גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב הוסיפה חברות סיניות לרשימה שתקשה עליהן בביצוע עסקאות. איך יושפע שוק הרכב?

מספר ענקיות סיניות גלובליות, ביניהן חברות עם פעילות בתחום הרכב, צורפו לרשימת החברות הסיניות הצבאיות של משרד ההגנה האמריקאי ● חברת פריזבי (קרסו מוטורס) החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר קופה "רנו ארקנה", שמיוצר בקוריאה ● לרשימה המתארכת של חשמליות יוקרתיות שנמכרות בישראל נוסף השבוע גם הקרוס-אובר Q6 E-TRON של אאודי ● ועוד חדשות מענף הרכב

נמל טיינג'ין בסין / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נמל טיינג'ין בסין / צילום: ap, Mark Schiefelbein

משרד ההגנה האמריקאי (DOD) פרסם בימים האחרונים עדכון לרשימת החברות האזרחיות הסיניות הפועלות בארה"ב, שאותן הוא מגדיר, על פי הקריטריונים שלו, "חברות סיניות צבאיות". לרשימה, שמכונה גם באופן לא רשמי "הרשימה השחורה", נוספו כעת כמה ענקיות סיניות גלובליות, ובהן גם חברות עם פעילות ישירה או עקיפה לתחום הרכב.

טסה על אוטומט: מניית טסלה דוהרת מעלה למרות מכירות מאכזבות 
הנתונים שמראים: גניבות הרכב זינקו, והחדשות הרעות באמת עוד לא הגיעו 

על פי הודעת המשרד השבוע, "הרשימה היא חלק מהמאמץ המתמשך להדגיש ולתת מענה לאסטרטגיה של סין למזג פעילויות צבאיות ואזרחיות… אסטרטגיה זו תומכת בשאיפות המודרניזציה של הצבא הסיני (PLA) על ידי הבטחת רכש של טכנולוגיות מתקדמות ומומחיות של חברות סיניות, מוסדות אקדמיים ותוכניות מחקר, שנראות אזרחיות".

להכללת חברות ברשימה אין משמעות משפטית ישירה, אולם היא עלולה להקשות על חברות המופיעות בה לבצע עסקאות בארה"ב באופן ישיר או עקיף, במיוחד בחוזים ממשלתיים. בנוסף, כניסה לרשימה עשויה להביא לשלילת סבסוד מצד משרד האוצר האמריקאי. הרשימה היא "דינמית", ובעבר כבר הוסרו ממנה חברות לאחר התדיינות משפטית או מדינית.

צפוי לחץ על ישראל?
ישראל אינה מחויבת להטיל מגבלות כלשהן על החברות הכלולות ברשימה זו של ה-DOD. לחלק מחברות אלו יש גם השקעות לא מבוטלות בישראל. חברות מהרשימה כבר זכו בעבר בישראל בחוזים ממשלתיים גדולים, בעיקר בתחום התשתית. עם זאת, בעבר היו מקרים שבהם ישראל הגיבה ללחץ אמריקאי לבטל השתתפות במכרזים ממשלתיים של חברות הנכללות ברשימה, ולהקטין את ההצטיידות של משרד הביטחון במוצרים שלהן.

אחת החברות הבולטות שנוספו לרשימה היא תאגיד הסוללות הסיני CATL, שהוא הספק הגדול בעולם של סוללות לרכב חשמלי, עם נתח של 40% כמעט משוק הרכב העולמי. הקבוצה מספקת סוללות ומערכות נלוות לעשרות יצרניות רכב סיניות, שנמכרות גם בישראל.

מומחים אומרים כי הכללת החברה הסינית ברשימה עשויה ליצור בעתיד קשיים ליצרניות רכב חשמלי בארה"ב, ובהן גם טסלה, שחתומה עם CATL על חוזה אספקה אטסטרטגי.

דובר של CATL אמר בתגובה, כי הכללתה ברשימה היא "טעות", והחברה "אינה מעורבת בשום פעילויות שיש להן קשר צבאי".

עוד שם שנוסף לרשימה המעודכנת הוא של ענקית ה-IT והאלקטרוניקה הסינית TENCENT. גם לחברה הזו יש פעילות ענפה בתעשיית הרכב הסינית, שכוללת פיתוח תשתיות דיגיטליות ליצרני רכב סיניים ושירותי ענן לכלי רכב חכמים, כולל כאלה שמשווקים בישראל.

החברה הודיעה בתגובה, כי "זו טעות מובהקת. אנחנו לא חברה צבאית או ספקית צבאית. בניגוד לסנקציות או פיקוח יצוא, לרשימה הזו אין שום השפעה על עסקינו".

שם בולט שלישי שנוסף לרשימה הוא ענקית הספנות הסינית COSCO, שהיא חברת הספנות הגדולה בעולם מבחינת היקף הצי שלה, ויש לה שורה ארוכה של החזקות גלובליות בחברות ספנות ובנמלים במערב. קוסקו פעילה בתחום הובלת רכב, וחתומה על הסכמים אסטרטגיים לאספקת שירותים לוגיסטיים ליצרניות רכב סיניות, שמייצאות גם לישראל.

קוסקו החברה מיהרה להגיב: "החברה ואף אחת מהחברות הבנות אינה 'חברה צבאית סינית'... אנו ננהל מגעים עם השלטונות בארה"ב כדי להבהיר את הנקודה… פעילותנו הגלובלית עתידה להמשיך ללא הפרעה".

החלה את השיווק: רנו ארקנה המחודשת, גם בגרסה היברידית

חברת פריזבי (קרסו מוטורס) החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר קופה "רנו ארקנה", שמיוצר בקוריאה. הרכב עבר עדכון חיצוני תקופתי, בעיקר בחרטום ובזנב, וממדיו נותרו ללא שינוי.

רנו ארקנה / צילום: יח''צ

הוא משווק כעת בישראל בשתי גרסאות. הראשונה עם מנוע 1.3 ליטר טורבו בנזין בהספק 158 כ"ס, שמשודך לתיבה כפולת-מצמדים. הגרסה השנייה היא היברידית עם מנוע בנזין 1.6 ליטר, מנוע חשמלי וסוללה בהספק משולב של 143 כ"ס. צריכת הדלק המוצהרת היא 21.3 ק"מ לליטר. מחיר גרסת הבנזין מתחיל כעת ב-162 אלף שקל ואילו מחיר הגרסה ההיברידית מתחיל ב-178 אלף שקל. כל הגרסאות מצוידות באבזור תקני משודרג.

נחתה בישראל: אאודי Q6 E-TRON החשמלית במחיר שמתחיל ב־502 אלף שקל

לרשימה המתארכת של חשמליות יוקרתיות שנמכרות בישראל נוסף השבוע גם הקרוס-אובר Q6 E-TRON של אאודי, שניצב על פלפטורמה חשמלית חדשה שפותחה על ידי אאודי ופורשה.

אאודי Q6 E-TRON / צילום: יח''צ

הרכב מיועד להתחרות בדגמים כמו ב.מ.וו IX3. הוא נמתח לאורך 4.78 מ', רוחבו 1.94 מ', גובהו 1.65 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.89 מ'. הוא מוצע בישראל בארבע גרסאות שונות, עם מנוע אחד או שני מנועים, הספקים של 292 כ"ס עד 489 כ"ס וסוללות בקיבולת של עד כ-100 קילוואט שעה. טווחי הנסיעה בין טעינות נעים בין 524 ל-579 ק"מ וכל הדגמים תומכים בטעינה אולטרה-מהירה בקצב של עד 270 קילוואט.

תא הנוסעים של הרכב עמוס בטכנולוגיות מתקדמות, כולל מערך פיקוד עם שלושה מסכים, שהגדול ביניהם הוא בגודל 14.5 אינץ', תצוגה עילית עם מציאות רבודה, יכולות נהיגה סמי-אוטונומיות ובחלק מהגרסאות גם אופציה למתלי אוויר. המחירים נעים בין כ-502 אלף שקל ל-687 אלף שקל לגרסת הביצועים החזקה.

שמים סוף לאנרכיה בשוק הטעינה הציבורית לרכב חשמלי? משרד האנרגיה יגיש בקרוב רפורמה לאסדרת הענף מ־2026 - לפי מודל אירופי

משרד האנרגיה נערך לבצע אסדרה מקיפה בשוק הטעינה הציבורי לרכב חשמלי בישראל, שכולל כיום למעלה מ-15 שחקניות שונות. הרפורמה, שאמורה להיכנס לתוקף ב-2026, תאמץ מודל דומה לזה שמיושם באירופה מתחילת 2024, ותחייב את השחקניות בשוק לעמוד בקריטריונים קבועים של שקיפות מחירים, סליקה ואפשרות של לקוחות שונים "לנדוד" בין חברות שונות באמצעות אפליקציה משותפת לכל החברות. הסוגיה האחרונה אף הועלתה החודש במסגרת הצעת חוק של חבר הכנסת ארז מלול.

במקביל פרסמה השבוע רשות החשמל קול קורא לאסדרה חוקית של הפעלת עמדות טעינה ציבוריות, באמצעות מתן רישיונות אספקה. הרישיון יינתן לתקופה של חמש שנים, והחברות שיקבלו רישיון כזה, יידרשו בין השאר לספק קצב טעינה של 50 קילוואט לפחות; לשמור על שקיפות במנגנון המחירים הקבועים והמשתנים, כולל פרסום ציבורי של מנגנון עדכון מחירי הטעינה, אמצעי תשלום אפשריים, עדכונים על זמינות העמדה וסוג הטעינה; לאפשר תשלום על ידי מגוון אמצעי תשלום, ולא באמצעות אפליקציה ייעודית כפי שנהוג יום; לעמוד בכללי אבטחת מאגרי מידע והנחיות הגנת סייבר ועוד. על פי הערכות הרפורמה תביא לתהליך מואץ של מיזוגים בענף.

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%