גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה אחד המסים הכבדים בענף הנדל"ן. האם הוא בדרך לביטול?

כפי שנחשף בגלובס, במשרד המשפטים בוחנים דרכים שונות לשינוי היטל ההשבחה שגובות העיריות בשל העיכובים והסחבת שיצר ההליך ● מהן החלופות למצב הקיים, מי צפוי להפסיד מהמהלך, מלבד הרשויות המקומיות, מי צפוי להרוויח ומתי צפוי השינוי?

היטל השבחה / איור: Shutterstock
היטל השבחה / איור: Shutterstock

המהלך שנחשף בגלובס - ביטול היטלי השבחה בעת מכירת נכס - מקודם בימים אלו במשרד המשפטים, מטה התכנון הלאומי ומינהל התכנון ומעורר רעש בשוק הנדל"ן המקומי. בנוסף, נראה כי המהלך הוא לא השינוי היחיד שמתוכנן במיסוי הנדל"ן בתקופה הקרובה. אילו הצעות מונחות על השולחן ומה בכלל מנסה להשיג הרפורמה? גלובס עושה סדר.

רק 19 אלף שקל למ"ר: זכו בדירה בת"א בחצי מחיר, ואז התוכניות השתבשו  
שאלות ותשובות | הטבת המס לשוכרים ומשכירי דירות חוגגת שנה: מי יכול להרוויח ממנה? 

מה הוא היטל השבחה?

היטל השבחה הוא מס מוניציפלי המשולם לרשות המקומית בגין השבחה של נכס בעקבות אישור תוכנית חדשה, מתן הקלת בנייה (כאשר ההקלה מגדילה את זכויות הבנייה) או אישור לשימוש החורג מהשימוש המותר בקרקע. ברוב המקרים היטל השבחה יהיה בגובה 50% מההשבחה, קרי מחצית מעליית שווי הנכס בעקבות התוכנית החדשה, ההקלה או אישור השימוש החורג. ישנם מקרים שבהם ההיטל יהיה בשיעור אחר, ולעתים ניתן גם פטור מהיטל השבחה. כיום המועד שבו יש לשלם היטל השבחה הוא בעת קבלת היתר בנייה או בזמן מכירת נכס.

מהו תפקידו של ההיטל?

להיטל ההשבחה תפקיד חשוב בענף הנדל"ן, ויש לו שתי מטרות עיקריות: האחת - חלוקה של העושר, שכן ההיטל מבטיח כי הציבור כולו (דרך קופת הרשות המקומית) ייהנה מההשבחה שמרוויח בעל הנכס, השבחה שמקורה במהלך בעל אינטרס ציבורי כדוגמת אישורה של תוכנית חדשה; השנייה - מימון הפיתוח של סביבת הפרויקט, שכן הכנסות היטלי ההשבחה משמשות את הרשות המקומית כדי לממן תשתיות ועבודות פיתוח הכרחיות למימוש התוכנית שקידמה.

מדוע נדרשת רפורמה בעולם היטלי ההשבחה?

עם השנים הפך היטל ההשבחה ממס מקומי להליך בירוקרטי ארוך ומורכב. אין ספור הליכים משפטיים מתנהלים סביב סוגיות הקשורות בהיטל ההשבחה, עד כדי מצב שבו המרחק בין המהלך המשביח לבין קבלת התשלום עבורו עצום - ובעיני רבים, לא תמיד משקף את ההשבחה בפועל בסופו של הליך. כיום פועלות יותר מעשר ועדות ערר לענייני היטלי השבחה, ובמקביל להן פועלים גם יותר מ־30 שמאים מכריעים - וידי כולם עמוסות. זו רק דוגמה אחת לעודף ההליכים והבירוקרטיה בתחום, אשר מביא לאי־ודאות רבה באשר להיטל ההשבחה שנדרש לשלם כל אדם.

הרפורמה המתהווה בימים אלו אמורה לשנות את המצב הנוכחי ולבצע שני מהלכים עיקריים הכרוכים זה בזה: הגדלת הוודאות וקיצור משמעותי של התהליכים. בין השאר, כך מקווים מקדמי היוזמה, קיצור התהליכים בצורה משמעותית יגדיל את הוודאות שכן המועד שבו יחויב בעל נכס בהיטל השבחה יהיה קרוב הרבה יותר למועד שבו התרחשה ההשבחה בפועל.

על מי תשפיע הרפורמה?

"מפת האינטרסים" סביב היטלי ההשבחה רחבה ועמוסה בגורמים. נראה כי הגורם המושפע יותר מכול מהשינויים הצפויים בעולם היטלי ההשבחה הוא השלטון המקומי, שכן על פי נתוני משרד מבקר המדינה, ב־2022 הכניסו הרשויות המקומיות 10 מיליארד שקל מהיטלי השבחה. בתוך פחות מעשור זינקו ההכנסות מהיטלי השבחה פי שלושה.

גם השמאים עשויים להיפגע מכל שינוי בהיטלי ההשבחה, ודאי מביטול שלו, שכן כיום הבירוקרטיה וריבוי ההליכים מפרנסים רבים מאנשי המקצוע בעולם השמאות - כמעט כל דיון בהיטלי השבחה דורש חוות דעת שמאית. עורכי דין עשויים גם הם להיות מושפעים מהעניין, כמייצגים בהליכים השונים.

לצד כל אלו, יזמי הנדל"ן מושפעים מאוד מסוגיית היטלי ההשבחה - אך מהכיוון השני. עבורם, ההיטלים מהווים עוד הוצאה המושתת עליהם, ובעידן של חוסר ודאות הם נגררים לא פעם אל אותם הליכים משפטיים ארוכים בתקווה להפחית את החיוב. בהזדמנויות רבות נשמעה מצד היזמים ההצהרה כי יסכימו לשלם כמעט כל סכום של היטל בתמורה לוודאות ולידיעה מראש כמה עליהם לשלם, אך אפשר להניח בביטחון כי לא יתנגדו לרפורמה שתפחית את גובה ההיטלים.

האם אכן נשקל ביטולם המוחלט של היטלי ההשבחה?

כן. אחת ההצעות שנמצאות על השולחן מתחילת קידומה של הרפורמה - ויש להדגיש כי זוהי הצעה אחת מתוך עשרות הצעות - היא ביטולם המוחלט של היטלי ההשבחה. הגורמים המובילים את הרפורמה כבר הדגישו יותר מפעם אחת כי ביטול כזה לא יבוא על חשבון הכנסותיהן של הרשויות, אלא יוליד מנגנון חדש שיאפשר ודאות רבה יותר ודיוק גדול יותר סביב נושא ההשבחה הנגבית מבעלי הכנסים.

ובכל זאת, הצעה כזו נחשבת מהפכנית ויש לה מתנגדים רבים. אחת מהם היא יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, שמאית נחמה בוגין. לדבריה, "אנשים שוכחים את תפקידו החשוב של היטל ההשבחה, ונראה שמתמקדים רק במאמץ להעלות רעיונות סביב הרפורמה, במה שנראה כמו 'ספורט לאומי' בזמן האחרון. יש מקום לשיפור בנושא היטלי השבחה, אבל זה היטל חשוב".

אילו הצעות נוספות עומדות על הפרק?

אחת ההצעות האחרונות שחשפנו בגלובס היא ביטול גביית היטל השבחה בעת מכירת הנכס, כך שהמהלך היחיד שיגרור חיוב בהיטל הוא מתן היתר בנייה. מציעי ההצעה טוענים כי כך תיווצר ודאות רבה יותר, שכן ההיטל ייגבה רק בסמוך לאישור התוכנית. מנגד, שמאית בוגין טוענת כי מדובר ב"רעיון גרוע שיוביל לחוסר ודאות. הרפורמה, לפי מקדמיה, אמורה ליצור ודאות רבה יותר והצעה כזו תגרום לתוצאה הפוכה: היא תיצור חוסר ודאות, שיכול לשבש הרבה עסקאות".

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה המתמחה בהיטלי השבחה, אומר כי "הרציונל המוצהר שעומד מאחורי ההצעה התורנית של המדינה, לבטל גביית היטל השבחה בעת מכירת נכס מושבח, הוא לפשט את ההליכים המורכבים של חישוב היטלי ההשבחה וגבייתם - אבל בפועל המטרה היא להגדיל ולנפח את קופת המדינה והרשויות המקומיות.

"אין ספק שנדרשת ודאות רבה יותר בתחום, וקיצור הליכים, אך לא במחיר של פגיעה בבעלי הקרקעות והעשרת הקופה הציבורית על חשבונם: אם מחשבים את היטל ההשבחה במועד קבלת היתר הבנייה, גובה ההיטל יהיה משמעותית גבוה יותר, שכן ערכי הקרקע בישראל במגמת עלייה".

הצעה נוספת היא יצירת מנגנון "One stop shop" אשר יקבע במועד אחד מוגדר את היטל ההשבחה בכל תוכנית. עוד הצעה היא יצירת "צדק חלוקתי" בין רשויות חזקות לחלשות, כרעיון הדומה לקרן הארנונה שגיבש משרד האוצר, אך הוא זוכה להתנגדות רבה מצד גורמים בשלטון המקומי. הצעה אחרת, שגובשה על ידי עו"ד יהודה טלמון ותמיר שאבי, מציעה ביטול של היטלי ההשבחה ויצירת מתווה חדשה שבמסגרתו "יפוצו" הרשויות המקומיות באגרת הקמה בסך 1,500 שקל למ"ר דירה חדשה ובמחצית מזכויות הבנייה התוספתיות שיינתנו מעל לצפיפות הבנייה המינימלית באותה רשות.

היכן עומדת הרפורמה בימים אלו?

לרפורמה אחראים שלושה גופים: מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס; מטה התכנון הלאומי, בראשות הרב נתן אלנתן; ומינהל התכנון, בראשות המנכ"ל רפי אלמליח. באוקטובר נערך מפגש שיתוף ציבור ראשון בנושא, ובכנס הנדל"ן של לשכת שמאי המקרקעין שנערך בשבוע שעבר, אמרה עו"ד יוליס כי לקראת סוף פברואר ייערכו ימים מרוכזים של הצוות המקדם את הרפורמה, לטובת "דיונים מרתוניים עם כל בעלי העניין", כלשונה. נראה כי הכוונה היא להמשיך בדיונים על הרפורמה בצורה תכופה, במטרה לגבש רעיונות מוצקים בהקדם האפשרי.

מתי יוצג מתווה הרפורמה הרשמי?

שאלה זו היא אחת המורכבות סביב הרפורמה, בשל אותם בעלי אינטרסים רבים הקשורים בנושא ומשפיעים עליו. מקדמי הרפורמה שואפים להציג רעיונות מגובשים בהקדם, אך לא מדובר בעניין של שבועות ואף לא של חודשים. רפורמה באחת הסוגיות הבוערות בענף תגובש במשך זמן רב עד שיוצגו תוצאותיה ומסקנותיה הסופיות.
מס מוניציפלי המשולם לרשות המקומית בגין השבחה של נכס, בעקבות אישור תוכנית חדשה, מתן הקלת בנייה או אישור לשימוש החורג מהשימוש המותר בקרקע. ברוב המקרים המס יהיה בגובה 50% מההשבחה.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ