גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארה"ב טוענים: הסיבה שבגללה לא מובילים בתחום המל"טים כמו ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בארה"ב מקנאים בפיתוח הרחפנים הישראלי, ארגון פרו-פלסטיני בניו זילנד רודף אחרי חיילי צה"ל, ובאו"ם קוראים לישראל לחזור מההחלטה לאסור על אונר"א בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

העזתים התחילו לעלות לצפון הרצועה, מה הם מצאו שם? 
הקרן הזדונית שרודפת את חיילי צה"ל ולא מתכוונת לעצור 

1סין, טורקיה וישראל מובילות בתחום המל"טים, וזה מדאיג את ארה"ב

מנכ"ל ג'נרל אטומיקס, לינדן בלו, שלח מכתב לאילון מאסק בו הוא מתלונן כי "סין, טורקיה וישראל עוקפות את חברת הנשק האמריקאית בשוק המל"טים העולמי בשל הבירוקרטיה של ממשלת ארה"ב", נכתב ב-Defense Mirror.

בלו פנה אל מאסק, שעתיד לעמוד בראש המחלקה ליעילות הממשל (DOGE), וקרא לרפורמות בתחום המכירות הצבאיות. "הוא הזהיר כי עיכובים אפשרו למתחרים להשתלט על שוק המל"טים, ובכך צמצמו את האפשרויות של חברות אמריקאיות להשקיע מחדש במחקר ופיתוח", נכתב.

בלו מתח ביקורת על המדיניות המיושנת של הממשל האמריקאי הכולל "בקרת טכנולוגיית טילים (MTCR), שלדבריו מטילה מגבלות מיותרות על יצוא המל"טים של ארה"ב".

ג'נרל אטומיקס כבר זמן רב מתנגדת ל-MTCR, וטוענת שתוכנית הבקרה מטילה פיקוח הדוק מדי על מל"טים בהשוואה לכלי טיס אחרים. המנכ"ל, בלו דרש ממאסק שהממשל האמריקאי יקים בקרה מעודכנת שתתמקד בטכנולוגיית טילים הקשורות להשמדה המונית ולא במל"טים, כך בעלות הברית יוכלו לרכוש מארה"ב מל"טים ביעילות.

בלו הדגיש כי חוסר היעילות הבירוקרטי אפשר למדינות כמו סין, טורקיה וישראל להגדיל את נתח השוק העולמי שלהן. "הוא ציין את מאמצי פיתוח המל"טים של טורקיה, שהחלו לאחר שבקשותיה למל"טים אמריקאים נדחו בראשית שנות ה-2000. השקעותיה של טורקיה בייצור מקומי הובילו לפיתוח משפחות המל"טים Bayraktar TB2 ו-ANKA, המיוצאות כיום לעשרות מדינות", נכתב.

בשביל להתמודד עם התחרות הגוברת בשוק המל"טים בלו הציע לשפר את תהליכי הרכש ולעדכן את מערכות המידע.

מתוך ה-Defense Mirror. לקריאת הכתבה המלאה.

2פרו-פלסטינים הקימו בניו זילנד "קו חם לרצח עם" שרודף אחר חיילי צה"ל

ארגון פרו-פלסטיני השיק בניו זילנד "קו חם לרצח עם" שקורא לרדוף אחר חיילי צה"ל שנמצאים בחופשה במדינה, נכתב בסוכנות הידיעות הטורקית Anadolu Ajansı. "אנחנו צריכים את עזרתכם כדי לאתר אותם כדי שנוכל להבהיר להם שהם אינם רצויים כאן", נכתב בתדרוך של הארגון "הרשת לסולידריות עם פלסטין בניו זילנד".

הארגון קרא לממשלה להשעות ויזה של חיילים, בטענה כי "ישראלים מבקרים במדינה ללא ויזה לצורך מנוחה ובילוי 'מהשמדת העם בעזה'".

נציב זכויות האדם של ניו זילנד סטיבן ריינבו ביקש מהארגון להסיר את "הקו החם". "הדאגה העיקרית היא לגבי התקדים שזה יוצר מבחינת עידוד אנשים להתנהגויות שעלולות להוביל לתוצאות טרגיות", אמר.

 אולם, יו"ר הארגון, ג'ון מינטו, פחות מודאג ואמר כי הקו החם אינו יכול לפגוע באנשים. "אין לזה שום קשר לקהילה היהודית. זה לא קשור לישראלים. זה קשור לחיילים ישראלים שנמצאים כאן למנוחה ובילוי מהשמדת העם בעזה", אמר. מינטו כבר שנים רודף אחר ישראלים בחו"ל ומארגן הפגנות נגדם. בתחילת שנות האלפיים ארגן הפגנות נגד הטניסאית שחר פאר וקרא לה לא לשחק במדינה. 

מתוך Anadolu Ajansı, מאת סאדאת גקצ'ה. לקראת הכתבה המלאה.

3באו"ם קוראים לישראל לחזור מהחלטתה על איסור אונר"א בעזה

דיפלומטים במועצת הביטחון של האו"ם הזהירו אתמול (ג') כי ההחלטה של ישראל לאסור על פעילות אונר"א תפגע במשלוח הסיוע ותסכן את השלום בטווח הארוך וביקשו מישראל לחזור בה, נכתב בניו יורק טיימס. בפגישה רק ארה"ב עמדה לצד ישראל.

שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר לדיפלומטים כי ההחלטה של ישראל אינה פוליטית והיא מבוססת על ביטחון לאומי. דנון שלח מכתב למועצה בו נכתב כי החקיקה נגד אונר"א תיכנס לתוקפה מחר (ה') והוסיף כי "על הסוכנות להפסיק את פעילותה ולפנות את המבנים שבהם היא פועלת בירושלים".

בתגובה למכתב, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שלח ביום שני האחרון מכתב שבו ביקש מישראל לחזור בה."לפי החוק הבינלאומי ישראל מחויבת להקל על עבודת הסוכנות, לא להכשיל אותה", אמר.

ראש אונר"א פיליפ לזאריני טען כי החקיקה של ישראל פוגעת בחוק הבינלאומי. "אנו נחושים להישאר ולספק סיוע עד שלא יהיה ניתן לעשות זאת יותר", אמר. לדברי לזאריני לסוכנות יש תפקיד מרכזי בעזה: "מאז תחילת המלחמה היא סיפקה שני שליש מכלל הסיוע במזון, העניקה מחסה ליותר ממיליון פלסטינים עקורים וחיסנה רבע מיליון ילדים נגד פוליו".

הנציגה הזמנית של ממשל טראמפ לאו"ם, דורות'י שיי, אמרה כי ארה"ב תומכת ב"החלטה הריבונית של ישראל" לסגור את משרדי הסוכנות בשטחה.

החקיקה, שעברה בכנסת באוקטובר האחרון, אוסרת על קשר בין גורמים ישראליים לעובדי הסוכנות לאור שיתוף פעולה בין עובדי אונר"א לחמאס ב-7 באוקטובר. אולם, חקירות של האו"ם שנפתחו בתגובה לתלונות ישראל מצאו כי פחות מ-10 עובדים מתוך 13 אלף היו קשורים לחמאס. עובדים אלה פוטרו. "האיחוד האירופי אמר כי ישראל לא הציגה הוכחות לטענותיה בדבר הסתננות נרחבת, וחידש את התרומות לסוכנות", נכתב.

 מתוך הניו יורק טיימס מאת פרנאז פסיחי. לקריאת הכתבה המלאה.

4התנשמת שמחברת בין מדענים ישראלים וירדנים

פרויקט שימור תנשמת האסמים של מדענים ירדנים וישראלים מחבר בין המדינות והפך לפרויקט שהוא סמל לדו-קיום, נכתב בוושינגטון פוסט. ירדן וישראל הפכו לעמיתות במאבק לשימור תנשמת האסמים שנמצאת בסכנת הכחדה. בשבוע שעבר התכנסו ביוון מומחים מ-12 מדינות כדי לדון בשימור העוף הדורס.

תנשמת האסמים היא עוף דורס ייחודי שמסייע לחקלאים להדביר מזיקים. "זוג תנשמות אוכל בין 2,000 ל-6,000 מכרסמים בשנה, מה שמאפשר לחקלאים להפסיק להשתמש בחומרי הדברה", אמר לוושינגטון פוסט יוסי לשם, פרופסור אמריטוס בבית הספר לזואולוגיה של אוניברסיטת תל אביב.

כעת התנשמות נמצאות בסכנת הכחדה משום שטכניקות בנייה מודרניות מחסלות את הנקיקים בהן הן מקוננות - כך אוכלוסייתן מצטמצמת.

פרויקט השימור מנסה לפתור את הבעיה באמצעות יצירת רשת של קנים מלאכותיים. "לרוב הקנים יבנו מקופסאות עץ דיקט מותאמות". במקביל, יפחיתו את השימוש בחומרי הדברה נגד מכרסמים שעלולים להרעיל את העוף הדורס. "מ-14 תיבות קינון בקיבוץ אחד, זה צמח לפרויקט לאומי עם 5,000 תיבות בישראל ולשותפויות בירדן, בפלסטין, בקפריסין ובמרוקו", אמר פרופ' לשם.

ב-2002 חבר פרופ' לשם לגנרל הירדני מנסור אבו ראשיד, על מנת להביא את תיבות הקינון גם לירדן. "תנשמות האסמים אינן מכירות בגבולות; הן עפות בין ירדן, פלסטין וישראל" אמר לשם לשווינגטון פוסט. "הן מסמלות שיתוף פעולה".

המזרח התיכון הוא אזור קריטי לשימור עופות מכל הסוגים, שכן הוא ממוקם בצומת של מסלולי נדידה. למרות המתיחות באזור השסוע, מדענים ערבים וישראלים המשיכו את שיתוף הפעולה שלהם גם בתקופות של מתיחות ומלחמה. "בעת הצורך, הם עוברים לפגישות מקוונות ולדיונים בכנסים בינלאומיים".

מתוך הוושינגטון פוסט מאת דרק גאטופולוס. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום