גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בדיקת דם מקרבת אותנו לתרופה למגפת הבדידות

בשנים האחרונות הבדידות האנושית הוכרזה כבעיה עולמית בוערת ● שורה של מחקרים חשפו את הקשר בינה להתפתחות של מחלות שונות, מסוכרת ועד סרטן, ובבריטניה וביפן אפילו מינו שרים מיוחדים לטיפול בתופעה, אבל פריצת דרך ממשית בהתמודדות איתה עדיין לא הושגה ● עכשיו מחקר חדש מגלה שאפשר לאבחן בדידות בבדיקת דם ● איזה תפקיד היא תוכל למלא בטיפולים עתידיים?

בדיקת הדם שתאבחן בדידות / צילום: Shutterstock
בדיקת הדם שתאבחן בדידות / צילום: Shutterstock

חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' הבריטית ומאוניברסיטת פודן הסינית יכולים לדעת אם אתם בודדים גם בלי לשאול אתכם, ואפילו בלי שתצטרכו להחליט בעצמכם אם אתם בודדים. הם גם יכולים לנבא אם אתם חשופים לסיכון בריאותי בעקבות תחושת הבדידות או שאתם מבני המזל שגופם עמיד בפני ההשלכות שלה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Human Behaviour מגלה איך הם עושים את זה.

 ● "שבוע העבודה הקשה ביותר": על הכוונת של טראמפ - המדע בארה"ב
צוללים לעומק וחיים בים: כך השתנה הגוף של אנשי הבג'או

באמצעות 42 אלף דגימות מבריטניה אפיינו החוקרים את החתימה של בדידות ושל בידוד חברתי בדם. הם מצאו שחלבונים מסוימים הנמצאים יחד בדם הם במתאם חזק עם בדידות. בניתוח נוסף של הנתונים, הם זיהו שחמישה מהחלבונים האלה נוצרו ככל הנראה בעקבות הבדידות, ולא לפניה או במקביל אליה.

החלבונים הללו אינם תמימים. חלקם מזוהים עם נטייה מוגברת למחלות מטבוליות וסוכרת, וחלקם משחקים תפקיד בתהליכים דלקתיים. ואכן, הנבדקים שאצלם זוהו החלבונים נטו יותר לתחלואה מטבולית ב־14 שנות המעקב אחר הנתונים. נבדקים שדיווחו על בדידות אבל רמות החלבונים הללו היו נמוכות יותר אצלם סבלו פחות מהמחלות הללו ובריאותם הייתה טובה יותר.

מחקר כזה פותח את הדלת לבדיקת דם לבדידות, אבל האם אנחנו באמת זקוקים לה? הרי מי שבודד לרוב יודע זאת בעצמו, וגם אין תרופה שתפטור אותו ממנה. ובכל זאת, אומרים חוקרים בתחום, לאפשרות לתאר בדידות ואת השלכותיה מבחינה ביולוגית יכולה להיות משמעות גדולה למיפוי ולטיפול בתופעה, שכבר הוגדרה המגפה של המאה ה־21.

"זקוקים לחברה כמו למים"

בשנת 2023 הכריז ארגון הבריאות העולמי על בדידות כבעיה בוערת, וביפן ובבריטניה מינו הממשלות בעלי תפקיד מיוחדים להתמודד עמה. על פי נתוני ה־CDC, המרכז האמריקאי לשליטה במחלות, אחד מכל שלושה אמריקאים אומר שהוא מרגיש בודד, ואחד מכל ארבעה אומר שאין לו תמיכה חברתית ורגשית. אחד מכל שבעה אמריקאים, לערך, אומר שהוא בודד "רוב או כל הזמן".

 

נהוג להבדיל בין בידוד לבדידות. בידוד הוא מצב שבו לאדם אין אינטראקציות חברתיות רבות. בדידות היא מצב שבו אדם מוקף בחברה, אבל חש מחסור בקשרים חברתיים ורגשיים משמעותיים. אנשים יכולים לשווע לזמן לבד ולחוש בדידות במקביל. "חשוב לזכור שלא כל מי שלבד גם בהכרח סובל מבדידות", מדגישה ד"ר גלי אומשויף־נבו, מבית הספר לרוקחות בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. "יש אנשים שאומרים שמיעוט חברה הוא טוב להם, ויש להם היקף החברה שהם רוצים".

גם במחקר הנוכחי נעשתה הבחנה בין בידוד לבדידות, אומר פרופ' איתן אוקון, ראש המעבדה ע״ש פול פדר לחקר מחלת האלצהיימר בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר אילן. "במחקר, חלבונים מסוימים כמו GDF15, שהוא סמן לדלקת, היה קשור במיוחד לבידוד חברתי, כלומר לחוסר אמיתי במפגשים או אינטראקציות, בעוד חלבון PCSK9, שהוא חלק ממנגנון הכולסטרול, נמצא בקשר הדוק עם חוויית בדידות.

פרופ' איתן אוקון / צילום: ד''ר רווית מדר

"התוצאות הללו מצטרפות לאחרות, שמראות כי לבידוד ולבדידות יש השלכות שונות. בידוד חברתי פוגע באזורים במוח האחראים על הקשר החברתי, בעוד שבדידות גורמת למתח נפשי רב ולעלייה בפעילות של מנגנונים הקשורים בסטרס".

"בעלי חיים רבים בטבע זקוקים לחברה, אך מתברר בהדרגה כי בני אדם הם יצור אקסטרה־חברתי, כמו נמלים או דבורים", מוסיפה ד"ר ענבל בן עמי ברטל, מבית הספר לפסיכולוגיה ובית הספר למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב. "אנחנו זקוקים לחברה מתחילת חיינו כמו שאנחנו זקוקים לאוכל ומים, ובגוף שלנו יש מערכות שנועדו לשמר שיווי משקל, הומיאוסטזיס, לגבי החשיפה החברתית שלנו, כמו שאנחנו משמרים טמפרטורה, מתמרנים בין רעב ושובע או חשים בצורך לישון.

"וכמו רעב, קור וחום או עייפות קיצונית, כך גם הבדידות היא גורם סבל, שמטרתו לגרום לנו לפעול כדי להחזיר את המצב לקדמותו".

לדברי בן עמי ברטל, "שדה המחקר העוסק בקשר בין בדידות נתפסת לבין בריאות נפשית ופיזית, תפס תאוצה לפני כמה עשרות שנים בעקבות מאמרים פורצי דרך של פרופ' ג'ון קסיופו מאוניברסיטת שיקגו, שהראה כי חוויית הבדידות של בני אדם משפיעה מאוד על התפקוד הקרדיולוגי, תוחלת החיים, עמידות בפני וירוסים וחיידקים ואפילו התפתחות של סרטן".

המנגנונים המתווכים שהוצעו הם דיכאון או לחץ. "הלחץ משפיע על מנגנונים שקשורים בהתמודדות עם איום, ודרכם על המערכת הקרדיו־וסקולרית, העיכול, הפרשת הורמוני לחץ וכדומה", אומרת בן עמי ברטל. "הדיכאון קשור לדופמין ולסרוטונין, לפגיעה במערכת התגמול וברצון להסתובב בעולם ולחפש את מה שגורם לנו ליהנות. במעבדה שלנו, התרשמנו שבמצב של בדידות שני המנגנונים הללו פועלים בו־זמנית".

ד''ר ענבל בן עמי ברטל / צילום: יובל חן

וישנו גם מנגנון הכאב. בהינתן שבדידות היא סוג של סבל, לא מפתיע אולי לגלות כי נוכחות חברתית מיטיבה מפעילה מנגנונים אופיאטיים של שיכוך כאב, היכולים לעזור להתמודד גם עם כאב פיזי.

אנשים שנכפה עליהם בידוד, למשל חולים מאושפזים, עלולים לפתח דפוסים שיובילו לבדידות גם כשהמצב הזמני יסתיים, אומרת בן עמי ברטל. "המוח שלהם משתנה בעקבות החוויה, והם עלולים לפתח דפוסים של פירוש שלילי יותר של חוויות חברתיות, למשל פנים ניטרליות ייראו להם ככועסות או אטומות".

במחקר שנערך במעבדתה בתקופת הקורונה, נבחן ההבדל בין מי שדיווחו על סביבה חברתית תומכת לעומת מי שדיווחו על סביבה חברתית לא תומכת או אפילו עוינת, וזאת ללא קשר למספר האנשים שהיו בפועל בבית. "שנה אחרי הסגר, מי שדיווחו על סביבה חברתית תומכת היו במצב בריאותי הרבה יותר טוב".

מגפה או מצב קיומי תמידי

כששואלים אנשים מה מאפיין את הבדידות שלהם, הם לא בהכרח עונים אותה תשובה. ההגדרה המקובלת היא התחושה שאין לאדם אל מי לפנות בעת מצוקה או צרה, או כשהוא סתם מעוניין לשוחח על משהו שמתרחש בחייו, אך יש אנשים שמדווחים על בדידות מסיבות אחרות. חלקם אומרים שאין להם מספיק זמן לבלות עם חברים, אף שיש להם עקרונית כאלה. אחרים אומרים שהם מרגישים מנותקים מאחרים אפילו כשהם מבלים איתם. קבוצה אחרת מדווחת שבעת אינטראקציה חברתית הם לא "הם", ויש שחשים בדידות כי החברה שבה הם חיים אינה שותפה לערכים שלהם.

גורמי סיכון לבדידות מלבד היעדר הזדמנויות לאינטראקציות חברתיות, הם עוני והשכלה נמוכה, מחלה כרונית (בעיקר כזו המלווה בכאב כרוני), בעיה נפשית, אובדן ואבל, וכן היותך שונה מסביבתך, למשל מהגרים או חברי הקהילה הגאה החיים בתוך חברה שאינה פתוחה אליהם.

כתבה שפורסמה השבוע באתר כתב העת Atlantic הזכירה שאחרי רצח ג'ון פ. קנדי, בשנת 1963, דווח בארה"ב על עלייה בתחושת הבדידות, אף שלא סביר שהייתה לאירוע השפעה על מספר הקשרים החברתיים של האמריקאים, ודווקא היה ניתן אולי לצפות שאסון לאומי יחבר אנשים יחד. נראה שלפעמים, כשאנשים חווים אי־ודאות ותחושה שהעולם אינו כפי שהוא אמור להיות, יש להם תחושות המתקשרות אצלם לבדידות, אפילו אם הם אינם לבד.

קל לקשור את הנתונים על מגפת בדידות להתפתחויות שחלו בשנים האחרונות בתקשורת הבין־אישית ולומר שהתקת חיי החברה שלנו למדיום הווירטואלי היא שהובילה להתגברות התופעה, לצד מגפת הקורונה שללא ספק הובילה למצב אקוטי של בדידות עבור רבים. אולם לא לגמרי בטוח שהמצב היום הוא חריג בהיסטוריה. סקירת מאמרים שפורסמה ב־2022, לא העלתה הוכחות נחרצות לכך שהבדידות גדולה היום יותר מאשר בעבר.

המאמר שפורסם ב"אטלנטיק" איגד כמה דוגמאות ל"פאניקת בדידות" בתקשורת בכל פעם שהופיעו טכנולוגיות חדשות. ב־1929 קבעו סוציולוגים מברקלי שהטלפון מונע מבני אדם לבקר אצל חבריהם. ב־1972 יצא ספר בשם "אומה של זרים" שתיאר את הניכור שחשים אמריקאים משום שהם נוסעים רחוק במסגרת עבודתם. גם הטלוויזיה, הרדיו והמכונית תוארו בעבר כגורמים המפרידים בין בני אדם.

אך ניתן באותה קלות להציג טענות נגדיות. לדוגמה, קהילה "של פעם", שבה המגוון החברתי קטן והאנשים תלויים אלה באלה יכולה להיות מאוד מגבילה (כבר שמענו לא מעט על הבדידות בבית הילדים בקיבוץ), ולעומת זאת העיור ה"מנוכר" וכלי התקשורת החדשים דווקא מאפשרים לבני אדם למצוא חברים מגוונים, שכל אחד מהם יכול לתמוך עבורם בצורך רגשי אחר. בנוסף, כלי התקשורת החדשים הובילו לכך שיותר אנשים יכולים להשתתף בחיים חברתיים גם כשהם פיזית רחוקים מחבריהם או מרותקים לביתם.

בין שהמצב מחמיר ובין שבדידות תמיד הייתה בעיה, אין ספק שאנשים סובלים. 21% מהאמריקאים מדווחים שהבדידות היא בעיה שיוצרת אצלם מצוקה. את הסבל אי אפשר לכמת בכסף, אך השפעות אחרות של מגפת הבדידות - אפשר. מחקר שפורסם ב־2021 בכתב העת Neuropsychopharmacology, והציג נתונים מלפני תקופת הקורונה, העריך שעלויות ההשפעות הפיזיולוגיות של הבדידות וההיעדרות מהעבודה עקב גורמים הקשורים לבדידות עולה למשק האמריקאי כ־460 מיליארד דולר בשנה. המספרים הללו מבוססים על הערכות גסות, אך גם אם מדובר בחצי מזה, הסכומים עצומים ויכולים להיות שוק כלכלי משמעותי, אם מישהו יוכל להציע פתרון לבעיה.

גלולה שתמנע הידרדרות

האם המחקר החדש מציע כיוון לטיפול? "בדידות היא גורם סיכון לדיכאון ולמתח נפשי", מזכירה אומשיוף־נבו. "כיום הטיפול יהיה אנטי־דיכאוני, אך אין לנו עדיין טיפול אנטי־מתח. ההשפעות של המתח הן עצומות והחיפוש אחר המנגנון הביולוגי שלו והפתרונות האפשריים נמצא בחזית המחקר הרפואי היום. איננו יודעים לפעול במקום של הקשר בין המתח הנפשי לגוף, אלא רק על הגורמים למתח הנפשי".

מתח נפשי פועל דרך מנגנון הקורטיזול. האם אי־אפשר לפעול שם?
אומשיוף־נבו: "קורטיזול משפיע על כל תא בגוף שלנו. תחשבי על אנשים שלוקחים סטרואידים וכל תופעות הלוואי שנוצרו אצלם. אם את חוסמת את המנגנון הזה, יהיו לך כל תופעות הלוואי הללו, רק הפוך".

זו אחת הסיבות שבגללן אוקון נלהב לגבי המחקר ה נוכחי. הוא מאמין שהוא יכול לסמן מסלולים מדויקים יותר, שבאמצעותם ניתן יהיה להתערב בחלק מההשפעות הפיזיולוגיות של הבדידות. "אם נמצא מסלול מדויק שדרכו הבדידות מתערבת בפיזיולוגיה, בנפרד ממנגנון הסטרס הכללי, אולי נוכל לסתור חלק מההשפעות השליליות. יש שיאמרו, אבל בכך לא פתרת את הסבל הכי גדול, את הבדידות עצמה. אבל לפחות מנעתי מעגל היזון שלילי".

לדברי בן עמי ברטל, "בהחלט היינו רוצים לדעת איך אפשר להחליף את הגירוי החברתי של חיבוק או שיחה באיזושהי גלולה. לפחות לגבי חולים מאושפזים, אולי לא נוכל לסדר את הבדידות אבל נגן עליהם מהידרדרות נוספת ועל מערכת החיסון מפני פגיעה".

אך עוד לפני שפותחה תרופה, אוקון מאמין שבדיקת דם לבדידות יכולה להיות בעלת ערך. "העולם מנסה לפתח מגוון התערבויות לבדידות, ביניהם למשל צ'טבוטים או אפילו רובוטים פיזיים, שאמורים לספק תחליף אינטראקציה או אולי אימון לקראת אינטראקציה בין אישית. אני מאוד מאמין בכך שזהו העתיד של הטיפול בבדידות. אולם איך נדע אם הרובוטים באמת מספקים לבני האדם תחליף, ולו חלקי, לקשר חברתי ולא רק מרעים את מצבו, תוך מתן אשליה של קשר?". בדיקת הדם יכולה לעזור בכך, הוא אומר.

בן עמי ברטל בהחלט יכולה לראות איך בדיקה יכולה לעזור לנו להבחין בין תמיכה חברתית אמיתית לאשלייתית. "לפעמים רשתות חברתיות גורמות לנו לחשוב שאנחנו מקבלים את הסיפוק החברתי, כאשר בפועל אנחנו מבלים יותר ויותר זמן לבד. אנשים במצב הזה לא בהכרח מדווחים על מצוקה, אבל האם זה באמת מה שהמערכת בגופנו שדואגת לשיווי משקל חברתי צריכה? הרי עברנו מיליוני שנים של אבולוציה שבהן הגענו לשיווי משקל חברתי מסוים. אנחנו חוששים שהווירטואליה היא מנגנון שיכוך לכאב הבדידות, שיכול לסכן אותנו, כמו שאדם שאינו מרגיש כאב עלול להיפצע". הבדיקה עשויה לאפשר לראות אם הווירטואליה מעניקה את התועלות של מפגש חברתי אמיתי.

בן עמי ברטל נזכרת בספר "האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות", המספר על עולם מנוכר. הם מצאו לכך פתרונות שונים, "למשל מערכת מציאות מדומה, שאליה הם יכולים להתחבר מעת לעת ודרכה הם רואים את העולם מנקודת מבטו של אדם שמנסה לטפס על הר, וכל הזמן נופלים עליו סלעים. הם מוכנים לעבור איתו את חוויית הכאב והמאמץ, כי כשהם עושים זאת, הם נהנים מאיזשהו זיכוך אמפתי שנובע מכך שרבים עוברים את החוויה יחד".

למעשה מתוארת פה תוכנית ריאליטי כגלולת אמפתיה להמונים, אבל לא ברור אם יש בה התועלות של אמפתיה אמיתית, או שזו רק אשליה.

תפקיד מפתח בבדיקת היעילות של פתרונות

בכתבה שפורסמה ב"אטלנטיק" נטען שאנחנו זקוקים להגדרה טובה יותר של בדידות כדי להבין אילו התערבויות חברתיות הן היעילות ביותר. האם אנחנו צריכים לבנות את הערים שלנו אחרת? או אולי אנחנו זקוקים יותר לתחושת משמעות משותפת? רבות דובר על הצורך להחזיר עובדים למשרדים כדי לאפשר להם חיי חברה, אך ייתכן שבאופן פרדוקסלי עבודה מהבית תפנה לאנשים זמן לפגוש חברים במקום לשהות על הכביש.

בניסיון להבין איזו התערבות היא היעילה ביותר, לבדיקת הדם עשוי להיות תפקיד מפתח. עם זאת, במדיקליזציה של הבדידות יש גם סיכון. פנים של הבדידות שאין להן ביטוי פיזיולוגי אבל גורמות סבל עלולות לקבל פחות התייחסות, ומצד אחר אנשים עלולים לקבל טיפול למה שאינו בעיה מבחינתם.

אוקון בכל זאת בעד. "כל תחום הטיפול במצוקה הנפשית, בעולמות הדיכאון, החרדה, הסטרס והבדידות, לא זז הרבה מאוד זמן. לגבי כל אחד מאלה יש היתכנות למפות את הסמנים הביולוגיים שלו, לטובת דיאגנוסטיקה יותר מדויקת ואפשרות להתערבות".

בן עמי ברטל הולכת אפילו רחוק יותר: "במשך עשרות שנים, חקר המוח האנושי עסק במוח הבודד, אבל היום אנחנו יודעים שהאופן שבו המוח שלנו פועל, אפילו איך אנחנו רואים את העולם, שומעים ומרגישים וטועמים אותו, קשור לשילוב בין המוח שלנו לבין המוחות שסביבנו". 

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה