גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן העושר מתרוקנת ו"חובות צללים" נערמים: האם רוסיה בדרך למשבר אשראי

מאז תחילת המלחמה באוקראינה הבנקים ברוסיה מחויבים להעניק הלוואות ענק לתעשיות הביטחוניות ● התוצאה: זינוק של 44% בחוב התאגידי וריקון של יותר ממחצית מקרן העושר ● מומחים טוענים שרוסיה מתקרבת למשבר אשראי שעלול לשנות את מאזן הכוחות במלחמה

צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service
צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

מפרוץ המלחמה באוקראינה, רוסיה מרוקנת בקצב מדאיג את קרן העושר הלאומית שלה. מהנכסים הנזילים שעמדו בפברואר 2022 על 8.7 טריליון רובל נותרו כיום פחות ממחצית, ובמקביל החובות של התאגידים הלא־פיננסיים זינקו, בעיקר בשל מדיניות של הלוואות כפויות לתעשיות הביטחוניות. כעת, מומחים בהרווארד מזהירים כי השילוב של ריקון הקרן והעלייה בחוב התאגידי מאיים להוביל את המדינה למשבר אשראי.

"שבוע העבודה הקשה ביותר": על הכוונת של טראמפ - המדע בארה"ב 
היחלשות הציר השיעי טרפה את הקלפים והציתה מחדש את המאבק על לבנון 

בתחילת המלחמה רוסיה העבירה סדרת חוקים שנועדו לשמור על הכלכלה, אחד מהם מחייב בנקים להעניק הלוואות בתנאים מועדפים לתאגידים הביטחוניים, לצורך שדרוג והרחבת קווי הייצור הרלוונטיים למלחמה. דרך הלוואות אלו, רוסיה צוברת "חובות צללים" בשווי טריליוני רובלים (עשרות מיליארדי דולרים) בחובות של התאגידים הלא־פיננסיים. יחד עם עלייה בחוב הממשלתי ובחובות אחרים, סך החוב בכלכלה הרוסית זינק ב־22 טריליון רובל (225 מיליארד דולר).

הסכנה: היפר־אינפלציה

"בהתחלה, תוכנית מימון הביטחון החוץ־תקציבית הזאת נראתה כיתרון, בכך שהיא אפשרה למוסקבה לשמור על תקציב הביטחון הרשמי ברמה ניתנת לניהול", כותב ד"ר קרייג קנדי ממכון דייויס באוניברסיטת הרווארד, בתקציר שפרסם למחקר על החובות הנסתרים של רוסיה. "זה הטעה צופים לחשוב שמוסקבה לא עומדת בפני סיכונים משמעותיים ליכולתה לממן את המלחמה. אך עם זאת, לאחרונה ההישענות הכבדה שלה על תוכנית ההלוואות הכפויות התחילה להביא להשלכות חריפות. לא רק שהיא מביאה לאינפלציה ולהעלאות ריבית, היא גם יוצרת את תנאי הסף למשבר אשראי מערכתי".

כלומר, חדלות פירעון של תאגידים ביטחוניים, או חמור מכך - בנקים. דבר זה יכריח את רוסיה להכניס יד לכיס הראשי או להדפיס כסף בצורה שעלולה להוביל להיפר־אינפלציה.

כדי למסך את השפעות המלחמה מהעורף, רוסיה לא מכריזה על גיוס מילואים כללי. במקום זאת, היא משלמת יותר ויותר לחיילים שיתגייסו מרצונם. "ובכל זאת, אנשים לא כל כך באים, כי תוחלת החיים בחזית האוקראינית קצרה מאוד. עכשיו פרסמו שגם יתחילו למחול על חובות מתחת ל־10 מיליון רובל. הם כל כך מיואשים שהם מגייסים מתימן ומנפאל", אמר לגלובס ד"ר יבגני קלאובר מביה"ס למדעי המדינה, ממשל ויחב"ל באוניברסיטת תל אביב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Alexander Kazakov

חמור מכך: גם התעשייה הביטחונית הרוסית נדרשת לכוח אדם נרחב במיוחד כדי לעמוד ביעדי הייצור, מה שמביא ל"מלחמת הצעות" של הצבא נגד התעשייה עם מענקים ומשכורות קיצוניות, שגבוהות פי כמה מהשכר השנתי הממוצע ברוסיה. החלק של הצבא ממומן באמצעות תקציב הביטחון (8% מהתוצר ו־32% מהתקציב ל־2025), אך החלק של התעשייה ממומן באמצעות חובות לבנקים, שהממשלה כופה עליהם לתת הלוואות. החובות של התאגידים הלא־פיננסיים ברוסיה זינקו ב־44% מתחילת המלחמה.

אחת ההשפעות הישירות היא שהכלכלה הרוסית עוברת למצב של "התחממות יתר", בו הפעילות הכלכלית שמוכתבת מלמעלה מביאה לאינפלציה. כיום זו עומדת על 9.5% לפי הסטטיסטיקות הרשמיות, ואתרים הבודקים עצמאית את רמת המחירים ברוסיה אף מצביעים על שיעור גבוה מכך. נגידת הבנק המרכזי אלווירה נביולינה הזהירה לאחרונה את הפרלמנט הרוסי ש"כשהכלכלה מגיעה לקצה גבול יכולת הייצור שלה, אבל הביקוש עדיין מתומרץ - מתרחשת סטגפלציה". כלומר, סטגנציה כלכלית ואינפלציה מוניטרית.

אחת הדרכים למתן את השפעת האינפלציה היא מכירת מט"ח מקרן העושר של רוסיה. כתוצאה מכך, היקף הנכסים הנזילים שעמד בתחילת המלחמה על 8.7 טריליון רובל (88.6 מיליארד דולר) נחתך ביותר מחצי ועומד היום על 3.8 טריליון רובל. כדי לבלום זאת, נביולינה העלתה את ריבית הבנק המרכזי ל־21%, שיא של יותר מ־20 שנה, אך הדבר רק החריף את בעיית החובות התאגידיים, שיכולת ההחזר שלהם הולכת ופוחתת. שיעור הלווים עם פיגורים בהחזרים עלה מ־13% בתחילת המלחמה ל־18%, מה שמציב סיכון מערכתי לאשראי ברוסיה.

"בסוף 2024, הקרמלין נעשה מודע יותר לכך שתכנית המימון החוץ־תקציבית יוצרת סיכונים משבשים למערכת הפיננסית, כמו שיעורי ריבית גבוהים במיוחד ובעיות נזילות ורזרבות בבנקים. עבור מוסקבה, הסיכון לאירוע אשראי הוא גורם לדאגה הרבה יותר מיידית מאשר סיכונים המתממשים לאיטם כמו ירידה בתוצר", כותב ד"ר קנדי.

הדילמה של מוסקבה

"מוסקבה עתה עומדת בפני דילמה: ככל שהיא דוחה יותר הפסקת אש, כך גדל הסיכון שאירועי אשראי, כמו חילוצי תאגידים ובנקים, יעלו בצורה בלתי נשלטת ויחלישו את המינוף של מוסקבה במו"מ. הדילמה המתעוררת כנראה תשפיע על תחשיבי המלחמה של רוסיה, ותציע מינוף בלתי צפוי במו"מ עבור אוקראינה ובנות בריתה", מסכם ד"ר קנדי.

בינתיים, תאגידים גדולים ברוסיה כמו תאגידי בנייה ואף חברת הנפט והגז הממשלתית גזפרום סובלים מקשיים ונאלצו לצאת בקיצוצים. בענף הבנייה יש מחסור אקוטי בעובדים בשל המלחמה, והעצירה הסופית של יצוא הגז הרוסי לאירופה בתחילת השנה הביאה למכה נוספת לרווחים. אך בינתיים, מכונת המלחמה הרוסית ממשיכה לתפקד.

"מה שרוסיה עושה נקרא 'דיכוי פיננסי', זה מעין תכנון ריכוזי של המשאבים הכלכליים שאופייני לכלכלת מלחמה", אומר מומחה ישראלי למשברי חוב. "רוסיה אמנם 'נהנית' מיחס חוב־תוצר נמוך במיוחד, אבל הוא לא בהכרח נובע מהתנהלות אחראית אלא דווקא מחוסר ביקוש לחובות של הממשלה הרוסית. מעבר לאינפלציה שזה יוצר בטווח הקצר, הסכנה הגדולה היא כמובן התמוטטות של תאגידים או בנקים. אבל רוסיה ככלכלה מבודדת יכולה לאסור על משיכת פיקדונות ולספק נזילות. ומה הבנקים יעשו? אין להם הרבה אלטרנטיבות בכלכלה הרוסית שנמצאת תחת סנקציות".

לדבריו, הדרך העיקרית של רוסיה לממן זאת תהיה "אינפלציה על צורותיה השונות". מס האינפלציה הוא זה שבסוף יוטל על האזרחים הרוסים, כך שמי שלא נהנה מזינוקי השכר בצבא ובתעשייה יסבול מכך מאוד - וזאת השפעה שכבר לא ניתן למסך מהעורף. "בפועל, אי אפשר לחזות את נקודת השבירה - מתי היא תקרה ובאיזו עוצמה", הוא מסכם.

עוד כתבות

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה