גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צבי סטפק מעריך: מה טומנת 2025 לאפיקי האג"ח השונים

בפתחה של השנה החדשה, ננסה לשרטט את תוואי האינפלציה והריביות בעולם ובישראל, מה המשמעות למשקיעים באיגרות החוב באפיקים ובטווחי הזמן השונים ● וגם: האם יש עדיפות למכשיר מסוים בטווח הקרוב ● מפת דרכים ב-5 נקודות

מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock
מה טומנת 2025 לאפיקי האג''ח השונים / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

רק השבוע הותיר בנק ישראל את הריבית במשק ברמתה זו הפעם השמינית ברציפות, על 4.5%, וסיפק תחזיות באשר למהלכיו הבאים בשנה הקרובה. גם בארה"ב ובאירופה הבנקים המרכזיים עוקבים בדריכות אחרי מגמת המחירים, והכיוון שהיא גוזרת לריבית בכלכלותיהם. אפרוס את הערכותיי לגבי נתוני המאקרו הרלוונטיים וכיצד הם צפויים להתבטא בשוק איגרות החוב המקומי.

בדיקת גלובס | לקחת סיכון עד הקצה: הקרנות שעשו השנה תשואה של למעלה מ-60%
הודעה על שת"פ עם אנבידיה מזניקה מניות בעשרות ומאות אחוזים. מה קורה אחרי?

1 לאן פני הריבית בישראל

אך לפני מספר חודשים, ההערכה הייתה שהריבית בישראל בדרך לרדת באופן משמעותי. כיום די ברור שבנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בפרק הזמן הקרוב; הנגיד עצמו אמר שאין מקום אפילו לשקול זאת עד אמצע 2025. יש לכך שתי סיבות: האינפלציה ב־12 החודשים האחרונים הסתכמה ב־3.5%, והיא עדיין לא מראה סימנים של התמתנות. הנגיד, פרופ' אמיר ירון אמר לאחרונה שהאינפלציה בהסתכלות של 12 חודשים אחורה אמורה לעבור את ה־4% ברביע הראשון של 2025, ורק אז להתחיל להתמתן.

הסיבה השנייה קשורה בתקציב 2025 ובמידת היכולת של הממשלה להעביר תקציב שכרוך גם בגזירות, שיהיה לרוחו של בנק ישראל חרף הגדלת תקציב הביטחון. עד אז בנק ישראל יחזיק את "קלפי הריבית" קרוב לחזה תוך אמירה שאם "הכוכבים יסתדרו", שהאינפלציה והציפיות לגביה יתמתנו, יהיה מקום לעד 2 הפחתות ריבית של 0.25% כל אחת במהלך 2025.

חלק מהאינפלציה, נציין, נובעת מצעדים צפויים של הממשלה, כמו העלאת שיעור המע"מ והעלאת מחיר החשמל, ובחלקה ־ ממהלכי הרשויות המקומיות דוגמת הארנונה. התחזקות השקל, אם תימשך, עשויה ללחוץ על האינפלציה כלפי מטה, ולקרב את המועד של הורדת הריבית.

בכל מקרה, חשוב להבין שההחלטות של בנק ישראל יתבססו על הנתונים שיגיעו מכמה זירות מאקרו, ובראשן האינפלציה.

2 כיוון הריבית בארה"ב ובאירופה

תחזית הריבית בארה"ב היא הרבה יותר ורודה וברורה. לאחרונה היא הופחתה מ־5.5% ל־4.5% לרמה הזהה לריבית בישראל.

לגבי 2025, הבנק המרכזי (פד) צופה עוד 2 הורדות ריבית בשיעור 0.25% כל אחת עד לרמה 4.0%.

מה שמאפשר לפד לשרטט את התוואי הזה זו התמתנות האינפלציה מצד אחד, וסימנים קלים בינתיים לחולשה בשוק העבודה האמריקאי ובצריכה הפרטית, כך שהמטרה היא למנוע מההאטה להפוך למיתון של ממש. עם זאת, נראה שהציפיות המוקדמות להורדת ריבית אגרסיבית התנפצו עם ההודעה האחרונה של הפד.

באשר לאירופה, כאן רמת הפעילות הכלכלית היא ממותנת מאוד עם אינפלציה מעט גבוהה מהרצוי, כך שאפשר לצפות להמשך הורדת הריבית מרמתה הנוכחית של 3%.

מה זה אומר מבחינת המשקיעים? הפחתת ריבית פועלת לטובת המחזיקים באיגרות חוב, ובדרך כלל יותר לטובת המחזיקים באג"ח ארוכות שנהנות יותר ממנוף הזמן.

אבל זה לא תמיד קורה, כפי שנוכחנו בשלושת החודשים האחרונים. הריבית לטווח קצר בארה"ב באמצע ספטמבר האחרון עמדה על 5.5% והתשואה לפדיון לטווח ארוך של האיגרת הממשלתית ל־10 שנים הגיעה ל־3.6%. והנה, כשלושה חודשים אחרי כן הריבית הורדה באופן מצטבר ב־1% לשיעור של 4.5%, ואילו האג"ח לטווח ארוך לא רק שלא עלו, אלא שהן ירדו בלא פחות מכ־9% ותשואתן השנתית לפדיון עומדת כעת על 4.6%.

3 כדאיות ההשקעה במכשירים לטווח קצר

השקעה במכשירי השקעה לטווח קצר היא הרבה פחות מסוכנת מהשקעה באג"ח לטווח ארוך, אך גם פחות פוטנציאל לרווח בתרחיש האופטימלי.

הדרכים העיקריות להיצמד להשקעות לטווח קצר הן לרכוש מק"מ של בנק ישראל (נייר ערך שבנק ישראל מוכר לתקופות קצרות) לשנה וליהנות מתשואה ברוטו של כ־4.2% (לפני עמלות ולפני מס בשיעור של 15%), או לפתוח פיקדון בבנק וליהנות מתשואה ברוטו ונטו קרובה לכך כשמדובר בסכומים גדולים ־ אבל הרבה פחות כאשר מדובר בסכומים קטנים־בינוניים; או לחלופין לרכוש קרן נאמנות כספית שקלית שהתשואה הפנימית השנתית בניכוי דמי הניהול שהיא מעניקה עומדת על קרוב ל־4.3%.

היתרונות של הקרן הכספית לעומת החלופה של הפיקדון בבנק הם ברורים:
● ראשית, השקעה בפיקדון כרוכה בסגירת הכסף לפרק זמן מסוים, נניח שנה. לעומת זאת, השקעה בקרן כספית היא נזילה ואפשר להפוך אותה למזומן על ידי מכירת היחידות בקרן בכל יום מסחר.

● שנית, סכומי השקעה קטנים מקבלים בדיוק את אותה תשואה שמקבלים סכומים גדולים.

● שלישית - יתרון מיסויי. השקעה בפיקדון שקלי בבנק כרוכה בתשלום מס בשיעור של 15% על הריבית כל אימת שהיא מתקבלת בלי קשר לאינפלציה. אם האינפלציה עולה וגבוהה יותר מהריבית המתקבלת, אזי המשקיע לא רק שאינו נהנה מההשקעה ־ אלא שהוא גם משלם מס וגם מאבד מהערך הריאלי של ההשקעה.

לעומת זאת, בקרן כספית המשקיע משלם אומנם מס בשיעור 25% אבל רק על הרווח האמיתי שיש לו, אם יש, מעבר לאינפלציה. בתנאי אינפלציה כפי שהיא כיום ועתידה להיות, זהו יתרון גדול.

4 כדאיות הרכישה של אג"ח קונצרניות בישראל

תשובה: לכאורה, התשובה היא חיובית שכן בהגדרה אג"ח קונצרניות אמורות לספק תשואה גבוהה יותר מאלו הממשלתיות, וכך אכן היה לאורך תקופה ארוכה מאוד, כולל ב־2024. אחת הסיבות לכך היא ביקוש מתמשך מצד גופים מוסדיים.

ואולם, התוצאה של כל מה שקרה עד עכשיו היא שתוספת התשואה שמעניקות הקונצרניות על פני איגרות החוב הממשלתיות הצטמקה מאוד. כך למשל, באג"ח שהנפיקו הבנקים שמדורגות גבוה (AA), תוספת התשואה השנתית עומדת על כ־0.7% בלבד, ובדירוג הנמוך יותר (A) התוספת מסתכמת ב־1.2%. בהתחשב באי ודאות העצומה שמאפיינת את המציאות הכלכלית של ישראל במיוחד כעת, זוהי תוספת ממש לא מספקת, שאינה הולמת את תוספת הסיכון שנוטל המשקיע על עצמו ברכישת אג"ח קונצרנית, בהשוואה לאג"ח ממשלתית.

ואסייג שזו כמובן הכללה, וכל רכישה של איגרת חוב קונצרנית מצריכה בדיקה וניתוח יסודיים של יכולת הפירעון של החברה המנפיקה.

5 באפיק הממשלתי, העדיפות היא לאיגרות שקליות או צמודות מדד?

תשובה: התשובה לשאלה הזו תלויה קודם כל בשאלה מה מעניקות איגרות החוב האלה בכל נקודת זמן, וזה משתנה כמובן מדי יום בבורסה.

כך למשל, איגרת ממשלתית שקלית במח"מ של 8.3 שנים מעניקה תשואה שנתית לפדיון של כ־4.5%, בעוד האיגרת הצמודה למדד עם מח"מ זהה מעניקה כ־2.0%. הפער בשיעור של 2.5% משקף את הקונצנזוס של השוק שהאינפלציה השנתית הממוצעת צפויה לעמוד על 2.5%. כך גם לגבי איגרות חוב עם מח"מ קצר יותר של 3.7 שנים. משקיע שסבור שהאינפלציה בפועל תהיה גבוהה יותר ממה שהשוק מחשב ומשקף, יעדיף לקנות את האיגרת הצמודה למדד המחירים, בעוד משקיע שחושב הפוך יעדיף את האג"ח השקלית.

הערכה שלי היא, שבמצב הנוכחי של אי בהירות לגבי האינפלציה העתידית נכון יותר להעדיף את איגרת החוב הצמודה, גם אם בדיעבד יסתבר ששולמה פרמיה מסוימת עבור הקטנת האי־ודאות. עם זאת הניסיון, לפחות עד כה, מראה שלאורך זמן איגרות החוב השקליות מוכיחות עצמן יותר מאשר איגרות החוב הצמודות.

בבית ההשקעות מנוהלות בין היתר קרנות נאמנות מהסוג הנזכר בכתבה. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט