גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי חייבים לשמור בלעדיות למתווך בעסקת מכירה? גרסת ההייטק

ביהמ"ש דחה תביעה של חברת בנקאות השקעות לקבל עמלה עבור מכירת חברת התוכנה טופטיקס ● נקבע כי לפי לשון ההסכם העמלה תלויה בהצלחה, ונדרשת מעורבות המתווכת בעסקה שהצליחה

מתי חייבים לשמור בלעדיות למתווך בעסקת מכירה / אילוסטרציה: Shutterstock
מתי חייבים לשמור בלעדיות למתווך בעסקת מכירה / אילוסטרציה: Shutterstock

ב-2017 נמכרה חברת התוכנה טופטיקס (TopTix) מכרמיאל, שפיתחה תוכנת כרטוס לשוק הבידור, לסיטגיק (SeatGeek) האמריקאית בכ-57 מיליון דולר. תביעה שהסתיימה בשבוע שעבר חושפת את הסכסוך שקדם למציאת הרוכשת, והתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב קרוב לחמש שנים. 

בלעדי | המיזם השאפתני של יוצא OpenAI שכר לראשונה משרדים בתל אביב
בלעדי | קרן וולת'סטון החזירה למשקיעים 100 מיליון שקל, למרות שהבטיחה להחזיר פי ארבעה

טופטיקס, שבעקבות המכירה שמה כיום הוא סיטגיק, נוסדה בשנת 2000 על-ידי אלי דגן ויהודה יובל. החברה חתמה ב-2015 על הסכם עם רידג'בק קפיטל פרטנרס, העוסקת בבנקאות השקעות, במטרה לקדם את מכירתה של חברת התוכנה לצד שלישי. רידג'בק, שהוגדרה בהסכם כיועצת, הייתה צריכה לזהות משקיעים אפשריים, להכין את החברה למכירה ולסייע לה. בהסכם נקבע כי היא תקבל תשלום חד-פעמי בתחילה, של 10,000 דולר, ואחוזים מסכום העסקה עם הצד השלישי, ככל שתהיה.

כשנתיים לאחר מכן נסגרה עסקה עם סיטגיק האמריקאית, שרכשה את המניות, לאחר שחברת התוכנה איתרה אותה וקיימה איתה משא-ומתן ללא מעורבותה של רידג'בק. האחרונה גילתה בדיעבד על הרכישה.

רידג'בק דרשה לקבל את העמלה, ולאחר שסיטגיק סירבה, הגישה נגדה ב-2019 תביעה על 1.43 מיליון דולר, בתוספת מע"מ, הצמדה וריבית, כך שסכום התביעה הועמד על 6.1 מיליון שקל.

בית המשפט נדרש להכריע האם ההסכם הקנה לרידג'בק בלעדיות, מה תרומתה לגיבוש עסקת הרכישה, והאם היא זכאית לתשלום.

שכר-טרחה של 700 אלף שקל

רידג'בק טענה כי מגיעה לה עמלה בגין כל עסקה שתיכרת במהלך תקופת ההתקשרות, שכן אין בהסכם תנאים המגבילים את זכאותה לעמלה. היא טענה כי יש לעמדה זו היגיון כלכלי - החברה השקיעה עבודה רבה שלא קשורה לעסקה ספציפית, בין היתר בניתוח פעילות חברת התוכנה. היא סייעה לה להכיר את עצמה ואת צרכיה, והדבר סייע לה. עוד נטען כי למרות שההסכם לא כולל הוראת בלעדיות, ההתנהלות בפועל הייתה כזו.

סיטגיק (לשעבר טופטיקס) טענה כי לא מגיע לרידג'בק עמלה, מאחר שהיא לא הייתה מעורבת בעסקה. הרכישה הייתה תוצאה של הקשר הישיר בין חברת התוכנה לסיטגיק, ולכן לפי ההסכם רידג'בק לא זכאית לעמלת הצלחה.

השופט גרשון גונטובניק דחה את התביעה וחייב את רידג'בק ב-700 אלף שקל שכר-טרחה והוצאות. בהסכם נכתב כי תמורת שירותיה, זכאית החברה לעמלה חד-פעמית כאמור ול"עמלת הצלחה" לפי מדרגות שיחושבו מהעסקה: 4% על עסקה של 0-10 מיליון דולר; בתוספת עמלה בשיעור 3% על הסכום שבין 10-20 מיליון דולר; בתוספת עמלה בשיעור 2% על סכום עסקה שמעל 20 מיליון דולר.

נדרשת מעורבות בהצלחה

לא הייתה מחלוקת שלא מתקיים קשר סיבתי בין עבודת רידג'בק והעסקה עם סיטגיק. השופט קבע כי לשון ההסכם משתמשת במונח "עמלת הצלחה". אין בו אמירה כי התובעת זכאית לעמלה בכל מקרה. נקבע כי הגדרת המונח "העסקה האפשרית" כורך בצורה ברורה בין שירותי חברת בנקאות ההשקעות ובין העסקה. כלומר, נדרשת מעורבותה בעסקה שהצליחה.

השופט קבע כי "ההיגיון העסקי עומד אף הוא לימין הנתבעת (סיטגיק). היה לה חשוב לוודא שאין היא מעניקה בלעדיות לתובעת. מכאן שהיא שמרה לעצמה את האפשרות לתור אחר משקיעים אפשריים". העבודה של רידג'בק בלמידת מאפייני חברת התוכנה מטופלת ברכיב השכר הקבוע, שאינו תלוי בהצלחה, נקבע.

בעוד שהתובעת טענה כי בהתקשרויות עם מספקי שירותי בנקאות השקעות שכיח שהם זכאים לתמורה מהעסקאות גם כשאינם מעורבים בהבאת הצד השלישי, השופט גונטובניק קבע כי לא הוצג לו נוהג מקובל בשוק התומך בטענה כשזו לשון ההסכם.

ריצ'בק טענה כי היא זכאית לעמלה, גם ללא יצירת ההיכרות עם הרוכש וללא כל תנאי. לעמדתה, המגבלה היחידה על תשלום העמלה מצויה במנגנון הסיום שנקבע בהסכם.

המנגנון קובע כי הצדדים יכולים לסיים את ההתקשרות בהודעה של 60 ימים, וכי אם תושלם עסקה אפשרית תוך 24 חודשים ("תקופת הזנב") לאחר ההודעה, עם משקיע העומד בתנאים מסוימים, אזי ריצ'בק תהיה זכאית לעמלה. התנאים הם שהמשקיע זוהה והוצג על-ידיה לחברת התוכנה בתקופת ההסכם, אושר על-ידי החברה, וקיים הסכם סודיות. השופט דחה את הטענה וקבע כי כשם שבתקופת ההסכם יש צורך במעורבותה בקידום העסקה - כך גם בתקופת הזנב יש צורך כזה.

סכימת החשבוניות שצורפו מובילה לתוצאה כי סיטגיק שילמה שכר-טרחה בהיקף המתקרב ל-2 מיליון שקל, אך בית המשפט החליט שלא סביר לחייב בשכר-טרחה זה, מאחר שהיקף ההתדיינות לא היה מורכב מדי. לכן השופט מצא לחייב ב-650 אלף שקל שכר-טרחה וב-50 אלף שקל הוצאות.

סיטגיק יוצגה על-ידי עורכי הדין ג'רמי בנימין ולימור קסלר-דוידוב ממשרד גולדפרב גרוס זליגמן. 

"פסק הדין מתעלם משורה של ראיות" 

רידג'בק יוצגה על-ידי עו"ד טל כלימיאן, שמסר: "לעמדת התובעת, פסק הדין שגוי ומפרש בצורה לא נכונה את ההסכם. ההסכם סייג את זכאות התובעת לעמלה בתקופת ה'זנב' בלבד. הפרשנות החוזית הפשוטה והמתבקשת היא: בהעדר הודעת סיום התקשרות, התובעת זכאית לעמלה ללא הסייגים שנקבעו ביחס לתקופת ה'זנב' - ובכלל זאת, יצירת ההיכרות עם הגורם המתקשר.

"זו הייתה הטענה בבסיס התביעה, שעולה בקנה אחד עם העיקרון הטמון בשירותי בנקאות השקעות, שבמסגרתם הבנקאי מקדיש זמן ומשאבים בהכנת הלקוח לעסקה ונושא בעלויות הכרוכות בכך, כשכל אלה אינם נוגעים בהכרח למתקשר ספציפי.

"פסק הדין הופך את מנגנון ה'זנב' בהסכם לאות מתה ומתעלם משורה של ראיות שהציגה התובעת, שהראו שהתובעת קיימה את הוראות החוזה במלואן, באופן שמקים לתובעת זכאות לקבל את העמלה בהתאם להסכם. התובעת שוקלת הגשת ערעור לבית המשפט העליון". 

עוד כתבות

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים