינו בוול סטריט

מכירת המניות הייתה צפויה - בחודש שעבר לאחר מכירת חלק מהמניות, קנון דיווחה ל־SEC (רשות ני"ע האמריקאית) שבכוונתה למכור את יתרת החזקותיה בצים. הדיווח פורסם זמן קצר לאחר דוחות חזקים במיוחד שצים פרסמה לרבעון השלישי של השנה. החברה, בניהולו של אלי גליקמן, העלתה בפעם השלישית ברציפות את התחזית שלה ל־2024 ועקפה את תחזיות האנליסטים, כשהציגה רווח נקי רבעוני של 1.1 מיליארד דולר.

למה עופר מממש מניות דווקא עכשיו, כשצים בתקופה מוצלחת? ייתכן שזו אחת הסיבות. צים פועלת בשוק התנודתי מאוד של הובלת מכולות בים, והשנה הייתה חזקה במיוחד אחרי תקופה חלשה. נזכיר שצים הונפקה לראשונה בבורסת ניו יורק לפני כ־4 שנים, לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר לפני הכסף.

תוך זמן קצר, בזכות עליית מחירי ההובלה הימית, בעקבות משבר שרשרת האספקה בתקופת מגפת הקורונה, צים הפכה לחברה הישראלית הרווחית ביותר אי פעם, עם רווח שנתי של מעל 4.6 מיליארד דולר גם ב־2021 וגם ב־2022. המניה זינקה לשיא ששיקף לה שווי של מעל 10 מיליארד דולר, ובעלי המניות נהנו מדיבידנדים נדיבים.

עם זאת, השיאים התחלפו בשפל ב־2023, כשצים רשמה הפסד שנתי של כמעט 2.7 מיליארד דולר, על רקע היציאה ממשבר הקורונה, גידול בהיצע וקיטון בביקושים. מניית צים צללה לשפל לקראת סוף 2023, כשהתחילו התקפות החות'ים ששיבשו את ההובלה הימית בים סוף ואילצו אוניות לעקוף את אפריקה. תחילה זה נתפס כאיום ספציפי על ישראל ועל צים, אך ככל שהאיומים גברו וגם חברות הובלה ימית אחרות נאלצו לעקוף את היבשת, התוצאה הייתה ירידת היצע המכולות הפנויות בכל זמן נתון. זה הוביל שוב לעלייה במחירי ההובלה הימית - וצים נהנתה מכך. התוצאות הטובות ב־2024 החזירו את חלוקת הדיבידנד וגם
קנון נהנתה.

עם זאת, קשה לצפות לעוד שנה כל כך חיובית גם ב־2025. כשגליקמן נשאל על כך עם פרסום הדוחות האחרונים, הוא הזכיר שתעשיית הספנות מאוד תנודתית, ולפי אנליסטים בשנה הבאה צפוי עודף היצע של אוניות.

הרווח צפוי להיחתך

קונצנזוס האנליסטים כיום צופה ירידה של 19.7% בהכנסות השנתיות של צים בשנה הבאה, לכ־6.65 מיליארד דולר, וירידה חדה יותר ברווח הנקי למניה, מ־16.43 דולר ל־1.62 דולר בלבד. בהתאם, גם הדיבידנד צפוי לקטון.

נראה שקנון עשתה את החישובים שלה בנוגע לתזמון המכירה ומצאה שזה הזמן המתאים לצאת מהחברה. עם זאת, לקנון יש עוד אפשרות ליהנות מאפסייד עתידי במניית צים, בזכות חשיפה ל־4.2% מהמניות במסגרת עסקת Capped Call שעליה חתמה בעבר (עסקת אופציות).

באשר להנהלת צים: אלי גליקמן, שמונה ב־2017 למנכ"ל וכעבור ארבע שנים הוביל את החברה להנפקה בניו יורק, קיבל בשנת 2023 תגמולים בעלות כוללת של 4 מיליון דולר, מתוכם כ־2.4 מיליון דולר תגמול הוני. זאת, לאחר שקיבל תגמול של כ־6 מיליון דולר ב־2022, מתוכו 3.4 מיליון דולר היה הוני.

לפי הדוח המורחב האחרון של צים (20F), נכון לתחילת חודש מרץ החזיקו כל ההנהלה והדירקטורים (כולל גליקמן) ב־1.1% מהון המניות של החברה. במחיר הנוכחי, מדובר במניות בשווי כ־27.8 מיליון דולר.

קנון נשארה עם האנרגיה

קנון, החברה של עידן עופר שמכרה כעת את מניותיה בצים, פוצלה בשנת 2015 מתוך החברה לישראל והפכה לחברה ציבורית עצמאית. במסגרת הפיצול, החברה לישראל נותרה עם החזקותיה הוותיקות בחברות כיל (ICL) ובזן (החזקה שמומשה מאז), וקנון קיבלה את ההשקעות בחברת השבבים טאואר, חברת המכוניות הסינית קורוס, פעילות ייצור חשמל בארץ (או.פי.סי אנרגיה) ובחו"ל וכן את מניות השליטה בצים.

בשנים שלאחר הפיצול, קנון חילקה את מניות טאואר כדיבידנד, מימשה את עיקר הפעילויות בחו"ל, והנפיקה את או.פי.סי אנרגיה בבורסה בתל אביב.

קנון ציינה בדיווח שלה כי לאחר מכירת מניות צים יש לה יתרות מזומנים בהיקף של 890 מיליון דולר. היא לא דיווחה מה בכוונתה לעשות עם המזומנים שבקופה, אך ייתכן שתבחר לחלק דיבידנד, כפי שעשתה בעבר במימושים קודמים.

לחברה יש גם תוכנית קיימת לרכישה עצמית של מניות. ההחזקה המרכזית של קנון כעת היא במניות או.פי.סי אנרגיה (כ־55%), שנסחרת בשווי של 7.6 מיליארד שקל וחלקה של קנון בה מגיע ל־4.1 מיליארד שקל.

רוב של משקיעי ריטייל

נכון להיום נסחרת צים בשווי של 2.6 מיליארד דולר, לאחר זינוק של כ־250% במניה מהשפל אשתקד. מבחינת החברה, לא נראה שצפוי שינוי גדול בעקבות המימוש של קנון, שהחזיקה כמעט שליש מהמניות בזמן ההנפקה הראשונית בוול סטריט ונפרדה מאז בהדרגה מכל החזקותיה.

זה מותיר כיום בצים רק בעלת עניין אחת - חברת Jane Street האמריקאית שמחזיקה ב־5.3% מהמניות. רוב משקיעי צים הם משקיעים פרטיים (ריטייל), והמניה נהנית מסחירות גבוהה מאוד.

המנכ"ל גליקמן התייחס לכך לאחרונה, כשאמר כי "רוב המשקיעים של צים קצרי טווח. יש לכך יתרונות וחסרונות. היתרון הוא שהסחירות במניה גבוהה מאוד, ובימים מסוימים גבוהה מכל המניות בבורסה בת"א יחד. החיסרון הוא שהמניה יכולה גם לרדת, וקשה מאוד לצפות זאת".

בצים יש גם יתרות שורט גבוהות למדי, 13.5% מהסחורה הצפה נכון לסוף אוקטובר, מה שלעיתים גורם להגברת התנודתיות במניה. בהקשר זה דווקא המימוש של קנון יכול להוות גורם ממתן במידה מסוימת, משום שהוא אמור להגדיל את הסחורה הצפה.

לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, רוב האנליסטים ספקניים בנוגע למניה וההמלצה הממוצעת לצים היא "תשואת חסר". מחיר היעד הממוצע למניה הוא 19.36 דולר, שנמוך מהמחיר הנוכחי בניו יורק, 21.9 דולר.

חברת הספנות צים הוחזקה בידי קבוצת החברה לישראל מאז 1970, לאחר שזו רכשה מהמדינה מחצית ממניות חברת האוניות. ב־2004, שנים ספורות לאחר שמשפחת עופר השתלטה על החברה לישראל (1999), רכשה חברת ההחזקות את יתרת מניות המדינה בצים (48.6%) תמורת 546 מיליון שקל (115 מיליון דולר דאז), בעסקה שנויה במחלוקת שאף זכתה לכינוי "שקשוקה". השווי במכירה עורר תהיות וגם מבקר המדינה נדרש לנושא, וכתב שהשווי היה ברף הנמוך של ההערכות.

עם השנים, נקלעה צים לקשיים ונדרשה לשני הסדרי חוב גדולים, על רקע הרעה בעסקי התובלה הימית הגלובלית, שהובילה לקשיים פיננסיים בחברה. בשני הסדרי החוב, החברה לישראל הזרימה לצים כסף וויתרה על חלק מהחובות כלפיה.

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?