גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היפוך התפקידים של אמריקה: שחורים ממעמד הפועלים מתקדמים, והלבנים נסוגים

התמעטות המשרות בענף הייצור במחוז אחד באילינוי מצביעה על גורם מפתח בצמצום הפער בהכנסות

היפוך התפקידים של אמריקה / צילום: AI
היפוך התפקידים של אמריקה / צילום: AI

 

שינוי גדול מתרחש באמריקה: סיכויי ההצלחה של לבנים עניים או בני מעמד הפועלים הולכים ופוחתים, ובמקביל הם משתפרים עבור שחורים מאותה שכבה כלכלית.

הכוורת, המטוס הפרטי והסודות: הצצה לאימפריה של המשקיע הפיננסי הבולט בישראל 
מגרמניה לישראל: השלב הבא במהפכת הרכב החשמלי
"המחיר צפוי לרדת ב-50%": שוקלים לרכוש מכונית? הנתון שכדאי להכיר 

היפוך הגורלות הזה תועד במחקר חשוב שפרסמו לפני כמה חודשים חוקרים מאוניברסיטת הרווארד. הם עקבו אחר שינוי בניידות הכלכלית - שצמצם את הסכום שבו ההכנסה של שחורים מפגרת אחרי ההכנסה של לבנים. שינוי זה התרחש בין 2005, כשרבים מבני דור ה-X היו בסוף שנות ה-20 לחייהם, לבין 2019, כאשר רבים מבני דור ה-Y הגיעו לאותו הגיל.

ברחבי ארה"ב ההכנסה של שחורים שנולדו ב־1992 להורים באחוזון ההכנסות ה־25 נמוכה ב־9,521 דולר בממוצע משל לבנים שנולדו באותו אחוזון. זאת לעומת פער של 12,994 דולר בין שחורים ללבנים שנולדו ב־1978 (בשני המקרים הם נבדקו באותו הגיל, 27, ונתונים מותאמים לדולרים של 2023).

את חלק מן הכוחות המניעים שינוי שכזה ניתן לראות במחוז מדיסון שבאילינוי, על גדות נהר המיסיסיפי מול סנט לואיס. גורם מרכזי אחד הוא האופן השונה שבו קצרו עובדים לבנים ושחורים את פירות התיעוש של המאה ה-20, ותגובתם השונה לדעיכתה של התעשייה.

מחוז מדיסון נשלט במשך עשרות שנים בידי תעשייה כבדה - כולל מפעלי פלדה, בתי זיקוק לנפט ומפעל זכוכית - שהזינה את מרכזי העיר המשגשגים של גרניט סיטי ושל אלטון שעל גדת הנהר. כאשר היא דעכה, האזורים הללו סבלו, ומשרות במגזרים אחרים צמחו, בין היתר במסחר סיטונאי וקמעונאי, בשירותי בריאות ובשירותים מקצועיים.

לבנים רבים שעבדו במפעלים והיו שייכים לאיגודים ראו בעבודתם את ליבת הזהות שלהם - מקור עמוק לגאווה שעברה מדור לדור. עובדה זו הקשתה עליהם את ההסתגלות כאשר המפעלים נעלמו.

עובדים שחורים, שבאופן היסטורי החזיקו במשרות בשכר נמוך יותר בבתי חרושת ובמגזר השירותים, חשו בהשוואה פחות קשר למסורת של תעשייה כבדה, ונמצאו בעמדה שממנה היה מקום לצמוח.

"הלם סין" שיבש הכול

במחוז מדיסון ילדים לבנים שנולדו להורים עניים ב־1992 היו במצב גרוע יותר - בבגרותם - מאשר מקביליהם מדור ה-X שנולדו ב-1978. הכנסתם השנתית הממוצעת למשק בית ירדה ב-11% לכ-30 אלף דולר, לפי המחקר של הרווארד. לעומת זאת, ילדים שחורים שנולדו להורים עניים ב-1992 היו במצב טוב יותר כמבוגרים מאשר מקביליהם מדור ה־X. הכנסתם השנתית הממוצעת למשק בית עלתה ב־21% לכ־23 אלף דולר.

בהסתכלות אחרת, פער ההכנסות בין שתי הקבוצות הצטמצם מכ-15 אלף דולר ב-2005 לכ-7,000 דולר ב-2019. במחוז מדיסון, שאוכלוסייתו 263 אלף בני אדם, 83% מהתושבים הם לבנים ו-10% שחורים.

"כאשר יש לך עמוד שדרה כלכלי חזק כל כך, כפי שמפעל הפלדה היה עבור אנשים לבנים ממעמד הפועלים, הוא הופך למשהו שאתה יכול לדמיין אותו ולסמוך עליו", אמרה סטפני דלוקה, סוציולוגית מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, החוקרת את מחוז מדיסון ומחוז בארקנסו בשיתוף הצוות מהרווארד. "קהילות שחורות בעלות הכנסה נמוכה, שבדרך כלל לא היו להן מקורות עבודה חזקים כל כך להסתמך עליהן, טיפחו רשתות שלא היו תלויות בזה".

ימי הזוהר של גרניט סיטי היו מאמצע עד שלהי המאה ה-20. העיר תמכה ברשתות גדולות של ספקים והעסיקה אלפי עובדים, שהוציאו את משכורותיהם בחנויות ובמסעדות במרכז העיר.

"אם עבדת ב-US Steel (תאגיד הפלדה של ארה"ב) כולם העריצו אותך", אמר רוב פאוול (48, לבן), עובד פלדה כפי שהיו אביו, ודודו וסבו של אביו. "זה היה כאילו, וואו, אתה בטח מרוויח המון כסף במפעל".

מפעל תאגיד הפלדה US Steel בגרניט סיטי. פיטר מאות עובדים / צילום: Shutterstock

המפעל העניק להוריו, שגדלו בעוני, דריסת רגל במעמד הבינוני, עם חגיגות חג מולד שהיו מלאות במתנות וחופשות שנתיות במקומות כמו פלורידה, אמר פאוול. הוא למד תקופה קצרה בקולג', החליט שזה לא בשבילו והצטרף למפעל ב־1997.

ואז הגיע הלם סין, מבול היבוא הזול בשנות ה־2000 ששיבש תעשיות בארה"ב. חברות פלדה ויצרנים אחרים במחוז מדיסון צמצמו את הייצור, התאחדו או נסגרו.

"החיים די נתקעו"

פאוול פוטר כמה פעמים מאז 2008, אך תמיד חזר כשהמפעל החל לגייס שוב עובדים. הוא היה מובטל לתקופות מסוימות, ומצא עבודה במפעל פליז ובחברות אחרות. עם זאת, המשרות הללו לא יכלו להשתוות בשכר ובהטבות למפעל הפלדה, שבו בזמנים טובים הוא הרוויח משכורת שנתית בת שש ספרות.

פאוול ואשתו, אדריאן קורונקה, שעובדת כמזכירה משפטית, הפסיקו לצאת לחופשות או לבילויים יקרים, והייתה שנה אחת שבה הם נעזרו בארגון צדקה עבור מתנות חג המולד. הוא אחד הבודדים שעדיין מועסקים ב־US Steel, אך אינו בטוח כמה זמן נותר לו שם.

בני הזוג אומרים שהם דואגים לארבעת ילדיהם, בני 29-19, שאין להם תארים אקדמיים והם בעיקר נמקים בעבודות קמעונאות ושירותים, שהמשכורות בהן אינן גבוהות. "החיים די נתקעו עבור כולם", אמרה קורונקה (48).

מספר משרות הייצור במחוז מדיסון ירד למעט יותר מ־10,000 בשנת 2023 לעומת כמעט 20 אלף בשנת 2001, על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה בארה"ב. שיעור האבטלה במחוז באותה התקופה היה בדרך כלל גבוה מן הממוצע הארצי, ובספטמבר עמד על 4.2%.

עסקים שהיו ספקים של המפעלים והעניקו להם שירותים קמלו. מרכז העיר של גרניט סיטי התמלא בחנויות ריקות. אוכלוסיית העיר ירדה לכ־27 אלף בשנת 2023 לעומת כ־31 אלף בשנת 2000.

ניק קסלר (36, לבן) היה נחוש בדעתו למצוא עבודה כעובד פלדה, כפי שעשו במשפחתו ארבעה דורות לפניו. בילדותו הוא השתתף במצעדי יום העבודה עם חברי האיגוד של United Steelworkers. הוא הגיש מועמדות לעבוד במפעל של US Steel בגרניט סיטי כמעט מדי שנה לאחר שמלאו לו 18 - עד שלבסוף התקבל לעבודה ב־2018.

היום קסלר מצליח בקושי להיאחז בעבודה הזאת. המפעל פיטר מאות עובדים בשנה האחרונה וכעת הוא מושבת חלקית. חברים נדחקו החוצה בסבב הקיצוצים האחרון, והוא ואשתו חשבו לעבור דירה אם גורלם יהיה דומה. למרות התחזית העגומה, קסלר אמר, "אני מקווה לטוב".

איאן קאולי (26, לבן) גדל כמה רחובות ממפעל הפלדה של US Steel בגרניט סיטי בשנות ה־2000. אימו עבדה כפקידת קבלה, ואביו עבר בין עבודות לא יציבות במשך שנים עד שמצא תפקיד עם שכר גבוה יותר בבית זיקוק. בבית הספר נפוצה מדי פעם השמועה על הפיטורים האחרונים במפעל. "ידענו שהוא הולך ודועך", אמר קאולי.

לאחר שסיים את לימודיו בתיכון, עבד קאולי במחוז בעבודות קמעונאיות, כולל בחנות בייגלה, ובשירות לקוחות בשכר נמוך. הוא למד חינוך מוזיקלי באוניברסיטה מקומית אך לא סיים. כעת הוא עובד כמזכיר במשרד לפיתוח כוח אדם, ומשתכר קצת יותר מ־20 דולר לשעה.

לנצל הזדמנויות

ל"הלם סין" הייתה השפעה שונה על עובדים שחורים, שמלכתחילה היו מיוצגים פחות בעבודות ייצור, והצליחו ליהנות מן המספר ההולך וגדל של משרות במגזרים אחרים. כך לפי מאמר משנת 2022 של כמה חוקרים, בהם ליסה קאהן, כלכלנית באוניברסיטת רוצ'סטר.

המשרות במגזרי החינוך והבריאות במחוז מדיסון גדלו ב־13% בין 2001 ל־2023, לפי נתוני הממשלה. משרות במגזרי הפנאי והאירוח עלו ב־22% באותה התקופה. משרות הובלה ואחסנה גדלו ב-250% ליותר מ-12 אלף, שעה שחברות, בהן אמזון והרשי, פתחו מרכזי הפצה רחבי ידיים.

כיום ישנם במחוז כ-40 מחסנים שמציעים משרות שלרוב מרוויחים בהן 20 וקצת דולר לשעה, אמר טוני פיהרמן, מנהל מחלקת התעסוקה וההדרכה של מחוז מדיסון. משרות במתקנים כאלה סיפקו לעובדים בעלי הכנסה נמוכה הזדמנויות חדשות ששחורים רבים ניצלו, אומרים תושבים. למרות שרבים מהתפקידים אינם משתווים למפעלים המאוגדים בשכר ובהטבות.

במשך עשרות שנים עובדים לבנים עם משרות משתלמות במפעלים סללו את הדרך להצטרפותם של קרובי משפחה וחברים. לשחורים לא היו כאלה קשרים מועדפים, ומי שהצליחו להיכנס לא היו להוטים באותה מידה להביא את בני משפחתם. "ההורים שעבדו שם לא רצו שהילדים שלהם יעבדו שם", אמר רוזל פורטר (57, שחור). "הם רצו שהילדים שלהם ילכו לקולג'".

פורטר אמר כי המסר על חשיבות ההשכלה הוחדר לראשו בידי רבים מהמבוגרים שחי לצדם. הוא גדל במחוז, כולל תקופה בדיור ציבורי אצל סבתו, והיה הראשון במשפחתו שקיבל תואר אקדמי. כך גם אשתו ושני אחיה, שאביהם עבד שנים בבית זיקוק במחוז.

פורטר הוא כעת יו"ר סניף דרום אילינוי של ארגון החינוך וההעצמה "100 גברים שחורים של אמריקה", הממוקם באלטון, ש-25% מתושביה הם שחורים. הסניף הוקם באמצע שנות השמונים כדי להדריך צעירים שחורים בנושאים הקשורים לאקדמיה ולאוריינות פיננסית. "הילדים האלה צריכים לראות גברים שחורים מצליחים כדי שיראו שזה בר-השגה", אמר פורטר.

דיוויד גוינס (64), שנבחר לראש העיר השחור הראשון של אלטון ב-2021, עבד במשטרת העיר כ-25 שנה, מאמצע שנות השמונים. הוא אמר שבשכונות השחורות היו קהילות מלוכדות, והמבוגרים השגיחו על הנוער והתערבו כדי לשמור שיתנהגו כיאות.

תפקיד הסביבה החברתית

במחקר שפורסם מוקדם יותר השנה הגיעו חוקרי הרווארד, בהובלת הכלכלן ראג' צ'טי, למסקנה ששינויים בניידות נבעו במידה משמעותית מן הסביבות החברתיות שבהן ילדים גדלו. אם המבוגרים שראו היו מועסקים - והאינטראקציה איתם הזינה את שאיפותיהם ויצרה קשרים מועילים - הם הצליחו יותר. במקרה ההפוך הם הצליחו פחות. המבוגרים לא היו חייבים להיות ההורים של הילד. הגורם החשוב היה לגדול בשכונה שבה ליותר הורים יש עבודה.

שיעור המועסקים בקרב הורים לילדים לבנים בעלי הכנסה נמוכה ירד מ-66% לילידי 1978 ל-55% עבור ילדי 1992. בו בזמן שיעור המועסקים בקרב הורים לילדים שחורים מעוטי הכנסה עלה מ־72% עבור ילידי 1978 ל־74% עבור אלה שנולדו בשנת 1992.

דברה פיטס (71), מחנכת שחורה שעבדה 31 שנים בבתי ספר במחוז אלטון עד 2006, אמרה שהיא ומורים ומנהלים אחרים השגיחו מקרוב על התלמידים. הם ביקרו בבתיהם בשכונות העוני אם לא הגיעו לבית הספר , התערבו בבחירת הקורסים כשהם לא היו שאפתניים מספיק ועזרו בהגשת הטפסים למכללה. "לא נשארנו רק בכיתה שלנו", אמרה פיטס.

באוניברסיטת אדוארדסוויל בדרום אילינוי, מוסד גדול ללימודי תואר בן ארבע שנים במחוז מדיסון, גדל שיעור הסטודנטים השחורים מ-10% ב-2001 ל-13% ב-2022, לפי נתוני משרד החינוך האמריקאי. שיעור התלמידים הלבנים ירד באותה התקופה מ-82% ל-66%. ההרשמה של סטודנטים שחורים באותה תקופה גדלה ב-26% ל-1,988, בעוד שהרישום של תלמידים לבנים ירד ב-19% ל-12,518.

ביאנקה ג'קסון (41), תושבת שחורה שהיא לשעבר ראשת הסגל של ראש העיר גוינס וכעת מגישה בקשה להתקבל לתוכנית דוקטורט, אמרה שמבוגרים מועסקים וקשרים חברתיים היו חיוניים עבורה. אף שהיא התגוררה בשכונות עוני כשהייתה צעירה, ואביה נכנס ויצא מהכלא שוב ושוב, אמה שמרה על משרתה במקלט לנשים. כשג'קסון הייתה בת 8 בערך, אמה קנתה את ביתה הראשון - בית הכומר הישן של הכנסייה שלהם, בשכונה באלטון שהייתה מאז ומתמיד מאוכלסת בתושבים שחורים.

היא הייתה הראשונה במשפחתה שקיבלה תואר ראשון והמשיכה ללימודי תואר שני. היא השיגה מלגה שכיסתה את שכר הלימוד שלה, ושם נחשפה למעגלים חדשים של אנשי מקצוע וחוקרים. "זה נתן לי דחיפה של ביטחון עצמי וגם תחושת זהות ושייכות", אמרה ג'קסון.

דוגמה אחת לעובד פלדה לבן שעבר בהצלחה לתחום עיסוק אחר היא זו של ג'ייסון פטרס, שעבד ב-US Steel במשך 15 שנה, החל משנת 2001. לדבריו, לאחר ששרד שני סבבי פיטורים וראה את עמיתיו לעבודה מאבדים בתים ומכוניות, הוא ואשתו הסכימו שאינם יכולים להמשיך באותו המסלול.

פטרס (50) שמע על משרות ב"נמל המרכזי של אמריקה", מרכז הובלה בגרניט סיטי הכולל פארק תעשייתי ושני נמלים. הוא התקבל לעבודה לפני כשמונה שנים, ועובד כמפקח תחזוקה. הוא ספג קיצוץ בשכר, אך אמר שהוא מעריך את היציבות בתקופה שבה אי ודאות רבה כל כך אופפת את מפעל הפלדה. "אפשר לראות את זה בגרניט היום - החשש שהוא ייסגר ומה יקרה", אמר פטרס. "אנחנו נשרוד, אבל כבר לא יהיו כל כך הרבה הזדמנויות".

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים