גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10% מהדירות שמכרו המשקיעים ב־2024 נמכרו בהפסד ריאלי

האזור שרשם את השיעור הגבוה ביותר של מכירות בהפסד הוא הדרום, שבו כמעט רבע מהדירות שנמכרו ע"י המשקיעים, הניבו להם הפסד הון ריאלי - כך לפי סקירה של הכלכלן הראשי באוצר ● אילו ערים במרכז הובילו את ההפסדים למשקיעים?

באר שבע / צילום: Shutterstock
באר שבע / צילום: Shutterstock

באר שבע היא העיר המסוכנת ביותר עבור משקיעי נדל"ן, כך עולה מסקירת הרבעון השלישי של 2024 מטעם הכלכלן הראשי במשרד האוצר. כמעט 30% מהדירות שמכרו משקיעים בעיר היו בהפסד הון ריאלי. עוד עולה מהדוח העוסק בהיצע הדירות, כי העלאות הריבית של בנק ישראל הגדילו את היצע הדירות.

אחת ולתמיד: מה יותר משתלם, לקנות דירה או לחיות בשכירות?
בלעדי | הלמ"ס תשיק מדד חדש למחירי הדירות. אלה השינויים הגדולים

ברבעון השלישי של השנה, מכרו משקיעים כ-4,400 דירות. כ-10% מהן נמכרו תוך גרימת הפסד ריאלי למשקיעים, כלומר מחיר המכירה שלהם היה נמוך ריאלית מהמחיר שבו רכשו את הנכס. האזור שרשם את השיעור הגבוה ביותר של מכירות בהפסד הוא הדרום, שבו כמעט רבע מהדירות שנמכרו ע"י המשקיעים, הניבו להם הפסד הון ריאלי.

עניין זה ניתן להסבר, כנראה בכמויות הבנייה הגדולות שפקדו את האזור הזה בשנים האחרונות, שהגדילו מאוד את ההיצע ואת האלטרנטיבות של רכישת דירות חדשות עם ממ"דים, בעוד שחלק גדול מהדירות שבידי המשקיעים הן דירות ישנות ללא מיגון.

בדיקת הערים "המפסדיות ביותר, העלתה, כי באר שבע נמצאת בראש, שעה ש-30% מהדירות שהמשקיעים מכרו בה רשמו הפסד ריאלי; אחריה אילת עם 23% מהדירות, קריית גת עם 18%, טבריה 17%, נוף הגליל ועפולה 13%, אשקלון 12% וחיפה ופתח תקווה 11%.

לגבי הערים הצפוניות שנמצאו ברשימת הערים שהובילו במכירות בהפסדים מציין הכלכלן הראשי כי בניגוד למצב בדרום, שבו הערים המובילות ברבעון השלישי של 2024 "כיכבו, גם ברבעון המקביל ב-2023", נוף הגליל, עפולה וטבריה לא נכללו ברשימה הזו לפני המלחמה.

מספר ערים במרכז נכללו אף הן ברשימת המכירות בהפסד, ובראשן פתח תקווה, שבה 11% מהדירות שמכרו משקיעים היו בהפסד הון ריאלי. בהרצליה, ברמלה, ברעננה, בבני ברק וברמת גן נמדדו כ-9% של משקיעים שמכרו דירות בהפסד.

הפער בין מספר הדירות שנבנות למספר הדירות שנמכרות

נתון אחר מעניין שהופיע בסקירה הוא ניתוח על התחלות הבנייה והיצע הדירות.

בין הרבעון האחרון של שנה שעברה לרבעון השלישי של השנה החולפת נרשמו 53,400 התחלות בנייה, בקיזוז דירות שנהרסו במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית. מפרסומי הלמ"ס עולה, כי היצע הדירות החדשות הלא מכורות מגיע בחודשים האחרונים לכ-70 אלף, כש-81% מהדירות הללו כבר נמצאות בהליכי בנייה.

ברבעון השלישי לבדו של השנה היוצאת עלו התחלות הבנייה המיועדות למכירה בשוק החופשי, על הדירות שנרכשו במסגרת השוק החופשי ביותר מעשרת אלפים דירות, כלומר שכשמדובר בשוק החופשי, יש פער משמעותי ביותר בין סך הדירות שנבנות לבין סך הדירות שנרכשות. "בארבעת הרבעונים שחלפו מאז פרוץ המלחמה, מספר התחלות הבנייה של דירות הנבנות למכירה בשוק החופשי היה גבוה ב-25% מסך הדירות החדשות שנמכרו בשוק החופשי", נכתב בסקירה.

בדיקה לאחור מעלה, כי מדובר בתהליך שהחל ברבעון הראשון של 2022, שאז החל בנק ישראל בהעלאת הריבית במשק, זאת, בעוד שמאז הרבעון האחרון של 2020 ולכל אורך 2021, מספר הדירות שנרכשו היה גבוה מזה שהוחל בהקמתן.

המסקנה המתבקשת מנתונים אלה היא, שהעלאת הריבית היא שתרמה במידה המשמעותית ביותר להגדלת היצע הדירות, שרק בשנה האחרונה עלה ב-13%. מסקנות נגזרות הן, שמצבם של יזמי הנדל"ן מוסיף להיות עדין מאוד, ועל אף מבצעי המימון שלהם, הם עדיין תקועים עם מלאי גדול מאוד של דירות לא מכורות.

שאלת מבצעי המימון של הקבלנים

השאלה, עד כמה המבצעים הללו הועילו, וגם אליה נכנסת הסקירה. בדיקת מכירות היזמים לדירות על הנייר במסגרת השוק החופשי מעלה, כי בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024 נרכשו דירות כאלו ברמה הגבוהה ביותר מאז תחילת 2020, לא כולל הרבעון האחון של 2021, שבו נרשם גידול חד ברכישת דירות חדשות, מצד משקיעים שידעו כי מס הרכישה עליהם יועלה. באותו רבעון נמכרו כ-7,300 דירות חדשות על הנייר, בעוד שבשלושת הרבעונים הראשונים של השנה החולפת נרכשו בממוצע כ-5,300 דירות ברבעון.

המספרים החריגים הללו מוסבירם ע"י הכלכלן הראשי בין היתר במבצעי המימון של הקבלנים. ואולם ברבעון השלישי של השנה, שבו נמכרו כ-5,200 דירות כאלה, חלה ירידה של 7% לעומת הרבעון השני, וזו יכולה להיות תולדה של התחזקות הביקורת והאזהרות על הסיכונים שטמונים במבצעים הללו, אך גם להתגברות המלחמה בצפון.

בסך הכל בוצעו ברבעון השלישי של השנה 24,700 עסקאות, מתוכן 22,400 עסקאות בשוק החופשי, מספרים נמוכים בהשוואה ארוכת שנים.

מספרים מעניינים נוספים הם ממדי המעורבות של זוגות צעירים ותושבי החוץ בשוק, וירידה ברכישת דירות יוקרה. רכישות דירה ראשונה בשוק החופשי (כלומר לא כולל תוכניות נוסח מחיר למשתכן) ברבעון השלישי של 2024 הסתכמו ב-11,813 דירות, הרמה הגבוהה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2022 וגידול של 26% בהשוואה לרבעון השלישי אשתקד. ממצא מעניין שמצא הכלכלן הוא רמת שיא של רכישות כאלה שבוצעו באזור הדרום.

באשר לתושבי החוץ - ההערכות כי גל עלייה גדול עומד לפקוד את הארץ, עדיין נראות מוקדמות, אך כן חלה עלייה ברכישת דירות שלהם. על פי הכלכלן הראשי, הם רכשו ברבעון השלישי של 2024 621 דירות, כמעט הכפלה לעומת הרבעון המקביל של 2023.

אזור ירושלים בולט ברמת שיא במשקל רכישות תושבי החוץ, מה שמחזק דיווחים מהשטח, כי עיקר הרוכשים בסגמנט זה הם מהאוכלוסיות הדתית והחרדית, שכנראה חשות על עצמן יותר את האנטישמיות הגואה.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח