גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הביטוח הסיעודי: ההוראה החדשה של משרד הבריאות, ומה יקרה עכשיו

משרד הבריאות הוציא במפתיע הנחיה לקופות החולים, לפיה עליהם להיערך להפסקת פעילות הביטוח הסיעודי ● בכך מתמסמס הסדר הפשרה שהשיגה בחודש שעבר רשות שוק ההון, אשר נועד להעניק תקופה של שנתיים למציאת פתרון למשבר שנוצר בקופ"ח כללית ● לאן הולכים מכאן?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

אם עד לאחרונה נראה היה שמשבר הביטוח הסיעודי מאחורינו, לאחר שרשות שוק ההון הצליחה להשיג תקופה של שקט לגיבוש פתרון, אתמול (ג') הגיע משרד הבריאות וטרף את הקלפים. במכתב ששיגר המשרד לקופות, הוא הורה להן להיערך באופן גורף להפסקת הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים החל משנת 2026. בכך, המשבר כולו נפתח מחדש. מי צריך לדאוג מהמצב? כמעט כולם.

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

בישראל קיימים שני רבדים מרכזיים של ביטוח סיעודי: הראשון הוא גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי והשני הוא ביטוח סיעודי בקופות החולים, המתופעל על־ידי חברות ביטוח פרטיות.

בעוד שגמלת הביטוח הלאומי יכולה להגיע עד כ־6,700 שקל בחודש, הביטוח דרך קופות החולים מאפשר לקבל עד 5,000 שקל בחודש למי ששוהה בבית ועד 10,000 שקל למי שנמצא במוסד סיעודי. המשבר הנוכחי נוגע למבוטחים בקופות החולים.

מהן הסיבות למשבר הנוכחי?

המשבר התפתח בעקבות זינוק דרמטי במספר הזכאים לביטוח סיעודי בשנים האחרונות. בין 2012 ל־2024 גדל מספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ב־139%, הרבה מעבר לגידול של 49% באוכלוסיית האזרחים הוותיקים. במקביל, מספר מקבלי הגמלאות מקופות החולים זינק ב־150%.

הגידול החד הוביל להכפלת ההוצאה הלאומית על סיעוד - מ־14 מיליארד שקל ב־2018 לצפי של 28 מיליארד שקל ב־2024. לפי מחקר של מרכז טאוב, מכון לחקר המדיניות החברתית בישראל, הסיבות לכך כוללות מדיניות מקלה של ביטוח לאומי וקופות החולים באישור תביעות, שינויים בהגדרות הזכאות וכניסה של חברות למיצוי זכויות לתחום.

נדגיש כי במרבית קופות החולים לא צצה בעיה, לפחות בינתיים. היחידה שבה נוצר משבר היא הקופה הגדולה בישראל - כללית, שבה מבוטחים 2.6 מיליון איש. לשם השוואה, בכל שאר הקופות יחד מבוטחים בביטוח הסיעודי כ־2 מיליון איש. מדוע העניינים הסתבכו? כללית הייתה ידועה לאורך השנים גם במדיניותה לאשר באופן רחב יותר לעומת מתחרותיה תביעות לביטוח סיעודי. התוצאה הייתה הידלדלות של הקופה וצפי שהכסף יאזל תוך שנים ספורות. החשש הגדול הוא שאם זה יקרה, ייווצר אפקט דומינו שישפיע גם על יתר הקופות.

בשנת 2023, הראל, שמנהלת את הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית, הודיעה שלא תמשיך את החוזה עם הקופה. במצב כזה, אם אף חברה אחרת לא נכנסת בנעליה, המשמעות היא שהביטוח נכנס למצב של "חיסול עצמי" - הראל תמשיך לשלם למבוטחים הקיימים עד שייגמר הכסף בקרן, אבל לא תקבל מבוטחים חדשים. יש חשש שגם התשלומים למבוטחים הנוכחיים יקטנו ככל שהקרן תידלדל.

מה היה הפתרון של רשות שוק ההון?

בחודש דצמבר האחרון, נראה היה שנמצא פתרון זמני. לאחר שלא נותרו הרבה אפשרויות - הראל הודיעה שהיא מסכימה להמשיך לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית לפחות עוד שנתיים לאחר שרשות שוק ההון ניאותה לבצע שינויים דרמטיים בביטוח הסיעודי.

כך, תנאי הזכאות לכיסוי ביטוחי הוגדרו מחדש. המטרה הייתה לצמצם את התשלומים של הקרן על ידי צמצום מקרי הביטוח שנחשבים מוצדקים. כך יישאר בקופה יותר כסף, שיאפשר להעניק כיסוי למבוטחים לתקופה ארוכה יותר. ולכן, רשות שוק ההון קבעה כי לצורך הכרה כסיעודי יהיה על אדם להוכיח שאינו מסוגל לבצע ארבע פעולות בסיסיות מתוך שש, במקום שלוש כיום. לאחר שנמתחה ביקורת על הרשות, ולפיה מדובר בהחמרה מרחיקת לכת, היא הוסיפה חריג: אם האדם אינו שולט בסוגרים, יהיה די בשלוש פעולות בסיסיות כדי לאפשר זכאות לביטוח.

שינוי מרכזי עוד יותר היה בכך שרשות שוק ההון ויתרה על מנוף הלחץ שלה, והחליטה לאפשר לחברות הביטוח לצאת מהתחום תוך שנתיים. החשש "להיתקע" עם ביטוח סיעודי שנקלע לחיסול עצמי (Run Off), כלומר אינו רשאי לגייס מבוטחים חדשים ונאלץ להרע את תנאי המבוטחים הקיימים, הרתיע את חברות הביטוח ממעורבות בתחום. הסכמת הרגולטור להגביל את הסיכון לשנתיים בלבד, איפשרה להראל להודיע כי תמשיך בתקופה זו לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית.

מה קרה עכשיו?

במשרד הבריאות טרפו את הקלפים והודיעו על ביטול הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים תוך כשנה. בכך שמטו את הקרקע מתחת להסכמות שגרמו להראל להסכים להמשך תפעול הביטוח של הכללית. הודעת המשרד היא דרמטית: קופות החולים לא יורשו לקבל מבוטחים חדשים לביטוח הסיעודי שלהן החל מיולי הקרוב, ויאסר עליהן לתפעל את הביטוחים הקיימים החל מינואר 2026.

במקום שנתיים של שקט תעשייתי בענף, משרד הבריאות קיצר באחת את התקופה לשנה בלבד. המשרד אף חייב בכך את הראל ואת חברות הביטוח להמשיך ולתפעל את הביטוחים אחרי שכבר לא יוכלו לגבות תשלומים בגינם, כלומר בתוך תקופת החיסול העצמי - בדיוק החשש שממנו ביקשו השחקנים בענף להימנע.

במשרד הבריאות מעדיפים לגלגל כאן ועכשיו את האחריות לחברות הביטוח, במקום לסכן את קופות החולים בקריסת הביטוח תוך שנתיים.

איך הגיבו ברשות שוק ההון?

ברשות שוק ההון הופתעו מהצעד החד צדדי של משרד הבריאות וטוענים כי מדובר במהלך בעייתי מכמה סיבות. ראשית, המהלך מבטל את ההסדר הזמני שהושג ושאמור היה לאפשר תקופת היערכות. שנית, לשיטתם ההוראה לא מציעה פתרון אמיתי אלא רק יוצרת משבר גדול יותר. ולבסוף, לטענתם, אף אחד לא מרוויח מהמהלך - לא הציבור, לא קופות החולים ולא חברות הביטוח.

גורמים ברשות שוק ההון טוענים כי "המדינה לקחה אחריות לפתור את המצב ויש דד־ליין של שנתיים. אנחנו לא מבינים את מי המהלך הזה משרת". יש הרואים במהלך ניסיון של משרד הבריאות לצאת כ"אביר המושיע", בעוד שהנטל התקציבי ייפול על משרד האוצר ורשות שוק ההון.

מהן ההשלכות הצפויות של המשבר על הציבור?

בתוך המאבק הזה בין רשות שוק ההון למשרד הבריאות, כלואים מיליוני המבוטחים. בטווח המיידי, צפויה הקשחה של תנאי הזכאות להכרה כמטופל סיעודי וחוסר ודאות גדול בנוגע להמשך הכיסוי הביטוחי. בטווח הארוך, אם לא יימצא פתרון, קיים חשש מקריסה מוחלטת של מערך הביטוח הסיעודי בקופות החולים.

מה השלב הבא?

הסוגיה הגיעה כבר לפתחו של בג"ץ, וכעת סביר להניח שתפוח האדמה הלוהט הזה יתגלגל מחדש לפתחו. כשהלהבות יירגעו, צפוי שנראה שוב מו"מ אינטנסיבי בין כלל הגורמים. בשורה התחתונה, כלל הפתרונות האפשריים הם קשים. בין האפשרויות: המדינה תכניס את היד לכיס ותשתתף במימון בצורה מסיבית; הפרמיה למבוטחים תטפס בחדות; ותתרחש פגיעה בזכאויות של המבוטחים.

אם לא יימצא פתרון, בינואר 2026 תחול עצירה מוחלטת של תפעול הביטוחים הסיעודיים בכל קופות החולים. עד אז, המערכת תצטרך למצוא פתרון מערכתי שימנע פגיעה במיליוני המבוטחים, ויבטיח את המשך הכיסוי הסיעודי לאוכלוסייה המזדקנת בישראל.

עוד כתבות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"