גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המינוי של נדב ארגמן יקפיץ את החברה הביטחונית הזו?

חברת הטכנולוגיה הביטחונית קוגנייט עוסקת בשניים מהתחומים הלוהטים בוול סטריט - AI ותעשייה ביטחונית ● ולמרות זאת, המניה נחתכה ב־70% מאז התחילה להיסחר ● האם מינוי ראש השב"כ לשעבר ליועץ בחברה יביא תפנית?

נדב ארגמן / צילום: עמוס בן גרשום/לע''מ
נדב ארגמן / צילום: עמוס בן גרשום/לע''מ

בשבוע שעבר הפתיעה חברת הטכנולוגיה הביטחונית קוגנייט כשהודיעה על מינויו של נדב ארגמן, לשעבר ראש השב"כ, כיועץ בכיר לחברה. בקוגנייט מצפים מארגמן שימנף את המומחיות שלו, יתרום תובנות תפעוליות, יסייע עם קשרים ויקדם את פעילות החברה.

העסקה התמוהה שמחקה כחצי מיליארד שקל משווי השוק של הבורסה בתל אביב
"מגמה נדירה ומדאיגה": הנתון שמאיים על העליות בוול סטריט

ארגמן כיהן כראש השב"כ בשנים 2016-2021, ומנכ"ל קוגנייט אלעד שרון מסר עם מינויו של ארגמן כי "ההבנה העמוקה של נדב ומסירותו למניעת פשיעה וטרור הופכת אותו לתוספת יקרת ערך לצוות שלנו". ארגמן מצידו מסר כי קוגנייט נמצאת בחזית החדשנות של פתרונות מודיעין, בתקופה בה המאבק בטרור ובפשיעה דורש את הטכנולוגיה המתקדמת והמותאמת ביותר.

מי זו קוגנייט ומה יעשה לה צירופו של ארגמן?

החברה מהרצליה מגדירה את עצמה כמובילה עולמית בתחום התוכנה לניתוח חקירות, עבור גופים ממשלתיים וארגונים בתחום הביטחוני. היא מפתחת טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית. לפי קוגנייט, התוכנה שלה נועדה לעזור ללקוחות להאיץ תהליכי חקירות ולשפר את האפקטיביות שלהן ושל תהליכי קבלת החלטות. בחברה מציינים כי מאות לקוחות מסתמכים על הפתרונות שלה כדי להפיק מהם תובנות שבעזרתן הם מזהים, מנטרלים ומתמודדים עם איומים על הביטחון הלאומי, פעולות טרור ופלילים. לפי הערכות, אחרי 7 באוקטובר גם צה"ל החל לרכוש מערכות של קוגנייט ונמנה עם לקוחותיה.

עד לפני 4 שנים קוגנייט הייתה פעילות בתוך חברת ורינט, אך אז הוחלט בוורינט לפצל אותה לחברה עצמאית. זאת, בעקבות לחץ מצד בעלי המניות בוורינט לפצל את הפעילות הביטחונית שלה, קצת בדומה למהלך מוצלח שעשתה קודם לכן נייס (אגב, ורינט עצמה פוצלה ב־2013 מחברת הטכנולוגיה קומברס).

מנכ"ל קוגנייט מאז הפיצול הוא אלעד שרון, שהגיע אליה עוד כשהייתה חלק מוורינט ב־1997 וכיהן בתפקידים בכירים שונים. נכון לינואר 2024, החברה העסיקה 1,613 עובדים (ירידה לעומת מעל 2,000 שנתיים קודם לכן), כאשר 52% מהם מועסקים בישראל.

פלנטיר הישראלית, רק עם הרבה פחות הייפ

יש מי שמשווה את קוגנייט לפלנטיר - אחת מהמניות הלוהטות בוול סטריט בשנה החולפת. פלנטיר, בניהולו של המייסד אלכס קארפ, מפתחת תוכנות לאנליטיקה של ביג דאטה ובין היתר היא פונה לסוכנויות ביטחון וצבאות בעולם, בדגש על ארה"ב. קוגנייט הקטנה ממנה משמעותית פונה גם היא לפלח שוק דומה, אם כי היא פעילה בעיקר מחוץ לארה"ב - לפי דוחותיה בשנת הכספים 2024, מעל חצי מהכנסותיה היו באזור EMEA (אירופה, המזה"ת ואפריקה).

שוני נוסף בין החברות הוא כמובן הגודל והתמחור: פלנטיר נסחרת בשווי 153 מיליארד דולר, המשקף מכפיל מכירות של 61, לאחר זינוק של 340% במניה בשנה שעברה. קוגנייט, לעומתה, מסתפקת בשווי של 628 מיליון דולר ובמכפיל מכירות צנוע של 1.8, לאחר עלייה של 34% בלבד ב-2024 - עשירית מעליית מניית פלנטיר.

בשוק מעריכים שארגמן יסייע לקוגנייט בפתיחת דלתות וביצירת חיבורים ללקוחות פוטנציאליים חדשים, ובמקביל, מקווים לראות כניסה משמעותית יותר של החברה לשוק האמריקאי ששם נמצאים התקציבים הגדולים. קוגנייט זכתה לאחרונה במספר חוזים משמעותיים, בהם הזמנת המשך מסוכנות ב־EMEA ב־20 מיליון דולר וחוזה לשמירת גבולות עם סוכנות באסיה־פסיפיק ב־10 מיליון דולר.

גם בארה"ב, סביר להניח שהחברה לא תתמודד על חוזי-ענק מול פלנטיר וחברות גדולות אחרות, אך היא תוכל לפנות לחוזים בסדר הגודל הזה ובכך להרחיב את הפעילות שלה באופן משמעותי. לא מן הנמנע, שבחברה בוחנים כיום אפשרות לצרף כיועצים או חברי דירקטוריון גם בכירים מארה"ב, שהיו בתפקידים דומים לשל ארגמן.

מ־1.8 מיליארד דולר ל־630 מיליון

בשלושת הרבעונים הראשונים שהסתיימו בסוף אוקטובר 2024, קוגנייט רשמה הכנסות של 256 מיליון דולר, המשקפות צמיחה של 11.5% לעומת התקופה המקבילה. ההכנסות מתחום הפעילות המרכזי, שירותי תוכנה, צמחו ב־10% ל־135 מיליון דולר, ההכנסות מהתחום הרווחי ביותר לחברה - תוכנה, צמחו ב־7.6% ל־88.4 מיליון דולר וההכנסות משירותים מקצועיים שהם התחום הפחות רווחי צמחו ב־31.7%.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), קוגנייט הפסידה בשלושת הרבעונים הללו 10.8 מיליון דולר, צמצום לעומת 13 מיליון דולר בתקופה המקבילה, ועל בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים, היא עברה מהפסד לרווח נקי של 2.7 מיליון דולר. לפי תחזית החברה, היא תרשום הכנסות שנתיות של כ־349 מיליון דולר, צמיחה של 11%, וה־EBITDA השנתי שלה (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) יצמח כמעט פי 3 ל־26 מיליון דולר.

מאז השפל אליו נפלה מניית קוגנייט לפני קצת יותר משנתיים, אז הגיע השווי שלה לכ־160 מיליון דולר בלבד, המניה עלתה ב־271%. עם זאת, בפרספקטיבה יותר נרחבת, המניה רחוקה מאוד מהרמות בהן התחילה להיסחר אחרי הפיצול מוורינט - אז שווי החברה היה כמעט פי 3 מזה הנוכחי - כ־1.8 מיליארד דולר.

הדשדוש במניה מושך משקיעים אקטיביסטיים

על רקע ביצועי החסר של המניה בשנים האחרונות, קוגנייט משכה אליה משקיעים אקטיביסטיים שביקשו לייצר שינוי בחברה. באוגוסט שעבר קרן ההשקעות הפרטית VBF של בית ההשקעות ווליו בייס הגיעה להחזקה של כ־9.3% בחברה, ביקשה למנות דירקטור מטעמה, התנגדה להארכת כהונת היו"ר ארל שנקס ולאישור חבילת התגמולים למנכ"ל שרון. בסופו של דבר, הדירקטור מטעם VBF לא מונה.

אלעד שרון, מנכ''ל קוגנייט / צילום: אתר החברה

למרות זאת, בקוגנייט הכירו בחלק מהטענות של הקרן וציינו שהם מחויבים לנקוט בצעדים לשיפור הרכב הדירקטוריון ולמתן יותר גילויים. הקרן של ווליו בייס, בניהולם של ויקטור שמריך ועידו נויברגר, רכשה את מניות קוגנייט בשנים האחרונות בתמורה כוללת של כ־38 מיליון דולר בעוד שכיום שווי ההחזקה שלה מתקרב ל־60 מיליון דולר, כך שהיא רושמת רווח "על הנייר" של מעל 20 מיליון דולר מהשקעתה. עוד בעלי עניין בקוגנייט הם גופים מוסדיים אמריקאים, בהם Neuberger Berman שעבר נחשב משקיע אקטיביסטי אך היום הוא אקטיבי. לפי הדיווח האחרון הוא מחזיק ב־5.2% מהחברה.

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש