גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח מבקר המדינה: רק 11% מהמפונים קיבלו טיפול נפשי אחרי ה-7 באוקטובר

מבקר המדינה: "אנחנו מנועים ע"י בג"ץ מטיפול בשלל הכשלים שהתרחשו ב-7 באוקטובר, אך עוד נגיע לכך, ואז ננקוב בשמות האחראים ונטיל עליהם אחריות אישית" ● משרד הבריאות: "המסמך חוטא לאמת ויכול ליצור באוכלוסייה תחושת חוסר אונים כרונית"

פינוי תושבים מהעיר שדרות באוקטובר / צילום: ap, Ariel Schalit
פינוי תושבים מהעיר שדרות באוקטובר / צילום: ap, Ariel Schalit

משרד הבריאות היה אמור להיערך מבעוד מועד למתן מענה נפשי באירועי חירום לאומי, אך לא עשה זאת - כך עולה מדוח מבקר המדינה המתפרסם היום (ג').

כתוצאה מכך, בשבוע הראשון שאחרי ה-7 באוקטובר, המענה במלונות המפונים היה בעיקר התנדבותי ולא מנוהל, וחצי שנה לאחר האירוע, רק 11% מהמפונים קיבלו טיפול נפשי מקופות החולים או מרכזי החוסן האמונים על הטיפול הנפשי הראשוני ביישובי העוטף, כאשר התור לקבלת טיפול נפשי בשלב זה היה 6.5 חודשים בממוצע, כלומר תורים נקבעו לאוקטובר 2024.

התמיכה בישראל בעולם ירדה בחדות. במדינות האלו בעיקר
דוח היציבות של בנק ישראל: הסיכון במשק פחת, אך נותר גבוה
בלעדי | התסבוכת בפיליפינים והאיחור בשווייץ: לא הכול ורוד אצל ענקית הנשק הישראלית

38% מהציבור מדווחים על תסמיני חרדה ודיכאון וטוענים כי טרם קיבלו טיפול נפשי, אך הם מעוניינים בכך. לכן, משרד המבקר טוען כי על משרד הבריאות והקופות להיערך לטפל בעוד 900 אלף איש, מצב שהוא אינו ערוך אליו, משום שהתוכנית לעיבוי מערך שירותי בריאות הנפש עדיין נמצאת במשא-ומתן מול האוצר.

משרד הבריאות הגיב היום לדוח וטען כי נתונים אלה, המבוססים על סקר דיווח עצמי, "חוטאים לאמת ויכולים ליצור באוכלוסייה תחושת חוסר אונים כרונית".

תורמים ומתנדבים שהכשרתם אינה ידועה וללא רצף טיפולי

כבר בשבוע הראשון לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, יצאו צוותי משרד מבקר המדינה בראשות מתניהו אנגלמן אל מלונות המפונים. "ראינו המון מתנדבים שעשו עבודה מדהימה, אך ללא נוכחות של גורם רשמי שמנהל את האירוע", כך מספר ד"ר לירון נתן, מנהל ביקורת בחטיבה לתחומי רווחה וחברה במשרד המבקר. קופת חולים כללית אמרה באותו זמן ל"גלובס" כי הקימה מרפאת חירום במלון עין גדי. "הם אכן אמרו זאת גם לנו", אומר נתן. "אנחנו לא ראינו את המרפאה הזו בשטח".

בשבוע הראשון אחרי האירועים כולם היו בהלם
"בהחלט, אבל משרד הבריאות הונחה על ידי רח"ל, רשות החירום הלאומית, להיערך לאירוע של פינוי המוני, כולל בהיבט של הטיפול הנפשי. זה לא קרה". בין היתר היה אמור משרד הבריאות להקים מאגר מידע של מתנדבים בתחום טיפול הנפש אותם ניתן להפעיל בעת הצורך. "המשרד לא הקים מאגר כזה ולא הנחה את הקופות לעשות זאת", אומר נתן. "היו בשטח מתנדבים והם נתנו מענה חשוב מאוד, אבל לא כל המתנדבים היו מטפלים מורשים לטיפול בטראומה, ולא נוצר רצף טיפולי".

אחרי שבוע, החליט משרד הבריאות כי בתי החולים הפסיכיאטריים יהיו אחראים על הטיפול הנפשי במפונים וניצולי המסיבות, ולא קופות החולים. רק אחרי ארבעה שבועות נוספים הוחלט להעביר את האחריות לקופות. "עד היום אנחנו לא מבינים מדוע ניתנה האחריות לבתי החולים, שלא הייתה להם גישה לרשומות הרפואיות של המטופלים, ולא יכלו לספק רצף טיפולי", אומר נתן. "משרד הבריאות היה אמור להתייעץ בנושא עם ועדת האשפוז העליונה, ולהציג לה את היתרונות והחסרונות של ההחלטות הללו, אך זה לא קרה".

חלון ההזמדנויות החשוב ביותר לטיפול בטראומה הוא חצי שנה אחרי האירוע. אולם רק 11% מהמפונים קיבלו טיפול נפשי רציף מקופות החולים או ממרכזי החוסן בתקופה זו. בסקר שנערך בקרב ילדי שדרות ומובא בדוח, הסתבר שרק 4% מהם קיבלו טיפול נפשי, אף שעל פי הוריהם, 39% היו זקוקים לכך.

נתן: "אידיאלית, היינו רוצים לראות פניה יזומה כדי לאתר את מי שצריך את העזרה הדחופה ביותר. זה לא נעשה, אלא לגבי ניצולי המסיבות. גם במקרה הזה, רק מחצית מהם טופלו בקופות. חלק טופלו במתחמים שהוקמו על ידי תורמים ומתנדבים שהכשרתם לא ידועה. ובעוד ראינו נציגים של רשויות אחרות במתחמים האלה, כמו מס רכוש או משרד הרווחה, לא ראינו שמשרד הבריאות או הקופות מגיעים לשם. הייתה גם נשירה של ניצולי המסיבות מן הטיפול, אולי כי הוא לא התאים לאוכלוסייה זו, או אולי בגלל חוסר נגישות".

קופות החולים נתנו מענה טלפוני לכלל האוכלוסייה
"נכון. ואנשים בהחלט פנו ונעזרו. אך זה לא תחליף לסדרת מפגשי שיחה, שהיא עדיין הטיפול המועדף למניעת פוסט-טראומה".

40% מהמפונים דיווחו על לפחות תסמין אחד של דיכאון, חרדה או פוסט-טראומה

בדוח תועד גם הטיפול במתנדבי זק"א, שרבים מהם חוו טראומה נפשית קשה בעקבות האירועים. פחות מ-13% מהם קיבלו טיפול מקופת חולים או מרכז החוסן הארצי. ולעניין מרכזי החוסן, "אין הלימה בין היקף הטיפולים במרכזי החוסן לבין צרכי האוכלוסייה". במרכזי החוסן טופלו רק כ-15 אלף מתוך 210 אלף מפונים, למרות שכמעט 40% מהמפונים דיווחו על לפחות תסמין אחד של דיכאון, חרדה או פוסט-טראומה.

נכון ל-2023, היה תקציב מרכזי החוסן 31.8 מיליון שקל בלבד. ב-2024 הוחלט להגדילו ל-150 מיליון שקל, אך משרד הבריאות טרם גיבש עם מפעילי מרכזי החוסן הסכמים להרחבת המימון, ובמקום זאת העביר להם רק מקדמות, וגם זאת רק חודשיים לאחר תחילת 2024, ולכן נפגעה פעילות המרכזים והרצף הטיפולי.

מערך בריאות הנפש היה מורעב עוד לפני כן
נתן: "משרד הבריאות גיבש תוכנית לאומית לשיפור מערך בריאות הנפש. נכון לינואר 2025, התוכנית עדיין הייתה ברובה במשא-ומתן מול משרד האוצר והסכם לא נחתם, אם כי כבר החלה ההטמעה של תפקיד נאמני בריאות הנפש, ואנחנו יודעים שהקופות גייסו עוד מאות מטפלים נוספים".

בתגובה לדוח מסר משרד הבריאות: "החל מהימים הראשונים למלחמה פרסה מערכת הבריאות מענים נרחבים בריכוזי המפונים במלונות. היתה פנייה אקטיבית אל האוכלוסייה שחוותה את מאורעות ה-7.10 על מנת להציע להם טיפול. המענים היו חסרי תקדים בישראל וביחס לכל אירוע רב נפגעי נפש אחר בעולם הן בהיקפם והן במהירות בה נפרסו. במסגרת זו עשרות אלפי ישראלים קיבלו טיפול נפשי מקצועי ומיידי בשלל האמצעים שעמדו לרשות מערכת הבריאות, באירוע רב נפגעים שטרם נראה כמותו.

עוד הוסיף המשרד כי: "לצערנו, הסכם השכר עם הפסיכיאטרים נחתם בשלב מאוחר יחסית ונכנס לתוקף רק ב-1.1.2025 בעוד שהסכם השכר עם הפסיכולוגים טרם נחתם ונמצא עדיין בשלבי משא-ומתן בין הממונה על השכר במשרד האוצר לבין ההסתדרות הכללית".

תוספת תשלום של 1.7 מיליארד שקל לנפגעי פעולות איבה

נושא נוסף שנבחן בדוח הוא קבלת נשק. "היה גידול בפונים לקבלת נשק, אך קיטון בהעברה של פניות לבדיקת המצב הנפשי - 3% מהפניות לעומת 4%-10% בשנים קודמות. כיוון שאנחנו יודעים שהמצב הנפשי הכללי החמיר, אנחנו חושבים שיש בדיקת-חסר של מצבם הנפשי".

מלבד בריאות הנפש, התייחס הדוח גם לצוותי החירום הישוביים, שנועדו לתת מענה קהילתי במצבי משבר וחירום. עם פרוץ אירועי ה-7 באוקטובר צוותי הצח"י היו הראשונים לתת הנחיות לתושבים, תאמו בין האוכלוסייה לבין כיתות הכוננות, ניהלו מטעם הישוב את תהליך הפינוי וריכזו את צרכי התושבים במהלך הפינוי.

אך כ-24% מן המועצות האזוריות לא התקשרו בשנת 2024 עם משרד הרווחה בהסכם לשימור צוותי הצח"י, וב-9% מהישובים בהם יש הסכמים, אין צוותי צח"י בפועל. התקציב לצוותים הוא 8.2 מיליון שקל בלבד.

ולבסוף, סעיף הסיוע לנפגעי פעולות האיבה. בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר הוגשו כ-61 אלף תביעות להכרה בנפגעי פעולות האיבה, ורובן אושרו. ב-95% מהמקרים נקבעה פגיעה נפשית. תוספת התשלום הנובעת מכך לדעת המבקר היא 1-1.7 מיליארד שקל, גבוה משמעותית מן האמדן של אגף התקציבים באוצר, לעומת 525 מיליון שקל ששולמו ב-2022 לנפגעי פעולות האיבה.

עתירות לבג"ץ עצרו את מענה המבקר בתחומים נוספים

מבקר המדינה צפוי להתמודד עם סוגיות נוספות אשר קשורות ל-7 באוקטובר, כמו כשלי המודיעין והמענה הצבאי, אולם בשלב זה הוא מוגבל בעיסוק בנושאים האלה, בשל התנגדות חריפה מצד צה"ל, ועתירות לבג"ץ אליהן הצטרפו היועצת המשפטית לממשלה, צה"ל והשב"כ, בבקשה לבלום את הביקורת עד סיום המלחמה.

"התנהלות זו גררה סחבת של כשנה ביכולת לקיים ביקורת בנושאי הליבה. נכון להיום, פברואר 2025, עדיין קיים צו הביניים האוסר על מבקר המדינה לקיים ביקורת בצה"ל בנושאי הליבה, שאזרחי ישראל מצפים לתשובות לגביהם כבר שנה וארבעה חודשים", נאמר בדוח. הציבור זכאי לתשובות על השאלות הקשות למחדל החמור בתולדות המדינה".

לכן, בינתיים שוחררו הדוחות העוסקים בביקורת על השירותים האזרחיים. המבקר הבטיח כי תינתן בהמשך ביקורת מקיפה ונוקבת כלפי כל הדרגים, המדיני, הצבאי והאזרחי. "הביקורת תנקוב בשמות האחראית למחדלים ותטיל עליהם אחריות אישית", הובטח. "ככל שתקום ועדת חקירה ממלכתית, מבקר המדינה יקבע גבולות גזרה בתיאום עם הוועדה כפי שעשה בעבר".

עוד כתבות

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות