גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הרס טראמפ בתוך שבועיים את סוכנות הסיוע האמריקאית המנהלת תקציב של 40 מיליארד דולר

פירוק הסוכנות האמריקאית לפיתוח בין-לאומי, לרבות הוצאת כל העובדים לחופשה מינהלית, נראה כמו מקרה מבחן לממשל חדש

הפגנות תמיכה ב-USAID בוושינגטון, השבוע / צילום: Reuters, Anadolu
הפגנות תמיכה ב-USAID בוושינגטון, השבוע / צילום: Reuters, Anadolu

הקיצוצים הגיעו מהר כל כך, עד שהיה צריך לגייס מחדש עובד אחד שפוטר כדי שיעבד את גיליונות שעות העבודה של עובדים אחרים.

ממשל טראמפ ממשיך בקיצוצים וחותם על הסכם חדש עם פנמה
בבריטניה טוענים: זה האיש שעומד מאחורי התוכנית החדשה של טראמפ

תמונות של פרויקטים שמימנה הסוכנות האמריקאית לפיתוח בין-לאומי (USAID) בעולם - ילדות משחקות כדורגל בדרום אמריקה, משפחות שמקבלות אוכל במזרח אפריקה - נעלמו, ובמקומן נראו שורות של מסמרים ומסגרות ריקות על קירות לבנים.

בתוך פחות משבועיים ביטל ממשל טראמפ את מרבית עבודת הסוכנות, המונה 10,000 איש ולה תקציב של 40 מיליארד דולר, ושל אלפי האנשים בעמותות ובקבוצות שעובדות איתה. ביום שני השבוע הוא סגר את הבניין הראשי של הסוכנות והסיר את אתר האינטרנט שלה. ביום שלישי נסגרו כל מתקניה בוושינגטון, מתוך כוונה להעביר את כמעט כל 1,400 העובדים הנותרים לחופשה מנהלית, אמרו גורמים רשמיים.

ההכרזה הגדולה הגיעה באותו לילה: כמעט כל צוות USAID ישוחרר לחופשה מנהלית בתשלום החל משבת בבוקר, ועובדי סוכנות העובדים ברחבי העולם קיבלו הוראה לחזור הביתה תוך 30 יום, להוציא נסיבות מיוחדות.

ההודעה פורסמה באתר האינטרנט של USAID, שבמשך ימים היה במצב לא מקוון. ההודעה הסתיימה במילים "תודה על השירות שלך".

התנגשות עם גישת "אמריקה תחילה"

נראה כי USAID הוא מקרה מבחן לשאלה האם ממשל טראמפ יכול לבנות מחדש ביעילות סוכנות בת עשרות שנים, מבלי להיתקל בהתנגדות משפטית או פוליטית רבה. עד כה, נראה שהתשובה חיובית.

כמה קבוצות חיצוניות לארגון אומרות שהן לא מצליחות לקבל תשלום עבור עבודה שכבר ביצעו. הגורמים המעטים שנותרו מעבירים הלאה חשבוניות שמועדן חלף, בניסיון ללכת על הקו הדק בין הפרה פוטנציאלית של הנחיה מהנשיא טראמפ, לבין הפרת כללי החוזה הפדרליים.

סטפני לי פלאנט (40), עובדת קבלן בתוכנית הבריאות העולמית של USAID, פוטרה באמצעות מייל, וביטוח הבריאות שלה הופסק שלושה ימים לאחר מכן. "אז התחילו להתעורר הספקות", היא אמרה.

USAID הוקמה בשנת 1961 כדי לממן מאמצים לניהול התפרצויות של מחלות ולהפחתת תמותת ילדים, בין תוכניות סיוע אחרות. היא הושארה סוכנות נפרדת ממשרד החוץ במשך עשרות שנים, בין היתר כדי שלא ייראה כאילו הסיוע היה קשור ישירות לבקשות דיפלומטיות.

מטרה זו התנגשה עם גישת "אמריקה תחילה" של טראמפ ועם מחלקת היעילות הממשלתית של אלון מאסק, המבקשת לקצץ מיליארדי דולרים בהוצאות הממשלה. ממשל טראמפ החל להכניס את USAID לתוך משרד החוץ, כאשר שר החוץ מרקו רוביו נכנס לתפקיד המנהל בפועל שלו. יו"ר יחסי החוץ של הסנאט, הסנאטור הרפובליקני ג'ים ריש (מטעם איידהו) אמר כי יתמוך במיזוג השניים. כמה מחוקקים דמוקרטיים התומכים ב-USAID ניסו להיכנס לבניין אך נחסמו על ידי מאבטחים. "האם DOGE [המחלקה ליעילות משפטית] שם?" שאל אחד המחוקקים.

"אי אפשר לנפנף סוכנות שלא מוצאת חן בעיניך או שאתה לא מסכים איתה על ידי צו נשיאותי או בהסתערות לתוך הבניין", אמר הסנאטור הדמוקרטי בריאן שץ (מטעם הוואי).

הבית הלבן מסר ביום שני בהצהרה כי במשך עשרות שנים USAID "הייתה בלתי מוסברת בעיני משלמי המיסים, משום שהיא מזרימה סכומי כסף אדירים לפרויקטים המגוחכים - ובמקרים רבים, הזדוניים - של פקידים המתחפרים במשרותיהם".

הסתמכו על מימון ופיטרו מאות עובדים

גורמים ותיקים ב-USAID הכירו בכך שתהליך העברת סיוע עלול להיות לא יעיל. ממשל טראמפ הצביע על דוגמאות של שימוש בכסף אמריקאי למימון תוכניות גיוון, הון והכלה בסרביה ואופרה טרנסג'נדרית בקולומביה.

נציגי USAID ו-DOGE לא השיבו לבקשות התגובה. דובר משרד החוץ סירב להגיב מעבר להצהרותיו האחרונות של רוביו.

בזמן שנציגי DOGE בדקו את הבניין, חלק מעובדי USAID לא היו בטוחים מי עובד במבצע הזה.

חלק מן הפעולות של ממשל טראמפ, כמו הוצאה לחופשה של עובדי קבלן, היו חוקיות באופן כללי, אך נראה שאחרות פוגעות בסמכות הקונגרס, כך לפי מתיו קוואנה, מנהל המרכז למדיניות הבריאות הגלובלית ולפוליטיקה באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "הם רואים בסוכנויות ובתשתיות הסיוע של ארה"ב גופים חלשים יותר משאר חלקי הממשלה, אז הם מנסים לראות מה ביכולתם לעשות מבלי שיצטרכו לשאת בתוצאות", אמר.

לאחר שטראמפ נבחר ידעו עובדי USAID שהשינויים יגיעו, אולם ותיקי ממשלים רפובליקנים קודמים מצאו שהשינויים היו פחות קיצוניים ממה שחששו. כשטראמפ לא רק השהה מימון חדש לסיוע חוץ ב-24 בינואר, אלא גם הוציא צו הפסקת עבודה שמנע מקבוצות חיצוניות להשתמש במימון אמריקאי שכבר קיבלו - נעשה ברור שהפעם יהיה זה אחרת. קבוצות שהסתמכו על מימון מ-USAID פיטרו מאות עובדים.

העבודה שהופסקה, לטענת עובדים וקבלנים, כללה את המאמצים של ארה"ב לעצור התפשטות של אבולה באוגנדה, התפרצות של מחלת נגיף מרבורג בטנזניה והתפרצות רב-מדינתית של אבעבועות הקוף.

רוב עובדיו של בית חולים שדה בעזה פוטרו בפתאומיות בשבוע שעבר, אמר אדם חאווי, מנתח פלסטי שעובד בקרבת מקום. מנהל בית החולים שלח הודעת טקסט לצוות שפוטר, ואמר שהם יקבלו 400 דולר אחרונים.

כעת ניתנו פטורים כדי לאפשר לתוכניות חירום הומניטריות מסוימות לקבל כספים, אף שעובדים ונמענים אמרו שקיבלו הדרכה מוגבלת כיצד לפרש אילו תוכניות עומדות בתנאים. "העניין הוא לא להיפטר מסיוע למדינות אחרות", אמר רוביו ביום שני בפוקס ניוז. "יש דברים שאנחנו עושים דרך USAID שעלינו להמשיך לעשות, דברים הגיוניים".

הסנאטור הדמוקרטי כריס מרפי (מטעם קונטיקט), שמחה על השבתת USAID, אמר שצו הפסקת העבודה עצר את משלוחי עצי ההסקה לחיילים אוקראינים בקווי החזית. ב-27 בינואר, כ-60 עובדים קבועים בכירים, לרבות עורכי דין בתחומי האתיקה והתעסוקה, הוצאו לחופשה מנהלית ולוו אל מחוץ לבניין שבמרכז העיר וושינגטון. הם נאלצו למסור את תגי האבטחה שמאפשרים כניסה לבניין.

ניקולס גוטליב, מנהל יחסי העובדים והעבודה של הסוכנות, שלח מייל ובו כתב כי לאחר בדיקה, נמצא שההחלטה להוציא עשרות עובדים בכירים לחופשה אינה מוצדקת, וכי לא היו עדויות להתנהגות בלתי הולמת. שעתיים לאחר מכן, הוא שלח אימייל שבו ציין כי הוא עצמו הוצא לחופשה, כך לדברי עובדים.

ב-28 בינואר פוטרו מאות עובדי קבלן.

חופשה מנהלית לגורמי הביטחון שלא צייתו

בשבוע שעבר ניתנה ההוראה להסיר את כל יצירות האמנות ברחבי הארגון. גורמי USAID מצפים שבעתיד יוצאו עובדים נוספים לחופשה מנהלית.

הודעות הפסקת העבודה הגיעו לעתים קרובות מחוץ לשעות העבודה הרגילות. כמה עובדי קבלן התחילו לשמוע שעמיתיהם איבדו את עבודתם בבוקר וראו כיצד חולפות השעות עד שהגיעו ההודעות שלהם בלילה. עבור חלק מן העובדים בחו"ל, משמעות הפיטורים הייתה לנסות להבין איך לחזור לארה"ב עם משפחותיהם.

ביום שבת, חיפשו נציגי DOGE גישה למערכות רגישות בבניין של USAID בוושינגטון. גורמי אבטחה בסוכנות התנגדו בתחילה לבקשות צוות ה-DOGE, שלדברי אנשים המעורים בעימות כללו דרישות לגישה למידע על כוח אדם. גורמי הביטחון, ג'ון וורהיז וסגנו, הוצאו לאחר מכן לחופשה מנהלית משום שלא צייתו, אמרו אנשים המכירים את המקרה.

"כל סוף השבוע עסקנו בריסוק USAID", כתב מאסק ברשתות החברתיות. "USAID הוא ארגון פשע".

ויויאן סלמה תרמה למאמר זה.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; הנפט עולה ב-2%, נייס מזנקת ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר