גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock
אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

השנה החולפת בשוק החיסכון לטווח הבינוני-ארוך הוכיחה פעם נוספת עד כמה תקף המשפט השחוק לפיו "אי-אפשר לתזמן את השווקים". ביום רביעי יפורסמו הנתונים הרשמיים של תשואות הגופים המנהלים קופות גמל וקרנות השתלמות לסיכום שנה שהייתה רוויית דרמות בשווקים. גלובס מסמן מי צפויים להיות מנהלי ההשקעות המצטיינים של 2024.

מנהל ההשקעות: זו הטעות הגדולה שאתם עושים בקרן ההשתלמות
אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת תל אביב

זו הייתה שנה של תהפוכות בצמרת. בסיכום המחצית הראשונה שלה הובילו בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות את טבלת התשואות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, בעוד שאנליסט ומיטב דשדשו באמצע הטבלה.

אלא שבמחצית השנייה התמונה התהפכה ובסיכום 2024 זינקו שני בתי ההשקעות הללו לצמרת טבלת התשואות. מנגד המובילים של המחצית הראשונה מצאו את עצמם באמצע הטבלה.

על פי הערכות בשוק, שנאספו על ידי גלובס, הגופים שהשיגו את התשואות הטובות ביותר במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות בחודש דצמבר הם הפניקס, אנליסט ומנורה מבטחים, עם תשואות של סביב 1%, ואחריהם מיטב ומגדל (0.8%). הגופים שצפויים להיות בתחתית, על פי ההערכות, הם ילין לפידות עם תשואה של כ-0.2% ואלטשולר שחם עם תשואה אפסית בחודש האחרון של השנה.

על פי אותן הערכות, בסיכום השנה מובילים אנליסט, עם תשואה מרשימה של 14.5%, אחריה אינפיניטי הקטנה עם 14.3%, הפניקס עם 14.1% ומיטב עם 13.5%. את המקומות האחרונים בטבלת התשואות השנתית צפויות על פי ההערכות לתפוס חברות הביטוח מגדל עם 12.3%, מנורה עם 12.2% והרחק בתחתית הראל עם 10.9% בלבד. הממוצע השנתי של הקופות עומד על כ-13%, וזאת לעומת תשואה שנתית ממוצעת של 4.8% בעשור האחרון. התשואה החזקה הופכת את 2024 לאחת השנים הטובות ביותר מאז 2010. למעשה, רק 2021 הייתה חזקה יותר עם תשואה של 14.3%. אנליסט הוא כנראה מצטיין התשואות גם בשלוש השנים האחרונות.

מה הוביל למהפך במחצית השנייה?

את התחלפות המקומות בין מנהלי חסכונות הציבור בישראל ופערי התשואות ביניהם, צריך לחלק למספר רבדים. הראשון הוא התנהגות השווקים: לאורך רוב השנה מדדי ת"א פיגרו אחרי וול סטריט בצורה משמעותית, אולם בסיכומה הם מציגים ביצועים טובים יותר, הודות לראלי שהתרחש במחצית השנייה של 2024.

מדדי ת"א זינקו בחודשים האחרונים של השנה הרבה יותר מאלה שמעבר לים, לאחר "מבצע הביפרים" בלבנון וחיסול ראשי ארגוני הטרור חסן נסראללה ויחיא סינוואר - המהלכים שסימנו אולי יותר מכול את הניצחון הצבאי של ישראל על אותם ארגונים. הגופים ששמרו על חשיפה גבוהה לשוק המניות בישראל נהנו מכך במחצית השנייה, ולכן בסופו של דבר האפילו על אלה שהיו חשופים יותר לחו"ל.

את אותה תשואה עודפת אפשר לראות ביתר שאת כשצוללים לתקופות קצרות משנה. כך, במחצית השנייה של השנה מדד ת"א 35 זינק ב-21% (מתוך עלייה של 28.4% בשנה כולה), מדד ת"א 90 ניתר ב-35.4% (אף יותר מהתשואה השנתית כולה שהייתה כ-31%), הבנקים זינקו ב-35% ומדד הנדל"ן טס ב-40%. כל זה בחצי שנה. מנגד, מדדי וול סטריט עלו הרבה פחות באותו הזמן - הנאסד"ק והדאו ג'ונס הוסיפו כ-8.8% ואילו ה-S&P 500 "הסתפק" בעלייה של 7.7%.

בשלושת החודשים האחרונים של השנה (אוקטובר-דצמבר) מדדי ת"א עלו ב-13%-20% ואילו אלה של וול סטריט כמעט דרכו במקום (הדאו ג'ונס עלה ב-0.5%, ה-S&P 500 ב-2.1% ורק הנאסד"ק המשיך לעלות ב-6.1%).

אנליסט חשוף לישראל, אלטשולר בעיקר לחו"ל

על פי ניתוח גלובס את נתוני אתר "גמל נט", בית ההשקעות אנליסט שמר לאורך רוב השנה על חשיפה גבוהה לשוק בישראל, עם יותר מ-60% מהרכיב המנייתי ברוב חודשי השנה (אם כי בתחילתה היא הייתה אף גבוהה יותר). במקביל הגדיל את החשיפה שלו למניות באופן כללי ככל שהשנה התקדמה, מרמה של 44.5% בתחילתה ל-49% בסופה (לא כולל אופציות וחוזים עתידיים), מה שפגע בו בתחילת השנה אך סייע לו מאוד בהמשך, כשהמדדים בתל אביב נתנו תשואה עודפת.

הכוכב השני של השנה החולפת, בית ההשקעות מיטב, שמר לאורך כל השנה על חשיפה לישראל בשיעור של 50% ברכיב המנייתי, ובדומה לאנליסט הגדיל את החשיפה למניות לאורך השנה מרמה של כ-41% בתחילתה ל-45% בסופה (כאמור, לא כולל אופציות וחוזים עתידיים).

באלטשולר שחם, מנגד, החשיפה הנמוכה לישראל בתחילת השנה (32.5% בלבד מהרכיב המנייתי) והחשיפה המנייתית הגבוהה ביחס למתחרים (49%) סייעה לו מאוד לבלוט בתחילת השנה. אך ברגע שהשוק הישראלי "התחיל לרוץ", אלטשולר שחם מצא עצמו בתחתית הטבלה חודש אחרי חודש, מה שבסופו של דבר גרם לו לאבד את המקום הראשון מתחילת השנה ולרדת למקום הרביעי בלבד בסיכום שנתי. זאת אף על פי שהקטין חשיפה מנייתית לחו"ל ככל שהשנה התקדמה, אך עדיין שמר על שיעור חשיפה לחו"ל של 55%-57%.

ילין לפידות שהיה מהמובילים בתחילת השנה סבל מכך שלא הגדיל את החשיפה המנייתית שלו לאורך השנה, וזו נשארה על כ-46%. בנוסף, בית ההשקעות דווקא הגדיל את החשיפה שלו לחו"ל באמצע השנה ל-50% ורק בהמשך הקטין אותה מעט בחזרה.

מדוע חברות הביטוח נמצאות למטה?

ההסבר הבסיסי לכך שחברות הביטוח תופסות את המקומות האחרונים בדירוג התשואות בגמל הוא החשיפה הגבוהה שלהן לנכסים לא סחירים. הללו נחשבים כמגן מפני תנודתיות ונפילות בשווקים, אך מהצד השני גם התשואה מהם מגיעה לאט יותר. כך, חברות הביטוח שנפגעו הכי פחות בירידות בשנת 2022 ולכן בלטו לטובה בתשואות, מניבות תשואות נמוכות יותר בשנים של עליות, כמו השנתיים האחרונות.
ובאשר לחלוקת התיק שלהן, מי שלכאורה הייתה אמורה ליהנות יותר מהאחרים מהקפיצה שרשמו מדדי ת"א במחצית השנייה של השנה היא חברת כלל ביטוח, שהייתה בחשיפת יתר לשוק המקומי ביחס למתחרות (44.4% מהרכיב המנייתי בתחילת השנה).

בחודש מאי כלל ביטוח הייתה האחרונה בטבלת התשואות, אך זה השתנה במחצית השנייה ואת השנה כולה היא מסיימת באמצע הטבלה. זאת, תוך שיפור משמעותי במיקומה ביחס לחברות הביטוח האחרות, כשהיא צפויה להיות הראשונה או השנייה מביניהן. אלא שלדאבונה של כלל, היה לה קשה לשמור על החשיפה לשוק המקומי וככל שהתקדמה השנה החשיפה שלה לחו"ל הלכה וגדלה, והגיעה ל-55% באמצע השנה ו-52% בסופה.

החברה שנועלת את טבלת התשואות בשנה האחרונה, ולמעשה רושמת חולשה גדולה גם ב-3 השנים האחרונות, היא חברת הביטוח הראל. זו עשתה כנראה את הבחירות הגרועות מכולם השנה.

כך, החשיפה המנייתית של חברת הביטוח הייתה נמוכה יחסית בתחילת השנה (42.3% בלבד) וגדלה רק לקראת סופה ליותר מ-45%. בנוסף, הראל הימרה על חו"ל בצורה חזקה יותר מאחרים, עם חשיפה שהחלה ב-51.5% ומשם רק הלכה וגדלה ליותר מ-56% בהמשך השנה, כאמור דווקא בזמן שהתשואות בת"א השתפרו.

נזכיר כי לאחרונה הודיע מנהל ההשקעות הראשי של הראל, סמי בבקוב, על פרישה לאחר 17 שנים בקבוצה, מתוכן 8 כמנהל ההשקעות הראשי.

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד