גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאגיד במוקד: שש הצעות חוק ידונו בסגירתו ובשיטת הרייטינג. ח"כ אחד יכריע

בפעם השלישית תוך פחות מחודש, ועדת הכלכלה תעסוק השבוע בהצעות החוק סביב עתידו של תאגיד השידור "כאן" ● המנכ"ל גולן יוכפז כינס את העובדים לקראת הדיון והתריע: "מדובר בניסיון השתלטות על השידור הציבורי" ● גם מדידת הרייטינג תהיה במוקד ● גלובס עושה סדר

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

השבוע יעלו אנשי התאגיד אל הכנסת פעם נוספת, כדי להתגונן מפני בליץ החקיקה נגד השידור הציבורי בישראל. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן יקיים גם הפעם דיון כללי בהצעות החקיקה שהוגשו בנושא, ולקראת זאת העבירו בתאגיד מסר לעובדים. "רוב גדול מקרב אזרחי ישראל, ורוב מקרב מצביעי הימין - מתנגדים לסגירת התאגיד, וזאת אחרי קמפיין רחב היקף, מתוזמר ומתוזמן, שהפעילו גורמים פוליטיים וכלכליים נגד המשך קיומו", אמר להם המנכ"ל גולן יוכפז.

בלעדי | הבור של רשת 13: בשנה החולפת הפסיד הערוץ בכל חודש 12-14 מיליון שקל
שנת 2025 נפתחת במגמת ירידה בהכנסות כמעט בכל ענפי המשק הבולטים

גולן גם הוסיף כי "החלטת בג"ץ מהשבוע שעבר לתת צו על תנאי שיאריך את כהונת שניים מחברי מועצת התאגיד, משמעותית מאוד להמשך פעילותה הסדירה והמקצועית של המועצה, אבל עוד הרבה יותר מזה - היא מסר מבית המשפט לכל מבקשי רעתו של התאגיד. נמשיך לפעול נגד יוזמות החקיקה, שהמטרה הפוליטית האמיתית שעומדת מאחוריהם היא ניסיון להשתלט על שידורי החדשות של כאן וניסיון להעביר נכסים של הציבור לבעלי הון פרטיים שמקורבים לשלטון".

לעומת זאת, שר התקשורת שלמה קרעי, שמעורב בכלל הצעות החוק למרות שאינו חתום עליהן, טען בעבר בתוקף כי הן ישפרו את מצבו של שוק התקשורת המקומי.

אז מיהם הכוחות שפועלים סביב הצעות החוק, ולאן הרוח הנושבת? גלובס עושה סדר.

מה עומד במוקד?

הדיון בוועדה יהיה על מספר הצעות חקיקה, בהן הפרטת התאגיד (ולמעשה סגירתו) של ח"כ טלי גוטליב, הכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה של ח"כ אביחי בוארון, הצגת נתוני הרייטינג בזמן אמת לצופה של ח"כ שלמה דנינו ועוד. כל ההצעות מגיעות מהליכוד, מפלגתו של שר התקשורת שלמה קרעי.

ההצעה שהציתה את כל הדיון מחדש היא זו של ח"כ גוטליב, על כך שהתאגיד ייסגר בתוך שנתיים, אלא אם יימצא קונה במכרז שיעביר את השידורים לידיים פרטיות. ההצעה נוגעת גם לערוץ הטלוויזיה כאן 11 וגם לרשת ב' ברדיו, ועברה בקריאה טרומית.

בחודש שעבר התקיים דיון ראשון בוועדת הכלכלה, שבו טען השר קרעי בין היתר כי "השידור הציבורי לא יעיל, ולעיתים אף מזיק". עוד הוא ציין כי, "השידור הציבורי נדרש בעשור הקודם כדי להביא מידע לציבור. היום לאחר ההתפתחויות הטכנולוגיות והרשתות חברתיות, (הדבר) לא נדרש. בכוונתי להפריט או לסגור את התאגיד. הוא פוגע בתחרות, מעוות את השוק ומנציח חוסר ייצוג ובזבוז תקציבי עתק".

עו"ד מאיר לוין מהייעוץ המשפטי לממשלה, שדיבר באותו דיון, ציין כי "לגוף שידור ציבורי יש תפקיד בחברה דמוקרטית - לבקר את השלטון, ולאתגר אותו. זה מאפשר את חופש הביטוי והעיתונות, בדגש על חופש הביטוי הפוליטי. אי התלות התקציבית מאפשרת למועצת התאגיד לקבוע את מדיניות התוכן בהתאם למטרות החוק".

מה צפוי בדיון הקרוב?

בעקבות הדיון הקודם בוועדת הכלכלה, ועדת הכנסת החליטה להעביר גם את הצעת החוק של ח"כ גוטליב לוועדה בראשות ח"כ ביטן - וזו ככל הנראה הסיבה ששוב מתקיים דיון בנושא.

המטרה של ח"כ ביטן היא לנהל דיון רוחב שעוסק בתמונה המלאה, ולא בהצעה נקודתית. זאת במיוחד לאור העובדה שהצעת החקיקה של ח"כ גוטליב להפרטת התאגיד, סותרת את הצעת החקיקה של ח"כ בוארון להכפפת תקציב התאגיד לתקציב המדינה. ביטן הסביר כי ניתן לקדם נושאים שעלו בהצעות החקיקה, אולם לא ניתן להסתכל על כל אחת מהן בנפרד.

מי צפוי להרוויח?

מי שמקדם את הצעות החקיקה נגד התאגיד עושה זאת משום שהוא סבור כי אין מקום לשידור ציבורי בישראל, ומותח ביקורת על התכנים שמשודרים בו. לכן, המרוויחה המיידית תהיה הממשלה, שמונעת מגוף עיתונאי עצמאי לבקר אותה.

אבל יש גם מרוויחות נוספות: תחנות הרדיו האזוריות. אם התאגיד ייסגר, יתפנו תדרים שיאפשרו לתחנות הרדיו האזוריות להפוך לארציות, להגדיל את היקף המאזינים ואת הפרסום. זה מתחבר לאחת מהצעות החוק שיעלו בוועדה באותו דיון, ולפיה תחנות רדיו אזוריות יוכלו לשדר מחוץ לתחומן, וכך בעצם יהפכו לארציות.

באשר ליצירה המקומית, השר קרעי הציג מתווה ולפיו היא תישמר בעזרת קרן קולנוע בהיקף של 500 מיליון שקל - פי שניים מהקיים בתאגיד, או בעזרת התאגיד אך בתנאי שהוא לא יעסוק בחדשות. למעשה, יש בשוק מי שמסביר כי המהלך נועד "להפוך את התאגיד לנטפליקס בלי חדשות".

על פניו נראה כי לפחות בהיבט הכלכלי השוק עשוי להרוויח מהמהלך, אולם לדברי עו"ד לוין, בייעוץ המשפטי לא מכירים את עבודת המטה שעליה ביסס קרעי את המתווה הזה. בנוסף, לא ברור מה המקור התקציבי, מי ינהל את הקרן המדוברת ולפי אילו תנאים. בנוסף קיים גם חשש מפוליטיזציה של תקצוב התכנים - למשל, תכנים "ליברליים" או ביקורתיים כלפי הממשלה לא יתקבלו בקרן המדוברת.

מי ייפגע מהמהלך?

בייעוץ המשפטי לממשלה, ולא רק שם, מזהירים כי סגירת התאגיד תפגע בדמוקרטיה הישראלית. לא מדובר רק בפגיעה קשה בחופש הביטוי והעיתונות, אלא בעניין עקרוני יותר: מחקרים מראים כי קיים קשר בין מדינות מערביות עם שידור ציבורי לבין רמת הדמוקרטיה שלהן.

מעבר לכך, איגוד השידור האירופי כבר הזהיר שאם בישראל יסגרו את התאגיד, ישראל לא תוכל להשתתף באירוויזיון. אמנם קרעי כינה את האירוויזיון "חצי אנטישמיים" ואמר שלא אכפת לו אם ישראל תשתתף באירוע המוזיקה הגדול באירופה, אולם גורמים שונים ששוחחו עם גלובס מזהירים מפני אפקט הדומינו. מה שיתחיל עם איגוד השידור האירופי יזלוג לגופים אחרים שיחליטו לא לשתף את ישראל, והתוצאה תהיה פגיעה בינלאומית קשה.

מהם סיכויי החקיקה?

בשל העובדה שמדובר בהצעות חקיקה שמגיעה ממפלגת השלטון, הליכוד, לא נרשמים מתנגדים קולניים מתוך הקואליציה. גם אם בשיחות סגורות יש מי מהקואליציה שמתבטאים נגדן, בפומבי קולם אינו נשמע.

עם זאת, אמירותיו של היו"ר ביטן מלמדות כי הוא אינו משמש כחותמת גומי. בדיון הקודם ציין ביטן כי "העובדה שזה עבר ועדת שרים לחקיקה, לא אומר שזה יעבור בכנסת", וזכה לקריאות "כל הכבוד" מחברי כנסת מהאופוזיציה. בנוסף אמר היו"ר כי אינו מבין את הצעות החקיקה המדוברות. "אם אני מעביר את ערוץ 11 לידיים פרטיות, זה לא אומר שזה ישנה משהו לטובה לימין. אבל לסגור את התאגיד ולפתוח תאגיד חדש, זה לא משרת אף אחד כרגע".

נכון לעכשיו, לא מעט גורמים בונים על ביטן כזה שיביא את הפתרון, וינווט את הספינה למקום טוב יותר בעיניהם. "הדברים מאוד לא יציבים", אומר לגלובס גורם בכיר בשוק התקשורת. "אין מקום לאופטימיות או רגיעה. עדיין יש חשש בשוק מהמהלכים האלו".

נזכיר כי בפעם האחרונה שנעשה ניסיון לקדם את סגירת התאגיד, ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב והוריד את הצעות החקיקה מהפרק. הנימוק אז היה שיש להתרכז בקידום השינויים במערכת המשפט הישראלית. השאלה היא האם הוא ייחלץ לעזרת התאגיד גם הפעם, ובאיזה נימוק.

אילו עוד הצעות יעלו?

בין הצעות החקיקה שיעלו בדיון נמצאו ההצעה של ח"כ שלום דנינו להצגת נתוני הרייטינג בזמן אמת ופיקוח מצד הממשלה, וההצעה של ח"כ אריאל קלנר שלפיה התאגיד ידווח לוועדת הכלכלה באופן שנתי. בנוסף ישנה הצעת החקיקה של ח"כ אחמד טיבי להנגשת תחנות רדיו בערבית לכל הארץ (משמע אישור להקים תחנות שידור מחוץ לאזור שנקבע לשידוריהן). 

עוד כתבות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי