ירון לוי, יש עתיד (המדד, ערוץ כנסת, 8.1.25) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
השלכות המלחמה ניכרות בכל פינה בחיים. העלויות הגבוהות שלה אילצו את הממשלה לעשות שורה של קיצוצים, וביניהם גם 250 מיליון שקל מתוכנית "ניצנים", המתפעלת צהרונים לבני 3-8. הקיצוץ הזה מביא לעלייה בתשלומי ההורים, ולפי ח"כ ירון לוי ,יש לדבר השלכות קשות: "קרוב ל-400 אלף ילדים נמצאים בצהרונים", הוא סיפר בערוץ כנסת, "ומאז שינוי המחיר, קרוב ל-100 אלף נטשו את הצהרונים". האומנם?
● המשרוקית | האם בפעימה הראשונה של עסקת החטופים לא שוחררו נאשמים ברצח?
● המשרוקית | האם לראשונה אחרי שנים יש עלייה בגיוס למשטרה וירידה בעזיבתה?
● המשרוקית | הפוליטיקאים מצאו 11 מיליארד שקל. במה מדובר, והאם אפשר להשתמש בהם?
לאחרונה מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) פרסם נתונים בנושא. הנתונים לשנה"ל תשפ"ה (2024/25) אינם מלאים - שכן מתוך 216 הרשויות המתפעלות צהרונים במסגרת "ניצנים", רק 164 סיפקו את המידע הנדרש - אבל הם כן נותנים אינדיקציה מספקת. לפי המסמך, השנה נפתחה עם 375 אלף תלמידים רשומים, אך מתוכם לומדים בפועל רק 295 אלף - פער של כ-80 אלף. לא בדיוק 100 אלף, אבל בהתחשב בחלקיות הנתונים זה קרוב מספיק.
אבל האם זה קרה בגלל ביטול הסבסוד? על פניו, יש מקום לחשוב כך: ההורים רשמו את ילדיהם בידיעה על המחיר המסובסד, ובספטמבר 2024 פורסמו המחירים המעודכנים, שעלו בין 300 ל-1,500 שקל בהתאם לרשות המקומית. לכאורה, תגובה פשוטה לעליית מחירים. אבל ממבט רחב יותר על הנתונים, נראה שזו לא בהכרח המסקנה המתבקשת.
לפי המסמך של הממ"מ ולפי נתונים משלימים ששלח לנו משרד החינוך, וכפי שתוכלו לראות בגרף, בשנים הקודמות הפער בין מספר הנרשמים לבין מספר הלומדים במסגרת זו בפועל היה באותו סדר גודל, ובשלוש השנים האחרונות עמד בממוצע על קרוב ל-110 אלף תלמידים. זאת למרות שבשנים האלו הסבסוד לא השתנה.

אז מה מביא לנשירה העקבית הזו? הסבר מרכזי כנראה נעוץ בשיטה: הרשות המקומית שמתפעלת את הצהרונים מקבלת מקדמה על שלושת החודשים הראשונים של שנת הלימודים (ספטמבר-נובמבר) בהתאם למספר הילדים הרשומים. אומנם בדצמבר משרד החינוך מקזז את התשלומים שהוא מעביר לרשויות המקומיות בהתאם למספר התלמידים שנשרו, אבל הדבר כן מספק תמריץ לרשויות לרשום כמה שיותר תלמידים לפני תחילת שנת הלימודים. בנוסף, רצוי לזכור שמספר התלמידים עולה משנה לשנה, כך שאם מספר הנושרים נשאר דומה, הדבר מעיד על ירידה בשיעור הנושרים מסך התלמידים.
מטעם ח"כ לוי נמסר בתגובה: "הקיצוץ של רבע מיליארד שקלים בתקציב הצהרונים משפיע מטבעו באופן משמעותי על הביקוש ועל האפשרות לשלם עליהם. למשרד החינוך אין נתונים מלאים על ביצוע תכנית הצהרונים השנה, לכן לא ניתן לאמוד את השפעות הקיצוץ, גם דו"ח הממ"מ האחרון בנושא מתבסס על מידע על סמך 164 רשויות מקומיות מתוך 216 אשר מפעילות צהרונים. לפי הדוח - ישנם כ-80 אלף תלמידים שנרשמו ולא השתתפו בפועל ו-1,750 מוסדות שלא נפתחו. עוד עולה בדוח כי גורמי המקצוע ברשויות המקומיות באשכולות סוציו-אקונומיים 1-3, העריכו כי הירידה בהרשמה לגנים נובעת מעליית מחירי הצהרון - שנובעת מביטול הסבסוד. על כך יש להוסיף 52 רשויות שכלל לא נסקרו בדוח, לכן המספר מגיע לכ-100 אלף".
בשורה התחתונה: דברי לוי לא נכונים ברובם. אכן ישנו פער של כ-80 אלף תלמידים בין מספר הנרשמים לצהרונים לבין הלומדים בהם בפועל. עם זאת, היה פער דומה בשנים קודמות, ולכן לא ניתן להסיק שכולו נובע מביטול הסבסוד.
תחקיר: עדין קליין