גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הג׳וניורים: הם למדו תואר בהנדסה, ובכל זאת לא מצליחים למצוא עבודה בהייטק

ענף ההייטק סגר את שעריו בפני הג'וניורים ב־2024, כאשר לפי חברת ההשמה אתוסיה, מספר המשרות החדשות שנפתחו עבורם נחתך ב־40% ● משך חיפוש העבודה התייצב על כמעט שנה, כך שבוגרי תואר ראשון מעדיפים להמשיך באקדמיה בתחומים שצפויים בהם ביקושים, כמו AI

מובטלי הייטק מחפשים עבודה / צילום: Shutterstock
מובטלי הייטק מחפשים עבודה / צילום: Shutterstock

מצוקת הג'וניורים - עובדים לא מנוסים שמתקשים להשיג דריסת רגל ראשונה בתעשיית ההייטק - הולכת ומחריפה. זמן חיפוש עבודה ממוצע לג'וניור (פחות משנתיים ניסיון) התקבע על 11 חודשים לעומת 14 שבועות בכלל הענף, בעוד מספר המשרות החדשות שנפתחו עבור מתחילים בכל חודש התרסק מ־300 בממוצע למספר חד־ספרתי. כך עולה מדוח של אתוסיה - אחת מחברות ההשמה הגדולות בהייטק הישראלי.

השכר בהייטק עלה, אבל הטבת האופציות התכווצה דרמטית: מי העובדים שספגו את הפגיעה הגדולה ביותר? 
ראיון | הוא מנהל את מרכז הפיתוח הצומח ביותר בישראל: "אנשים לא באים לאנבידיה כדי להרוויח קצת יותר"

היעדר ההזדמנויות מצד המעסיקים משתלב במגמה עולמית מטרידה, כפי שעולה מנתונים חדשים של הפורום הכלכלי העולמי. לפי הפורום, על אף שתעשיית הטכנולוגיה צפויה לצמוח ב־14% עד 2030 - שיעור שווה־ערך ל־170 מיליון משרות חדשות - החלק הארי מתנקז בתחומים מתקדמים.

מומחי ניתוח ביג דאטה או בינה מלאכותית ומהנדסי פינטק נמצאים בצמרת רשימת המקצועות המבוקשים, בעוד שכ־8% מהמשרות הקיימות, בעיקר תפקידי כניסה, צפויות להיעלם בשל אוטומציה וטכנולוגיות מתקדמות.

כמו כן, הדוח מגלה כי 85% מהחברות מתכננות להשקיע בהכשרת העובדים הנוכחיים שלהן, ו־50% שוקלות להעביר עובדים מתפקידים "מתכלים" לתפקידים צומחים. המשמעות היא כפולה: לא רק שמספר המשרות לג'וניורים מצטמצם, אלא שגם המשרות החדשות שנפתחות מאוישות על ידי עובדים ותיקים שעוברים הסבה. במקביל, לפי הדוח 41% מהחברות בעולם מתכננות לצמצם את כוח־האדם שלהן עד 2030, זאת כאמור בעקבות התפתחות הבינה המלאכותית.

זאת ועוד, גם המלחמה חייבה את ענף ההייטק, בדומה לכלל המשק, להתייעל ול"הרזות" וכן ליטול פחות סיכונים, והמיקוד עבר בין היתר לכוח עבודה מצומצם ומנוסה יותר. כלומר, אם כבר מגייסים עובדים נשמרת עדיפות למועמד בעל ניסיון שלא צריך "להמר" עליו.

ברקע כבר מתחוללת בישראל האטה בגידול כוח־האדם בתעשיית הטכנולוגיה - בסוף 2024 היא מנתה 417 אלף מועסקים, עלייה של פחות מאחוז בהשוואה ל־2023, לעומת צמיחה ממוצעת של 4% בשנים קודמות, כך בין היתר לפי הדוח של אתוסיה. כמו כן, ההשקעות הזרות צנחו ב־60% בשנה החולפת בהשוואה ל־2023, מה שהוביל לסגירת סטארט־אפים רבים ולצמצום דרמטי בגיוסים.

בינתיים, השכר הכללי בהייטק דווקא עולה: בין אוקטובר 2023, החודש שבו פרצה מלחמת חרבות ברזל, לאוקטובר 2024 עלה השכר ב־4.7% וחצה שוב את רף 30 אלף השקלים עם נתון ממוצע של 30,915 אלף שקל.

"דור שנופל בין הכיסאות"

על מצוקת חיפוש העבודה מעידים בוגרי האוניברסיטאות והמכללות בגוף ראשון. י', בוגרת מדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון שיתפה את הפשרה שנאלצה לקבל בקבוצת פייסבוק של מועמדים בתחילת דרכם: "אחרי שנתיים של חיפוש עבודה וניסיון בפרויקטים אישיים, החלטתי ללכת על תפקיד שהוא לא פיתוח טהור. יש נגיעה בקוד, זו חברת הייטק, אני עובדת בצוות תחת מפתחים - אבל זה לא בדיוק מה שחלמתי עליו. התקווה היא להתקדם מבפנים ולצבור ניסיון, גם אם הוא חלקי. אני מנסה להסתכל על זה כהזדמנות ללמוד על התעשייה מזווית אחרת".

א', בוגר תואר ראשון בהנדסת חשמל בטכניון מספר לגלובס: "כבר כשהתחלתי את הריאיון הם ידעו בחברה שאני לקראת סיום התואר. עברתי את השלב השני, ואז המראיינת אמרה לי 'אבל יש לך עוד שני סמסטרים לסיום'. אמרתי 'נכון', והם אמרו 'אנחנו מצטערים'. הם רצו מישהו עם לפחות שנה וחצי ניסיון", משתף א' את תסכולו. "זה פרדוקס - איך אפשר לצבור ניסיון כשאף אחד לא מוכן לתת הזדמנות ראשונה".

"אני מרגיש שאנחנו דור שלם שנופל בין הכיסאות", משתף בוגר טרי מהאוניברסיטה העברית. "יש לי תואר במדעי המחשב, ציונים טובים, פרויקטים בגיטהאב - ובכל זאת אני מוצא את עצמי מתחרה על משרה אחת עם עוד 200 מועמדים שנראים בדיוק כמוני".

סטודנט נוסף מתאר את המשבר העמוק, אף שהוא לומד במוסד שמכניס לשוק את המספר הגבוה ביותר של בוגרים - האוניברסיטה הפתוחה. "בששת החודשים האחרונים שלחתי קורות חיים לכ־300 משרות סטודנט וג'וניור. קיבלתי מענה רק ממקום אחד, שם עברתי שלושה שלבים ולבסוף כנראה בחרו במישהו אחר", הוא מספר לגלובס. זאת, הוא מעיד על עצמו, למרות ניסיון בפרויקטים אישיים עם מגוון שפות תכנות מודרניות. "הרבה מהחברים שלי בוחרים להמשיך לתואר שני, לא מתוך עניין אלא כי עדיף מלשבת בבית בלי עבודה".

לפי נתוני משרד העבודה, הפקולטה למדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה היא הגדולה בארץ, עם שליש מההרשמות במוסד, ובוגריה מובילים בכושר ההשתכרות עם פער משמעותי של 5,000 שקל בחודש מבוגרי הטכניון ו־7,000 שקל יותר מהאוניברסיטה העברית. לראייה, בדוח הקודם עמד הפער על 500 שקל בלבד.

"לנצל את הזמן"

"המצב הכי קשה היום הוא דווקא לבוגרי מדעי המחשב, יותר מאשר לי ולחבריי בוגרי הנדסת חשמל", משתף בוגר טכניון. "יש היום הייפ משמעותי סביב עולם הבינה המלאכותית והמעבדים, מה שהופך את מהנדסי החשמל למבוקשים יותר בהשוואה למהנדסי תוכנה. חברות כמו אנבידיה מושכות את השוק כלפי מעלה בתחומי החומרה".

אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, אומר לגלובס כי "התעשייה עוברת טרנספורמציה מהותית. אם בעבר תואר במדעי המחשב היה כרטיס כניסה כמעט מובטח להייטק, היום אנחנו רואים שהדגש עובר לתחומים ספציפיים כמו מחשוב קוונטי ובינה מלאכותית. סטודנטים שחושבים על תארים מתקדמים צריכים להתכוונן לביקושים האלה".

עוד מתייחס סולומון לבחירה של בוגרים רבים להמשיך במסלול האקדמי. לדבריו, "יש היום סטודנטים שבוחרים לעשות תואר שני לא בהכרח מתוך רצון אקדמי טהור, אלא כהחלטה אסטרטגית". הוא מסביר כי "במקום להתמודד עם שוק תעסוקה קשה בגיל 26, הם מעדיפים להשקיע עוד שנתיים בלימודים ולהיכנס לשוק בגיל 28, אבל עם יתרון משמעותי. מה גם שאם בלאו הכי הם לא מוצאים עבודה - עדיף לנצל את הזמן שעובר בלימוד. כשהשוק לא מתגמל כמצופה וההצעות שמקבלים לא באמת מקדמות, תואר שני בתחום שיש בו ביקוש כמו בינה מלאכותית או הנדסת חשמל יכול להיות הימור חכם".

למרות התמונה המורכבת, מומחים בתעשייה מזהים גם נקודות אור. "אני אופטימי לגבי העתיד", מסכם סולומון. "ברגע שהמצב הגאו־פוליטי והכלכלי יתייצב, אנחנו צפויים לראות קיצור משמעותי בזמני חיפוש העבודה. התעשייה הישראלית ידועה בגמישותה וביכולת ההתאוששות שלה. השאלה היא לא אם המצב ישתפר, אלא מתי".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-3%, מדד הבנייה עולה בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ