גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

מתי חייבים לשמור בלעדיות למתווך בעסקת מכירה? גרסת ההייטק

ביהמ"ש דחה תביעה של חברת בנקאות השקעות לקבל עמלה עבור מכירת חברת התוכנה טופטיקס ● נקבע כי לפי לשון ההסכם העמלה תלויה בהצלחה, ונדרשת מעורבות המתווכת בעסקה שהצליחה

מתי חייבים לשמור בלעדיות למתווך בעסקת מכירה / אילוסטרציה: Shutterstock
מתי חייבים לשמור בלעדיות למתווך בעסקת מכירה / אילוסטרציה: Shutterstock

ב-2017 נמכרה חברת התוכנה טופטיקס (TopTix) מכרמיאל, שפיתחה תוכנת כרטוס לשוק הבידור, לסיטגיק (SeatGeek) האמריקאית בכ-57 מיליון דולר. תביעה שהסתיימה בשבוע שעבר חושפת את הסכסוך שקדם למציאת הרוכשת, והתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב קרוב לחמש שנים.

● בלעדי | המיזם השאפתני של יוצא OpenAI שכר לראשונה משרדים בתל אביב
● בלעדי | קרן וולת'סטון החזירה למשקיעים 100 מיליון שקל, למרות שהבטיחה להחזיר פי ארבעה

טופטיקס, שבעקבות המכירה שמה כיום הוא סיטגיק, נוסדה בשנת 2000 על-ידי אלי דגן ויהודה יובל. החברה חתמה ב-2015 על הסכם עם רידג'בק קפיטל פרטנרס, העוסקת בבנקאות השקעות, במטרה לקדם את מכירתה של חברת התוכנה לצד שלישי. רידג'בק, שהוגדרה בהסכם כיועצת, הייתה צריכה לזהות משקיעים אפשריים, להכין את החברה למכירה ולסייע לה. בהסכם נקבע כי היא תקבל תשלום חד-פעמי בתחילה, של 10,000 דולר, ואחוזים מסכום העסקה עם הצד השלישי, ככל שתהיה.

כשנתיים לאחר מכן נסגרה עסקה עם סיטגיק האמריקאית, שרכשה את המניות, לאחר שחברת התוכנה איתרה אותה וקיימה איתה משא-ומתן ללא מעורבותה של רידג'בק. האחרונה גילתה בדיעבד על הרכישה.

רידג'בק דרשה לקבל את העמלה, ולאחר שסיטגיק סירבה, הגישה נגדה ב-2019 תביעה על 1.43 מיליון דולר, בתוספת מע"מ, הצמדה וריבית, כך שסכום התביעה הועמד על 6.1 מיליון שקל.

בית המשפט נדרש להכריע האם ההסכם הקנה לרידג'בק בלעדיות, מה תרומתה לגיבוש עסקת הרכישה, והאם היא זכאית לתשלום.

שכר-טרחה של 700 אלף שקל

רידג'בק טענה כי מגיעה לה עמלה בגין כל עסקה שתיכרת במהלך תקופת ההתקשרות, שכן אין בהסכם תנאים המגבילים את זכאותה לעמלה. היא טענה כי יש לעמדה זו היגיון כלכלי - החברה השקיעה עבודה רבה שלא קשורה לעסקה ספציפית, בין היתר בניתוח פעילות חברת התוכנה. היא סייעה לה להכיר את עצמה ואת צרכיה, והדבר סייע לה. עוד נטען כי למרות שההסכם לא כולל הוראת בלעדיות, ההתנהלות בפועל הייתה כזו.

סיטגיק (לשעבר טופטיקס) טענה כי לא מגיע לרידג'בק עמלה, מאחר שהיא לא הייתה מעורבת בעסקה. הרכישה הייתה תוצאה של הקשר הישיר בין חברת התוכנה לסיטגיק, ולכן לפי ההסכם רידג'בק לא זכאית לעמלת הצלחה.

השופט גרשון גונטובניק דחה את התביעה וחייב את רידג'בק ב-700 אלף שקל שכר-טרחה והוצאות. בהסכם נכתב כי תמורת שירותיה, זכאית החברה לעמלה חד-פעמית כאמור ול"עמלת הצלחה" לפי מדרגות שיחושבו מהעסקה: 4% על עסקה של 0-10 מיליון דולר; בתוספת עמלה בשיעור 3% על הסכום שבין 10-20 מיליון דולר; בתוספת עמלה בשיעור 2% על סכום עסקה שמעל 20 מיליון דולר.

נדרשת מעורבות בהצלחה

לא הייתה מחלוקת שלא מתקיים קשר סיבתי בין עבודת רידג'בק והעסקה עם סיטגיק. השופט קבע כי לשון ההסכם משתמשת במונח "עמלת הצלחה". אין בו אמירה כי התובעת זכאית לעמלה בכל מקרה. נקבע כי הגדרת המונח "העסקה האפשרית" כורך בצורה ברורה בין שירותי חברת בנקאות ההשקעות ובין העסקה. כלומר, נדרשת מעורבותה בעסקה שהצליחה.

השופט קבע כי "ההיגיון העסקי עומד אף הוא לימין הנתבעת (סיטגיק). היה לה חשוב לוודא שאין היא מעניקה בלעדיות לתובעת. מכאן שהיא שמרה לעצמה את האפשרות לתור אחר משקיעים אפשריים". העבודה של רידג'בק בלמידת מאפייני חברת התוכנה מטופלת ברכיב השכר הקבוע, שאינו תלוי בהצלחה, נקבע.

בעוד שהתובעת טענה כי בהתקשרויות עם מספקי שירותי בנקאות השקעות שכיח שהם זכאים לתמורה מהעסקאות גם כשאינם מעורבים בהבאת הצד השלישי, השופט גונטובניק קבע כי לא הוצג לו נוהג מקובל בשוק התומך בטענה כשזו לשון ההסכם.

ריצ'בק טענה כי היא זכאית לעמלה, גם ללא יצירת ההיכרות עם הרוכש וללא כל תנאי. לעמדתה, המגבלה היחידה על תשלום העמלה מצויה במנגנון הסיום שנקבע בהסכם.

המנגנון קובע כי הצדדים יכולים לסיים את ההתקשרות בהודעה של 60 ימים, וכי אם תושלם עסקה אפשרית תוך 24 חודשים ("תקופת הזנב") לאחר ההודעה, עם משקיע העומד בתנאים מסוימים, אזי ריצ'בק תהיה זכאית לעמלה. התנאים הם שהמשקיע זוהה והוצג על-ידיה לחברת התוכנה בתקופת ההסכם, אושר על-ידי החברה, וקיים הסכם סודיות. השופט דחה את הטענה וקבע כי כשם שבתקופת ההסכם יש צורך במעורבותה בקידום העסקה - כך גם בתקופת הזנב יש צורך כזה.

סכימת החשבוניות שצורפו מובילה לתוצאה כי סיטגיק שילמה שכר-טרחה בהיקף המתקרב ל-2 מיליון שקל, אך בית המשפט החליט שלא סביר לחייב בשכר-טרחה זה, מאחר שהיקף ההתדיינות לא היה מורכב מדי. לכן השופט מצא לחייב ב-650 אלף שקל שכר-טרחה וב-50 אלף שקל הוצאות.

סיטגיק יוצגה על-ידי עורכי הדין ג'רמי בנימין ולימור קסלר-דוידוב ממשרד גולדפרב גרוס זליגמן.

"פסק הדין מתעלם משורה של ראיות"

רידג'בק יוצגה על-ידי עו"ד טל כלימיאן, שמסר: "לעמדת התובעת, פסק הדין שגוי ומפרש בצורה לא נכונה את ההסכם. ההסכם סייג את זכאות התובעת לעמלה בתקופת ה'זנב' בלבד. הפרשנות החוזית הפשוטה והמתבקשת היא: בהעדר הודעת סיום התקשרות, התובעת זכאית לעמלה ללא הסייגים שנקבעו ביחס לתקופת ה'זנב' - ובכלל זאת, יצירת ההיכרות עם הגורם המתקשר.

"זו הייתה הטענה בבסיס התביעה, שעולה בקנה אחד עם העיקרון הטמון בשירותי בנקאות השקעות, שבמסגרתם הבנקאי מקדיש זמן ומשאבים בהכנת הלקוח לעסקה ונושא בעלויות הכרוכות בכך, כשכל אלה אינם נוגעים בהכרח למתקשר ספציפי.

"פסק הדין הופך את מנגנון ה'זנב' בהסכם לאות מתה ומתעלם משורה של ראיות שהציגה התובעת, שהראו שהתובעת קיימה את הוראות החוזה במלואן, באופן שמקים לתובעת זכאות לקבל את העמלה בהתאם להסכם. התובעת שוקלת הגשת ערעור לבית המשפט העליון".

עוד כתבות

הטאלנט האולטימטיבי בעידן הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

המומחיות לא מתה, רק שינתה צורה. זה הטאלנט האולטימטיבי בעידן ה-AI

הנגישות הגוברת לכלי AI מטשטשת את היתרון של ידע בסיסי ומיומנויות כלליות ● דווקא במציאות הזו מתחדד הערך של מומחים שיודעים להפעיל שיקול־דעת, לחבר בין תחומים ולפתור בעיות מורכבות

מוצרים של תומר / צילום: יח''צ

תומר מזון: הרווח הנקי אשתקד יקטן ב-3 מיליון שקל עקב ניפוח המלאים

בעקבות החשש לאי־סדרים בחברה, הוועדה הבלתי־תלויה שמונתה לבדוק את הנתונים מצאה ניפוח של ערכי המלאי של החברה, וכי היו"ר והמנכ"ל דורון קימלוב השפיע עליהם ● הוועדה פועלת להפרדת תפקידי היו"ר והמנכ"ל ולמינוי יו"ר פעיל

הרברט ריימונד מקמאסטר / צילום: Shutterstock

היועץ לשעבר של טראמפ מזהיר: "אם המטרה להביא את איראן למו"מ - נתאכזב שוב"

הרברט ריימונד מקמאסטר שימש כיועץ לביטחון לאומי של דונלד טראמפ בקדנציה הקודמת ● בראיון מיוחד לגלובס, הוא שובר שתיקה וחושף כיצד מתקבלות ההחלטות ● הוא מודה שיש מחסור משמעותי במיירטים, חושף שהנפט ממשיך לצאת מהמפרץ ומסביר את המדיניות הכלכלית: "טראמפ שואף שארה"ב תהיה אלטרנטיבה לסין"

מהי העיר בה התושבים בישראל הכי מרוצים מהעירייה שלהם? / צילום: Shutterstock

באיזו עיר התושבים בישראל הכי מרוצים מהעירייה שלהם?

מה זו אפליקציית Muse שהושקה החודש? • למה העסקה לרכישת כאל על ידי קבוצת יוניון-הראל התרסקה? • וגם: וורן באפט הודיע על פרישה מתפקיד יו"ר ברקשייר האת'הווי. באיזו שנה הוא רכש את השליטה? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

איך לקבל יותר מהבנק שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock

הפיקדון שלא הכרתם: אפשר לקבל יותר ריבית אפילו בלי לעבור בנק

הישראלים נוטים לסגור פיקדון בבנק שבו מתנהל חשבונם, גם כשבנק אחר מוכן לשלם יותר ● אולי זו הנאמנות שהופכת רבים ללקוחות שבויים, אף שאפשר לפתוח פיקדון בבנק אחר בלי להעביר את העו"ש ● ומי שמסתפק בהצעה הראשונית, עלול להשאיר "כסף על השולחן"

חברת SK hynix על מסכי הבורסה / צילום: ap, Ahn Young-joon

שתי החברות שטלטלו את הכלכלה הקוריאנית מייצרות לה בעיה חדשה

קוריאה הדרומית גילתה שיש לה בעיה חדשה - חוסר בחשמל מונע משתי ענקיות השבבים במדינה להגביר ייצור ● בזמן שהממשלה מחפשת פתרונות, החברות שוקלות לפתוח מפעלים במדינות אחרות ● ואיך כל זה ישפיע על מעמדה כמעצמת שבבים

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים

ברוקלין. חלק מהבניינים יכולים להגיש בקשה להטבה חדשה / צילום: Shutterstock

ההטבות על מס הרכוש עומדות לפקוע, וניו יורק תתייקר עוד יותר

ההפחתה ההדרגתית של הטבת מס פופולרית בניו יורק צפויה להביא לזינוק במסי הנכסים או בשכר הדירה של דיירים באלפי בניינים

באד באני בהופעה. שיא השמעות / צילום: Reuters, Mairo Cinquetti/NurPhoto

אחרי שכמעט נעלם: האלגוריתם החזיר לקדמת הבמה את האלבום כמוצר שלם ועמוק יותר

הסטרימינג הפך את הסינגל למוצר מרכזי – שיר אחד, בתקווה גם קליט, שישאיר את הקהל מחובר ● עכשיו מתברר שזה לא מספיק, ויוצרים בולטים בארץ ובעולם מתעקשים לחזור דווקא לאלבום מלא

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס / צילום: Shutterstock

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס

קריסתן של עסקאות ענק בשל חשד לשימוש ב־AI מאלצת את הענף לבחון מחדש את היצירתיות, את האמון ואת עתידו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

בתום מסחר תנודתי, וול סטריט ננעלה ביציבות; מניות נביוס ומטא זינקו

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס בירידה קלה ● משרד האוצר האמריקאי רכש היום אג"ח ממשלתיות ארוכות טווח בהיקף של 4 מיליארד דולר, פחות מתקרת הרכישה ● מטא השיקה משקפי מציאות מדומה ● נביוס קיבלה העלאת המלצה ● הבורסות באירופה ננעלו בירידות

צחי ארצי / צילום: כדיה לוי

סחורה לוהטת: הבכירים שעוזבים את הבנק ומרוויחים הרבה יותר מהמנכ"ל שלו

בשנים האחרונות עשו את דרכם שורה של בכירים בבנקים לחברות מתחומי הפיננסים והנדל"ן, תוך שהם נהנים מתגמול גבוה בהרבה ● "אם הגעת למעמד של מנהל בבנק, אתה מביא המון ידע שאתה יכול ליישם בחוץ", אומר גורם מתוך המערכת ● מה עומד מאחורי רשימת העוזבים המתארכת, וכיצד משפיע חוק שכר הבכירים על יכולת הבנקים לגייס טאלנטים

עולים חדשים בנתב''ג / צילום: Shutterstock

ישראל רוצה יותר עולים, אבל מתקשה לספק להם קורת גג

הממשלה ביקשה לעודד עלייה דווקא בתקופה של מלחמה ואי־ביטחון גובר ליהודים בעולם ● מערכי הליווי והסיוע לסטודנטים יצאו לדרך, אבל מנגנון הדיור למשפחות צעירות נותר ללא מענה מלא ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לעידוד גל עלייה לישראל

שפע, נדיבות ושמחת אכילה. לולוליש / צילום: אפיק גבאי

יוצאים מהסרט, פותחים שולחן: תחנות החובה הטעימות ביותר בחיפה

פסטיבל הקולנוע הבינלאומי שיתקיים בחיפה בחול המועד סוכות מזמין את המבקרים לגלות את הסצנה הקולינרית התוססת בעיר, ממאפי שמרים בבת גלים ועד ארוחות טעימות בשוק תלפיות

יושבים בסוכה. ה''איך'' הוא חלק מהמשמעות / צילום: גל חמו

לשבת לארוחת ערב בסוכה, בדיוק כמו שנולאן התכוון

המם "כמו שנולאן התכוון" כבר מזמן חרג מגבולות הקולנוע והפך לדרך לתאר חוויה בגרסתה האידיאלית ● במקביל, כוכבת המוזיקה ליי־ווי מעודדת את מעריציה לצאת מהמסכים ולחוות תרבות בעולם האמיתי ● שני הטרנדים משקפים געגוע לחוויות שבהן לא רק התוכן חשוב, אלא גם הדרך שבה חווים אותו. ואיך כל זה קשור לסוכה?

מלון יוקרה בניו יורק / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מה אורחי מלונות יוקרה גונבים - ולמה זה דווקא סימן טוב?

סקר בקרב מנהלי מלונות יוקרה ברחבי העולם חשף כי האורחים שלהם נוטים לגנוב חפצים גדולים ויקרים יותר ● במקום לראות בכך מטרד לוגיסטי, כדאי להתייחס למדד הנחשקות ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

מנות בארתור קפה / צילום: עופרי ניזרי

עגלת קפה, שיט בקאנו ואוכל אסייתי: ביקור באזור שאף פעם לא מאכזב

קפה ועוגה מול הנוף, סיור בעקבות שיריה של נעמי שמר ותפריט שמזפזפ בין יפן, וייטנאם והודו ● כשאי־אפשר לטבול במי הכנרת, מצאנו לכם הרבה מה לעשות סביבה ● חגית אברון תופרת יום

תקופת ההסכם של יצרנים ויבואנים תוגבל? כלי רכב חדשים בנמל / צילום: Shutterstock

רשות התחרות בוחנת מגבלות חדשות על יבואני הרכב בישראל

רשות התחרות בודקת את הקשרים בין יצרני הרכב, היבואנים ומפיצי המשנה, ובוחנת אפשרות להגביל נתחי שוק ותקופות זיכיון ● סין מתכננת לרסן את ייצור הרכב ולעודד מיזוגים בין יצרניות ● ובישראל: סקודה משיקה שתי חשמליות חדשות, לקסוס את ה־ES החדשה ו־GAC חשמלית ב־117 אלף שקל ● השבוע בענף הרכב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "דחיתי את ההצעה האיראנית להפסקת אש"

לפי תחקיר מגזין האטלנטיק ראש המודיעין המצרי הגיע לישראל 11 ימים לפני הטבח והזהיר מפני התלקחות בעזה • גורמים ששוחחו עם המגזין טוענים: מצרים המשיכה להעביר מסרים מודיעיניים עד יומיים לפני המתקפה ● נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה את הצעתה של איראן להגעה להפסקת אש בתוך שבעה ימים | עדכונים שוטפים