גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא חשאי: המפגש שמסמן התקרבות היסטורית בין ישראל לקטאר

בהזמנת שר המסחר והתעשייה הקטארי, משלחת עסקית מישראל השתתפה בכנס יהלומים בינלאומי בדוחא ● זהו שלב נוסף בשיתוף הפעולה בתחום, לאחר שב־2021 נחתם הסכם ראשון מסוגו בין המדינות ● במקרה האמירותי, קשרי היהלומים קדמו להבשלת הסכמי אברהם. האם מדובר במהלך דומה שיקרב נורמליזציה בין ישראל לקטאר, על אף ההיסטוריה המורכבת?

קונגרס היהלומים והתכשיטים הבינלאומי, דוחא / צילום: Reuters, IMAGO/Naushad
קונגרס היהלומים והתכשיטים הבינלאומי, דוחא / צילום: Reuters, IMAGO/Naushad

ראש הממשלה בנימין נתניהו נמצא בביקור רשמי בוושינגטון כשעל הפרק בין היתר נושא הנורמליזציה עם ערב הסעודית, אך בעת האחרונה התרחשה תפנית מסקרנת דווקא עם מדינה מפרצית אחרת: קטאר. לראשונה אי פעם, משלחת ישראלית השתתפה בשבוע שעבר בקונגרס יהלומים ותכשיטים בינלאומי שהתקיים בדוחא, בירת האמירות. כך אנחנו חושפים בגלובס.

הסיבה שבגללה חמאס משנה בתדירות את מיקום שחרור החטופים 
"אחת הגדולות בעולם": המהלך החדש של טראמפ - הקמת קרן עושר 
המכוניות שיעלמו מהכביש, ואלו שיתייקרו: הרגולציה האירופית שתטלטל את שוק הרכב הישראלי 

המשלחת, שנכנסה עם דרכונים ישראלים וכללה את ניסים זוארץ, נשיא בורסת היהלומים ברמת גן, ואת המנכ"ל ערן זיני, הוזמנה על ידי שר המסחר והתעשייה הקטארי פייסל א־ת'אני. אומנם האירוע נפתח כעשרה ימים לאחר שהפסקת האש עם חמאס נכנסה לתוקף, אך את ההזמנה העביר א־ת'אני כבר לפני כחודש. במהלך האירוע במלון The Ned הקטארים ויתר המשתתפים לא פעלו להסתיר את הנוכחות הישראלית.

את זוארץ הושיבו בשורה הראשונה, בעת שבאירוע נכחו השר לסחר בינלאומי של קטאר, ד"ר אחמד אל־סייד, ויו"ר רשות התיירות, סעד אל־חארג'י. הדמות הקטארית הבכירה ביותר שהגיעה לאירוע הוא ראש הממשלה, מוחמד א־ת'אני, שפתח את התערוכה במסגרת טקס שבו נכח זוארץ. מנגד, נשיא הבורסה של דובאי (DMCC), אחמד בן־סולאיים, הכיר ואף הדגיש את הנציגות הישראלית בכנס, עדות לכך שבאיחוד האמירויות שבעי רצון מההתפתחות.

משמאל: ניסים זוארץ, נשיא בורסת היהלומים הישראלית ויו''ר רשות התיירות הקטארי, סעד אל־חארג'י / צילום: בורסת היהלומים הישראלית

"אנחנו נמצאים בתחילת תהליך מול הקטארים להזדמנויות עסקיות רבות, לא רק בתחום היהלומים", מספר נשיא בורסת היהלומים הישראלית. "קטאר הולכת להפוך להאב משמעותי. כפי שזה התחיל עם דובאי, שכיום הטיסות מישראל לדובאי לא מפסיקות, והאמירותים באים ומשקיעים כסף. השיח מולם היה נעים מאוד, והם קיבלו אותנו בצורה מכובדת. הם מכירים את הפוטנציאל של הישראלים, ומה שקורה עם טראמפ - עשוי להביא לשינוי באסטרטגיה הכלכלית מולם".

במהלך האירוע עסקו המשתתפים בעתיד תעשיית היהלומים העולמית, בטכנולוגיות חדשות ובשיתופי פעולה בינלאומיים. היותה של ישראל מרכז יהלומים בולט כבר באה לידי ביטוי במסגרת היחסים עם קטאר לאורך השנים.

בשנת 2021, ישראל וקטאר הגיעו לסיכום שאפשר לקטארים להיכנס לרשימת המדינות שזכאיות לסחור ביהלומים במסגרת אמנת קימברלי, שישראל היא ממייסדיה (KPCS). דוחא התחייבה לאפשר לסוחרים ישראלים להיכנס למדינה, אך כיום הסחר עם המפרץ מתמקד מול בורסת DMCC של דובאי, שמאפשרת גם מגע עם סוחרים ממדינות שלישראל אין יחסים דיפלומטיים עימן.

הפיוס עם השכנות

באותה שנה שבה נחתם הסכם היהלומים עם ישראל, הסתיים גם המשבר של קטאר עם שכנותיה המפרציות בהובלת ערב הסעודית ואיחוד האמירויות שהחרימו אותה במשך כארבע שנים, בשל טענות לגבי סיוע לטרור. עם זאת, קטאר הזעירה (3 מיליון תושבים, מתוכם כ־12% בלבד קטארים) שאותה מנהיג מאז 2013 האמיר תמים, היא שחקנית בינלאומית שקשה להתעלם ממנה. בתחום הצבאי, בסיס חיל האוויר האמריקאי המשמעותי "אל־עודייד" נמצא בסמוך לדוחא; בתחום המדיני, משפחת אל־ת'אני נתפסת במערב ככלל ובממשל טראמפ בפרט כמתווכת יעילה, כפי שהומחש במשא־ומתן עם חמאס; ובתחום הכלכלי, קטאר היא המדינה בעלת עתודות הגז הטבעי לנפש הגבוהות בעולם.

הגז הטבעי הוא גורם קריטי לכך שהתמ"ג לנפש בקטאר (כ־80.2 אלף דולר ב־2023, לפי הבנק העולמי) גבוה במיוחד, כולל במושגים של המפרציות. לצורך ההשוואה, התמ"ג לנפש באיחוד האמירויות ובערב הסעודית עומד על כ־49 אלף וכ־21 אלף דולר בהתאמה. וישראל, נמצאת בתווך בין כל המדינות הללו, עם כ־52.6 אלף דולר.

ענף היהלומים הוא מהוותיקים ביותר בתעשייה וביצוא הישראליים. הוא החל את דרכו עוד בתקופת המנדט הבריטי לפני יותר מ־80 שנה, והוא שזור בכלכלה המקומית. בשנות ה־50, למשל, כשלמדינת ישראל הצעירה היה מחסור משמעותי במטבע חוץ, פנו לענף היהלומים במטרה לייצר תזרים במט"ח לטובת קופת המדינה.

מאז חלפו השנים, האמירותים החליטו להקים אזור סחר חופשי בדובאי, והפכו לשחקנים קריטיים בשוק היהלומים. בין השאר בעקבות התחרות החדשה, יצוא היהלומים הכולל מישראל צנח בעשור האחרון. בצל המלחמה, היקף היצוא הכולל צנח בכ־33.1% נוספים לכ־2.5 מיליארד דולר בתום 2024.

"התחרות בינינו לבין דובאי או לבין קטאר שהחליטה להיכנס חזק לתחום היהלומים אינה תחרות בין חברות, אלא בין ממשלות", אומר מנכ"ל הבורסה ליהלומים ערן זיני. "הם השכילו להבין כמה ענף התכשיטים והיהלומים חשוב, בזמן שישראל לא מתייחסת ומאבדת את היתרון היחסי. ובכל זאת, אנחנו עדיין נחשבים כשחקנים רציניים בשוק, עם היהלומים הטובים בעולם".

בהיעדר המלחמה שנתנה את אותותיה על נתונים אלו, שיתוף הפעולה עם קטאר עשוי להועיל בתחום היהלומים. מחד, לקטארים יש יכולות פיננסיות ולוגיסטיות גדולות בקנה מידה בינלאומי שעלולים לפגוע במשקל הישראלי מהשוק, על אחת כמה וכמה לאחר ההשפעות האמירותיות, אך מאידך ישראל מוכרת בתור בעלת ידע וניסיון מהגדולים בענף - ועל כן הצדדים יכולים להניב הצלחה הדדית.

היחסים הוקפאו

אותו חיבור עשוי להגדיל את האינטרס הקטארי בחיזוק הקשרים הכלכליים עם ישראל בדרך, אולי, לנורמליזציה בעתיד הנראה לעין. במקרה האמירותי, קשרי היהלומים בין המדינות קדמו להבשלת הסכמי אברהם. "עוד בטרם הסכמי אברהם, היו הסכמי יהלומים עם דובאי", מציין זוארץ. "בשוק העולמי מבינים, כי אם רוצים להיות שחקן משמעותי, נדרשת נגיעה לישראל".

לקטאר יש "נגיעה" ותיקה יותר לישראל ממרבית המדינות המפרציות. בעקבות ועידת מדריד ב־1991 נוצרו הקשרים בין המדינות, כשבתקופת הסכמי אוסלו שר החוץ דאז שמעון פרס נפגש עם מקבילו הקטארי. מייד לאחר מכן ישראל בחנה את האפשרות לרכוש גז טבעי מדוחא, וב־1996 כוננו קטאר וישראל יחסים דיפלומטיים ברמת נספחות מסחרית.

פרוץ האינתיפאדה השנייה הביא לסגירת הנציגות הקטארית בשנת 2000, אך דוחא בהנהגת אביו של האמיר הנוכחי, חמד א־ת'אני, מיהרה לחדש את היחסים. כעבור שלוש שנים, שר החוץ הקטארי דאז חאמד א־ת'אני אף הצהיר כי אם הסכם שלום עם ישראל יועיל לאינטרסים של דוחא, הם ישקלו צעד שכזה. אותו הצעד לא התממש, במבצע עופרת יצוקה ב־2009, נסגרה שוב הנציגות הישראלית - ולאחריה דווקא ראש הממשלה נתניהו סירב לחזור בשנית על חידוש יחסים באותו פורמט.

מאז, ובייחוד לאחר עלייתו לשלטון של האמיר תמים ב־2013, יחסי ישראל-קטאר התאפיינו בכבדהו וחשדהו. לירושלים היה נוח להשתמש בקשרי דוחא עם חמאס לתיווך, ואף להעברת מענק חודשי בסך 30 מיליון דולר לעזה - מאז מבצע צוק איתן ועד ל־7 באוקטובר 2023. בה בעת, הקשרים הביטחוניים בין הצדדים התהדקו מאז ההחלטה האמריקאית להעביר את שטח ישראל לאזור הסמכות של פיקוד מרכז (סנטקום) לפני כארבע שנים. במסגרת זאת, ב־2022 דווח באתר הסעודי "אילאף" כי הרמטכ"ל הקודם אביב כוכבי נועד עם הרמטכ"ל הקטארי בן־עקיל במטה הצי החמישי של ארה"ב בבחריין.

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות