גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מאיים גם על דרום אפריקה, וישראל מחככת ידיים בהנאה

השבועות הראשונים של טראמפ בבית הלבן ממשיכים להסעיר את הסדר העולמי: הפעם על הכוונת של נשיא ארה"ב - מכסים על האיחוד האירופי, הפסקת הסיוע לדרום אפריקה והשליטה בתעלת פנמה ● מהצד השני: נראה שגם תגובת הנגד למדיניות הנשיא מתוך ארה"ב לא מאחרת להגיע

הנשיא דונלד טראמפ חותם על צו נשיאותי / צילום: Associated Press, Evan Vucci
הנשיא דונלד טראמפ חותם על צו נשיאותי / צילום: Associated Press, Evan Vucci

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך לעורר סערות ובכל יום החדשות לא מפסיקות להפתיע. ריכזנו עבורכם כמה מאירוע היממה האחרונה בארה"ב של טראמפ.

מלחמת סחר: קנדה ומקסיקו משיבות לטראמפ
זו כנראה המתנה הכלכלית הגדולה ביותר שטראמפ יכול לתת לנתניהו בפגישתם

1גם אירופה על הכוונת

לא רק מקסיקו וקנדה. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הבטיח הלילה להטיל מכסים גם על יבוא מהאיחוד האירופי, ומלחמת הסחר מסלימה. "זה בטוח יקרה", הוא אמר לעיתונאים. "הם לא לוקחים את המכוניות שלנו, הם לא לוקחים את מוצרי החקלאות שלנו. הם לא לוקחים כלום, ואנחנו לוקחים הכל. מיליוני מכוניות, כמויות אדירות של אוכל וחקלאות. המכסים בוודאות ייקרו עם האיחוד האירופי, אני יכול להבטיח את זה". טראמפ אמר כי עדיין אין לוח זמנים למהלך וזה יקרה "בקרוב מאוד".

הוא הוסיף שדווקא עם בריטניה הוא סבור שניתן יהיה לגשר על הפערים וכי יש לו יחסים טובים עם ראש הממשלה הבריטי סטרמר.

2מה עומד מאחורי עצירת הסיוע לדרום אפריקה?

טראמפ הודיע כי הוא מפסיק את כל הסיוע האמריקאי לדרום אפריקה עד שתתבצע חקירה מלאה של מה שכינה "החרמת אדמות" במדינה.

"דרום אפריקה מחרימה אדמות ומתייחסת לקבוצות מסוימות של אנשים בצורה רעה מאוד... אני עוצר את כל המימון העתידי לדרום אפריקה עד שתושלם חקירה מלאה של המצב הזה!", כתב בפוסט ברשת Truth Social.

"מתרחשים דברים נוראיים בדרום אפריקה. ההנהגה עושה דברים איומים, דברים נוראיים. אז זה נמצא כרגע בחקירה", אמר מאוחר יותר לעיתונאים בבסיס הצבאי אנדרוז.

טראמפ הביע את טענתו בנושא זה כבר בעבר, וצייץ עליו עוד בשנת 2018 במהלך כהונתו הראשונה.

הטענה של טראמפ קשורה לרפורמת הקרקעות המורכבת בדרום אפריקה. מדיניות גזענית בעבר גרמה לגירוש בכפייה של דרום אפריקאים שחורים ואחרים שאינם לבנים מאדמותיהם לטובת שימוש של לבנים. מאז שדרום אפריקה יצאה מעידן האפרטהייד וקיימה את הבחירות הדמוקרטיות הראשונות ב-1994, חוקת המדינה כוללת סעיפים להחזרת קרקעות ולחלוקתן מחדש.

עם זאת, האבטלה והעוני נותרו חמורים במיוחד בקרב דרום אפריקאים שחורים, המהווים כ-80% מהאוכלוסייה אך מחזיקים רק בחלק קטן מהקרקעות.

בינואר חתם נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, על חוק המגדיר קווים מנחים חדשים להפקעת קרקעות, כולל אפשרות להפקיע קרקעות ללא פיצוי.

הדבר כמובן נוגד לחלוטין את זכויות הקניין ומהווה אפליה חמורה על רקע גזעי וגם בתוך דרום אפריקה קיימת ביקורת חריפה בעניין.

אין להוציא מכלל אפשרות שהמסר כאן גם קשור לתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג - הצעד מתבצע כשראש הממשלה נתניהו נמצא בוושינגטון וייפגש עם הנשיא וצמרת הממשל.

3פנמה: חיזוק שיתוף-הפעולה עם ארה"ב על חשבון סין

נשיא פנמה הבטיח לסיים הסכם פיתוח מרכזי עם סין, לאחר שנפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ולאחר תלונות של טראמפ כי המדינה ויתרה על שליטתה בתעלת השיט האסטרטגית שלה לבייג'ינג.

הנשיא הפנמי, חוסה ראול מולינו, אמר כי הריבונות של מדינתו על נתיב המים באורך 51 מייל, המחבר בין האוקיינוס השקט לים הקריבי, תישאר ללא שינוי. עם זאת, הוא הודיע כי לא יחדש את מזכר ההבנות מ-2017 להצטרפות ליוזמת "חגורה ודרך" של סין, וכי פנמה תעבוד במקום זאת בשיתוף-פעולה הדוק יותר עם ארה"ב.

"אני חושב שהביקור הזה פותח דלת לבניית יחסים חדשים … ולניסיון להגדיל ככל האפשר את ההשקעות האמריקאיות בפנמה", אמר מולינו לעיתונאים לאחר פגישתו עם רוביו, שהייתה נסיעתו הבינלאומית הראשונה מאז אישור מינויו.

רוביו מצידו אמר כי צוותו מוכן לקדם את סדר היום האמריקאי. "היה לי הכבוד להיפגש עם הצוות המדהים של שגרירות ארה"ב בפנמה במהלך המפגש הראשון שלי בשגרירות בתפקידי החדש כמזכיר המדינה!", כתב רוביו בפוסט ברשת X. "אני אסיר תודה על מסירותם ומאמציהם המתמשכים לקידום החזון של הנשיא טראמפ למדיניות חוץ של 'אמריקה תחילה'".

במהלך ביקורו, כתב רוביו בפוסט נוסף כי "ארה"ב אינה יכולה ולא תאפשר למפלגה הקומוניסטית הסינית להמשיך ולהגביר את שליטתה בפועל באזור תעלת פנמה".

טראמפ טען לאחרונה שסין מפעילה שליטה על התעלה וגובה מאוניות אמריקאיות תשלומים גבוהים במיוחד. התעלה נבנתה במשך כמה עשורים על ידי ארה"ב והושלמה בשנת 1914, אך הועברה לשליטת פנמה במהלך ממשלו של הנשיא ג'ימי קרטר.

טראמפ הפך את החזרת השליטה על תעלת פנמה לאחד מהיעדים המרכזיים בממשלו. רפובליקאים בבית הנבחרים הציגו לאחרונה הצעת חוק לרכישה מחדש של התעלה על ידי ארה"ב, בעקבות חששותיו של טראמפ מההשפעה הסינית על הנתיב האסטרטגי.

הצעת החוק, הנקראת "חוק הרכישה מחדש של תעלת פנמה", הוגשה על ידי חבר הקונגרס דאסטי ג'ונסון (רפובליקאי מדרום דקוטה), חבר בוועדה המיוחדת לענייני סין ובוועדת התחבורה והתשתיות של בית הנבחרים.

אם תאושר, הצעת החוק תעניק לנשיא סמכות לפעול בשיתוף-פעולה עם מזכיר המדינה כדי "ליזום ולנהל משא ומתן עם הגורמים הרלוונטיים בממשלת פנמה לצורך רכישה מחדש של תעלת פנמה".

על פי הערכות מחלקת המדינה של ארה"ב, כ-72% מכלי השיט העוברים דרך תעלת פנמה מפליגים מנמל אמריקאי או בדרכם אליו. ללא גישה לתעלה, אוניות ייאלצו להאריך את מסלולן בכ-8,000 מיילים נוספים סביב דרום אמריקה.

4מחאות נגד צעדי טראמפ לטיפול בהגירה בלתי חוקית

מאות מפגינים הציפו כביש מהיר וסואן בלוס אנג'לס ביום ראשון, וגרמו לעיכובים משמעותיים בתנועה במחאה על המאבק של  טראמפ בהגירה הבלתי חוקית.

ההפגנה החלה ברחוב אולברה בסביבות השעה 9:00 בבוקר עם קבוצה גדולה של משתתפים. כעבור כחצי שעה הודיעה משטרת לוס אנג'לס (LAPD) על סגירת רחובות בשל "הפגנה בלתי מורשית שחוסמת את התנועה" והמליצה לנהגים להשתמש בדרכים חלופיות.

משטרת התנועה של מדינת קליפורניה אישרה גם היא את קיום ההפגנות וקראה לציבור להימנע מהגעה למרכז לוס אנג'לס בזמן שהרשויות ניסו להשתלט על המצב.

רבים מהמפגינים נראו נושאים שלטים, מניפים דגלי מקסיקו ומביעים התנגדות למדיניות ההגירה של טראמפ. שוטרים בציוד לפיזור הפגנות עמדו מולם בעימות מתוח.

"לאף אדם אין סטטוס בלתי חוקי על אדמה גנובה", נכתב על אחד השלטים. שלט אחר הכריז: "נאבקים בבורות, לא במהגרים".

סרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות הראו מפגינים מרססים גרפיטי על קירות הכביש המהיר ומשחיתים לפחות רכב אחד שנקלע לעומק ההמון.

עוד כתבות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"