גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגזרה החדשה שנחתה על תושבי שתי הערים הגדולות

רשויות רבות לא הסתפקו בעלייה הארצית הגורפת של הארנונה, והקפיצו את החיובים של מאות אלפי משקי בית ● בירושלים ובתל אביב ההתייקרויות מגיעות לעשרות אחוזים, ויש גם תושבים שהתעריף שלהם יותר מהוכפל ● בין הגורמים: שינויים בסיווגים ותוספת למימון המטרו

הארנונה עולה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
הארנונה עולה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שנת 2025 נפתחה עם שורת גזרות, ואחת המורגשות שבהן היא העלייה בארנונה. מלבד תוספת כלל־ארצית חריגה בשיעור 5.29%, שורת רשויות הגישו בקשות העלאה חריגות. מדוע דווקא עכשיו?

רוצים להשקיע בדירה שנמצאת בבניין לפני התחדשות עירונית? 7 הכללים שצריך להכיר
פרשנות | הריבית עולה, המינוף מוגזם: משבר הנדל"ן המסחרי בארה"ב עלול להתפשט ב-2025 גם לשוק המגורים

אם נסתכל על הדברים "מלמעלה", נוכל לשים את האצבע על שלושה גורמים מרכזיים. הראשון הוא כמובן אותו עדכון אוטומטי של תעריף הארנונה, הקשור בין היתר לעליית מדד המחירים לצרכן בשנה החולפת. שיעור העלייה (5.29%) הוא מהגבוהים אי פעם, ותקף על כל סיווגי הארנונה ולכל המשלמים. התוספת הזו עשויה להגיע לעשרות ואף מאות שקלים בשנה.

הגורם השני הוא האפשרות שהעניק משרד הפנים לעיריות לעדכן את שיעור הארנונה של 2024 באופן רטרואקטיבי וחריג, בשל העובדה שלא יכלו לעדכן אותו בזמן בשל הבחירות והמלחמה המתמשכות. הגורם השלישי הוא שינויים בחוק הנוגעים ישירות לתקציבי הרשויות, כדוגמת קרן הארנונה ודמי ההשתתפות במימון המטרו. כל אלו יחד הביאו לעלייה משמעותית השנה בארנונה בכל הארץ, ובייחוד בערים מסוימות.

תל אביב־יפו "מככבת"

כאמור, העלייה בארנונה הורגשה באופן רוחבי בכל היישובים בישראל, אך יש רשויות שבולטות מעל כולן - הראשונה שבהן היא תל אביב־יפו, שבה שיעור ההעלאה המרבי עומד על כ־35%.

בנייה ישנה וחדשה בתל אביב / צילום: בר לביא

הסיבה לכך שדווקא בעיר הלבנה העלייה משמעותית כל כך נובעת משילוב של כל שלושת הגורמים שציינו לעיל: בנוסף לעדכון האוטומטי הכלל ארצי, ביקשה העירייה עדכון של שיעורי הארנונה במבני מגורים בשל חוסר אחידות בתעריפים בין מבנים חדשים למבנים ישנים. השינוי הזה מגוון, ומתחיל מתוספת של 0.25% ומגיע עד לתוספת של 34.99%. נציין שבמסגרת שינוי זה, ככל שהשינוי גדול יותר, כך הוא נוגע לפחות בעלי דירות. שינוי נוסף הוא העלאה גורפת של התעריף לכל בנייני המגורים בעיר, בתור דמי השתתפות במימון המטרו. תל אביב־יפו בחרה להעלות את הארנונה בשיעור הגבוה ביותר שניתן מבחינה זו, 3.5%.

אגב, עיריית תל אביב־יפו ביקשה העלאה בארנונה גם בתעריפים לשימושים שאינם למגורים (בצפון העיר בלבד), בין 11.19% ל־38.24%. יש לציין כי העירייה זוכה לתקבולים משמעותיים מגביית מסי הארנונה מדי שנה: בשנת 2022, לדוגמה, כלל הכנסותיה מארנונה הגיעו לכ־3.6 מיליארד שקל, לפי הלמ"ס.

נדגיש כי קיים שוני משמעותי בין גובה ההתייקרות בהתאם לאזורים מסוימים, ותק הבניין וגודל הדירה, אך דוגמה אחת מספרת חלק מהסיפור. דיירים בדירת 62 מ"ר בדרום ת"א שילמו עד כה חשבון דו חודשי של 467 שקל. בתלוש הגבייה לינואר-פברואר 2025 הסכום קפץ ל-631 שקל.

העלאה לבניינים חדשים

אחת הערים הבולטות הנוספות מבחינה זו היא ירושלים, וזאת בעיקר בשל מהלך חדש שנקטה: העלאת הארנונה בבניינים חדשים שנבנו מתחילת שנת 2020, העלאה שנכנסה לתוקף עם כניסת השנה החדשה.

בעירייה ציינו בבקשה למשרד הפנים לאשר את החריגה בארנונה, כי "העיר נמצאת בתנופת בנייה משמעותית, מצב המייצר מציאות שבה בבניינים חדשים ישולמו תעריפי הארנונה לפי סיווג האזור הקיים, שאינו בהלימה למצב הסוציו־אקונומי של מבקשי המגורים". לכן היא מבקשת את ההעלאה, אשר מתבטאת בפועל בעלייה שבין 10.06% ל־132.25% בתעריף הארנונה למ"ר (אם כי ישנם בניינים שבהם לא תהיה עלייה כלל).

רחוב בן יהודה בירושלים. עד שנת 2025 יתווספו 20־30 אלף מ"ר של שטחי מסחר למרכז העיר / צילום: Shutterstock

כך, בניינים המסווגים בסיווג 2, קרי "בניין שבו דירה אחת או יותר הבנוי אבן, בטון או בלוקים" ונמצאים באזור ד' (בין היתר - בעיר העתיקה, בגבעת שאול, בליפתא, בעין כרם ובנווה יעקב) הם שחווים את העלייה המשמעותית ביותר, של כ־132%. עם זאת, יש לציין כי התעריף בבניינים אלו לפני כניסת 2025 היה נמוך מאוד, ולאחר העדכון הוא יעמוד על 45.61 שקל למ"ר.

התייקרויות גם בדרום

באילו ערים נוספות נרשמה עלייה משמעותית? באשקלון עלה תעריף הארנונה למגורים ב־7.5% (כולל העדכון האוטומטי, קרי תוספת של 2.21% עליו) ב־2025, זאת בהמשך לעלייה של 7.5% בשנת 2024. כך, תעריף הארנונה למגורים עלה בעיר בשנתיים ב־15%. בעירייה מסבירים זאת בכך ש"תעריפי הארנונה לנכסים למגורים נמוכים משמעותית לעומת רשויות אחרות". העלאה דומה קרתה לגבי נכסים בעיר המשמשים לאחסון. במשרדים עד 150 מ"ר דווקא ביקשה העירייה שלא להעלות את התעריף כלל, גם לא בשיעור העדכון האוטומטי, בשנתיים האחרונות.

בבאר שבע הוחלט על העלאה גורפת לכלל הסיווגים ב־2.5%, מעבר לשיעור העדכון האוטומטי - קרי העלאה של 7.79% בסך הכול. לצד זה, העירייה קבעה כי בחמש השנים הבאות יועלו תעריפי הארנונה במרכזים המסחריים הגדולים שלאורך דרך אליהו נאוי בעיר: לעסקים בשטח של עד 100 מ"ר תועלה הארנונה ב־5.56% בכל שנה, ולעסקים בשטח של יותר מ־100 מ"ר יועלה התעריף ב־3.34% בכל שנה.

באשדוד הוחלט על העלאה גורפת של כלל הסיווגים ב־1.71%, כך שבתוספת העדכון האוטומטי מדובר על עלייה של 7%, רוחבית בכל העיר. עוד ביקשה העירייה עדכון חריג של 2.5% נוספים בכל שנה בין השנים 2026־2028, אך ששיעור העלייה לא יהיה גבוה מ־5% בתוספת העדכון האוטומטי. "אשדוד לא ביצעה העלאה גורפת יותר מ־25 שנים", הסבירה העירייה, והוסיפה כי "בעקבות החלטת הממשלה על הקמת קרן ארנונה, אמורה עיריית אשדוד להפריש מהכנסותיה בשנה זו ובשנים הקרובות סכומים ניכרים לקרן".

בהרצליה הוחלט על העלאה גורפת של תעריפי הארנונה למגורים ב־1.15% נוסף על העדכון האוטומטי, קרי עלייה של 6.44% בסך הכול. הסיבה לכך היא דמי ההשתתפות במימון המטרו. ברמת גן גם כן מסבירים כי ההשתתפות במימון המטרו מביאה לעלייה בתעריפי הארנונה למגורים, וביצעה העלאה גורפת של 1.16% בסיווג זה. העירייה גם מעלה ב־7.5% (כולל שיעור העדכון האוטומטי) את תעריף הארנונה למשרדים, לשירותים ולמסחר בבורסה, בקריית קריניצי ובתל השומר. ברמלה הוחלט על העלאה של 9.5% בתעריפי הארנונה למגורים בשנת 2025, כולל שיעור העדכון האוטומטי, והעלאה של 7.5% בתעריפי הארנונה שלא למגורים, כולל שיעור העדכון. "לרשויות אין ברירה אלא להשית את צמצום הגירעון באמצעות הגדלת ההכנסות מהציבור", נכתב בבקשת העירייה להעלאת התעריפים.

נציין גם רשויות שלא הגישו בקשות חריגות להעלאת תעריפי הארנונה, נוסף על העדכון האוטומטי: בחיפה הוחלט על העלאה חריגה רק לתחנות דלק ולמפעלי זיקוק, ייצור דשנים וכימיקלים, בשיעור של 10.55%. ערים בולטות שלא הגישו כלל בקשות חריגות: פתח תקווה, ראשון לציון, קריית אונו, נתניה ונתיבות. 

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-3%, מדד הבנייה עולה בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מצורי שסטוביץ' על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ' בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן