גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכבת הרים של 20 שנה: כך עידן עופר הפך את "שיטת השקשוקה" לאקזיט עצום

עידן עופר התנתק בשבוע שעבר רשמית מצים והשאיר את חברת הספנות מאחוריו ● עם היסטוריה של הפרטה שנויה במחלוקת, שני הסדרי חוב ענקיים, והזרמות הון של כמיליארד דולר, אבל גם שיאים פנומנליים ורווחי עתק: גלובס חוזר לאנשים שעמדו בצמתים הדרמטיים בחברה ● האם עידן עופר הציל את צים, או בדיוק ההפך?

צילומים: תמר מצפי, סיון פרג', עמוס בן גרשום, Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
צילומים: תמר מצפי, סיון פרג', עמוס בן גרשום, Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

בשבוע שעבר הסתיימה תקופה בחברת התובלה הימית צים. קנון , חברת ההחזקות בשליטת עידן עופר, הודיעה על מכירת יתרת מניות צים שנותרו בידיה ובכך למעשה משפחת עופר התנתקה רשמית מענקית התובלה. עופר היה בעל המניות הדומיננטי בצים  למעלה מ־20 שנה, בחלק מהתקופה בעלי 100% מהחברה (עם משפחתו). הוא עבר עם החברה עליות ומורדות, שני הסדרי חוב, פרשה אחת שהסעירה את המדינה, שיאים פנומנליים ודיבידנדים דשנים. הסיום מבחינת עופר הוא ניצחון גדול: מאז הונפקה צים בבורסת ניו יורק בשנת 2021 היא הניבה לקנון יותר מ־2 מיליארד דולר ממכירת מניות ודיבידנדים.

למה עידן עופר יוצא מצים דווקא עכשיו, ומה הוא יעשה עם אקזיט הענק?
ת"א וניו יורק יטפסו ביותר מ-10%, השקל יתחזק, והריבית תרד: התחזיות ל-2025 ואיפה כדאי להשקיע  

נראה שמעט מאוד אנשים היו מהמרים שכך זה יסתיים. רק לפני קצת יותר מעשור צים, אז בבעלות מלאה של החברה לישראל, נאלצה לבצע שני הסדרי חוב, ופיטורי ענק. החברה לישראל הזרימה מאות מיליוני דולרים כדי להציל את צים (פעמיים) ולבסוף עופר נאלץ לוותר על רוב החזקותיו בחברה.

קשה היה אז לחשוב על כך שבתוך פחות מעשור צים המתאוששת תונפק בניו יורק. למעשה, גם לעופר עצמו היו ספקות במהלך השנים: במכתב לעובדים אחרי הסדר החוב הראשון, הוא כתב כי "למרות האמון שיש לנו בצים, היו ימים שבהם חשבנו שזה יהיה בלתי אפשרי". לצד זאת, הודה שיש לו סנטימנט מיוחד לחברה: "ספנות הייתה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה האישית של אבי, סמי, מאז שהתחיל את הקריירה כנער שליחויות בסוכנות שילוח ימי, דרך התגייסותו הוולונטרית לצי הבריטי במלחמת העולם השנייה, ועד שירותו בחיל הים הישראלי במלחמת השחרור. צים היא התגשמות חלום, ובאופן טבעי עשינו כל שביכולתנו כדי להגן על החברה".

צים הוקמה ב־1945, והייתה בבעלות המדינה עד שב־1970 מחצית מהמניות נמכרו לחברה לישראל. משפחת עופר נכנסה לתמונה ב־1998 כשרכשה את השליטה בחברה לישראל. ב־2004 היא רכשה את יתרת מניות המדינה בצים בעסקה שנויה במחלוקת, ובהמשך ביצעה שורה של עסקאות בעלי עניין עם חברת הספנות. כאמור, ב־2009 וב־2014 החברה ביצעה שני הסדרי חוב גדולים, וב־2021 הונפקה והפכה לחברה הישראלית הרווחית ביותר אי־פעם. מאז, המניה ברכבת הרים, וב־2024 לפחות נהנתה ממומנטום חיובי וזינקה בכ־250%. גלובס חוזר לאנשים, האירועים והעסקאות שליוו את מערכת היחסים בין משפחת עופר לבין צים.

בחזרה לעסקת "השקשוקה"

עסקת רכישת מניות המדינה בצים על־ידי החברה לישראל ב־2004 זכתה לימים לכינוי הנלווה "שיטת שקשוקה". עו"ד רם כספי, מוותיקי עורכי הדין בישראל ומי ששימש כעורך דינם של משפחת עופר בעסקת צים, הוא האיש שהטביע את המונח, בשיחה עם גלובס 20 שנה אחרי הוא מספר שהמונח נולד בתמימות.

"הייתי עם משפחת עופר בכל העסקאות בתחילת הדרך. העסקה הזאת נחתמה כשביבי היה שר האוצר. הגענו לירושלים לסגור את העסקה לרכישת מניות המדינה בצים (כ־50% מצים), אני ומנכ"ל החברה לישראל בזמנו, יוסי רוזן. היינו המציע היחיד. באוצר עשו שתי הערכות שווי פנימיות לגבי ערך מניות המדינה בצים וכשהגשנו את ההצעה שלנו התשובה שקיבלנו מהאוצר הייתה שההצעה שלנו רחוקה מהותית מהערכות השווי שיש להם.

"אמרתי להם בואו נראה אם אפשר לסגור את הפער. כל העסק לקח שעתיים, כשבזמן הזה הגשנו 6 הצעות שבהן העלינו בכל פעם את המחיר והאוצר מצידו הגיש 6 הצעות שבכל פעם המחיר בהן ירד. אמרתי להם - בואו נעשה שקשוקה מכל ההצעות, נעשה ממוצע. וכך עשינו. יצא שהממוצע יותר גבוה מההצעה הכי גבוהה שלנו. הם אמרו 'אם אתם תוסיפו איקס לממוצע הזה, החברה שלכם'. אני אמרתי אוקיי, Done Deal. אומר לי המנכ"ל של החברה 'רגע, אנחנו צריכים להתייעץ' (עם משפ' עופר). אז אמרתי 'לא להתייעץ, לא כלום, גומרים'. לחצנו ידיים ובזה זה נגמר".

עו''ד רם כספי / צילום: תמר מצפי

מחיר העסקה נקבע על 506 מיליון שקל (116 מיליון דולר ששיקפו לחברה שווי של 237 מיליון דולר לצים) ובהמשך אותו יום נערכה מסיבת עיתונאים בלשכת שר האוצר נתניהו לדווח על הליך ההפרטה. "יוסי רוזן עלה לדבר ואמר 'גמרנו את העניין הודות לשיטת השקשוקה של רם כספי'", משחזר כספי. "חצי מהנוכחים הבינו את זה כמו שזה, אבל החצי השני, בעיקר העיתונאים, הבינו את זה אחרת, חשבו שעשינו למדינה תרגיל. ואז יצאה סיסמה שאנחנו עשינו לממשלה שקשוקה".

אבל לא רק העיתונאים חשבו שיש טעם לפגם בעסקה. צים הרוויחה בשנת 2004 מעל 170 מיליון דולר (בין היתר בשל רווח חד פעמי של כ־42 מיליון דולר). כלומר, רק הרווחים של צים היו יותר ממחצית מהשווי. מבקר המדינה אף נדרש לנושא, כשכתב כי "נוכח הצעת הפתיחה של החברה לישראל, שהייתה נמוכה בהרבה מהסכום המזערי של הערכות השווי, היה מקום שהוועדה למכירת המניות תשקול לדרוש מחיר גבוה מזה שדרשה".

בזכות "השקשוקה" משפחת עופר עשתה עסקה מעולה.
"על הכל אפשר להסתכל אחורה, אבל אין לכך משמעות. בזמן שהם מכרו את צים זה היה המחיר הריאלי. זה שדברים השתנו זה לא רלבנטי ליום שבו נמכר הנכס. אם הייתי משקיע במניות טסלה 1000 דולר לפני כמה שנים, אז היום היו לי 200 אלף דולר. אז מאסק מכר לי בזול? לא. זה היה המחיר הנכון אז. זו הכלכלה החופשית".

כספי מספר כי סמי עופר המנוח (אביו של עידן) כלל לא היה מרוצה מהמחיר: "כשהודענו לסמי שהעסקה נחתמה הוא אמר לי: 'אתה בזבזת לי חמישה מיליון דולר'. אני זוכר את זה כמו היום. אמרתי לו שאם זה שווה איקס זה גם שווה איקס ועוד 5%־10%. אבל זו הייתה התגובה הראשונה שלו, שהתלונן שהסכמתי למדינה להעלות את המחיר בלי לדבר איתו. הוא לא היה מבסוט".

בשורה התחתונה הוא קנה בזול.
"אל על נקנתה בקרוב לכלום. ממי קנו אותה? מהמדינה, נכון? ומה קורה עכשיו? היא שווה הרבה יותר על הנייר. הרבה מעבר למחיר ששילמו. דברים משתנים. יש כל מיני אירועים שגורמים לשינוי בערכים כלכליים, בטח על-פני תקופה של 20 שנה. צריך לזכור גם שהיה משבר לאורך שנים בצים. משפחת עופר לקחה סיכון כשרכשה אותה".

בהמשך, יצרו העיתונאי ואיש הטלוויזיה מיקי רוזנטל (שלימים גם הפך לח"כ) והבמאי אילן עבודי סרט תעודי שנשא את הביטוי שטבע עו"ד כספי, "שיטת השקשוקה", אשר טען לקשרי הון־שלטון לא תקינים בישראל דרך הצגת הקשרים בין המדינה לבין משפחת עופר תוך בחינת מכירת נכסים למשפחת עופר, בהם מפעלי ים המלח, צים ובזן. משפחת עופר פתחה בהליך משפטי נגד רוזנטל. אך בהמשך מחקה את ההליך.

אם היית יודע שהמונח הזה "שיטת השקשוקה" יהפוך לשם נרדף לשחיתות והון־שלטון, עדיין היית משתמש בו?
עו"ד כספי: "במהלך המו"מ חשבתי שזה לא נורא להשתמש במונח צבעוני, אבל בדיעבד הייתי אומר 'בואו נעשה את שיטת הממוצעים'. אחר כך היה קשה להסביר לציבור למה הכוונה".

"הליך המכירה היה מופקר"

מיקי רוזנטל לא מאמין שמדובר בשיטת הממוצעים. "לא שיניתי את דעתי בנוגע למשפחת עופר, ולו במאום, ואפילו להפך. רק התחזקה אצלי התחושה, ויותר מתחושה, שהדברים לא היו בסדר בהתנהלות שלהם בעסקת הרכישה. היו הערכות שווי שלא התחשבו בהן, נכסים שלא ספרו אותם. הליך המכירה היה מופקר, מדינת ישראל מכרה את נכסיה בנזיד עדשים".

רוזנטל לא מצליח להבין איך משפחת עופר גיבשה תדמית של זו שהצילה את צים. "הרבה אנשים באים ואומרים שנכון שהיום הוא הרוויח פי כמה, אבל עידן עופר הגיע למצב שהוא כמעט הטביע את צים בגלל שתאבונו היה גדול. הוא רצה להפוך את צים לחברה הגדולה בעולם, קנה ספינות באופן מטורף וחסר אחריות, בלי קשר למחירי ההובלה. ואז המחירים נפלו והוא כמעט איבד את צים, החברה התרסקה. ועכשיו אומרים 'הוא חכם גדול, כי הנה תראו, הוא מכר ברווח עצום'. אבל גם ההתרסקות של צים בזמנו, אחרי המכירה, הייתה רק בגלל חוסר האחריות והחובבנות שבה הוא ניהל את צים, וזה מנותק לחלוטין משאלת השווי".

במשך שנים החברה לא הייתה רווחית, אז אולי הוא לא קנה במחיר נמוך מדי?
רוזנטל: "את שאלת השווי צריך לשאול בזמן אמת, ובזמן אמת צים הייתה שווה לפחות פי שניים ממה שהיא נמכרה לו. העובדה היא שהיה מתחרה אחד ולא היה מכרז ראוי אז מה היה דחוף למכור? אם לא השיגו את המחיר המינימלי - אל תמכור. זאת מדינת ישראל, לא איזה מישהו שחייב לבנק ולחוץ. כל העובדות האלה כשאני מחבר אותם יחד אומרות, שכמו במקרים אחרים מדינת ישראל מכרה בזול. זה שהוא הצליח היום למכור ברווח עצום אני מפרגן לו, אין לי שום בעיה. כל זמן שהוא עושה עסקים ומרוויח מכישרונו אין לי שום בעיה. הבעיה היא שחלק מההון של המשפחה הזאת, משפחת עופר, נעשה על חשבון אזרחי ישראל. כדי להגיד שזה נמכר במחיר הוגן צריך עוז מיוחד. או להיות אינטרסנט או להיות חצוף.

"הם פשוט דוגמה מצוינת לאיך המדינה עושה עסקים כושלים ואיך שהיא מנוצלת. אין לי טענות למשפחת עופר. הם אנשי עסקים שרוצים למקסם את הרווח שלהם, לוקחים סיכונים, עושים מה שהם רוצים. זה בסדר גמור. הטענות שלי הם למדינה כמובן ולפקידיה ושלוחיה שגומרים לעשות את העסקים בכובע אחד מטעם המדינה ואחר כך עוברים לעבוד אצל משפחת עופר או דומיה". ממשפחת עופר לא נמסרה תגובה.

מיקי רוזנטל / צילום: אוריה תדמור

עסקאות בעלי עניין במאות מיליונים

לאחר שהחברה לישראל השלימה את רכישת הבעלות המלאה בצים, פצחה משפחת עופר בסדרה של עסקאות בעלי עניין בהן מכרה לחברה אוניות בסכומי עתק. כך לדוגמה ב־2004 הכותרות הכלכליות בישרו על "עסקת בעלי העניין הגדולה ביותר", כשצים רכשה 8 אוניות וחכרה 4 אוניות מידי זודיאק, חברה פרטית בבעלות משפחת עופר, ב־820 מיליון דולר. העסקאות דווחו ואושרו כנדרש, אף שהעלו תהיות בשוק. מדוע דווקא ממשפחת עופר, והאם אין גורם אחר שיכול לעזור לצים בהצטיידות?

רפי דניאלי, מי שהיה מנכ"ל צים במשך 8 שנים תחת החברה לישראל, עד 2017, וקודם לכן היה סמנכ"ל הכספים של החברה, מספר: "הייתה עסקה שהוגדרה בעיתונות כעסקת בעלי העניין הגדולה ביותר במשק.. . העסקה הזאת עזרה לפיתוח של צים וליכולת החברה לעשות קפיצת מדרגה, כי הם יכלו לסגור עסקה במהירות ולמכור את האוניות לצים באותו מחיר".

רפי דניאלי, מנכ''ל צים לשעבר / צילום: אוריה תדמור

יואב בורגן, העוסק בשיווק קרנות גידור ובייעוץ פיננסי־כלכלי, היה שנים רבות אנליסט שסיקר את החברה לישראל, קנון וצים. לדבריו, "לעידן עופר יש הרבה אינטרסים בענף הספנות. לאורך השנים עלו שאלות על עסקאות בעלי עניין, והן אושרו. היום, קשה לטעון שצים נפגעה מהעסקאות האלה, כי היא הגיעה להנפקה במצב אופטימלי ונהנתה מכל הטוב שממנו נהנה הענף בשנים הקודמות".

ובכל זאת, באותה תקופה העסקאות האלה הכבידו על צים ועל המאזן שלה. ההתרחבות המהירה שנועדה לאפשר לחברה להכפיל את כושר ההובלה שלה התאימה אולי לתקופת הגאות, אך יחד עם המשבר הכלכלי הגלובלי שהחל ב־2008, ופגע משמעותית בענף התובלה, לא נותרה לצים ברירה אלא לפנות להסדר החוב הראשון שלה, מתוך שניים.

"חבל הצלה יכול להינתן רק פעם אחת"

ב־2008 פרץ משבר הסאב־פריים בארה"ב, שהפך למשבר כלכלי עולמי. בסוף 2008 מנכ"ל צים באותה תקופה, דורון גודר, דיבר בכנס פנימי של החברה ואמר כי: "צים עומדת בפני תקופה קשה, היא אינה אותה חברה גדולה כשהייתה". זה היה לאחר ירידה של כ־90% במחירי התובלה הימית ועלייה במחירי האנרגיה. צים הפסידה במחצית 2008 כ־70 מיליון דולר.

בהמשך, החברה השביתה קווים ופיטרה מעל 1,000 עובדים. דירוג החוב שלה נחתך לרמת "אג"ח זבל" והיקף החובות שלה נאמד ב־3.2 מיליארד דולר לבנקים ולמספנות ועוד למעלה ממיליארד שקל למחזיקי אג"ח, בעיקר מוסדיים מישראל. הסדר החוב נחתם בסוף 2009, וכלל הזרמת 450 מיליון דולר מהחברה לישראל ופריסת רשת ביטחון בסך 50 מיליון דולר נוספים. בנוסף, ההסדר כלל מחיקת חלק מהחוב ופריסת יתרת החוב בתנאים נוחים יותר.

עופר כתב אז לעובדי צים: "חבל הצלה יכול להינתן רק פעם אחת. זה לא יכול לקרות שוב, חשוב שתזכרו את זה". למרות זאת, כשלאחר 5 שנים צים שוב נדרשה להסדר חוב, גדול אף מקודמו, עופר שוב הכניס את היד לכיס של החברה לישראל ואף וויתר על רוב החזקתו בצים לטובת הנושים. הפעם, ההסדר כלל גם "תספורת" של כ־1.5 מיליארד דולר - מחצית מהחוב. זה הומר ל־68% ממניות צים (וחלקו לחוב חדש), כך שהחברה לישראל ירדה להחזקה של כ־32% מהמניות. במקביל, החברה לישראל מחקה לצים חוב בסך כ־238 מיליון דולר והזרימה לה 200 מיליון דולר נוספים.

דניאלי, שניהל את צים בשנים הסוערות שלאחר ההסדר הראשון ועד ההסדר השני, נותן לעידן עופר קרדיט גדול על הסדרי החוב הללו. "בדיעבד זה ההסדר היחיד שממנו המוסדיים וכלל המעורבים יצאו ברווח די גדול מעצם זה שהמשיכו להחזיק את המניות. עשינו מה שנקרא בעגה הפשוטה תספורת, בעגה המקצועית המרת חוב להון. לא כולם אהבו את זה, אבל כולם הסכימו מתוך הנחה שבסוף, יש לצים יש פוטנציאל לצאת מהמשבר, מה שאכן הוכח באופן משמעותי".

"סיפור הצלחה שיילמד בבית ספר למנהל עסקים"

שבע שנים אחרי אותה תספורת, צים כבר הייתה חברה ציבורית בארה"ב. דווקא משבר הקורונה הוא זה שדחף את החברה קדימה. תחת המנכ"ל אלי גליקמן (שהחליף ב־2017 את דניאלי) הוחלט לצאת להנפקה על רקע השיפור בתוצאות העסקיות. ההנפקה הצליחה, גם אם צים נאלצה להתפשר מעט על השווי, שעמד על 1.7 מיליארד דולר. "מחברה שלפני שנתיים קיבלה הערכת שווי חיצונית של מינוס 200 מיליון דולר, לחברה שהונפקה בשווי כזה - זה סיפור הצלחה שיילמד בבתי ספר למנהל עסקים", אמר אז גליקמן לגלובס.

הקורונה גרמה למשבר עולמי בשרשרת האספקה ופקק בנמלים שהיטיב עם צים במיוחד. גם ב־2021 וגם ב־2022 צים רשמה רווח נקי שנתי של מעל 4.6 מיליארד דולר, שהפך אותה לחברה הרווחית בישראל והמניה הגיבה בהתאם. בשיא, שווייה של צים זינק למעל 10 מיליארד דולר. בעלי המניות, ובראשם קנון של עופר, נהנו מדיבידנדים מכובדים שהסתכמו מאז ההנפקה בכ־5 מיליארד דולר.

אבל היציאה ממשבר הקורונה הפכה את הקערה על פיה. צים סיימה את 2023 עם הפסד של 2.7 מיליארד דולר, עצירת דיבידנדים וירידה חדה במניה, עד לשווי שפל של פחות מ־800 מיליון דולר בנובמבר 2023. מי ש"הציל" אותה הפעם היו דווקא החות'ים. התקפותיהם העלתה את מחירי התובלה ושיפרה את תוצאות צים; בינואר־ספטמבר 2024 היא רשמה רווח נקי פנטסטי של 1.6 מיליארד דולר. בהתאם, המניה זינקה בכ‏־250% מהשפל ב־2023 ומשקפת לחברה שווי נוכחי של 2.6 מיליארד דולר. בורגן אומר כי "צים תפסה את השור בקרניים".

היציאה של עופר: "רמזור למשקיעים"

חברת ההחזקות קנון של עופר, שפוצלה מהחברה לישראל וקיבלה ממנה את מניות צים ב־2015, מימשה מניות לאורך הדרך מאז ההנפקה, וכאמור את יתרת המניות שהיו לה (7.6%) מכרה לאחרונה ב־178מיליון דולר ובסה"כ 2.1 מיליארד דולר לאורך השנים. מבדיקת גלובס עולה, כי לאורך השנים, השקיעה משפחת עופר בצים (באמצעו החברה לישראל) מעל למיליארד דולר, ומנגד היא נהנתה מתמורות, כולל בעסקות בעלי העניין, המוערכות בפי שלושה לערך.

לדברי בורגן, "עופר תוגמל על העיקשות וההתמדה שלו. היסטורית, משפחת עופר עוד מימי האחים סמי ויולי, פעלה בענף הספנות, ויש פה סימבוליות יפה".

אם עופר, שמכיר היטב את התחום, יוצא עכשיו - זה תמרור אדום למשקיעים?
"אולי רמזור צהוב. מצד אחד, זה אינדיקציה ששחקן אסטרטגי רואה עכשיו תקופת שיא שטובה למימוש, ומאותת שלא לעולם חוסן. מצד שני, צים תמיד הייתה מניית ריטייל, וזה מה שמבדל אותה מהאחרות בענף".

דניאלי עוקב מרחוק אחרי צים מאז הפרישה שלו. "אני לא מעורב, אבל אני קורא עיתונות מקצועית ומתעדכן. אי אפשר להתנתק מענף הספנות", הוא צוחק. על האקזיט של עופר הוא אומר: "אני לא יודע מה השיקולים שלו, אבל באופן טבעי אחרי עלייה כזו בשווי, מגיע מימוש רווחים".

עוד כתבות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד