גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמ"י שיווקה מספר שיא של יח"ד. אז למה ההכנסות שלה נמוכות?

רשות מקרקעי ישראל שיווקה כ־113 אלף יחידות דיור ב־2024, אך למרות המספר הגדול – ההערכות הן שההכנסות שלה יסתכמו ב־22 מיליארד שקל, לעומת כ־31 מיליארד ב־2023 ● מוסדות התכנון אישרו לראשונה יותר מ־200 אלף יח"ד בשנה אחת

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף
ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף

למרות המלחמה, שנת 2024 מסתיימת עם שיאי כל הזמנים הן במספר יחידות הדיור שפורסמו לשיווק במכרזים לאורך השנה, והן במספר יחידות הדיור המתוכננות. מספר יחידות הדיור ששווקו בפועל הוא השני הגבוה אי פעם. לעומת זאת, הכנסות רשות מקרקעי ישראל "נחתכו" בסביבות שליש, כך על פי ההערכות, לעומת שנת 2023, וזאת בשל הירידה במחירי הקרקעות שהציעו היזמים במכרזים השונים לאורך השנה החולפת.

סוף להקלות הבנייה ופיקוח מורחב: השינויים שעשויים לקצר את ההמתנה להיתר
10% מהדירות שמכרו המשקיעים ב־2024 נמכרו בהפסד ריאלי

הירידה במחירי הקרקעות משתקפת היטב

רשות מקרקעי ישראל פרסמה היום (ד') את הסיכום שלה לשנת 2024, ולפיו היא פרסמה לשיווק 113,197 יחידות דיור, הן במכרז והן בפטור ממכרז. מדובר במספר הגבוה אי פעם מבחינה זו: בשנת 2022, שהייתה שנת השיא עד כה, פורסמו לשיווק 107,205 יחידות דיור. בשנת 2023 פורסמו לשיווק 93,450 יחידות דיור. 

גם מספר יחידות הדיור ששווקו בפועל היה גבוה השנה, והסתכם ב־64,968 יחידות דיור. בשנת 2023 שווקו בפועל 55,201 יחידות דיור, ובשנת 2022 שווקו בפועל 81,125 יחידות דיור - מספר המציב את השנה הזו במקום הראשון גם כעת. שנת 2024, אם כן, שנייה בטיבה אי פעם מבחינה זו. 

לעומת זאת, הכנסות הרשות צפויות להיות נמוכות משמעותית משנים קודמות, שנחשבו שנות שיא מבחינה זו. על פי מידע שהתקבל בידי גלובס, ההערכה היא שההכנסות השנה ממכירת קרקעות יסתכמו בכ־22 מיליארד שקל, זאת לעומת כ־31 מיליארד שקל ב־2023, קרי צניחה של כ־29% בהכנסות הרשות השנה. שנת 2022 הייתה שנת שיא גם מבחינה זו (בקשר ישיר להיקף הגדול של יחידות הדיור ששווקו בהצלחה באותה שנה), עם הכנסות של כ־41 מיליארד שקל. בשנת 2021 ההכנסות הסתכמו ב־32 מיליארד שקל, כך ששנת 2024 היא הראשונה לרדת מתחת לרף 30 מיליארד השקלים בהכנסות רמ"י, לאחר שלוש שנים. עם זאת, למעט שנים אלו, השנה שבה הכנסות רמ"י היו הגבוהות ביותר הייתה שנת 2017, עם 16 מיליארד שקל "בלבד". 

הירידה בהכנסות רמ"י ב־2024 נובעת בעיקרה מהירידה ב"תג המחיר", קרי במחירים שקבעו היזמים הזוכים בקרקעות לאורך השנה. בין היתר נובעת הירידה הזו מסביבת הריבית הגבוהה, שהשתקפה ברמה נמוכה יותר של הצעות כבר במהלך שנת 2023, מהורדת מחירי המינימום במרכזי רמ"י ומהעמקת הסבסוד של הוצאות הפיתוח בפריפריה.

כך או כך, אין ספק שנתוני השיווק השנה מפתיעים לטובה, ודאי על רקע המלחמה. ברמ"י מדגישים כי למרות המלחמה פורסמו לשיווק קרקעות עבור 26,814 יח"ד בדרום, ועבור 13,699 יח"ד בצפון. גורם בסביבת רמ"י מבהיר בשיחה עם גלובס כי "הרשות נמדדת בשיווק, ולא דואגת או מוטרדת מכיוון ההכנסות. צריך לקחת בחשבון גם שהשנה התחילה בפער, משום שסגירת המכרזים ברבעון האחרון של 2023 נעצרה, בשל המלחמה - ואלו מכרזים שההכנסות עבורם היו אמורים להתקבל בתחילת 2024". 

שר הבינוי והשיכון הרב יצחק גולדקנופף: "למרות האתגרים הרבים שהציבה המלחמה, הרשות הצליחה להמשיך ולהוביל את ענף הנדל"ן. מסירותם של כלל עובדי הרשות ותודעת השליחות שלהם ניכרים בתוצאות. מנהלי האגפים והחטיבות הפגינו גמישות ותגובה מהירה לתנודות בשוק". 

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל: "בארבע השנים האחרונות הגדילה רמ"י בעשרות אחוזים את היקף העסקאות והשיווקים. נתונים אלה מעידים יותר מהכול על חוסנה של הכלכלה הישראלית ועל היתרונות בניהול מרכזי של הקרקע. אנחנו מזהים ירידה ברורה במחירי הקרקעות וסמוכים ובטוחים שכאשר תיפתרנה כלל הבעיות שנוצרו בשל המלחמה גם מחירי הדירות ירדו. אנחנו בקשר עם הלמ"ס ליצירת מדד עצמאי לקרקעות שיאשר נתונים אלו, ולנטרול מבצעי המימון ממחירי הדיור".

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "פעלנו לקדם סבסוד פיתוח לקרקעות במטרה לייצר מצבים שבהם מכרזי הקרקע ייסגרו בהצלחה".

אושרו תוכניות לכ־204 אלף דירות

במקביל לסיכום 2024 של רשות מקרקעי ישראל, פרסם גם מנהל התכנון את סיכום השנה שלו. על פי הנתונים, אושרו בשנת 2024, לראשונה אי פעם, יותר מ־200 אלף יח"ד בתוכניות השונות - 204,101 יחידות דיור בסך הכול, לעומת יעד ממשלתי של 125 אלף יחידות דיור, ולעומת 168,370 יחידות דיור ב־2023.

כאמור, שנת 2024 הייתה שנת מלחמה, ובמנהל התכנון מפנים את הזרקור גם לתכנון בחבלי הארץ הפגועים: כ-94,900 יחידות דיור אושרו בדרום, מתוכן יותר מ־55,000 יחידות דיור ביישובי העוטף; ובצפון אושרו 30,513 יחידות דיור. 

הוותמ"ל אישרה 17 תוכניות לאורך השנה, הכוללות 65,980 יחידות דיור, מתוכן שש תוכניות בהתחדשות עירונית, בהיקף כולל של 11,030 יחידות דיור. בסך הכול יותר מ־40% מכלל יחידות הדיור שאושרו ב־2024 היו במסגר תוכניות להתחדשות עירונית.

במנהל התכנון מציינים, כמובן, שני מהלכים חשובים שהסתיימו ממש בימים האחרונים: השלמת תכנון כל קווי המטרו בגוש דן, עם אישור המקטע האחרון בפרויקט, קו M1 צפון (תת"ל 101/ג); ואישור תוכנית המתאר הארצית למרחב תחנות המטרו, תמ"א 70, במועצה הארצית לתכנון ובנייה, לקראת אישורה בממשלה. במנהל התכנון מציינים כי נכון להיום מקודמות בתחום תמ"א 70 יותר מ־100 "יוזמות תכנוניות משמעותיות", הן בתחום ההתחדשות העירונית והן במתחמי פיתוח ובינוי חדשים, בהיקף כולל של כ־300,000 יחידות דיור. הוותמ"ל אישרה לאורך השנה 6,900 יחידות דיור בסביבת המטרו.

שר הפנים משה ארבל: הנתונים מדגישים את מחויבותנו להמשך פיתוח עירוני ולשיפור איכות החיים של אזרחי ישראל. תחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים הם אבני היסוד לעתיד טוב יותר עבורנו ועבור הדורות הבאים. בשנת 2025 נתמקד בשיקום הדרום והצפון בפרט ופיתוח המדינה בדיור ובתשתיות בכלל".

יו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן: "הרפורמות שאישרנו השנה בתחום הרישוי יאפשרו לנו להתמקד בתכנון ולקדם צעדים נדרשים גם בתחום זה".

מנכ"ל מנהל התכנון, רפי אלמליח: "כבר בשנת 2025 נראה את ההשפעה של הרפורמות החשובות שהובלנו בתחום הרישוי, בהן ביטול ההקלות ומורשה להיתר, ונחזק את הוועדות המקומיות כדי להבטיח שמשך זמן הוצאת ההיתר בישראל יתקצר".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"