גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלכודת שווי השימוש: כמה באמת משתלם לקחת רכב צמוד מהעבודה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ברבעון הראשון של 2025 צפויים לעלות על הכביש יותר מ־70 אלף רכבי ליסינג חדשים ● השנה מדובר במבחר עצום, כאשר גם כלי הרכב החשמליים נכנסים למיינסטרים, ומשוואת כדאיות הליסינג משתנה לנוכח העיוותים של מס שווי השימוש - שהפך לפרה החולבת של המדינה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock
מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

הרבעון הראשון של השנה הוא עונת ההצטיידות העיקרית של ציי הרכב בישראל. בממוצע כשליש מרכבי הציים מוחלפים בחדשים בתקופה הזו, בסביבות 70-80 אלף כלי רכב, שסיימו את תקופת הליסינג שלהם. זו גם התקופה שבה עשרות אלפי עובדים שזכאים לרכב צמוד מתלבטים באיזה רכב לבחור.

ב-200 אלף שקל: המכונית שתדרוש מכם חלוקת קשב של טייס
בלעדי | לא רק גזירות: רשות המסים תאריך הטבה לחלק מהרכבים הצמודים

השנה ההתלבטות קשה במיוחד בשל הצפיפות התחרותית חסרת התקדים בשוק הרכב הישראלי, שמגדילה את ההיצע העומד לבחירת העובדים. בנוסף, כלי הרכב החשמליים הפכו בשנה החולפת לחלק מהמיינסטרים בישראל עם קרוב לרבע מהמכירות. אם מוסיפים לכך סימני שאלה לגבי שווי השימוש, מקבלים אתגר משמעותי. ננסה לפזר כאן חלק מהערפל.

המשוואה שהשתנתה

התשובה לשאלה "למי רכב צמוד משתלם", היא "תלוי למי". למדינה הוא משתלם בהחלט, וגם לחברות הליסינג, אבל לא בהכרח שגם למקבלי הרכב.

המשוואה של "תועלות מול עלויות" ברכב ליסינג מוכרת היטב; התועלת העיקרית היא שימוש בלתי מוגבל ברכב ללא מינוסים כמו ספיגת הערך על הרכב בתום תקופת השימוש (שלפחות בחלק מהמקרים היא מיתוס, ראו בהמשך).

מצד שני, רכב ליסינג צמוד ב־2025 הוא סיפור שעלותו כוללת לא רק את חוזה הליסינג, שמתייקר במקביל להתייקרות כלי הרכב, אלא גם את מס "שווי השימוש", שלא השתנה ב־15 השנים האחרונות ומטרתו לשקף את שווי השימוש "הפרטי" שעושה העובד ברכב.

בעשור הקודם המשוואה הזו הייתה מאוזנת פחות או יותר, מה שתרם ליציבות היחסית במספר כלי הרכב הצמודים בישראל. אבל בשלוש השנים האחרונות השתנתה המשוואה, וכיום נראה שכל הגורמים בשרשרת הערך של הרכב "עושים סיבוב" על מקבלי הרכב הצמוד.

"השותף" העיקרי הוא משרד האוצר, שהפך את מס שווי השימוש לפרה חולבת עם הכנסות ממוצעות של כ־5.5 מיליארד שקל בשנה. במס הזה יש עיוותים רבים. נתחיל בכך, שהוא מחושב לפי 2.48% ממחיר המחירון הרשמי של הרכב שבו בוחר העובד, כפי שהוא מופיע במחירון היבואן בתחילת השנה (או בתחילת שיווק הדגם). אלא שבשוק הרכב הישראלי קיים פער עצום בין מחיר המחירון הרשמי לבין המחיר ה"אמיתי" או "מחיר השוק" אחרי ההנחות השונות המקובלות. הפער הזה התרחב מאד בשנים האחרונות, ובמיוחד בשנה החולפת שבה יבואנים "נתקעו" עם עשרות אלפי כלי רכב לא מכורים וחתכו מחירים.

הפער הזה מתרחב גם בשל הנוהג של יבואנים לייבא עשרות אלפי כלי רכב בסוף השנה, לקראת עליית המסים, ולשחרר אותם ממכס במס נמוך. השנה מדובר בקרוב ל־100 אלף כלי רכב, שיימכרו במחצית הראשונה של השנה ללקוחות פרטיים בהנחות לא מבוטלות מהמחירונים הרשמיים, שעלו בתחילת 2025. אבל מקבלי הרכב צמוד ישלמו את מס השווי (ואת חוזי הליסינג) לפי המחירון החדש והמלא של תחילת 2025.

אותו מחיר בסיס מנופח, שמשמש לצורך חישוב שווי השימוש, "ילווה" את מקבל הרכב במשך כל תקופת הליסינג כולל בשנה השנייה, השלישית ולעיתים גם הרביעית כאשר הרכב משומש. ניתן להבין מדוע מבחינת האוצר מס השווי הוא בבחינת "נוסחה מנצחת לא מחליפים" ומדוע לא עודכן ב־15 השנים האחרונות.

לפיכך, הצעד הראשון בהחלטה על כדאיות הליסינג צריך להיות זיהוי הפער בין המחיר ה"אמיתי" של הדגם בו בוחרים, אחרי ההנחות השונות, לבין המחיר ה"רשמי" שבו משתמשים האוצר וחברות הליסינג כדי לתמחר אותו לאורך התקופה. משם זה כבר רק עניין של היוון.

"ביטוח" מירידת ערך?

רבים מאמינים שהליסינג מנטרל את מרכיב אובדן הערך המואץ של הרכב המשומש. אבל גם כאן השתנו הרבה דברים בשנים האחרונות. דגמים רבים, במיוחד חשמליים, היברידיים ופלאג־אין, רשמו בארבע השנים האחרונות ירידת ערך מתונה מאד ובחלק מהמקרים אף רשמו עליית מחירים - בשל העלאת מס הקנייה עליהם.

לקוח שרכש לפני שלוש־ארבע שנים רכב היברידי פופולרי כאשר מס הקנייה עליו היה בסביבות 30%, יכול למכור כיום את הרכב עם 80-100 אלף קילומטר במחיר שווה או גבוה לזה ששילם, וזאת לאחר שמס הקנייה זינק ל־83%.

מי שהפך את מיצוי הערך מהמשומשות לאומנות הן חברות הליסינג, שבשלוש השנים האחרונות רשמו רווחי עתק ממכירת דגמים פופולריים מליסינג, כמעט במחיר שבו הן רכשו אותם (בהנחה) לפני שלוש שנים.

בקצרה, במקרים רבים הליסינג לא מספק "ביטוח" מפני ירידת ערך ואף שולל ממקבלי הרכב הצמוד רווח פוטנציאלי ממכירתו בתום השימוש. כמובן שכל מקרה לגופו ויש עדיין דגמים שלוקים בירידת ערך מואצת, והליסינג אכן מאפשר לנטרל אותה. אבל גם אז, לרוב הצפי לירידת הערך מתומחר במחיר חוזה הליסינג.

הכדאיות של רכב חשמלי

עובדים רבים מתלבטים בין רכב חשמלי לבנזין. זו סוגיה מורכבת, שיש בה שיקולים לכאן ולכאן. מצד אחד הרבה מעבידים בישראל יוצאים כיום מגדרם כדי לעודד עובדים לעבור לרכב חשמלי. זה יכול לכלול הטבות כמו סבסוד חלק מעלות הליסינג החודשי, הבטחת חניה צמודה עם מטען בעבודה, סבסוד מלא או חלקי של עלות הטעינה ועוד. יש גם חברות שמתייחסות לנושא כחלק מאסטרטגיית הקיימות שלהן.

אבל רוב החברות מתייחסות למעבר לרכב חשמלי כאמצעי לחסוך משמעותיות בעלויות הדלק. התחשיב פשוט: רכב ציים שעובר 30 אלף ק"מ בשנה ורושם בממוצע 10 קילומטר לליטר דלק, "עולה" למעביד כ־20 אלף שקל בדלק בשנה (על פי מחיר הדלק כיום). במכפלות של מאות ושל אלפי עובדים זה הרבה כסף, כך שגם אם מעבירים חלק מהחיסכון לעובדים זה עדיין משתלם.

מנקודת המבט של העובד, המוטיבציה המרכזית היא הטבת שווי השימוש על רכב חשמלי, שעומדת כיום על 1,310 שקל בחודש. יחד עם זאת, ההטבה הזו נקבעה ב־2022 ומאז זינקו מחירי הרכב החשמלי בשל עליית מס הקנייה עליהם מכ־10% ל־45% כיום, ועוד היד נטויה. כלומר שווי השימוש על רכב חשמלי עלה, אבל גובה ההטבה נותר קבוע (למעט עדכון מדדי), כך שההטבה נשחקה. בשבוע שעבר גלובס חשף שהאוצר שוקל להאריך ולעדכן את ההטבה הזו לקראת 2026, אבל למודי ניסיון, אנחנו מעדיפים לחכות ולראות.

במקרה של רכב חשמלי, סימן השאלה על כדאיות הליסינג גדול. נושא "ביטוח ירידת הערך" אמור להיות משמעותי במיוחד ברכב חשמלי, מכיוון ששוק היד השנייה שלו טרם התייצב. אבל בפועל, העלאות מס הקנייה בשנים האחרונות נטרלו חלק גדול מירידת הערך במכירה. אם מוסיפים לכך את העובדה שעלות האחזקה של רכב חשמלי נמוכה משמעותית - למרות שהאגרה השנתית זינקה השנה ומחירי הטעינה טיפסו - ייתכן שרכישת רכב חשמלי עדיפה על פני ליסינג. ואם אתם נעולים על ליסינג, ויש לכם נסועה גבוהה במיוחד, רכב בנזין הוא עדיין יותר משתלם.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים