גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמונה השאלות שיכריעו - עד כמה אתם מבינים בהשקעות?

מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה בשוקי המניות ● וכשלא ניתן לצפות לאן ילכו השווקים ומה יקרה לשקל–דולר, ההתמקדות צריכה להיות באופק ההשקעה, ביכולות הפיננסיות ובצרכי הנזילות של הלקוח ● תובנות ממבחן מקצועי לרישיון ניהול השקעות ● חלק ראשון משניים

  / אילוסטרציה: Shutterstock
  / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

במבחן האחרון שערכה רשות ניירות ערך למבקשים להשיג רישיון לניהול השקעות, המוכר כ"מקצועית ב'", הופיעו כמה שאלות המחדדות את הדילמות של הפעילים בשוק ההון, ומשקפות גישות שונות ביחס לשוק ולאופן שבו נכון למנהלי השקעות לפעול עבור לקוחותיהם, בשוקי המניות ואיגרות החוב. השבנו על כמה מהשאלות המרכזיות מהמבחן.

מדוע התפטר אמיר ברנע והאם יחודש העימות בין מגדל לרשות שוק ההון
באיחור אופנתי: זיכיון המותג האמריקאי שהקפיץ את מניית המשביר ב-20%

נתונים לשאלות 1-3

לפניכם שלוש טענות, ביחס לכל טענה סמנו אם היא נכונה, לא נכונה או שלא ניתן לדעת. נמקו בקצרה.

שאלה 1

רוב התשואה במדדי המניות האמריקאיים המרכזיים בתקופה האחרונה נבעה מ-5-7 מניות מובילות (גוגל, מיקרוסופט, אמזון וכדומה), בעוד השאר הניבו תשואה נמוכה מאוד. המסקנה המתבקשת היא שבמקום להשקיע במכשירים העוקבים אחרי המדדים יש לרכוש ישירות רק את המניות המובילות, וכך ליהנות מתשואה עודפת משמעותית.

תשובה: ממש לא נכון. אין שום אפשרות לקבוע שמה שהיה הוא שיהיה. במידה לא קטנה זה יכול להיות בדיוק ההיפך. מי שרוצה ליהנות מהעליות של המדד המרכזי S&P 500, בהנחה שיימשכו, יכול לקנות את המדד לא כמות שהוא, אלא במשקל שווה - מדד הכולל את כל 500 המניות, אבל כשלכל מניה משקל שווה של 0.2%.

שאלה 2

בימים שבהם ניתן לסגור פיקדון דולרי לשנה ולקבל ריבית של כ-6%, אין זה הגיוני להיחשף לסיכונים בשוקי המניות.

תשובה: לא נכון. אין מקום להשוואה כזו, שמעמידה על אותה רמה השקעה דולרית לטווח קצר של שנה מול השקעה במניות שהיא במהותה לטווח ארוך. יותר מזה, גם השקעה בפיקדון דולרי היא מסוכנת מכיוון שאין שום ביטחון שהדולר לא ייחלש מול השקל, ואז יתברר שה-6% במונחים שקליים הם הרבה פחות, ובמקרה של ייסוף חזק של השקל, זה עלול להיגמר גם בהפסד.

שאלה 3

מדד ה-S&P הניב לאורך העשור האחרון תשואה שקלית שנתית ממוצעת של כ-10%, הגבוהה בהרבה מהתשואות שהשיגו מדדי המניות המובילים בבורסה הישראלית. המסקנה ברורה: אין זה הגיוני להשקיע חלק משמעותי מתיק ההשקעות בשוק המניות הישראלי.

תשובה: אי אפשר לדעת. הנטייה האנושית הבסיסית היא לחשוב שמה שהיה הוא שיהיה, אבל זו הטיה מחשבתית שעלולה לגרום נזק למשקיעים. יש יתרונות וחסרונות להשקעה במניות בישראל, אבל הבחינה העיקרית של כדאיות ההשקעה שנים קדימה צריכה להתבסס על ניתוח בסיסי של פרמטרים כלכליים - הן של הכלכלה הישראלית בכללותה, הן של שוק המניות הישראלי והן של המניות הספציפיות. כל זאת בהשוואה לארה"ב - תוך בחינה הן של הסיכויים והן של הסיכונים. באשר להשקעת חלק משמעותי מהמניות בישראל - זו סוגיה מורכבת. מצד אחד, הפרמטרים של המניות בישראל טובים יותר והיכולת לנתח את הדוחות הכספיים טובה יותר ביחס לחברות אמריקאיות. אבל גם הסיכונים גדולים יותר - פוליטיים ובעיקר גיאו-פוליטיים.

נתונים לשאלות 4-8

דנה היא מנהלת קשרי לקוחות בחברת ניהול תיקים. על רקע ירידות חדות בשוקי המניות בארה"ב ובישראל, והתחזקות שוק איגרות החוב המקומי והגלובלי, קיבלה דנה מספר פניות מלקוחותיה המבקשים לבצע שינויים בתיקיהם. עליכם להשיב כיצד על דנה להתייחס לכל פנייה.

שאלה 4

פנסיונר במסלול מעורב עד 30% במניות מבקש למכור את יתרת המניות בתיק ולהשקיע באג"ח.

תשובה: המפתח לתשובה הוא לנתח את הסיבות מדוע שוקי המניות האלה ירדו באופן חד בעוד שוקי האג"ח התחזקו, ולהעריך אם המגמות האלה יימשכו או לא. מי שבנוי לפעול נגד המגמה, גם כלכלית וגם נפשית, זו יכולה להיות דווקא הזדמנות לקנות מניות ולמכור אג"ח.

שאלה 5

בת 35 שמנהלת תיק במסלול עד 100% מניות נקוב בדולר, מעוניינת לממש את התיק, להמירו לשקלים ולהשקיעו בקופת גמל במסלול כללי, שלדבריה "החזיק מעמד" בזמן הירידות.

תשובה: כדי להחליט אם זה מהלך נכון או לא, צריך לדעת יותר על הגברת בת ה-35, ובעיקר - מה אופק ההשקעה של כספה. זו נראית כהחלטה סבירה משתי בחינות: בהינתן שהיא חיה ופועלת בישראל, יש הגיון בהשקעה שקלית על פני דולרית, שנית, החלטה כזו מייצגת מעבר מרק מניות להשקעה במכשיר שמייצג רמת פיזור הרבה יותר טובה ואולי גם הטבות מס בעתיד. שאלה חשובה היא גם איזה חלק מהנכסים הפיננסיים והפנסיוניים של הגברת מהווה תיק זה.

שאלה 6

לקוח במסלול עד 20% במניות מבקש לנצל את הירידות בשווקים, ולהגדיל את רכיב המניות בתיק לעד 75%.

תשובה: לקוח שהוא במסלול של עד 20% מניות, קבע מן הסתם את השיעור הזה שמייצג העדפה לרמת סיכון נמוכה יחסית, שתאם את טעמי הסיכון שלו, יכולתו הכלכלית והמנטלית ואופק ההשקעה שלו. אין הגיון בלעשות קפיצה כזו מעד 20% לעד 75%. הפיתוי לעשות זאת לנוכח הירידות במניות אולי גדול, אך מחיר הטעות עלול להיות גדול יותר.

שאלה 7

לקוח עם תיק תאגיד של 9 מיליון שקל במסלול עד 20% במניות מבקש לממש מחצית מהתיק. לדבריו הוא מתכוון, בעצת סוכן הביטוח שלו, להפקיד את הסכום בקרן אלטרנטיבית דולרית המעניקה הלוואות לקבלנים. הקרן סגורה למשיכות לחמש שנים. לדבריו, הסוכן הראה לו כי הקרן עלתה בצורה עקבית מידי רבעון, היא לא מתואמת עם שוקי ההון והניבה תשואה דולרית של 9% בשנה האחרונה.

תשובה: החלטה כזו יש לה שתי משמעויות עיקריות מבחינת הלקוח התאגידי. האחת - אובדן נזילות על חצי מתיק ההשקעות שלו, ויש לשאול אם הוא יכול לעמוד בכך מבחינת צרכי הנזילות העתידיים שלו, והשנייה - הגדלה משמעותית מאוד של רמת הסיכון. העובדה שהקרן עשתה תשואה נאה בשנה האחרונה היא מידע חלקי מאוד, לא רלוונטי ולא בהכרח מצביע על תשואתה בעתיד. די בכך שענף הנדל"ן ייקלע למשבר כדי שקבלנים יתקשו להחזיר את ההלוואות. אם הלקוח רוצה לשקול כניסה להשקעות אלטרנטיביות - לא הגיוני לעשות זאת עם חצי מתיק ההשקעות שלו, ועוד יותר לא הגיוני להשקיע את הסכום בקרן אחת.

שאלה 8

בן 52 במסלול עד 40% במניות מעוניין לממש את התיק בסך 2 מיליון שקל ולהעבירו לפוליסת חיסכון במסלול כללי בחברת ביטוח. לדבריו, הוא קרא ב'גמל נט' שהפוליסה מחזיקה 45% מנכסיה בנכסים לא סחירים המספקים יציבות בתקופה שכזו.

תשובה: יש הגיון במהלך כזה בהיבט של פיזור סיכון בין נכסים סחירים לשאינם סחירים, מהסיבה שהקורלציה בין שני סוגי הנכסים האלה אינה 1 ל-1. כמובן, תלוי אילו נכסים לא סחירים מצויים בפוליסת החיסכון, כי לא דומה קרן אקוויטי לקרן חוב, נדל"ן, תשתיות ועוד.
מכיוון שהאדם הוא בן 52 כדאי לו לשקול להעביר מדי שנה כספים לקופת גמל להשקעה. כרגע הסכום עומד על כ-81 אלף שקל בשנה לאדם (כלומר, לזוג הסכום הוא כ-162 אלף שקל). כמו כן יש בהשקעה כזו יתרון מיסויי מובהק החל מגיל 60, שממנו והלאה אפשר למשוך את הכסף הזה בפריסה חודשית באמצעות העברה לקרן פנסיה, כשהחוסך פטור ממס.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"