גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל כאף ישראל: "רכבת ישראל צריכה להכניס שחקנים נוספים"

מיקי רביב, מנכ"ל הזרוע הישראלית של יצרנית מערכות התחבורה הספרדית, השתתף בכנס תשתית לעתיד של גלובס, ואמר שהתחרות הסינית לא מלחיצה אותו: "ניצחנו את הסינים במכרז ה-JNET בירושלים בלי פוליטיקה" ● בנוסף הביע אופטימיות זהירה בנוגע להסכם נורמליזציה עם סעודיה ואמר "מה שנחוץ זה 200 ק"מ בכדי לחבר את רשת הרכבות הסעודית לזו הישראלית"

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: תמר מצפי
מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: תמר מצפי

"ניצחנו את הסינים בהתמודדות על מכרז ה-JNET בירושלים, והוכחנו שאפשר לעשות זאת גם בלי פוליטיקה". כך אמר מיקי רביב, מנכ"ל הזרוע הישראלית של יצרנית מערכות התחבורה הציבורית הספרדית - כאף (CAF). רביב שוחח עם סגן עורכת גלובס, דרור מרמור בנושא היבטים בינלאומיים של השקעה בתשתיות בכנס תשתיות לעתיד, של גלובס והביע אופטימיות מסוייגת באשר לאפשרות להקים את פרוייקטי התחבורה הגדולים בארץ.

כנס תשתיות לעתיד | רון חולדאי: "לא קיבלתי 'חלושס' בעניין החניה בתל אביב, מגיע לי צל״ש"
כנס תשתיות לעתיד | גלעד ריקלין: "אגד מספקת ביטחון תחבורתי למדינת ישראל"

כשנשאל על האפשרות של חיבור מערכת התחבורה הישראלית, כמו זו של סעודיה, אמר רביב כי "אנחנו בעידן של תמורות מדהימות. אף אחד לא צפה שבקנדציה הקודמת של הנשיא טרמפ, היחסים בני 25 שנה של ישראל עם המפרץ הפרסי 'יצאו מהארון'. אני מקווה שהתוכנית (לנורמליזציה) עם סעודיה תצא לדרך עכשיו. מה שנחוץ זה 200 ק"מ בכדי לחבר את רשת הרכבות הסעודית לזו הישראלית - דרך ירדן".

בתור נציג של חברה בינלאומית אתה מסתכל גם על האופק הזה?
"חד משמעי. במקרה שלנו זה קל. כאף פעילה מאוד בסעודיה. רוב צי הרכבות הסעודי הוא של כאף. אני מכיר את התכנון ופרישת הרכבות לשם זה מאוד ישים".

היום השוק הישראלי של הרכבות כולל מתחרות אירופאיות מצרפת, גרמניה וספרד. אחרי שנה וחצי לא פשוטות, הבוסים שלך הספרדים  - עדיין פה?
"כן בטח. מאז שהקמנו את כאף ישראל ב-2020, מעולם לא היה פה רגע שלא היה בארץ זר. אנחנו מדברים על תקופת הקורונה, ימי שומר חומות (2021), וכעת במלחמה. מעולם לא היה מצב שבו לא היו פה זרים. אחרי שפרצה המלחמה פינינו את הילדים והנשים (10% מעובדי כאף ישראל הם זרים). לאחר שהנשים והמשפחות חזרו לספרד, לרשום את הילדים שלהם לבתי הספר, הזרים חזרו לכאן".

מאז שפרצה המלחמה מנהלי החברה ביקרו כאן מספר פעמים. השוק הישראלי חשוב - זו מדינה קטנה אך שוק ענק מבחינתנו".

איך נערכתם לאירועים כמו המלחמה? הושפעתם מלחצים פוליטיים?
"יש לנו ניסיון ארוך בפעילות בציר שבין אירופה לישראל. אחד הדברים הראשונים שנעשו היו להכין תוכנית חירום שנתנה למטה ולעובדים הזרים את הוודאות למקרה שמשהו קורה בארץ. איך דואגים לשלומם ולבטיחות שלהם. מבחינת לחצים פוליטיים, הבאנו מומחה ESG (מדיניות סביבה, חברה וממשל תאגידי) עצמאי בינלאומי מוכר. הוא ביקר בפרויקטים שלנו, בשכונות הערביות שנושקות על הקו (בירושלים) בסמוך למעבר קלנדיה. הוא התייעץ עם האוכלוסיות המקומיות והבין שהפרויקטים מהסוג הזה חיוניים לאוכלוסיה לא משנה מה הפוליטיקה תגיד".

היה שיח ביטחוני? פוליטי? התחרות נפגעה?
"אני לא חושב שהתחרות נפגעת. לכל פרויקט נבחרת קבוצה אחרת (של חברות). ישראל מזוהה כיעד, אולי קטן גאוגרפית, אבל בגלל צבר הפרויקטים שלו הוא מאוד אטרקטיבי".

עד כמה אתם חוששים מהתחרות הסינית?
"ניצחנו את הסינים במכרז על הפרויקט בירושלים. בפרויקטים אורבניים אחרים, פרוייקטי PPP (זיכיון ממשלתי לתפעול על ידי זכיין), הוכחנו גם בירושלים שאפשר להביס את המשתתף הסיני בלי קשר לפוליטיקה, גם בגזרת המחיר".

מה הצפי לפרויקטים הבאים?
"בין אם זה פרויקט המטרו בת"א או זה שבירושלים, אם אלה הרכבות הנוסעים (קומיוטר) של רכבת ישראל ורכבות מהירות. בכל פרויקט רכבתי בישראל - כאף תהיה. בשנים האחרונות היו בעולם הרכבות מיזוגים בין יצרניות (כמו בין אלסטרום ובומברדייה). אנחנו רואים קונסולידציה שפוגעת בתחרות. חשוב לנו להכיר בחשיבות השוק הזה ולהיות כאן. נהיה כאן בכל מכרז שיתפרסם".

יש מצוקת מהנדסים? מי שבוגר הנדסה מעדיף לעבוד ביצרנית שבבים כמו אינבידיה.
"אנחנו רואים את זה. מהנדסים בעיקר מעדיפים היום את תחום החשמל במתח נמוך, כלומר הם הולכים לעבוד בענף השבבים. אנחנו מחפשים אנשים שבאו מתעשיות אחרות, מכשירים אותם ומכניסים אותם לתעשייה שלנו. כשהגעתי פעם ראשונה לתערוכת הרכבות הבינלאומית (אינוטרנס) המתכנסת פעם בשנתיים בברלין, היו 5 ישראלים. בכנס האחרון היו כבר 500 ישראלים. זה מראה איך הפרויקטים שהשוק פה מציע מושכים עוד תעשיות להיכנס לרכבות".

רביב חולק סיפור איך פעילותו סייעה ליצרן מקומי מהצפון. "באחת הנסיעות שלי לצפון ראיתי רכב עם מעקות שייצרה חברה בשם טל והדס. חיפשנו ומצאנו חברה שיושבת באזור תעשייה בצפון הארץ. נסענו עד אליהם ואמרנו להם שאנחנו רוצים אותם לכיפוף כל המעקות לרכבות בארץ. הם הפנימו את הסטנדרטים, ואחר כך טל והדס מהצפון ייצרה לבומברדיה ואחר כך לכאף, המון רכיבים פנימיים לרכבות. אם יש אפשרות לקחת פרויקטים להצלחת עסקים קטנים ובינוניים בארץ, עשינו את ההבדל".

האם יש מספיק טל והדסים ו'כאפים' שיהיו פה פרויקט מטרו ורכבת לאילת?
"זה ישים. אבל בואו נעשה סדר. ברשת הבינעירונית של רכבת ישראל, חשוב שתהיה הזדמנות לספקים הבינלאומיים להיכנס לשם. רכבת ישראל נשענת על שני ספקים בינלאומיים, יש מקום לשחקנים נוספים. חשוב שבמכרז רכבת ישראל, הפקטור שבין איכות למחיר, ייתן פקטור רציני לאיכות. אנחנו לא רוצים להיתקע כאן עם רכבות מתפרקות שלא מספקות את הסחורה גם בעוד שלושים שנה".

"חשוב שתהיה חברה ממשלתית שתקים רכבות מטרופוליניות. הצטבר ידע בארץ אבל לא במקום אחד. בנת"ע הצטבר ידע על ביצוע פרויקט, בעוד שבירושלים הצטבר ידע על המכרזים. מה שצריך זה לאחד את העסק. שהתובנות של ירושלים במכרזים ישתלבו עם תובנות של נת"ע בביצוע".

יש יכולות מימון לפרויקטים העתידיים?
"יש מספיק כסף בשוק הישראלי. סגרנו סגירה פיננסית בזמן (בפרויקטים שלנו). היום אין בעיית מימון של פרויקטים בארץ".

***גילוי מלא: הכנס נערך בחסות: אקרשטיין, כאף, רכבת ישראל, נתיבי ישראל, אגד ובהשתתפות: נמל אשדוד ומקורות.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים