גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר של ארה"ב עם שותפותיה הגדולות ביותר היא רק ההתחלה

טראמפ מטיל מכסים של 25% על קנדה ועל מקסיקו ו–10% על סין, והאיחוד האירופי הבא בתור ● הקנדים נדהמים: הנשיא סירב לדבר עם ראש ממשלתם מאז השבעתו ● השותפות מטילות מכסים נגדיים, טראמפ מבטיח להגיב, וההסלמה נראית בלתי נמנעת

צילומים: (AP (Mark Schiefelbein, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: (AP (Mark Schiefelbein, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מלחמה פרצה אתמול בצפון אמריקה. נשיא ארה"ב הכריז אותה על שתי השכנות הענקיות, קנדה ומקסיקו, שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב. זו אינה מלחמה של טנקים או מטוסים, אלא של מכסים. אבל הנזקים הכלכליים והאנושיים שהיא עומדת לגרום שקולים כנגד אלה של מלחמה בנשק חם.

טראמפ מערער את הסדר העולמי ופותח חזית אחר חזית
הגבלות יצוא וה-AI הסיני: מה קרה בפגישה בין הנשיא למנכ"ל אנבידיה

דונלד טראמפ הכריז מלחמת-סחר. הוא הטיל מכסים של 25% על השתיים הנ"ל, והוסיף מכסים של 10% על סין. הוא גם אמר, שהוא מתכנן "משהו משמעותי" בשביל האיחוד האירופי.

את המכסים הגבוהים הוא הטיל על שתי ידידות קרובות של ארה"ב, שותפותיה בהסכם סחר חופשי גדול ממדים. טראמפ עצמו נשא ונתן על תנאי ההסכם (הוא לא היה מרוצה מן הנוסח הקודם, שאושרר ב-1994), וחתם עליו במהלך תקופת כהונתו הראשונה.

אחת השותפות, קנדה, היא בעלת ברית פורמלית של ארה"ב, חברה לצידה בברית הצפון אטלנטית (נאט"ו). היא לחמה לצידה בשתי מלחמות עולם.

"מלחמת הסחר המטומטמת ביותר בהיסטוריה", הכריז ביום שבת מאמר המערכת של "וול סטריט ג'ורנל". העמודים האדיטוריאליים של העיתון (להבדיל מעמודי החדשות שלו) תמכו בבחירת טראמפ לנשיא. העיתון מצטט הלצה מפורסמת של ההיסטוריון המנוח ברנרד לואיס, "מסוכן להיות אויב של אמריקה, אבל קטלני הוא להיות אחד מידידיה".

להעניש, להזיק, להשפיל

האיבה העמוקה שציינה את מהלכי טראמפ בימים האחרונים לא השאירה מקום לספק: הוא גמר אומר להעניש, להזיק ולהשפיל.

הוא אמר במפורש שאין לו כל עניין להגיע להסכם פשרה לפני הטלת המכסים. המקסיקאים והקנדים יצאו מגדרם לשכנע אותו בכנות כוונותיהם.

הואיל ואחת התלונות העיקריות של טראמפ נגעה להתרשלותן של קנדה ומקסיקו בשמירה על גבולותיהן הארוכים עם ארה"ב, שתי הממשלות הודיעו על צעדים קונקרטיים. קנדה הזרימה יותר ממיליארד דולר לשיפור הביטחון בגבול המשותף; מקסיקו נקטה שורה של צעדים, כדי למנוע מהגרים לא חוקיים מלהסתנן אל ארה"ב, או לבקש מקלט על אדמתה.

אילו רצה, טראמפ היה יכול לטעון לניצחון לפחות באופן זמני, כדי לאפשר משא ומתן שלא תחת אש. אבל הוא ואנשיו דחו את ניסיונות קנדה ומקסיקו לפייס אותו. לקנדה הוא חוזר ומשיא את העצה, שהיא תוותר על עצמאותה, ותסתפח אל ארה"ב, ואז לא יוטלו עליה מכסים. התוצאה היא גל פטריוטי נדיר בקנדה. גם פוליטיקאים קנדיים הקרובים אל טראמפ אידיאולוגית ורטורית קוראים לבני ארצם להשיב מלחמה.

דאג פורד, ראש הממשלה הימני של החבל העשיר והמאוכלס ביותר בקנדה, אונטריו, שטורונטו היא בירתו, הכריז כי "אי אפשר להביא סכין לקרב אקדחים. עלינו לפגוע במקום המכאיב ביותר לאמריקאים".

דייוויד אבי (Eby), ראש הממשלה השמאלי של בריטיש קולומביה, החבל העיקרי במערב קנדה, שוונקובר היא בירתו, קרא לקנדים להחרים משקאות אלכוהוליים מארה"ב. קנדה ייבאה משקאות כאלה בהיקף של כמעט מיליארד דולר בשנה שעברה.

הקנדים מתקשים להאמין

קנדה נמצאת בעיצומו של משבר פוליטי. ראש ממשלתה ג'סטין טרודו הודיע על כוונתו להתפטר, והשעה את הפרלמנט עד שמפלגתו תבחר לו יורש. אבל בשבועיים האחרונים הוא השתדל לדבר על ליבו של טראמפ. הוא שלח שרים בכירים לוושינגטון. הוא חזר וניסה להגיע אל טראמפ בטלפון. נשיא ארה"ב סירב לדבר עם ראש ממשלת קנדה. פשוט קשה להאמין למקרא המלים האלה. הן מבשרות התמוטטות של תהליכים דיפלומטיים ושל אמון בין ממשלות.

כך או כך, טרודו הכין מכת-נגד. בלילה שבין שבת לראשון (שעון ישראל) הוא הטיל מכסים של 25% על יותר ממאה מיליארד דולר של יצוא אמריקאי. מאחר שטראמפ הקדים להודיע כי ארה"ב תגמול על מכסי-גומלין, נראה עכשיו שמלחמת הסחר עומדת להחריף.

ראש ממשלת קנדה הפורש, ג'סטין טרודו ונשיא ארה''ב הנבחר, דונלד טראמפ / צילום: ap, Frank Augstein

קנדה תהיה הנפגעת העיקרית. ראש ממשלת אונטריו העריך כי חצי מיליון קנדים יאבדו את מקומות העבודה שלהם, בייחוד בתעשיית הרכב, ותידרש סובסידיה ממשלתית בנוסח ימי הקורונה כדי להגן על מקורות המחיה של הקנדים. הסובסידיה הקודמת הסתכמה ב-56 מיליארד דולר של ארה"ב.

מסיבת העיתונאים שטרודו ערך בשעת ערב מאוחרת התייחדה ברוב הסממנים של מנהיג המודיע על תבוסה. הוא נראה עגום, עייף ועצוב. שקיעתו הפוליטית מתורגמת בדרך כלל לשיעורי פופולריות של 20% בסקרי דעת הקהל. אבל אין כמעט ספק שהפעם הוא דיבר בשם רוב עצום של הקנדים, כאשר אמר, שבני ארצו "משתוממים מדוע ידידינו ושכנינו הקרובים ביותר בוחרים להפוך אותנו למטרה במקום להתרכז באין-ספור חלקים רבי-אתגרים אחרים בכל רחבי העולם". הוא הוסיף, "אינני חושב שהרבה אמריקאים מתעוררים בבוקר, ואומרים, 'הו, לכל הרוחות, קנדה. הו, אנחנו באמת צריכים לטפל בקנדה'".

לכל העניין הזה היה יכול להיות אופי של אופרטה, או של פארסה. לפני 30 שנה, איש הקולנוע האמריקאי השמאלי מייקל מור ביים סרט על נשיא אמריקאי, המנסה לשפר את הפופולריות שלו באמצעות מלחמה על קנדה. אבל הפעם עניין לנו בנשיא אמריקאי שניצח בבחירות, והפופולריות שלו בסקרים עומדת בסימן עלייה.

אופיואידים וכלי רכב

מדוע הוא עושה את זה? טראמפ אומר שהוא מעניש את קנדה ואת מקסיקו על הברחה מסיבית של פנטניל, אופיואיד קטלני, לארה"ב. הוא גם מעניש את מקסיקו על הסתננות מהגרים. והוא מעניש את שתיהן על עודפיהן הגדולים בסחר עם ארה"ב.

אבל צריכת האופיואידים בארה"ב אינה בדיוק אשמתה של מקסיקו; והגירעונות המסחריים מחושבים באופן מכני מדי. לכלכלת ארה"ב צומחת תועלת עצומה מהסכם הסחר של צפון אמריקה. שלוש הכלכלות משולבות זו בזו במידה שהפרדתן תהיה כרוכה בדימום ובכאב לכל השלוש. זה ניכר במיוחד במפעלי הרכב, שטראמפ מתלונן על הסתלקותם אל מעבר לגבול. זה לא כך כך פשוט. כלי רכב מורכבים לא פעם בכל שלוש הארצות בעת ובעונה אחת, והם חוצים גבולות הלוך ושוב.

ניתוח של כלכלנים באוניברסיטת ייל מראה, כי כל משפחה בארה"ב תפסיד 1,170 דולר בממוצע כתוצאה מן המכסים, והפסדיה יגדלו עוד יותר בעקבות מכסים נגדיים. הנה כי כן, לפחות שתיים כבר גומלות; ונראה מה תעשה סין. מחירו הממוצע של רכב בארה"ב עשוי לעלות ב-3,000 דולר. נראה מה יתחולל בתחנות הדלק. טראמפ מוכן להסתפק במכס של 10% על נפט קנדי, אבל גם זה יגדיל את הלחץ האינפלציוני.

הלקחים הנובעים רלוונטיים עד כאב לכל ארץ התלויה ביחסים דו-צדדיים תקינים עם ארה"ב. ממשלות חייבות להיזהר מלהניח שהן יוכלו לסמוך לחלוטין על הסכמים שחתמו עם ארה"ב. "אמריקה תחילה" הייתה סיסמת בחירות מזהירה. התרגום שלה ללשון מעשה מקרב את ארה"ב ואת המערכת הבינלאומית אל משבר היסטורי.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר