גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מאלץ את קנדה לשאול מיהי בכלל ומדוע היא קיימת

נשיא ארה"ב הנבחר רוצה מיזוג, ומאיים לאכוף אותו "באמצעים כלכליים" ● נושאי כליו מייעצים לקנדה לזנק אל זרועותיו ● "האם תימצא די פטריוטיות בקנדה כדי להתנגד לטראמפ?", שואל עיתון אחד. לא פשוט, מפני שרק 34% אומרים שהם "גאים להיות קנדים"

ראש ממשלת קנדה הפורש, ג'סטין טרודו ונשיא ארה''ב הנבחר, דונלד טראמפ / צילום: ap, Frank Augstein
ראש ממשלת קנדה הפורש, ג'סטין טרודו ונשיא ארה''ב הנבחר, דונלד טראמפ / צילום: ap, Frank Augstein

משהו לא רגיל מתרחש בקנדה בימים האלה: מימין ומשמאל בוקעות קריאות להתגייסות פטריוטית. הסיבה היא ההתקפה עוצרת הנשימה של דונלד טראמפ על עצם קיומה של הקונפדרציה הקנדית ורצונו למזג אותה עם ארה"ב. 

טראמפ מאיים לכבוש את גרינלנד, דנמרק שולחת מסרים מפייסים
כותרות העיתונים | המהפך של לבנון: "חיזבאללה יתחיל לשלם את המחיר"

ימין ושמאל בקנדה מוקיעים את הנשיא המיועד, ומוציאים גזרה שווה בינו לפוטין ולרודנים הפשיסטים באירופה לפני מאה שנה.

את הקריאה הוא השמיע בפעם הראשונה ב־3 בדצמבר, במהלך פגישה עם ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו. התגובה המיידית היתה צחקוק, או לכל היותר צחקוק עצבני. זה טראמפ, הסבירו המצחקקים, איש הנוטה להפרזות תיאטרליות. הוא רק הקניט את טרודו, הצעיר ממנו ב־25 שנה. מעולם לא שררה חיבה ביניהם. ראש הממשלה של חבל אלברטה הגיבה בצחוק רם. "זו בדיחה", היא הסבירה.

איש לא חושב עוד כך. עיתונים קנדיים, ממונטריאול דוברת הצרפתית, דרך טורונטו ואוטווה וגמור באדמונטון, פרסמו בראש עמודיהם הראשונים שתי מלים: "לא בדיחה". עיתון צרפתי במונטריאול כתב, באנגלית, Oh, God!, והוסיף בצרפתית, "טראמפ רציני".

"סטאר" של טורונטו כתב ביום ה' כי "חלפה הבדיחה. הממשלה המרכזית מאותתת שהיא מתייחסת אל איומי טראמפ ברצינות… דיבוריו האחרונים, הקיצוניים ביותר, על מחיקת ריבונותה של קנדה ליכדו את שורות הממשלה".

העיתונים בקנדה מזהירים: טראמפ רציני, תאהבו את קנדה או שתאבדו אותה צילומים: מתוך שערי קלגרי סאן, לה ז'ורנל דה מונטריאול

"צבי בלוע הארי"

ליכוד שורות אינו עניין של מה בכך. המשבר הזה מתרחש בזמן הגרוע ביותר. בתחילת השבוע, ראש הממשלה טרודו הודיע על רצונו להתפטר. הוא הפך בזה, בעצם, לראש ממשלת מעבר עד שמפלגת השלטון הליברלית תבחר את יורשו, בסוף מרץ. על פי בקשתו, המושלת הכללית של קנדה (נציגה נומינלית של הכתר הבריטי, שוות ערך של נשיא בדמוקרטיה פרלמנטרית) השעתה את הפרלמנט.

פרשן ימני כתב, כי מעמדה של קנדה לעומת טראמפ דומה לזה של צבי, המנסה לשאת ולתת עם אריה טורף בשעה שראשו כבר נמצא בתוך לועו.

טרודו, מקץ תשע שנות שלטון, התרוקן כמעט מכל כוח ומכל השפעה. ערב התפטרותו, סקר דעת קהל אחד העניק רק 16% למפלגתו. הבחירות צריכות להיערך השנה. בקנדה, עם שיטת בחירות אישית, שבה מנצח הוא זה המגיע ראשון בכל מחוז, גם ללא רוב, שיעור כזה עשוי לכווץ את המפלגה לממדי סיעה קטנטנה בפרלמנט.

טרודו מעולם לא עורר את הרושם של עודף משקל, אבל בשנה האחרונה הוא נעשה קל כנוצה. מרד בתוך ממשלתו הוא שהפיל אותו. המרד היה תוצאה ישירה של איומי טראמפ להטיל מכסים כבדים על יבוא מקנדה. ב־2023, סך כל היצוא הקנדי עמד על 717 מיליארד דולר, ושלושה רבעים ממנו היו מיועדים לארה"ב. פגיעת מכסים אמריקאיים בכלכלת קנדה תהא אנושה.

ויכוח ניטש בין ראש הממשלה לסגניתו על אופן הפעולה. הסגנית, קריסטיה פרילנד, שהיתה גם שרת האוצר, התפטרה, גינתה את טרודו, והודיעה שתתמודד על ירושתו. טרודו היסס במשך כמעט חודש, ומתח את עצבי קנדה בימי החגים של סוף השנה. לבסוף, ב־7 בינואר, הודיע שיפרוש. בזמנים כתיקונם קנדה היתה יכולה להסתדר גם בלי ממשלה, לפחות לזמן מה. אבל פתאום הזמנים חדלו להיות כתיקונם.

ערב התפטרותו של טרודו, טראמפ ירה בליסטראות. הוא הכריז, כי בדעתו להכריח את קנדה "באמצעים כלכליים" להתאחד עם ארה"ב. לא, הוא לא ישלח צבא, אבל הוא יעניש את קנדה בחומרה על סירובה. בו בזמן, מגיש בכיר ברשת פוקס קרא ל"מיזוג" מרצון, ואם קנדה תסרב, ל"השתלטות עוינת", כמו היו הדברים אמורים בהחלפת בעלויות על תאגיד מסחרי. ציר קונגרס רפובליקאי מטקסס הכריז, ש"כבוד הוא לקנדה" שהנשיא המיועד רוצה לספח אותה.

"אין זהות בסיסית"

הקנדים אינם ידועים בלהט פטריוטי. מכון של סקרי דעת קהל, אנגוס ריד, מראה כי לפני 40 שנה, כמעט 80% מהנסקרים אמרו שהם "גאים להיות קנדים". השיעור הזה פחת עכשיו ל־34%. האם זה אומר שהם מתביישים להיות קנדים? לאו דווקא. בארץ ליברלית כקנדה, שהיא רבת קהילות אתניות, גזעים ולשונות, זהות לאומית מעוררת אי־נוחות.

בשבוע הראשון של שלטונו, לפני תשע שנים, ראש הממשלה טרודו אמר ל"ניו יורק טיימס", כי קנדה הופכת ל"מדינה ממין חדש", המוגדרת לא על יסוד ההיסטוריה האירופית של מייסדיה אלא על יסוד הצירוף של כל מהגריה. "אין זהות בסיסית, אין אופי מרכזי (mainstream). יש ערכים משותפים - פתיחות, כבוד, חמלה, רצון לעבוד קשה, לעמוד זה לצד זה, לשאוף לשוויון ולצדק. התכונות האלה הן ההופכות אותנו למדינה הפוסט־לאומית הראשונה".

במאי 2023, טרודו עורר מורת רוח ניכרת כאשר הורה להשמיט שורה של סמלים לאומיים מדפי הדרכון הקנדי, לכאורה כדי להגן על הדרכון מפני זיוף. מבקריו, בדרך כלל מימין, אמרו שהוא ניצל את ההזדמנות כדי למחוק את הזיכרון ההיסטורי של קנדה. אחד מהם כתב, "אנחנו שרויים בסכנה של ממש אם מי שנבחר לעמוד בראש ממשלתנו לא בא להגנת ארצנו, ותחת זאת פועל בגלוי להפחית את תחושת הערך העצמי שלנו ואת גאוותנו, מבית ומחוץ".

קנדה, צריך לומר, נולדה כמעט כתאונה היסטורית, ב־1867. ארה"ב עתה זה נחלצה ממלחמת אזרחים איומה, כאשר הבריטים החליטו לכונן את "הקונפדרציה הקנדית", ולהעניק לה שלטון עצמי. הגבול בין ארה"ב לקנדה היה יכול להימחק שנים קודם. ארה"ב סיפחה חצי ממקסיקו באמצע המאה ה־19. היא יכלה לספח גם חצי מקנדה. יד המקרה סיכלה אפשרות כזאת. רוב הגבולות המדיניים בעולם קשורים ביד המקרה. הם התקבלו, לפעמים בחריקת שיניים או במשיכת כתפיים, לטובת תקינות הסדר של היחסים הבינלאומיים.

מפעם לפעם, אמריקאים וקנדים השתעשעו בנוסחאות של היסטוריה חלופית, שבה איחוד ענקי משתרע מאלסקה בפאתי צפון מערב עד פלורידה בדרום מזרח. היתרונות הכלכליים והאסטרטגיים שאיחוד כזה היה מניב הם פנטסטיים לחלוטין. ארה"ב המורחבת תהיה מעצמת־על־על, עם משאבים קרקעיים ומינרליים שאין להם שיעור.

אבל זה לא יקרה. הפקרות הרטוריקה של טראמפ מעוררת כיסופים פטריוטיים, שלא נראו דוגמתם מאז ימי השיא של מלחמת העולם השנייה, כאשר קנדים חירפו את נפשם בשדות הקטל של אירופה. עיתון אחד בעיר קלגרי, בחבל אלברטה, הכריז ביום ה' בעמודו הראשון, "לאהוב אותה, או לאבד אותה", את קנדה, זאת אומרת. "האם קנדה תוכל לאזור די פטריוטיות כדי להתנגד לטראמפ?" הוא שאל.

אל נכון מבלי להתכוון, הנשיא המיועד עוזר לקנדים להתרכז בתשובה על שאלה שבעיני ג'סטין טרודו לא היה אפילו מקום להציג: למה קנדה? 

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת