גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו הייתה בחינה קשה במיוחד. למי היה הסיכוי הגבוה ביותר להפוך לעורך דין?

32% בלבד מהניגשים עברו את בחינת ההסמכה לעריכת דין של דצמבר האחרון, והתלונות על רמת הקושי החלו עוד לפני שפורסמו הציונים ● אילו מוסדות בלטו בשיעור העוברים, איזו מכללה הציגה ביצועים גרועים במיוחד, ולאן יוביל המאבק הפוליטי המתחולל סביב הבחינה?

רק 32% עברו את מבחני לשכת עורכי הדין / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
רק 32% עברו את מבחני לשכת עורכי הדין / איור: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתוני בחינות ההסמכה לעריכת דין שפורסמו השבוע, עם מספר הנבחנים הגדול ביותר השנה, מלמדים על בחינה קשה במיוחד, וכל זאת על רקע המלחמה הנמשכת. מה הסיכוי שיוחל פקטור, מדוע הבחינה הובילה לחילופי האשמות, ואיך השתנו נתוני המעבר במכללות ובאוניברסיטאות? 

לוין מבקש מיו"ר הוועדה הבוחנת לתת פקטור בבחינות לשכת עורכי הדין
רוטמן מקדם קיצוץ מיידי של 20% בתקציב לשכת עורכי הדין

1 מאחורי הנתון החריג

רק 736 מ-2,270 המתמחים (32%) שניגשו לבחינות הלשכה בדצמבר האחרון עברו אותה. הציון הממוצע היה 53. מדובר בנתון חריג יחסית, לאחר שבאותו מועד בשנה הקודמת (דצמבר 2023) עמד שיעור העוברים על 62%. לצורך השוואה, בבחינות השנה האחרונה עמד שיעור המעבר בספטמבר 2024 על 60%, במאי היה מועד משלים עם כמות נבחנים מצומצמת בשל המלחמה (כ-700 נבחנים), אז עברו רק 16%, ובפברואר 2024 עברו כ-55% מהנבחנים.

זה לא המועד הראשון עם שיעור עוברים נמוך, אך זה בהחלט נתון חריג. התלונות מצד הנבחנים על רמת הקושי החלו עוד לפני שהגיעו הציונים. המחלוקת על רמת המבחן הנדרשת להכשרה לעריכת דין בישראל היא ארוכת-שנים, ותלונות של נבחנים הן תופעה חוזרת. בישראל יש כ-90 אלף עורכי דין, ומספרם עולה. תפקיד הוועדה הבוחנת הוא לוודא שמי שנכנס בשערי המקצוע יעמוד ברף מקצועי מסוים.

טענה שעלתה היא שביחס לשנים קודמות מדובר בבחינה בדרגת קושי גבוהה מאוד. בחברת "המתמחה", המכינה מתמחים לבחינה, כתבו למתמחים כי היו שאלות הלוקות בחוסר מובהקות, ו"שאלות הבחינה היו ארוכות מהרגיל, רבות מהן עסקו בפסיקה, וחלק נכבד משאלות הפסיקה עסקו בפסקי דין הרחוקים מלהיות פסיקת יסוד בתחומם".

מי שאחראי על חיבור הבחינה היא ועדה בוחנת מקצועית, הממונה, בהתאם לחוק, על-ידי שר המשפטים, ובראשה עומד שופט מחוזי בדימוס. כמעט כל חברי הוועדה מונו על-ידי שר המשפטים יריב לוין, למעט אחת שמונתה לפני תקופתו. מי שעומד בראשה הוא השופט בדימוס עודד מודריק. חברים בה השופטים דניאל טפרברג, ציון קפאח ועורכי הדין מהמגזר הפרטי אהרון שפרבר ואורלי טננבאום. מהמגזר הציבורי חברים עורכות הדין מרגנית לוי ולימור פלד, ומהאקדמיה ד"ר דניאלה אסרף ממכללת צפת ופרופ' לימור עציוני ממכללת שערי מדע ומשפט.

2הקאמבק של ירושלים

הפערים בין האוניברסיטאות למכללות גדלו. באוניברסיטאות אחוז המעבר עומד על 72% (מתוך 538 שניגשו), ובמכללות על 21% (מתוך 1,560); זאת לעומת פערים מעט קטנים יותר במועד הקודם - 92% מול 52%.

האוניברסיטאות, שרגילות להגיע לאחוזי מעבר גבוהים במיוחד, התדרדרו מ-92% ל-72%. בקרב מוסדות הלימוד, האוניברסיטה העברית חוזרת להוביל (77%), לאחר שבמועד האחרון ירדה למקום השני (94%), אך מוקדם יותר השנה, 100% מנבחניה עברו באופן חסר תקדים. אוניברסיטת תל אביב במקום השני, עם 73%, לאחר שבמועד הקודם הייתה במקום הראשון (95%).

אוניברסיטת רייכמן עלתה למקום הרביעי מבין האוניברסיטאות, עם 70% מעבר, אך עם ירידה מינורית יחסית מ-78% במועד הקודם. אוניברסיטת חיפה סוגרת את הרשימה, מבין האוניברסיטאות, עם 69% מעבר, ירידה דרסטית לעומת 91% במועד הקודם.

3 קריית אונו: רק 21% עברו

מספר העוברים מקרב המכללות צנח משמעותית. במועד הנוכחי עברו את הבחינה רק 21%, לעומת כמחצית במועד הקודם. מכללת ספיר שבעוטף עזה, שכיכבה במועדים קודמים עם 77-78 אחוזי מעבר, ירדה ל-33% בלבד.

מי שממשיכה להוביל בקרב המכללות, בפער משמעותי הפעם, היא המכללה למינהל. 130 מבוגריה ניגשו לבחינה, מהם עברו 53%. במועד הקודם עברו 88%. צניחה נרשמה גם למרכז האקדמי פרס, שבין בוגריו עברו 35%, לעומת 72% במועד הקודם בספטמבר.

המכללה שממנה מספר הניגשים הוא הגבוה ביותר, כשליש מכל מחזור בחינה, היא הקריה האקדמית אונו. 800 מבוגריה ניגשו לבחינה הנוכחית, ורק כ-21% (165) מהם עברו. מדובר במכללה פרטית, מהגדולות בארץ, שהקמפוס המרכזי שלה שוכן בקריית אונו, והיא מפעילה קמפוסים בירושלים, בחיפה ובנתניה וקמפוסים חרדיים באור יהודה ובירושלים. במועדים קודמים עמדו שיעורי המעבר של המכללה על 44%-51%, אך היא שומרת על מיקומה היחסי מבין המכללות. במועד הנוכחי היא ממוקמת חמישית מבין תשע המכללות.

משערי מדע ומשפט ניגשו 153 מתמחים אך רק 9% מהם עברו, לעומת המועד הקודם, אז עברו 45% מהנבחנים. המכללות שסוגרות האת הרשימה הן המרכז האקדמי כרמל (6%) והמכללה האקדמית צפת (7%) שמהן ניגשו בוגרים בודדים.

4 השר לוין מבקש להקל

הוועדה הבוחנת היא המוסמכת לתת העלאה בניקוד (פקטור) לנבחנים. אפשרות אחרת היא לקבוע פקטור בחקיקה. לפני מספר ימים פקעה כהונתו של השופט בדימוס יועד הכהן, ואתמול (א') מינה השר לוין את עודד מודריק במקומו, ופנה אליו בבקשה להעלות את ציוני הנבחנים.

לוין ביקש להתחשב בכך שמדובר בשעת מלחמה, ובקושי של חלקים באוכלוסייה להיבחן. "אין ספק כי התוצאות מעידות על כך שהבחינה הייתה קשה במיוחד, שעה שבנסיבות הקיימות היה דווקא ראוי להתחשב ולהקל במידת האפשר… אודה אם תביא בפני הוועדה את בקשתי כי הוועדה תקבע תוספת ניקוד (פקטור) לנבחנים, באופן שיביא בחשבון את האמור לעיל במכתבי זה ויבטא יחס הוגן לנבחנים, בפרט בנסיבות הלא פשוטות אשר מתקיימות בתקופת זמן זו".

בפעם האחרונה שהתעוררה סערה ציבורית בעקבות ציוני בחינות המעבר היא הובילה לשינוי ציון המעבר בלשכה. בדצמבר 2018, לאחר שינוי מתכונת הבחינה, עמד אחוז המעבר של הבחינה על 12%. חברי כנסת מהליכוד קידמו חוק שביקש להוריד את ציון המעבר מ-65 ל-50 בשלוש בחינות הסמכה, אך לבסוף הושגה הסכמה להוריד את הציון קבוע ל-60, והחוק ירד מהפרק. ההסכמה הושגה בין שרת המשפטים דאז איילת שקד, חברי הכנסת מיקי זוהר ואסנת מארק ועל דעת חברי הוועדה הבוחנת. גם לאחר ההסכמה, אחוז העוברים את אותה בחינת לשכה בסוף 2018 עמד על 36%.

5 פוליטיקה נכנסה לתמונה

שר המשפטים יריב לוין וחבר הכנסת שמחה רוטמן מיהרו להפוך את בחינת הלשכה לכלי התנגחות בלשכת עורכי הדין, למרות שאת הבחינה מחברת ועדה עצמאית, שכאמור מונתה על-ידי השר. בתחילה האשים לוין את יו"ר הלשכה בנתוני המעבר. הוא טען כי הלשכה משתמשת בבחינה לצורך "הכשלה סיטונית של הנבחנים, על-מנת לסגור את שורות המקצוע", האשים את הלשכה ב"אטימות" והודיע כי ימשיך לתמוך בהצעת החוק של ח"כ חנוך מיליבצקי להפוך את הלשכה לוולנטרית.

שר המשפטים, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

מי שהצטרף היה ח"כ שמחה רוטמן, שותפו של לוין למאבק המתמשך בלשכה, שכתב ברשת X כי תוצאות הבחינה מעידות על "כשל אדיר בהכנת הבחינה ובבדיקתה", והודיע כי ועדת חוקה תקיים דיון בנושא ותתערב אם לשכת עורכי הדין לא תספק פתרון. כאמור, מי שחיברו את הבחינה הם משפטנים שמונו על-ידי לוין עצמו, בהתייעצות עם המועצה הארצית, בהתאם לחוק.

יו"ר הלשכה עמית בכר דחה את טענות לוין והבהיר כי הוועדה הבוחנת היא האחראית על תוכן הבחינות. "אתה לא בוחל בשום זירה בכדי להתנגח בלשכת עורכי הדין", כתב.

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד