גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת ה"סייף" של רשות המסים: אפשר לגייס יותר, קשה להמיר למניות

מדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: ההנחיות שאמורות להקל על סטארט-אפים צעירים, אמזון במהלך שצפוי לחסוך לה 1.5 מיליארד דולר בשנה, החברות שבחרו להמתין שבוע לאחר השבעת הנשיא טראמפ על מנת להודיע על סכומי הכסף שגייסו, והחברה הישראלית שמגינה על טוויטר תאבטח גם סוכני AI ● חדשות ההייטק 

צילומים: יוסי זמיר, עננים צילום עסקי, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: יוסי זמיר, עננים צילום עסקי, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג גלובס מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק. 

בזכות שלושה טרנדים: פלאנטיר מזנקת ביותר מ-20% בוול סטריט
ההנפקה מתקרבת? אפספלייר מפטרת כ-100 עובדים
הרווח הנקי של אלעד מערכות צפוי לזנק ביותר מ-50% ב-2024

1 רשות המסים בהנחיות חדשות שאמורות להקל על סטארט-אפים צעירים

רשות המסים פרסמה השבוע הנחיות חדשות שאמורות להקל על חברות סטארט-אפ צעירות לגייס כספים. הנוהג לגייס הון במסגרת סבבי "סייף" (SAFE) הפך פופולרי בשנתיים האחרונות, כאשר חברות חששו מירידת שווי והסכימו לתנאי חדש: גיוס הון עכשיו ללא קביעת שווי החברה, תמורת הבטחה למשקיעים לקבל מניות בעליית שווי בגיוס הבא. אלא שכללי המיסוי הגבילו את תנאי הגיוס ובשבוע שעבר הפיקה רשות המסים חוזר חדש המרענן את כללי המיסוי. במסגרת ההנחיות, הרשות הגדילה משמעותית את סכום ההשקעה המקסימלי המותר באמצעות מכשיר SAFE: במקום מגבלת השקעה של 40 מיליון שקלים למשקיע בודד שהיה מותר עד כה, כעת חברות יכולות לגייס עד 20 מיליון דולר לכל משקיע, שהם בערך 75 מיליון שקלים.

הנחיות אלו מהוות שינוי משמעותי בגישת רשות המסים למכשירי SAFE (Simple Agreement for Future Equity) - הסכמי השקעה פופולריים המאפשרים לסטארט-אפים לגייס כסף בלי לקבוע מראש את שווי החברה. "ההנחיות החדשות מקלות בכך שהן מאפשרות לקבוע מראש בהסכם את מועד ההמרה ומוסיפות אפשרות לקבוע עד שלוש מדרגות הנחה במימוש ה-SAFE למניות", מסביר עו"ד אופיר לוי, שותף במחלקת המסים במשרד ארנון, תדמור-לוי. עם זאת, ההנחיות החדשות כוללות גם מספר החמרות, במיוחד בכל הנוגע לאפשרות להמיר גיוס SAFE לגיוס הון רגיל ובטיפול המיסוי בהוצאות הקשורות לגיוס. למשל, כאשר מתקיים סבב גיוס הון בו מגויס סכום העולה על 40% מהון מניות החברה - חובה להמיר את ה"סייף" למניות. "חשוב לציין שההנחיות אינן סוף פסוק", מדגיש לוי. "גם אם חברה לא עומדת בדיוק בקריטריונים, היא עדיין יכולה לפנות לפקיד השומה ולהסדיר את היבטי המס במקרה הספציפי שלה".

2 תוכנית ההתייעלות של אמזון נחשפת - צמצום דרגי ניהול והגדלת הצוותים

אמזון  מאיצה את תוכנית צמצום שכבת ניהול הביניים שלה, במהלך שצפוי להשפיע על אלפי עובדים בחברה, כך פורסם בביזנס אינסיידר. על פי הנחיות פנימיות שנחשפו השבוע בביזנס אינסיידר, החברה דורשת ממנהליה להגדיל את מספר העובדים הכפופים ישירות אליהם למינימום של שמונה - עלייה משמעותית מהמינימום הקודם של שישה עובדים תחת מנהל אחד. המהלך, שאמור להסתיים עד סוף מרץ, צפוי לחסוך לחברה כ-1.5 מיליארד דולר בשנה לפי הערכות בנק אוף אמריקה.

המהלך מגיע בעקבות הודעתו של מנכ"ל אמזון, אנדי ג'אסי בספטמבר האחרון, על תוכנית להגדלת היחס בין עובדים למנהלים ב-15%. ג'אסי, שהצהיר בישיבת עובדים פנימית כי הוא "שונא בירוקרטיה", טען שהגידול המהיר בכוח האדם של החברה בתקופת הקורונה הוביל להאטה בקבלת החלטות.

התוכנית כוללת גם הקפאת גיוס מנהלים חדשים והורדת דרגה למנהלים מסוימים לתפקידי ביצוע, כולל הפחתת שכר. עם זאת, דובר אמזון הדגיש כי אין מדיניות אחידה לכלל החברה בנוגע למספר הכפיפים הנדרש, וכי הדבר משתנה בין יחידות שונות בארגון.

המהלך משקף מגמה רחבה יותר בתעשייה, כאשר חברות נוספות כמו מטא, סיטי ו-UPS נוקטות בצעדים דומים לצמצום שכבות ניהול הביניים. עם זאת, העובדים באמזון מדווחים כי השינוי יצר אווירה של חשש, כאשר מנהלים נמנעים מלקיחת סיכונים מחשש שכישלון יהפוך אותם למטרה לפיטורים.

אמזון אינה חברת הביג טק היחידה שמקצצת בימים האחרונים. ידיעות על קיצוצים במשרדים שונים בעולם פורסמו גם על מיקרוסופט וגוגל, ולפי בלומברג, סיילספורס אמורה לצאת לסיבוב קיצוצים של כאלף עובדים בשל מעבר של יותר שירותים למבוססי בינה מלאכותית.

3 המענה של טייוואן לעידן טראמפ - תמיכה בהעברת פעילות מחוץ למקסיקו

ממשלת טייוואן יצאה בהצהרה דרמטית, זאת בעקבות כוונתו של הנשיא טראמפ להטיל מכסים בשיעור של 25% על יבוא ממקסיקו, כך פורסם בין היתר בבלומברג. הטלת המכס החדש נדחתה, אך המשרד לענייני כלכלה בטייוואן כבר התחייב לסייע לחברות המקומיות המפעילות מפעלים במקסיקו, כולל ענקיות אלקטרוניקה כמו פוקסקון ואינוונטק, להעביר קווי ייצור ולהתאים את השקעותיהן למציאות החדשה.

ההחלטה מגיעה בעיתוי רגיש במיוחד עבור פוקסקון (הידועה גם כ-Hon Hai), שמקימה במקסיקו את מתקן ההרכבה הגדול בעולם לשרתים המבוססים על שבבי GB200 של אנבידיה. בעקבות ההודעה על המכסים, מניות החברה צנחו ב-9.2% בבורסת טייפיי - הירידה היומית החדה ביותר מאז אוגוסט. גם מניות אינוונטק, שמפעילה גם היא מפעלים במקסיקו, רשמו ירידה חדה של 8.5%.

טיוואן הודיעה כי תשקול ארגון משלחות לאירועי SelectUSA ותסייע לחברות טייוואניות להבטיח תמיכה מממשלות מקומיות בארה"ב כשיוסיפו השקעות במדינה. זאת במטרה ליצור מודל עסקי של "win-win" עבור שרשראות האספקה האמריקאיות והטייוואניות.

הנתונים מראים את גודל האתגר: ההשקעות הטייוואניות במקסיקו צפויות להגיע ל-4 מיליארד דולר עד 2025, עם העסקה של כ-70 אלף עובדים מאז 1999. חברות טייוואניות כמו פוקסקון וקוואנטה כבר החלו להגדיל את השקעותיהן בארה"ב בעקבות בחירתו של טראמפ, כאשר פוקסקון רכשה קרקעות בקליפורניה, ויסקונסין וטקסס, בעוד קוואנטה אישרה הגדלת הון בסכום של 230 מיליון דולר עבור החטיבה האמריקאית שלה.

4הסקנדריז חוזרים: החברה שמשקיעיה מוכרים מניות ב-300 מיליון דולר

 האם ימי הסקנדרי העליזים של השנים 2021-2022 חוזרים? חברת דיל האמריקאית, שנוסדה על ידי משפחת בואזיז הצרפתית-ישראלית, מודיעה על מכירת מניות משקיעים של 300 מיליון דולר לג'נרל קטליסט ולמשקיע אלמוני נוסף באמצעות עסקת סקנדרי, שבה נרכשות מניות מבלי שנכנס הון לקופת החברה. אתר CNBC חשף כי מדובר בקרן העושר האמירתית מובדאללה.

בטרם הסבב הנוכחי גייסה החברה יותר מ650 מיליון דולר, כאשר הסיבוב האחרון שיקף לה שווי של 12.1 מיליארד דולר, לפי PitchBook. לפי ההערכה, סבב הסקנדרי נעשה לפי אותו השווי, כלומר רבע ממניות החברה החליפו ידיים. בחברה מועסקים 4,800 עובדים.

לא ידוע מיהם המשקיעים שמכרו מניות בסיבוב, אך לחברה יש רשימה ארוכה של לא פחות מ-86 משקיעים לפחות, בהם ספארק קפיטל, אנדריסן הורוביץ ו-Y Combinator, מאיץ הסטארט-אפים ממנו יצא המייסד אלכס בואזיז. 

השבוע האחרון היה עתיר הכרזות גיוס: גם אם החברות לא גייסו את הונן בשבוע האחרון - כולם בחרו להמתין לשבוע לאחר השבעת הנשיא טראמפ על מנת להודיע על סכומי הכסף שגייסו במהלך החודשים האחרונים. בין הגיוסים הגדולים: פינאאוט (Finout) של רועי רבהון, אסף ליואנו ויזהר גלבוע שגייסה 40 מיליון דולר בהובלת קרן אינסייט - בסיבוב גיוס שני מזה שמונה חודשים. פינאאוט מסייעת לנהל את תקציבי הענן של הניו יורק טיימס, ליפט, טנאבל ואפספלייר, ועוזרת להן לעשות שימוש מושכל בו כדי לחסוך בעלויות שירותי ענן כמו AWS, אז'ור ו-GCP.

גיוס נוסף רשם הסטארט-אפ ביגהביד (Bigabid) - של היזם עמית אטיאס, המנוהל על ידי עמית פלור - שפיתח רשת פרסום חכמה (DSP) מבוססת בינה מלאכותית בתוך משחקי מובייל. החברה גייסה היום (שלישי) 25 מיליון דולר בהובלת יצרנית המשחקים MobilityWare, שמוכרת בזכות משחקי הסוליטייר שלה. בין לקוחות החברה גם זינגה, פאפאיה, סייפליי ופלייטיקה. לטענתה, החברה פיתחה מודלי בינה מלאכותית שמסייעים ברכישת משתמשים חדשים ושיווק מחדש למבקרים.

5 החברה הישראלית שמגינה על טוויטר, תאבטח גם סוכני AI

בעוד איומי הסייבר הופכים מתוחכמים יותר בעידן הבינה המלאכותית, חברת הסייבר הישראלית CHEQ מודיעה על רכישת Deduce האמריקאית, חברה המתמחה במערכות זיהוי הונאות מבוססות AI ובין לקוחותיה גם אקס (טוויטר לשעבר), שעושה באמצעותה שימוש לאיתור משתמשים מזויפים. הרכישה, שהיקפה הכספי לא פורסם אבל מוערכת בעשרות מיליונים בודדים, היא השלישית של החברה שהוקמה ב-2013, והגיעה לשווי של מיליארד דולר ב-2022. בחברה מאמינים כי באמצעות הרכישה הופכת הפלטפורמה שלהם עבור סוכני AI לסטנדרט בתעשיית האייג'נטים - סוכנים ממוחשבים מבוססי בינה מלאכותית, שהם למעשה סוג של בוט. בישראל פעילות חברות סייבר נוספות שעוסקות בתחום אבטחת האייג'נטים, אך הם נוגעים יותר לסוכנים המתממשקים לארגון באמצעות ממשקי תוכנה (API) ואילו בצ'ק מצאו דרך לאבטח שיחה עם סוכן AI על ידי זיהוי דפוסי התנהגות.

החברה, המעסיקה כיום מאות עובדים במשרדיה בתל אביב, בניו יורק, בלונדון ובטוקיו, מספקת כיום שירותי הגנה ליותר מ-15 אלף חברות. עוד על פי מחקר שפרסמה החברה, כ-20% מהטראפיק באתרי אינטרנט ישראליים מגיעה מבוטים ומשתמשים מזויפים, מה שמדגיש לטענתם את הצורך הגובר בפתרונות אבטחה מתקדמים. לכן, הטכנולוגיה של החברה המשולבת תספק פתרונות לזיהוי הונאות בזמן אמת והגנה על המסע הדיגיטלי של לקוחותיה, תוך התאמה מתמדת לאיומים מתפתחים. רכישה זו מצטרפת למהלך רכישות קודם של החברה - ביניהם רכישת ClickCease ב-2020, שהתמקדה במניעת הונאות בתחום הפרסום המקוון.

 

עוד כתבות

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"