גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינה מלאכותית היא הבהלה לזהב המודרנית של וול סטריט. כך מהמרים המשקיעים

בוננזת המימון מזכירה עליות חדות קודמות שהיו קשורות לכבלי סיבים אופטיים ולהפקת גז ונפט

ה''דהירה לזהב'' החדשה בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock
ה''דהירה לזהב'' החדשה בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

מובילי מהפכת הבינה מלאכותית, כמו סם אלטמן, רוצים לעצב מחדש את העולם, אך הם זקוקים להרים של כסף כדי לעשות זאת. כתוצאה מכך מתעוררת "בהלה לזהב" מודרנית בוול סטריט.

תעשיית הפארמה בלחץ: האם Deepseek הבאה תהיה חברת ביוטק?
אנליסט אחד הלך נגד הקונצנזוס, וזה עלה לאנבידיה ב-600 מיליארד דולר

חברות הטכנולוגיה והאנרגיה מגייסות מזומנים בכל דרך אפשרית: מנפיקות מניות ואג"ח, ונוטלות הלוואות בבורסות ובעסקאות פרטיות. לפי מכון ההשקעות BlackRock, חברות גדולות או "hyperscalers" (חברות טכנולוגיה שמספקות תשתיות מחשוב ענן בקנה מידה עצום), כמו אמזון ומיקרוסופט צפויות להוציא כ-3 טריליון דולר עד שנת 2030 כדי לבנות ולהפעיל מרכזי נתונים.

הקושי איתו מתמודדים אנשי המימון הוא כיצד להימנע מהשקעות הפסדיות בתעשייה שיכולה להתהפך ברגע, כפי שקרה בשבוע שעבר, כאשר הכוכבת הסינית העולה DeepSeek גרמה למכירה מוגברת (selloff) של מניות בינה מלאכותית.

הטירוף האחרון מהדהד את הבוננזות הקודמות, כמו של כבל הסיבים האופטיים, שנסק בשנות ה-90, התרסק בשנות ה-2000 אך בסופו של דבר התברר כהשקעה משתלמת. גם סדיקת קרקע הידראולית (Fracking) להפקת נפט וגז טבעי עברה מחזור דומה במהלך 15 השנים האחרונות.

להלן סקירה של כמה מההימורים הפיננסיים הגדולים בכלכלה הדיגיטלית החדשה:

Blue Owl בונה סטארגייט

סטארגייט, מיזם משותף בין Open AI של אלטמן, אורקל, ו-SoftBank, יתחיל עם מרכז נתונים באבילין, טקסס, אך אף אחד מן השותפים לא שילם עבור בנייתו. Blue Owl Capital, מנהלת קרנות השקעות פרטיות חדשה ומבטיחה, סיפקה את המימון על סך מיליארד דולר.

העסקה התחילה בהודעת 'מייל קר' ששלחה Blue Owl לאורקל לפני 18 חודשים. Blue Owl, הידועה בעיקר בזכות קרנות האשראי הפרטיות שלה, גדלה במהירות באמצעות רכישות, ולראש הנדל"ן העולמי שלה, מארק זאהר, היה רעיון להתרחב אפילו מהר יותר באמצעות מרכזי נתונים.

אורקל הגיבה למייל תוך 24 שעות והסכימה להיפגש. מייסד החברה, לארי אליסון, אימץ אסטרטגיה של מציאת שותפים פיננסיים לבניית מרכזי נתונים כדי להתחרות עם ענקיות טכנולוגיה גדולות יותר בתחום הבינה המלאכותית.

החברות הוציאו לפועל עסקה תוך שישה חודשים. Blue Owl תשקיע מיליארד דולר ותגייס הלוואה של 2.3 מיליארד דולר לבניית המתקן באבילין. אורקל שכרה את מרכז הנתונים ל-15 שנים ולקחה על עצמה את כל הוצאות המס, הביטוח והתחזוקה. הפרויקט כולל תחנת כוח בגז טבעי , מאפיין קריטי משום שאין מספיק חשמל בארה"ב כדי לספק למרכזי נתונים עתידיים.

Blue Owl שולטת במרכזי נתונים בשווי של כ-13 מיליארד דולר ושואפת להגיע לשווי של 50 מיליארד דולר עד דצמבר 2026.

השנה הגדולה של Digital Realty

Digital Realty היא חברה ציבורית כבר שני עשורים, אך מעולם לא הייתה לה שנת גיוס כספים כמו 2024. החברה היא קרן השקעות הבונה מרכזי נתונים להשכרה לתאגידים. היא גייסה 8.5 מיליארד דולר בשנה שעברה ממכירת מניות וחוב כדי לממן את הצמיחה שלה המונעת מבינה מלאכותית, זינוק של 25% מ-2023.

מבול העסקאות לא מראה סימנים של האטה. בארבעת החודשים האחרונים גייסה החברה 4 מיליארד דולר על ידי מכירת אג"ח הנקובות באירו, מניות ואיגרות חוב להמרה. בשנת 2023 היא גייסה כ-1.4 מיליארד דולר באמצעות ניירות ערך מגובי משכנתאות מסחריות (CMBS).

כמו כן, בשנת 2023 היא הקימה מיזם עם ענקית ההשקעות הפרטיות בלקסטון לפיתוח מרכזי נתונים ב-7 מיליארד דולר. בלקסטון מחזיקה ב-80% מהמניות במיזם והיא תרמה לו הון ראשוני של 700 מיליון דולר.

בטירוף גיוס הכספים של Digital Realty נשארו חברי צוות הכספים ערים במשך כמה לילות כדי לעבוד.

"תמיד יש דברים של הרגע האחרון שצריך לפתור, מידע שצריך לזרום הלוך ושוב, שיחות שאתה מנהל עם בנקים ומשקיעים כדי להביא את העסקה ולסגור אותה", אמר מאט מרסייה, סמנכ"ל הכספים של Digital Realty.

האנרגיה הירוקה של פייסבוק

כאשר Silicon Ranch החלה לבנות חוות פאנלים סולאריים ב-2011, השגת חוזה לבניית פרויקט של מגה-וואט אחד כדי לספק חשמל לחנות Walmart היה ניצחון ענק. החברה שבסיסה בנאשוויל, טנסי, פנתה לבנק מקומי לצורך קבלת הלוואות לבנייה וסיוע במימון הטבות מס מהפרויקט, אמר המייסד-שותף ומנהל הכספים הראשי, רייגן פאר.

כעת החברה בונה או מפעילה 16 חוות סולאריות המייצרות 1,500 מגה-וואט עבור מרכזי נתונים בבעלות מטא בג'ורג'יה ובעמק טנסי. כל חווה דורשת הלוואות של מאות מיליוני דולרים מבנקים לאומיים. הטבות המס נמכרות לתאגידים גדולים, החל מרשתות מכולת ועד לספקי חלקי רכב.

Silicon Ranch, שנמצאת בבעלות חברות השקעות פרטיות וחברת הנפט Shell, משקיעה יותר מ-3 מיליארד דולר בפרויקטים האלה. הכסף הוא עבור קרקע, ציוד, קווי הולכה ועבודה, לרבות עדרי כבשים המשמשים לקיצוץ העשב, כדי שלא יחסום את אור השמש שצריכה להגיע אל הלוחות.

עד כמה שהסכומים גדולים, הם רחוקים מאוד מה-"hyperscalers", אמר פאר. "הקולגות שלי שברמת hyperscale אומרים '4 מיליארד דולר נשמעים כמו הרבה, אבל זה כלום עבורנו'", אמר. "האדם הממוצע אינו מעריך את היקף פרויקטי התשתית האלה כי לא בנינו כך באמריקה מאז שנבנתה מערכת הכבישים הבין-מדינתיים".

Silicon Ranch פנתה למשקיעי תשתית כדי לגייס מזומנים נוספים, אך נראה שגם זה לא יהיה גדול מספיק, אמר פאר. בסופו של דבר, החברה וחברות אחרות יצטרכו לנצל את מאגר הכסף הגדול ביותר שיש - שוק המניות האמריקאי, אמר.

בנקאות ב-CoreWeave

CoreWeave, חברה מסונפת לאנבידיה, מתכוננת לבחון את התיאבון של המשקיעים במניות. מייד לאחר בולמוס פרטי של גיוס כספים, שכרה החברה את ג'יי.פי מורגן צ'ייס, גולדמן זאקס ומורגן סטנלי כדי להוביל את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור.

CoreWeave, שנהגה להתמקד באספקת מרכזי נתונים עבור מטבעות קריפטוגרפיים, ניצלה את הגישה שלה לשבבים של אנבידיה לשורה של עסקאות בוול סטריט שהפכו אותה ל-hyperscaler כמעט בן לילה.

בשנה האחרונה גייסה CoreWeave הון פרטי של 1.1 מיליארד דולר מקרנות כמו Magnetar Capital ו- Fidelity, נטלה הלוואה פרטית בשווי 7.5 מיליארד דולר והנפיקה הון פרטי של 650 מיליון דולר נוספים. היא גם נטלה הלוואה מתחדשת בשווי של 650 מיליון דולר - המקבילה התאגידית של כרטיס אשראי - מהבנקים המטפלים בהנפקה שלה.

קתרין אודונל מנהלת את תחום המימון לטכנולוגיה של ג'יי פי מורגן בסן פרנסיסקו. היא זו שהובילה את צוות הלוואות לאנרגיה של הבנק במהלך עליית סדיקת הקרקע ההידראולית להפקת הנפט והגז הטבעי. במובנים מסוימים, השקעה בחברות טכנולוגיה מורכבת אפילו יותר, היא אמרה.

הבנק מתמקד בבחירת חברות בעלות יתרון גדול על פני מתחרים, ובמתן הלוואות שמגיעות לשבריר מהערכות השווי של הלווים.

"צריך לתת לגיבוי לחברות הנכונות כי הסיכון לשיבושים גבוה בהרבה מאשר בגז", היא אמרה. "תמיד צץ משהו חדש".

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט