גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד הנתונים הכי חשובים למשקיעים יפורסם בקרוב. באנליסט, מיטב והפניקס הולכים לחגוג

השבוע יפורסמו נתוני התשואות של אחת מהשנים הטובות שהיו לחוסכים בישראל ● גלובס מסמן מי צפויים בצמרת התשואות (אנליסט, מיטב והפניקס), מדוע אלטשולר שחם וילין לפידות, שהצטיינו במחצית הראשונה, ירדו לאמצע ואיזו חברת ביטוח סיימה בתחתית הטבלה

אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock
אנליסט ומיטב הובילו בתשואות בשנת 2024 / צילום: Shutterstock

השנה החולפת בשוק החיסכון לטווח הבינוני-ארוך הוכיחה פעם נוספת עד כמה תקף המשפט השחוק לפיו "אי-אפשר לתזמן את השווקים". ביום רביעי יפורסמו הנתונים הרשמיים של תשואות הגופים המנהלים קופות גמל וקרנות השתלמות לסיכום שנה שהייתה רוויית דרמות בשווקים. גלובס מסמן מי צפויים להיות מנהלי ההשקעות המצטיינים של 2024.

מנהל ההשקעות: זו הטעות הגדולה שאתם עושים בקרן ההשתלמות
אסטרטגיית ההשקעה שאכזבה השנה בוול סטריט והוכיחה את עצמה בבורסת תל אביב

זו הייתה שנה של תהפוכות בצמרת. בסיכום המחצית הראשונה שלה הובילו בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות את טבלת התשואות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, בעוד שאנליסט ומיטב דשדשו באמצע הטבלה.

אלא שבמחצית השנייה התמונה התהפכה ובסיכום 2024 זינקו שני בתי ההשקעות הללו לצמרת טבלת התשואות. מנגד המובילים של המחצית הראשונה מצאו את עצמם באמצע הטבלה.

על פי הערכות בשוק, שנאספו על ידי גלובס, הגופים שהשיגו את התשואות הטובות ביותר במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות בחודש דצמבר הם הפניקס, אנליסט ומנורה מבטחים, עם תשואות של סביב 1%, ואחריהם מיטב ומגדל (0.8%). הגופים שצפויים להיות בתחתית, על פי ההערכות, הם ילין לפידות עם תשואה של כ-0.2% ואלטשולר שחם עם תשואה אפסית בחודש האחרון של השנה.

על פי אותן הערכות, בסיכום השנה מובילים אנליסט, עם תשואה מרשימה של 14.5%, אחריה אינפיניטי הקטנה עם 14.3%, הפניקס עם 14.1% ומיטב עם 13.5%. את המקומות האחרונים בטבלת התשואות השנתית צפויות על פי ההערכות לתפוס חברות הביטוח מגדל עם 12.3%, מנורה עם 12.2% והרחק בתחתית הראל עם 10.9% בלבד. הממוצע השנתי של הקופות עומד על כ-13%, וזאת לעומת תשואה שנתית ממוצעת של 4.8% בעשור האחרון. התשואה החזקה הופכת את 2024 לאחת השנים הטובות ביותר מאז 2010. למעשה, רק 2021 הייתה חזקה יותר עם תשואה של 14.3%. אנליסט הוא כנראה מצטיין התשואות גם בשלוש השנים האחרונות.

מה הוביל למהפך במחצית השנייה?

את התחלפות המקומות בין מנהלי חסכונות הציבור בישראל ופערי התשואות ביניהם, צריך לחלק למספר רבדים. הראשון הוא התנהגות השווקים: לאורך רוב השנה מדדי ת"א פיגרו אחרי וול סטריט בצורה משמעותית, אולם בסיכומה הם מציגים ביצועים טובים יותר, הודות לראלי שהתרחש במחצית השנייה של 2024.

מדדי ת"א זינקו בחודשים האחרונים של השנה הרבה יותר מאלה שמעבר לים, לאחר "מבצע הביפרים" בלבנון וחיסול ראשי ארגוני הטרור חסן נסראללה ויחיא סינוואר - המהלכים שסימנו אולי יותר מכול את הניצחון הצבאי של ישראל על אותם ארגונים. הגופים ששמרו על חשיפה גבוהה לשוק המניות בישראל נהנו מכך במחצית השנייה, ולכן בסופו של דבר האפילו על אלה שהיו חשופים יותר לחו"ל.

את אותה תשואה עודפת אפשר לראות ביתר שאת כשצוללים לתקופות קצרות משנה. כך, במחצית השנייה של השנה מדד ת"א 35 זינק ב-21% (מתוך עלייה של 28.4% בשנה כולה), מדד ת"א 90 ניתר ב-35.4% (אף יותר מהתשואה השנתית כולה שהייתה כ-31%), הבנקים זינקו ב-35% ומדד הנדל"ן טס ב-40%. כל זה בחצי שנה. מנגד, מדדי וול סטריט עלו הרבה פחות באותו הזמן - הנאסד"ק והדאו ג'ונס הוסיפו כ-8.8% ואילו ה-S&P 500 "הסתפק" בעלייה של 7.7%.

בשלושת החודשים האחרונים של השנה (אוקטובר-דצמבר) מדדי ת"א עלו ב-13%-20% ואילו אלה של וול סטריט כמעט דרכו במקום (הדאו ג'ונס עלה ב-0.5%, ה-S&P 500 ב-2.1% ורק הנאסד"ק המשיך לעלות ב-6.1%).

אנליסט חשוף לישראל, אלטשולר בעיקר לחו"ל

על פי ניתוח גלובס את נתוני אתר "גמל נט", בית ההשקעות אנליסט שמר לאורך רוב השנה על חשיפה גבוהה לשוק בישראל, עם יותר מ-60% מהרכיב המנייתי ברוב חודשי השנה (אם כי בתחילתה היא הייתה אף גבוהה יותר). במקביל הגדיל את החשיפה שלו למניות באופן כללי ככל שהשנה התקדמה, מרמה של 44.5% בתחילתה ל-49% בסופה (לא כולל אופציות וחוזים עתידיים), מה שפגע בו בתחילת השנה אך סייע לו מאוד בהמשך, כשהמדדים בתל אביב נתנו תשואה עודפת.

הכוכב השני של השנה החולפת, בית ההשקעות מיטב, שמר לאורך כל השנה על חשיפה לישראל בשיעור של 50% ברכיב המנייתי, ובדומה לאנליסט הגדיל את החשיפה למניות לאורך השנה מרמה של כ-41% בתחילתה ל-45% בסופה (כאמור, לא כולל אופציות וחוזים עתידיים).

באלטשולר שחם, מנגד, החשיפה הנמוכה לישראל בתחילת השנה (32.5% בלבד מהרכיב המנייתי) והחשיפה המנייתית הגבוהה ביחס למתחרים (49%) סייעה לו מאוד לבלוט בתחילת השנה. אך ברגע שהשוק הישראלי "התחיל לרוץ", אלטשולר שחם מצא עצמו בתחתית הטבלה חודש אחרי חודש, מה שבסופו של דבר גרם לו לאבד את המקום הראשון מתחילת השנה ולרדת למקום הרביעי בלבד בסיכום שנתי. זאת אף על פי שהקטין חשיפה מנייתית לחו"ל ככל שהשנה התקדמה, אך עדיין שמר על שיעור חשיפה לחו"ל של 55%-57%.

ילין לפידות שהיה מהמובילים בתחילת השנה סבל מכך שלא הגדיל את החשיפה המנייתית שלו לאורך השנה, וזו נשארה על כ-46%. בנוסף, בית ההשקעות דווקא הגדיל את החשיפה שלו לחו"ל באמצע השנה ל-50% ורק בהמשך הקטין אותה מעט בחזרה.

מדוע חברות הביטוח נמצאות למטה?

ההסבר הבסיסי לכך שחברות הביטוח תופסות את המקומות האחרונים בדירוג התשואות בגמל הוא החשיפה הגבוהה שלהן לנכסים לא סחירים. הללו נחשבים כמגן מפני תנודתיות ונפילות בשווקים, אך מהצד השני גם התשואה מהם מגיעה לאט יותר. כך, חברות הביטוח שנפגעו הכי פחות בירידות בשנת 2022 ולכן בלטו לטובה בתשואות, מניבות תשואות נמוכות יותר בשנים של עליות, כמו השנתיים האחרונות.
ובאשר לחלוקת התיק שלהן, מי שלכאורה הייתה אמורה ליהנות יותר מהאחרים מהקפיצה שרשמו מדדי ת"א במחצית השנייה של השנה היא חברת כלל ביטוח, שהייתה בחשיפת יתר לשוק המקומי ביחס למתחרות (44.4% מהרכיב המנייתי בתחילת השנה).

בחודש מאי כלל ביטוח הייתה האחרונה בטבלת התשואות, אך זה השתנה במחצית השנייה ואת השנה כולה היא מסיימת באמצע הטבלה. זאת, תוך שיפור משמעותי במיקומה ביחס לחברות הביטוח האחרות, כשהיא צפויה להיות הראשונה או השנייה מביניהן. אלא שלדאבונה של כלל, היה לה קשה לשמור על החשיפה לשוק המקומי וככל שהתקדמה השנה החשיפה שלה לחו"ל הלכה וגדלה, והגיעה ל-55% באמצע השנה ו-52% בסופה.

החברה שנועלת את טבלת התשואות בשנה האחרונה, ולמעשה רושמת חולשה גדולה גם ב-3 השנים האחרונות, היא חברת הביטוח הראל. זו עשתה כנראה את הבחירות הגרועות מכולם השנה.

כך, החשיפה המנייתית של חברת הביטוח הייתה נמוכה יחסית בתחילת השנה (42.3% בלבד) וגדלה רק לקראת סופה ליותר מ-45%. בנוסף, הראל הימרה על חו"ל בצורה חזקה יותר מאחרים, עם חשיפה שהחלה ב-51.5% ומשם רק הלכה וגדלה ליותר מ-56% בהמשך השנה, כאמור דווקא בזמן שהתשואות בת"א השתפרו.

נזכיר כי לאחרונה הודיע מנהל ההשקעות הראשי של הראל, סמי בבקוב, על פרישה לאחר 17 שנים בקבוצה, מתוכן 8 כמנהל ההשקעות הראשי.

עוד כתבות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?