גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך משתנה עולם הפודקאסטים הישראלי: פחות מאזינים ברכב, ויותר צופים בבית

השנה נרשמה האטה בפרסום בפודקאסטים, שהתקשו לממש את הפוטנציאל למרות הגידול בהאזנה ובצפייה ● דרור גנות וכפיר נוח, בעלי ADIO המתמחה בשיווק דיגיטלי באודיו, מציגים את מנועי הצמיחה ל–2025: צילומי אולפן, Podfluencers, אירועים חיים וחסות שנותן המגיש

דרור גנות וכפיר נוח, מייסדי ADIO / צילום: ליאת מנדל
דרור גנות וכפיר נוח, מייסדי ADIO / צילום: ליאת מנדל

בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים מגלים את עולם הפודקאסטים. אבל בעוד שבתחילת הדרך היה מדובר בעיקר בהאזנה בזמן נהיגה או ריצה, היום כבר מדובר קודם כל בצפייה בבית (הרכב רק במקום השני) על חשבון הטלוויזיה - מה שמשנה את כל כללי המשחק עבור התחום הצעיר הזה, ועבור המתחרים שלו במרחבי הפרסום הדיגיטלי. ואגב, מדובר במגמה עולמית.

רשת בת 80 שנה מחפשת חילוץ מהמשבר. ומוכנה לשלם 100 מיליון דולר
סיכום שנה בפרסומות: האהובות, הזכורות והמשרדים שהצטיינו

כדי להבין במה מדובר, צריך להסתכל על המספרים והנתונים. בישראל פועלים היום כמה אלפי פודקאסטים, שמאות מהם שייכים לחברות מסחריות. מסקר חדש שערכו בחברת ADIO של דרור גנות וכפיר נוח, מהחברות הבולטות בישראל בשיווק דיגיטלי באודיו, נושאי ההאזנה המועדפים על ישראלים הם מוזיקה, חדשות ואקטואליה, פוליטיקה, בידור ולייף סטייל, בריאות וניו-אייג', ובמקום האחרון - ספורט.

רוב ההאזנה מתקיימת בבוקר ובערב. כ-75% מאזינים לפחות פעמיים בשבוע. האמצעי הפופולרי ביותר להאזנה הוא הטלפון הנייד, ולאחר מכן מסך הרכב והמחשב האישי. פלטפורמות ההאזנה המובילות הן יוטיוב וספוטיפיי. כ-60% מהמאזינים זוכרים את הפרסומות בפודקאסטים. קטגוריות הפרסום הזכורות ביותר הן בנקאות, ביטוח, אקדמיה, מוצרי חשמל, מזון ומשקאות ומוצרי טיפוח.

"שנה קשוחה לתעשייה"

לכאורה, התחום נשמע מבטיח מאוד. אלא שאחרי כמה שנים של מגמת עלייה, השנה נרשמה האטה בקצב הפרסום בפודקאסטים - או כמו שגנות מכנה זאת, "הוא עדיין לא מצליח לממש את הפוטנציאל שלו". התוצאה היא שחלקם לא שורדים לאורך זמן.

"השנה האחרונה הייתה קשוחה לתעשיית הפודקאסטים העצמאים בישראל", מסביר גנות. "קודם כל, קיימת שמרנות בשוק הפרסום, ובמיוחד במלחמה, הרבה מפרסמים חיפשו מרחב מוגן. יותר קל להם לפרסם באזורי תוכן קלילים כמו תרבות ובידור, מאשר בתוכן 'קשה'.

"הסיבה השנייה היא שאין מספיק הסדרה של הנתונים. האקסל סופג הכול, וכשאי אפשר לתקף דברים, יש ירידה בהכנסות. סיבה שלישית ומשמעותית היא שלא ניתן לבסס את המודל הכלכלי על חסויות ופרסום בתוכן בלבד, ולא לכל שחקן בשוק הפודקאסט יש רוח יזמית כדי לעשות יותר מזה. להפיק את 20 הפרקים הראשונים זה און דה גו, עם הפרק ה-79 זה כבר קשה יותר".

לשפר את המוניטיזציה

גנות ונוח הקימו את ADIO ב-2012, ולחברה יש שותפות עסקית בלעדית עם ספוטיפיי. בארבע השנים האחרונות היא מפעילה את רשת הפודקאסטים אודיותר, שכוללת בין היתר את יוצרי התוכן ליאל אלי, מתן פרץ ורז ספני, ומגיעה לכ-5 מיליון האזנות בחודש.

השניים מונים ארבע מגמות בעולם הפודקאסטים שיתעצמו בשנה הקרובה: צמיחה מהירה של תחום הווידאו, התפתחות ה-Podfluencers, התרחבות לאירועים חיים, ופרסום בקולו של המגיש. המגמות האלה מרמזות גם על המוניטיזציה של התחום.

המגמה הבולטת ביותר היא צילום אולפני הפודקאסטים. ב-2024 נרשם בעולם זינוק של 39% בצפייה בפודקאסטים, בעיקר בקרב דור ה-Z, וגם בישראל נרשמה עלייה. לכאן נכנס שוק הפרסום בווידאו, שכולל לא רק פרסומות מצולמות אלא גם קידום מוצרים באולפן. לפי גנות, בעתיד הפודקאסטים ישודרו גם בערוצי טלוויזיה, ושם ניתן יהיה לשלב פרסומות כמקבצי פרסום במודל CTV.

הפוד-פלואנסרים הם משפיענים שהפודקאסט מהווה חלק בלתי נפרד מהפורטופליו הדיגיטלי שלהם. "בסקר של ספוטיפיי, 63% אמרו שהם סומכים על מגיש הפודקאסט יותר ממשפיען 'רגיל'. זה קורה כי יש שם מעורבות מאוד גבוהה. לכן אנחנו לוקחים משפיענים קיימים, ומביאים אותם אלינו. ליאל אלי, למשל, היא יוצאת תוכן מדהימה שהפוד הוא הרדיו הפרטי שלה, ויש בו יותר עומק מסטורי", אומר גנות.

"אירועים חיים מתאימים לפודקאסטים עם קהילות חזקות. אנחנו מקיימים אירועים באולמות של 300-500 צופים שהם חלק מהקהילה, ופודקאסטרים מצליחים לייצר מזה הכנסות. אגב, המפגש מוקלט ומצולם, והופך לפרק בפני עצמו. ב-2025 נפתח הרבה מפגשים כאלה עם חסויות, ואולי עם קהל יותר גדול. מנגד, אי אפשר לעשות את זה כל שבוע. אולי אחת לחודש או רבעון".

המגמה האחרונה היא כאמור פרסום בקולו של המגיש. "לפעמים 900 איש מוכנים לשלם 120 שקל כדי לבוא למפגש עם הפודקאסטר, אז גם פרסומת בקול שלו היא מוערכת", אומר נוח. גנות מחזק: "זה עובד כי יש הפרסום מותאם לקהילה קיימת, שמתאפיינת ברמת מעורבות וקשב מאוד גבוהה. אין צורך בפרסום סמוי, כי כל המחקרים מראים שהמאזינים אוהבים שהמנחה של הפודקאסט מרוויח ממנו כסף. במחקר של Acast ו-OMD מצאו שהשימוש בפרסום בקולו של הפודקאסטר מספק פי 4.9 החזר על ההשקעה, מה שהופך אותו לאחד מערוצי המדיה הרווחיים ביותר מבחינת אפקטיביות".

הנדל"ן עדיין בחוץ

המודל הכלכלי והטכנולוגי של ADIO מבוסס על הטמעת מערכות פרסום דינמיות בפרקים חדשים ובקטלוג הקיים. "המשמעות של מערכת פרסום דינמית היא שאנחנו בודקים היכן אתה ממוקם, לאיזה סוג של תוכן אתה מאזין ובאיזו שעה ביום, ואז שרת הפרסום שלנו מתאים לך פרסומות", מסביר נוח. "באותו זמן, שני אנשים ישמעו פרסומות שונות". התמחור עומד על 20-25 אלף שקל לחסות בפרק של פודקאסט מצליח (מעל 30 אלף האזנות), ותקציב ממוצע עומד על 100 אלף שקל.

"החברה שלנו צומחת ב-30% משנה לשנה, כי מפרסמים מחפשים פלטפורמות של מגע יומיומי עם הקהלים שלהם, ואצלנו הפלטפורמות מאוד פרסונליות", מסביר גנות. "לא מדובר במקבצים ארוכים, שטח הפרסום קטן - לרוב הפודקאסטים אין אפילו שלוש פרסומות - אבל אי אפשר לדלג עליו, כלומר שומעים את הפרסומת בוודאות. בנוסף, אנחנו מודדים את ההאזנה, מה שמאפשר לשנות קריאייטיב תוך כדי תנועה".

למרות הצמיחה בתחום, לא כל השחקנים הגדולים נכנסו אליו. "יש מפרסמים בודדים בשוק שלא עובדים איתנו", מציין גנות. "מי שלא חזק בפודקאסטים, אלה ענפי הנדל"ן, העיצוב, האוכל והרכב - למרות ששם זה לכאורה הכי מתאים, כי מאזינים בזמן נהיגה. אבל אני חושב שעכשיו, כשהתחום כולל הרבה וידאו שגם יוצא לסושיאל, אולי זה ישתנה".

בימים אלה משיקים ב-ADIO את מה שאמור להוות מנוע צמיחה חדש: Zerem, רשת פרסום אודיו דיגיטלית לחברה החרדית, בשיתוף עם קבוצת מיקי ברזל (חדרי חרדים). המטרה: לגייס מפרסמים שמעוניינים להגיע לקהל שמהווה 14%מהאוכלוסייה.

"גילינו שבחברה החרדית יש הרבה יותר דקות האזנה מאשר במגזר הכללי", אומר נוח. "זה הגיוני, כי המדיום הנפוץ ביותר הוא אודיופוני - תחנות רדיו, ערוץ מורשת, פודקאסטים וקווים של האזנה ל-IVR (מענה קולי אינטראקטיבי). עכשיו אנחנו מריצים פיילוט עם אנשי קריאייטיב מהעולם החרדי. יש פחות תגובות שליליות ממה שחשבנו".

למעשה, זרם מחוברת לכל גופי השידור המובילים בחברה החרדית בתחום האודיו, הרדיו והפודקאסטים, ומציעה תשדירי פרסום באורך של עד 30 שניות בתחילת האזנה, ללא יכולת דילוג. חבילות הפרסום המטורגטות מתומחרות ב-20-50 אלף שקל. "אנחנו מציעים למפרסמים לקנות בנק חשיפות כדי שיטעמו את המדיה החדשה, ומאמינים שזה יצמח בהתאם לביקוש", מסביר גנות.

הצעד הבא הוא פודקאסטים בערבית. "בחברה הערבית אין לה הרבה תחנות רדיו, ולכן לדעתנו חלק מהמינויים העתידיים יגיעו משם. כשאנחנו מסתכלים על שוק הסטרימינג, זה לגמרי מנוע צמיחה".

מה יהיה האתגר הגדול ב-2025?
נוח: "להגדיל את התקציבים ממשרדי הפרסום, על חשבון האופליין. אבל אני גם מאמין שהעוגה תגדל".

גנות: "לדעתי זה דווקא יהיה על חשבון תקציבי הדיגיטל. הפוד-פלואנסרים יגיעו ליותר עיניים ואוזניים בכל ממשק ובכל ערוץ".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב