גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה האמריקאיות לא צפויות לחזור לנתב"ג כל עוד הירי מתימן נמשך

עשרות טיסות שבועיות לארה"ב נעלמו מהלוח, ואל על נותרה היחידה בקו ● כשהחות'ים מפרים את השקט מדי לילה, דלתא, אמריקן איירליינס ויונייטד אפילו לא עושות סימנים של חזרה ● וגם: למה ארקיע וישראייר לא נכנסות לוואקום?

ניו יורק. יעד פופולרי בלעדי לאל על / צילום: Shutterstock
ניו יורק. יעד פופולרי בלעדי לאל על / צילום: Shutterstock

למעלה משנה אל תוך משבר התעופה, ועדיין הטיסות מישראל לארה"ב בהיצע נמוך מאי-פעם. ישראלים שמנסים להזמין כרטיס נתקלים שוב ושוב באותו סיפור: המושבים באל על, החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות לארה"ב, נחטפים ברגע. חברות התעופה האמריקאיות, שבימים רגילים היו חלק בלתי נפרד מהקו, נשארו באופן עקבי בחוץ לאורך השנה האחרונה. 

בגלל ניסיון יירוט של מטוס נוסעים בשוגג: אל על מפסיקה את פעילותה בקו תל אביב-מוסקבה
היעדים החדשים אליהם "יהגרו" הישראלים, המחירים שוויזאייר מציעה עם החזרה והאתגר שצפוי לאל על בקו לפרנקפורט
במטה ההייטק טוענים שהטיסות לניו יורק יוצאות לדרך: יש מטוס, אבל מי יפעיל אותו?
טיסות הקונקשן חוזרות: כך תטוסו לארה"ב בפחות מאלף דולר

אומנם חברות התעופה האמריקאיות הן לא היחידות שטרם חזרו לארץ, אך המצב בקו לארה"ב הוא שונה. לרוב היעדים המרכזיים באירופה ובמזרח ניתן למצוא חלופות סבירות מבחינת מחיר ומבחינת קונקשן. באירופה ישנן נקודות מרכזיות לתעבורה עולמית, בהן שדה התעופה בפרנקפורט, שדה שארל דה גול בפריז ושדה התעופה סכיפהול באמסטרדם, משם ישנן אלטרנטיבות רבות לטיסות המשך נוחות לארה"ב. הבעיה היא שגם לאירופה נוצר צוואר בקבוק משל עצמו.

היעדרן של חברות תעופה כגון לופטהנזה, אייר פראנס ובריטיש איירווייז ווירג'ין אטלנטיק, שעדיין לא שבו לישראל, מחייבת את הישראלים להיות תלויים בקיבולת ובזמינות של אל על כדי להגיע לצפון אמריקה. מאחר שקשה להגיע לנקודת הביניים, ומכיוון שרק אל על פועלת בקו הישיר לארה"ב, המחירים עולים עוד יותר.

הבשורות הרעות: אין צפי לפתרון המצב. החברה האמריקאית היחידה שנקבה בתאריך חזרה היא דלתא, שנכון להיום צפויה לשוב בתחילת אפריל הקרוב. אמריקן איירליינס ויונייטד אפילו לא נוקבות בתאריך. ערב המלחמה הפעילו שלוש החברות הללו עשרות טיסות שבועיות בין תל אביב ליעדים שונים בארה"ב. כיום אל על היא כאמור החברה היחידה שמפעילה טיסות לארה"ב, עם 52 טיסות שבועיות בקיץ ו-44 טיסות שבועיות בחורף.

החות'ים רק החמירו את המצב

חברות התעופה הזרות עורכות הערכות סיכון שוטפות בנוגע לקו לתל אביב, ובמהלך השנה האחרונה הן בחנו את התמודדות ההגנה האווירית הישראלית מול איומים מלבנון, מעזה, מאיראן ומתימן. לאחר תקופה של רגיעה יחסית ברוב גזרות הלחימה, בימים האחרונים חזר לסדר היום ביתר שאת האיום מצד החות'ים בתימן. טילי הקרקע-קרקע שמשוגרים לעבר ישראל כמעט מדי יממה, הובילו בין השאר לעצירה זמנית של המראות ונחיתות בנתב"ג.

בסוף השבוע האחרון תקפה ישראל בתימן וגרמה לנזקים באזור שדה התעופה בצנעא. בעקבות זאת, החות'ים השמיעו איומים ממוקדים על פגיעה ישירה בנתב"ג. כל אלה עלולים להעלות את רף החשש עבור חברות התעופה הבינלאומיות.

למה חברות התעופה האמריקאיות נשארו כמעט באופן עקבי בחוץ, גם כשנראה היה שהאיומים הביטחוניים דועכים? החברות האמריקאיות בודקות את המצב מול אלטרנטיבות, כמו הפעלת המטוסים ליעדים אחרים. כל עוד הערכת הסיכונים מראה שהפעלת המטוס ליעד אחר משתלמת יותר מבחינה כלכלית ובטיחותית, החזרה לתל אביב מתעכבת.

השהות של המטוסים בארץ מייקרת את הביטוח, והצוותים עצמם לא תמיד מעוניינים להישאר כאן ללילה. כמו כן, בכיר בחברת תעופה אירופית מציין כי "החברות האמריקאיות קשובות מאוד לעובדיהן, במיוחד בהקשר של ועדי עובדים וקשרי הנהלה. הן נזהרות מלהכניס את הצוותים למצבים מורכבים, והחשש הזה מעכב את חזרתן. ישנו גם היבט רגולטורי - חוק שירותי תעופה בישראל אינו מעכב את החברות מלחזור, אך הוא בהחלט לא מעודד אותן. אף חברה לא רוצה למכור כרטיסים ולהיאלץ לבטל ברגע האחרון, מה שגורר עלויות כבדות".

הביקושים גבוהים, ואין מטוסים

לדברי קובי זוסמן, מנכ"ל יאט"א בישראל, "השוק הטרנס-אטלנטי הוא אחד הנתיבים העמוסים בעולם, והביקושים בו גבוהים מאוד - לא רק מישראל לארה"ב, אלא גם מאירופה. עם זאת, התמודדות עם האתגרים התפעוליים, יחד עם מגבלות הצוות, מקשה על חברות תעופה, ובהן גם האמריקאיות, בכלל להחזיר את הקווים לפעילות סדירה.

"כיום קיים מחסור גלובלי במטוסים ובחלפים, מה שמוביל לעלייה כללית במחירי הטיסות, כולל על הקו לצפון אמריקה. נכון לעכשיו הצפי הוא שבשנת 2025 כמות המטוסים שתסופק תהיה נמוכה בכ-30% מהביקוש. המחסור הזה, שנובע גם מקשיים במנועים ובחלפים, משפיע על כל ענף התעופה בעולם. כחלק מהפתרון, יותר ויותר חברות פונות לחכירת מטוסים - בין אם כפתרון קצר-טווח או ארוך-טווח. אך גם בכך יש אתגרים, במיוחד כאשר מדובר בקו שדורש השקעה משמעותית בתפעול, בציוד מתאים ובכוח-אדם מיומן".

בינתיים גם היוזמה לפיה ארקיע וישראייר יפעילו טיסות לצפון אמריקה תקועה. ראשית, אין להם מטוסים "רחבי-גוף" הדרושים למשימה, וקשה מאוד להשיג כאלה במודל של "חכירה רטובה" - הכוללת גם את הצוות.

גם להיבט המשפטי יש חלק. הפעלת טיסה לצפון אמריקה עולה כ-400 אלף דולר לסבב טיסה. ככל שהטיסה ארוכה יותר, הסיכון הכלכלי גדל משמעותית. חברות אינן מעוניינות להיכנס להתחייבויות כלכליות כבדות כאלה מבלי שיהיו בטוחות שהן יכולות לכסות את העלויות.

אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, הגדיר את הפעלת הטיסות לארה"ב בלי תיקון של חוק שירותי תעופה כאפשרות "יותר גרועה מלהמר בבטומי". הוא הסביר כי אם החברה מרוויחה 100 דולר על כל נוסע לארה"ב ותצטרך להלין 300 נוסעים במנהטן, זה לא ישתלם לחברה עם כל הפיצויים שהיא תידרש לשלם. 

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?