גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היפוך התפקידים של אמריקה: שחורים ממעמד הפועלים מתקדמים, והלבנים נסוגים

התמעטות המשרות בענף הייצור במחוז אחד באילינוי מצביעה על גורם מפתח בצמצום הפער בהכנסות

היפוך התפקידים של אמריקה / צילום: AI
היפוך התפקידים של אמריקה / צילום: AI

 

שינוי גדול מתרחש באמריקה: סיכויי ההצלחה של לבנים עניים או בני מעמד הפועלים הולכים ופוחתים, ובמקביל הם משתפרים עבור שחורים מאותה שכבה כלכלית.

הכוורת, המטוס הפרטי והסודות: הצצה לאימפריה של המשקיע הפיננסי הבולט בישראל 
מגרמניה לישראל: השלב הבא במהפכת הרכב החשמלי
"המחיר צפוי לרדת ב-50%": שוקלים לרכוש מכונית? הנתון שכדאי להכיר 

היפוך הגורלות הזה תועד במחקר חשוב שפרסמו לפני כמה חודשים חוקרים מאוניברסיטת הרווארד. הם עקבו אחר שינוי בניידות הכלכלית - שצמצם את הסכום שבו ההכנסה של שחורים מפגרת אחרי ההכנסה של לבנים. שינוי זה התרחש בין 2005, כשרבים מבני דור ה-X היו בסוף שנות ה-20 לחייהם, לבין 2019, כאשר רבים מבני דור ה-Y הגיעו לאותו הגיל.

ברחבי ארה"ב ההכנסה של שחורים שנולדו ב־1992 להורים באחוזון ההכנסות ה־25 נמוכה ב־9,521 דולר בממוצע משל לבנים שנולדו באותו אחוזון. זאת לעומת פער של 12,994 דולר בין שחורים ללבנים שנולדו ב־1978 (בשני המקרים הם נבדקו באותו הגיל, 27, ונתונים מותאמים לדולרים של 2023).

את חלק מן הכוחות המניעים שינוי שכזה ניתן לראות במחוז מדיסון שבאילינוי, על גדות נהר המיסיסיפי מול סנט לואיס. גורם מרכזי אחד הוא האופן השונה שבו קצרו עובדים לבנים ושחורים את פירות התיעוש של המאה ה-20, ותגובתם השונה לדעיכתה של התעשייה.

מחוז מדיסון נשלט במשך עשרות שנים בידי תעשייה כבדה - כולל מפעלי פלדה, בתי זיקוק לנפט ומפעל זכוכית - שהזינה את מרכזי העיר המשגשגים של גרניט סיטי ושל אלטון שעל גדת הנהר. כאשר היא דעכה, האזורים הללו סבלו, ומשרות במגזרים אחרים צמחו, בין היתר במסחר סיטונאי וקמעונאי, בשירותי בריאות ובשירותים מקצועיים.

לבנים רבים שעבדו במפעלים והיו שייכים לאיגודים ראו בעבודתם את ליבת הזהות שלהם - מקור עמוק לגאווה שעברה מדור לדור. עובדה זו הקשתה עליהם את ההסתגלות כאשר המפעלים נעלמו.

עובדים שחורים, שבאופן היסטורי החזיקו במשרות בשכר נמוך יותר בבתי חרושת ובמגזר השירותים, חשו בהשוואה פחות קשר למסורת של תעשייה כבדה, ונמצאו בעמדה שממנה היה מקום לצמוח.

"הלם סין" שיבש הכול

במחוז מדיסון ילדים לבנים שנולדו להורים עניים ב־1992 היו במצב גרוע יותר - בבגרותם - מאשר מקביליהם מדור ה-X שנולדו ב-1978. הכנסתם השנתית הממוצעת למשק בית ירדה ב-11% לכ-30 אלף דולר, לפי המחקר של הרווארד. לעומת זאת, ילדים שחורים שנולדו להורים עניים ב-1992 היו במצב טוב יותר כמבוגרים מאשר מקביליהם מדור ה־X. הכנסתם השנתית הממוצעת למשק בית עלתה ב־21% לכ־23 אלף דולר.

בהסתכלות אחרת, פער ההכנסות בין שתי הקבוצות הצטמצם מכ-15 אלף דולר ב-2005 לכ-7,000 דולר ב-2019. במחוז מדיסון, שאוכלוסייתו 263 אלף בני אדם, 83% מהתושבים הם לבנים ו-10% שחורים.

"כאשר יש לך עמוד שדרה כלכלי חזק כל כך, כפי שמפעל הפלדה היה עבור אנשים לבנים ממעמד הפועלים, הוא הופך למשהו שאתה יכול לדמיין אותו ולסמוך עליו", אמרה סטפני דלוקה, סוציולוגית מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, החוקרת את מחוז מדיסון ומחוז בארקנסו בשיתוף הצוות מהרווארד. "קהילות שחורות בעלות הכנסה נמוכה, שבדרך כלל לא היו להן מקורות עבודה חזקים כל כך להסתמך עליהן, טיפחו רשתות שלא היו תלויות בזה".

ימי הזוהר של גרניט סיטי היו מאמצע עד שלהי המאה ה-20. העיר תמכה ברשתות גדולות של ספקים והעסיקה אלפי עובדים, שהוציאו את משכורותיהם בחנויות ובמסעדות במרכז העיר.

"אם עבדת ב-US Steel (תאגיד הפלדה של ארה"ב) כולם העריצו אותך", אמר רוב פאוול (48, לבן), עובד פלדה כפי שהיו אביו, ודודו וסבו של אביו. "זה היה כאילו, וואו, אתה בטח מרוויח המון כסף במפעל".

מפעל תאגיד הפלדה US Steel בגרניט סיטי. פיטר מאות עובדים / צילום: Shutterstock

המפעל העניק להוריו, שגדלו בעוני, דריסת רגל במעמד הבינוני, עם חגיגות חג מולד שהיו מלאות במתנות וחופשות שנתיות במקומות כמו פלורידה, אמר פאוול. הוא למד תקופה קצרה בקולג', החליט שזה לא בשבילו והצטרף למפעל ב־1997.

ואז הגיע הלם סין, מבול היבוא הזול בשנות ה־2000 ששיבש תעשיות בארה"ב. חברות פלדה ויצרנים אחרים במחוז מדיסון צמצמו את הייצור, התאחדו או נסגרו.

"החיים די נתקעו"

פאוול פוטר כמה פעמים מאז 2008, אך תמיד חזר כשהמפעל החל לגייס שוב עובדים. הוא היה מובטל לתקופות מסוימות, ומצא עבודה במפעל פליז ובחברות אחרות. עם זאת, המשרות הללו לא יכלו להשתוות בשכר ובהטבות למפעל הפלדה, שבו בזמנים טובים הוא הרוויח משכורת שנתית בת שש ספרות.

פאוול ואשתו, אדריאן קורונקה, שעובדת כמזכירה משפטית, הפסיקו לצאת לחופשות או לבילויים יקרים, והייתה שנה אחת שבה הם נעזרו בארגון צדקה עבור מתנות חג המולד. הוא אחד הבודדים שעדיין מועסקים ב־US Steel, אך אינו בטוח כמה זמן נותר לו שם.

בני הזוג אומרים שהם דואגים לארבעת ילדיהם, בני 29-19, שאין להם תארים אקדמיים והם בעיקר נמקים בעבודות קמעונאות ושירותים, שהמשכורות בהן אינן גבוהות. "החיים די נתקעו עבור כולם", אמרה קורונקה (48).

מספר משרות הייצור במחוז מדיסון ירד למעט יותר מ־10,000 בשנת 2023 לעומת כמעט 20 אלף בשנת 2001, על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה בארה"ב. שיעור האבטלה במחוז באותה התקופה היה בדרך כלל גבוה מן הממוצע הארצי, ובספטמבר עמד על 4.2%.

עסקים שהיו ספקים של המפעלים והעניקו להם שירותים קמלו. מרכז העיר של גרניט סיטי התמלא בחנויות ריקות. אוכלוסיית העיר ירדה לכ־27 אלף בשנת 2023 לעומת כ־31 אלף בשנת 2000.

ניק קסלר (36, לבן) היה נחוש בדעתו למצוא עבודה כעובד פלדה, כפי שעשו במשפחתו ארבעה דורות לפניו. בילדותו הוא השתתף במצעדי יום העבודה עם חברי האיגוד של United Steelworkers. הוא הגיש מועמדות לעבוד במפעל של US Steel בגרניט סיטי כמעט מדי שנה לאחר שמלאו לו 18 - עד שלבסוף התקבל לעבודה ב־2018.

היום קסלר מצליח בקושי להיאחז בעבודה הזאת. המפעל פיטר מאות עובדים בשנה האחרונה וכעת הוא מושבת חלקית. חברים נדחקו החוצה בסבב הקיצוצים האחרון, והוא ואשתו חשבו לעבור דירה אם גורלם יהיה דומה. למרות התחזית העגומה, קסלר אמר, "אני מקווה לטוב".

איאן קאולי (26, לבן) גדל כמה רחובות ממפעל הפלדה של US Steel בגרניט סיטי בשנות ה־2000. אימו עבדה כפקידת קבלה, ואביו עבר בין עבודות לא יציבות במשך שנים עד שמצא תפקיד עם שכר גבוה יותר בבית זיקוק. בבית הספר נפוצה מדי פעם השמועה על הפיטורים האחרונים במפעל. "ידענו שהוא הולך ודועך", אמר קאולי.

לאחר שסיים את לימודיו בתיכון, עבד קאולי במחוז בעבודות קמעונאיות, כולל בחנות בייגלה, ובשירות לקוחות בשכר נמוך. הוא למד חינוך מוזיקלי באוניברסיטה מקומית אך לא סיים. כעת הוא עובד כמזכיר במשרד לפיתוח כוח אדם, ומשתכר קצת יותר מ־20 דולר לשעה.

לנצל הזדמנויות

ל"הלם סין" הייתה השפעה שונה על עובדים שחורים, שמלכתחילה היו מיוצגים פחות בעבודות ייצור, והצליחו ליהנות מן המספר ההולך וגדל של משרות במגזרים אחרים. כך לפי מאמר משנת 2022 של כמה חוקרים, בהם ליסה קאהן, כלכלנית באוניברסיטת רוצ'סטר.

המשרות במגזרי החינוך והבריאות במחוז מדיסון גדלו ב־13% בין 2001 ל־2023, לפי נתוני הממשלה. משרות במגזרי הפנאי והאירוח עלו ב־22% באותה התקופה. משרות הובלה ואחסנה גדלו ב-250% ליותר מ-12 אלף, שעה שחברות, בהן אמזון והרשי, פתחו מרכזי הפצה רחבי ידיים.

כיום ישנם במחוז כ-40 מחסנים שמציעים משרות שלרוב מרוויחים בהן 20 וקצת דולר לשעה, אמר טוני פיהרמן, מנהל מחלקת התעסוקה וההדרכה של מחוז מדיסון. משרות במתקנים כאלה סיפקו לעובדים בעלי הכנסה נמוכה הזדמנויות חדשות ששחורים רבים ניצלו, אומרים תושבים. למרות שרבים מהתפקידים אינם משתווים למפעלים המאוגדים בשכר ובהטבות.

במשך עשרות שנים עובדים לבנים עם משרות משתלמות במפעלים סללו את הדרך להצטרפותם של קרובי משפחה וחברים. לשחורים לא היו כאלה קשרים מועדפים, ומי שהצליחו להיכנס לא היו להוטים באותה מידה להביא את בני משפחתם. "ההורים שעבדו שם לא רצו שהילדים שלהם יעבדו שם", אמר רוזל פורטר (57, שחור). "הם רצו שהילדים שלהם ילכו לקולג'".

פורטר אמר כי המסר על חשיבות ההשכלה הוחדר לראשו בידי רבים מהמבוגרים שחי לצדם. הוא גדל במחוז, כולל תקופה בדיור ציבורי אצל סבתו, והיה הראשון במשפחתו שקיבל תואר אקדמי. כך גם אשתו ושני אחיה, שאביהם עבד שנים בבית זיקוק במחוז.

פורטר הוא כעת יו"ר סניף דרום אילינוי של ארגון החינוך וההעצמה "100 גברים שחורים של אמריקה", הממוקם באלטון, ש-25% מתושביה הם שחורים. הסניף הוקם באמצע שנות השמונים כדי להדריך צעירים שחורים בנושאים הקשורים לאקדמיה ולאוריינות פיננסית. "הילדים האלה צריכים לראות גברים שחורים מצליחים כדי שיראו שזה בר-השגה", אמר פורטר.

דיוויד גוינס (64), שנבחר לראש העיר השחור הראשון של אלטון ב-2021, עבד במשטרת העיר כ-25 שנה, מאמצע שנות השמונים. הוא אמר שבשכונות השחורות היו קהילות מלוכדות, והמבוגרים השגיחו על הנוער והתערבו כדי לשמור שיתנהגו כיאות.

תפקיד הסביבה החברתית

במחקר שפורסם מוקדם יותר השנה הגיעו חוקרי הרווארד, בהובלת הכלכלן ראג' צ'טי, למסקנה ששינויים בניידות נבעו במידה משמעותית מן הסביבות החברתיות שבהן ילדים גדלו. אם המבוגרים שראו היו מועסקים - והאינטראקציה איתם הזינה את שאיפותיהם ויצרה קשרים מועילים - הם הצליחו יותר. במקרה ההפוך הם הצליחו פחות. המבוגרים לא היו חייבים להיות ההורים של הילד. הגורם החשוב היה לגדול בשכונה שבה ליותר הורים יש עבודה.

שיעור המועסקים בקרב הורים לילדים לבנים בעלי הכנסה נמוכה ירד מ-66% לילידי 1978 ל-55% עבור ילדי 1992. בו בזמן שיעור המועסקים בקרב הורים לילדים שחורים מעוטי הכנסה עלה מ־72% עבור ילידי 1978 ל־74% עבור אלה שנולדו בשנת 1992.

דברה פיטס (71), מחנכת שחורה שעבדה 31 שנים בבתי ספר במחוז אלטון עד 2006, אמרה שהיא ומורים ומנהלים אחרים השגיחו מקרוב על התלמידים. הם ביקרו בבתיהם בשכונות העוני אם לא הגיעו לבית הספר , התערבו בבחירת הקורסים כשהם לא היו שאפתניים מספיק ועזרו בהגשת הטפסים למכללה. "לא נשארנו רק בכיתה שלנו", אמרה פיטס.

באוניברסיטת אדוארדסוויל בדרום אילינוי, מוסד גדול ללימודי תואר בן ארבע שנים במחוז מדיסון, גדל שיעור הסטודנטים השחורים מ-10% ב-2001 ל-13% ב-2022, לפי נתוני משרד החינוך האמריקאי. שיעור התלמידים הלבנים ירד באותה התקופה מ-82% ל-66%. ההרשמה של סטודנטים שחורים באותה תקופה גדלה ב-26% ל-1,988, בעוד שהרישום של תלמידים לבנים ירד ב-19% ל-12,518.

ביאנקה ג'קסון (41), תושבת שחורה שהיא לשעבר ראשת הסגל של ראש העיר גוינס וכעת מגישה בקשה להתקבל לתוכנית דוקטורט, אמרה שמבוגרים מועסקים וקשרים חברתיים היו חיוניים עבורה. אף שהיא התגוררה בשכונות עוני כשהייתה צעירה, ואביה נכנס ויצא מהכלא שוב ושוב, אמה שמרה על משרתה במקלט לנשים. כשג'קסון הייתה בת 8 בערך, אמה קנתה את ביתה הראשון - בית הכומר הישן של הכנסייה שלהם, בשכונה באלטון שהייתה מאז ומתמיד מאוכלסת בתושבים שחורים.

היא הייתה הראשונה במשפחתה שקיבלה תואר ראשון והמשיכה ללימודי תואר שני. היא השיגה מלגה שכיסתה את שכר הלימוד שלה, ושם נחשפה למעגלים חדשים של אנשי מקצוע וחוקרים. "זה נתן לי דחיפה של ביטחון עצמי וגם תחושת זהות ושייכות", אמרה ג'קסון.

דוגמה אחת לעובד פלדה לבן שעבר בהצלחה לתחום עיסוק אחר היא זו של ג'ייסון פטרס, שעבד ב-US Steel במשך 15 שנה, החל משנת 2001. לדבריו, לאחר ששרד שני סבבי פיטורים וראה את עמיתיו לעבודה מאבדים בתים ומכוניות, הוא ואשתו הסכימו שאינם יכולים להמשיך באותו המסלול.

פטרס (50) שמע על משרות ב"נמל המרכזי של אמריקה", מרכז הובלה בגרניט סיטי הכולל פארק תעשייתי ושני נמלים. הוא התקבל לעבודה לפני כשמונה שנים, ועובד כמפקח תחזוקה. הוא ספג קיצוץ בשכר, אך אמר שהוא מעריך את היציבות בתקופה שבה אי ודאות רבה כל כך אופפת את מפעל הפלדה. "אפשר לראות את זה בגרניט היום - החשש שהוא ייסגר ומה יקרה", אמר פטרס. "אנחנו נשרוד, אבל כבר לא יהיו כל כך הרבה הזדמנויות".

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

האזהרה של חברת הסייבר על סנסציית 80 מיליון הדולר של מאור שלמה

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן