גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין איל ולדמן לשאשא-ביטון: מתי תפקיד היו"ר נהפך לחסר משמעות?

איך אמור יו"ר לפקח על חברה כש-80% מהזמן הוא בכלל לא שם? רמי שביט לא רואה פה בעיה, והשבוע הוא מינה את יפעת שאשא-ביטון ליו"ר המשביר ב-20% משרה ● לשרת החינוך לשעבר כדאי לזכור שהמינוי היוקרתי עלול להיות מסוכן. שתשאל את כחלון

יפעת שאשא-ביטון. בראש חברה ציבורית, בשוק תחרותי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
יפעת שאשא-ביטון. בראש חברה ציבורית, בשוק תחרותי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בשנת 2013 החליט איל ולדמן למחוק את חברת מלנוקס שלו (שנמכרה מאוחר יותר לאנבידיה, חברת השבבים הלוהטת בוול סטריט, תמורת 6.9 מיליארד דולר) מהמסחר בבורסה בתל אביב. הסיבה הרשמית הייתה דרישה שיפסיק לכהן כמנכ"ל וכיושב ראש במקביל. "ראוי כי חברה ציבורית תבצע הפרדת תפקידים ברורה בין ראשות הדירקטוריון ומנכ"ל החברה, וזאת לצורך מניעת פוטנציאל ניגוד עניינים בין הסמכויות הללו. נוסף על כך אנו מוצאים בעייתיות במינויו של מנכ"ל במקביל לכהונתו כדירקטור", כתבה חברת הייעוץ אנטרופי לגופים המוסדיים, אלה שהובילו את ההתנגדות לכפל התפקידים וסללו את הדרך למהלך הדרמטי.

הפגישה הסודית בהרצליה והתדהמה בשוק: מאחורי הקלעים של מאבק השליטה בישראכרט 
עוד לפני ההשבעה, טראמפ מצליח לסחרר את השווקים בכל העולם
ראיון | "זו סירת מרוץ": מנהל ההשקעות הבכיר שמספק ההצצה לתעשיית קרנות הגידור

אפשר לדון שעות בנוגע לחשיבות ההפרדה בין שני הכובעים הללו. בין מי שמנהל בפועל את החברה, למי שמחויב בראש ובראשונה לבעלי המניות. אבל השבוע הראתה לנו חברה אחרת מתל אביב עד כמה פשוט לעקוף את הבעיה. למה לריב ולהתווכח, אם אפשר "לעשות שכונה". ישראבלוף קלאסי, שמאפשר די בקלות להחזיק גם מנכ"ל וגם יו"ר שאין ביניהם שום קשר, אבל הם גם לא באמת יכולים להתעמת בשום ישיבה.

20% משרה, 24 אלף שקל בחודש

המשביר, רשת בתי הכלבו עם 37 סניפים בכל הארץ, מועדון לקוחות של מעל חצי מיליון חברים והכנסות של כמיליארד שקל בשנה, הודיעה על מינוי יפעת שאשא-ביטון ליו"ר החברה. 20% משרה, תמורת 24 אלף שקל בחודש. עד כמה אפשר לבקר ולפקח על חברה והנהלה, כש-80% מהזמן היו"ר אפילו לא אמור להיות שם? ומאיפה המחשבה שד"ר לחינוך, פוליטיקאית ושרת חינוך לשעבר, יכולה לצנוח באחת לעמוד בראש חברה ציבורית, המוכרת בגדים, מחבתות ומצעים בשוק כל-כך תחרותי?

לאמיתו של דבר, רמי שביט, בעל השליטה במשביר (57%), לא המציא כלום. הבורסה מלאה יו"רים לא ממש מעורבים או בעלי השכלה רלבנטית. ברור גם שבעל המאה הוא בעל הדעה, בין אם יש לו משרה רשמית ובין אם לאו. אבל נראה ששביט החליט למתוח שוב את הגבולות, והלך טיפה יותר מדי.

הפעם הראשונה הייתה במאי 2009, אז הודיע שביט על מינוי דבורה יצחקי במקומו לתפקיד היו"ר. לא רק את השוק ואת המשקיעים הוא הפתיע - היא עצמה העידה מאוחר יותר כי "התעלפה מההחלטה". יצחקי, שבחודש הבא תחגוג 83, היא העובדת הוותיקה ביותר במשביר ואולי בישראל כולה. מגיל 16 היא עבדה ברשת, עוד לפני שסיימה תיכון, ומאוחר יותר גם השלימה לימודי מזכירות והדפסה עיוורת. מינוי יצחקי היה סיפור מקסים, בלי ציניות. עובדת שעשתה את כל הדרך מלמטה עד למעלה.

אבל השכר שקיבלה יצחקי הקהה מעט את החגיגה, והכניס את המינוי לפרופורציה. כשמונתה ליו"ר, אישרה לה החברה העלאת שכר ל-4,000 שקל בחודש עבור 50% משרה. בחברה ציינו אז שמדובר בשדרוג לעומת שכר של 2,813 שקל בחודש שהיא קיבלה בשנה שבה רכש שביט את המשביר (2003). בשנת 2023, מול שכר של 1.64 מיליון שקל למנכ"ל ולבעל השליטה שביט, ושכר כולל של 4.4 מיליון שקל לחמשת מקבלי השכר הגבוה בחברה, יצחקי זכתה לעלות שכר שנתית של 121.6 אלף שקל. פחות מהשכר הממוצע במשק.

במינוי הישן לפחות היה מסר נפלא לעובדים

כך, יושבת הראש החדשה של המשביר, שבמקרה הטוב תקדיש יום-יומיים בשבוע לעבודה, החליפה בעצמה יושבת ראש אנונימית למדי, שאפילו לא תוגמלה עשירית משכר המנכ"ל. במינוי הישן ההוא, לפחות היה מסר נפלא לעובדים המסורים. העובד הזוטר ביותר יכול להגיע הכי גבוה שאפשר (בטייטל, לא חלילה בשכר). אבל העובדים עצמם גויסו השבוע גם כדי להצדיק את המינוי הטרי. "הסתובבתי עם שאשא-ביטון בסניפים", הוא אמר השבוע, "והעובדים שלנו מתים עליה. מנשקים ומעריצים אותה".

בשולי הדברים, שאשא-ביטון בוודאי יודעת היטב עד כמה מינוי יוקרתי ליו"ר עלול להיות מסוכן. מי שהביא אותה בזמנו לפוליטיקה היה משה כחלון, שכהונה מאוד קצרה כיו"ר חברת האשראי יונט סיבכה אותו בהחלטת פרקליטות על הגשת כתב אישום (עדיין כפוף לשימוע) בחשד לעבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך ובעבירות מרמה והפרת אמונים בתאגיד. וכשהוא בוודאי עוד יטען, ככל הנראה במידה רבה של צדק, שהוא בסה"כ מונה כדי "לקשט" חברה ציבורית בשם מוכר ואולי גם קצת קשרים מול הרגולטור, ולא באמת כדי לדעת מה קורה בכל חדר בחברה, הוא יוכל להצביע גם על חברת מפלגתו לשעבר.

כוכבי השבוע

מצוין: מתחת לאף צמחה תחרות לרמ"י

לו היה פה מדד נדל"ני לחברות התחדשות עירונית בלבד, הוא היה כובש את צמרת התשואות בבורסה בשנה החולפת. אבגד, למשל, עם תשואה של 161%, ואאורה עם 110%. זו תולדה של שילוב מנצח: מחסור בקרקעות זמינות לבנייה, ריבית גבוהה שדוחפת יזמים לעסקאות קומבינציה מול דיירים במקום לשלם הון על קרקע, מחירי דירות גבוהים דיים לעשות את כל העסק לכלכלי (לעיתים אפילו בפריפריה), ובעיקר הכרה מאוחרת של כל הצדדים (יזמים, עיריות, ממשלה ודיירים) שהפתרון למשבר טמון גם במרכזי הערים הוותיקות, ולא בכיבוש עוד ועוד קרקעות פנויות.

ועל הדרך, יש בשורה: סוף סוף יש תחרות לרשות מקרקעי ישראל, המונופול היושב על כ-90% מקרקעות המדינה. מעל ל-30% מהתחלות הבנייה בשנה שעברה נעשו בהתחדשות עירונית, כלומר עסקאות מול דיירים, וכבר לא מול "המדינה".

בלתי־מספיק: פחדנות של פוליטיקאים בוועדת נגל

ועדת נגל עשתה לעצמה חיים קלים מדי. ההישג הגדול שלה נשאר ככל הנראה עצם הקמתה, ולא המסקנות שהיא הניחה השבוע - אזהרה אגב גם בנוגע לוועדת החקירה הממלכתית, אם וכאשר תקום סוף סוף.

מי שנקראה לגבש תקציב ביטחון ליום שאחרי המלחמה הארוכה ביותר שידענו, חמקה מעניין פעוט - מקורות תקציביים לחגיגה. וזאת אף שישבו בה לא מעט כלכלנים. היא נופפה בכך שקיימה דיונים מעמיקים עם אנשי אגף התקציבים, החשב הכללי, בנק ישראל, הממונה על השכר ומערכת הביטחון. ומה קיבלנו? "המלצה בכל דרך לא להעלות מיסים לצורך ההגדלה הנדרשת בתקציב הביטחון". אז מאיפה יגיע הכסף - עוד כ-15 מיליארד שקל בשנה? "חלק מהתוספת של 2025 מתוך הרזרבות בבסיס התקציב, וחלק ניכר בשאר השנים מהצמיחה וממקורות אחרים". ייחלנו להחלטות אמיצות וקיבלנו פחדנות של פוליטיקאים.

עוד כתבות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?